Manolo logotype

Bakgrund: Gucci

Bild 316070Likt de flesta av de stora anrika modehusen idag startade Gucci som en liten familjeägd hantverkare. Och sedvanligt blev de uppköpta och blev del av ett stort konglomerat som köper små hus i lösvikt och styr dem sedan med järnhand.

Guccio Gucci startade sin verksamhet i hemstaden Florens 1906 och hade lädervaror som specialitet. Hans främsta levebröd var hästsadlar - de sålde som smör i solsken, eftersom Gucci snabbt skaffat sig ett rykte som en sann hantverkare, med kvalité högst upp på priolistan.
Gucci expanderade verksamheten och slog upp portarna till ännu en butik - i Rom.
1947 lanserade Gucci ett väskhandtag i bambu, något som får räknas som märkets signaturvara än idag.
Strax därpå gick Guccio bort och ersattes av - ja, du gissade rätt - sonen Aldo, som styrde skeppet i rätt riktning och smällde upp butiker i New York, London och Paris.

I slutet av 60-talet breddade man verksamheten till Asien och öppnade butiker i Tokyo, Hongkong och Korea. Samtidigt skapades den numera klassiska GG-loggan (Guccio Guccis initialer, och vid sidan av Louis Vuittons monogram förmodligen den mest piratkopierade loggan idag) och det minst lika klassiska Flora-mönstret - konstant buret av Hollywoodikonen Grace Kelly, och den legendariska väskan Jackie O - döpt efter Jackie Kennedy.

1994 värvades amerikanen Tom Ford som creative director på Gucci och styrde upp och fick fart på företagets ready to wear-linje.
Några år senare utnämndes Gucci till "Årets europeiska företag" och 1999 blev företaget grundpelare i konglomeratet Gucci Group, som bland annat har YSL, Balenciaga och Alexander McQueen i stallet idag.

Idag är Frida Giannini sedan ett par år tillbaka ansvarig för både dam- och herrlinjen hos Gucci. Givetvis är det fortfarande väskor, plånböcker och övriga accessoarer som är märkets främsta exportvaror. Men för de killar som har en förkärlek för lyxiga plagg och klär sig som en playboy kan nog herrlinjen vara något.

Tidigare Bakgrunder:

Prada
Raf Simons
Louis Vuitton
Dior
Yves Saint Laurent
Velour
Resteröds
Stone Island
Vailent
Antwerpen 6
Tretorn

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Alexander-Mcqueen Balenciaga Gucci tom-ford YSL
#1 Orange säger
2007-05-06 09:31 - Anmäl

Med risk för att bli petig, Florens stavas med S på svenska, -ce blir det engelska namnet. Det är inte så att ni har översatt en engelsk artikel :-)
#2 Gäst säger
2007-05-06 11:37 - Anmäl

det finns väl kanske en möjlighet att faktan bakom artikeln är hämtad från engelska källor. det behöver ju inte betyda att de kopierat och översatt en artikel från någon annan sida.
#3 Björn säger
2007-05-06 11:58 - Anmäl

Orange: Översättningar gör vi inte, men däremot tittar vi ofta på engelska källor - så som Anonymous korrekt påpekar. Och där slank det in ett stavfel den här gången.
#4 Anders säger
2007-05-06 12:52 - Anmäl

Sluta nördtjata om stavfel - hur jävla viktigt är det, va?
#5 Micke N säger
2007-05-06 15:09 - Anmäl

Anders, det är viktigt såpass att det uppenbarligen tar fokus från innehållet. Jag tycker stavning är mycket viktigt men så andra sidan tycker jag inte det är viktigt att påpeka alla små fel i kommentarerna. Skicka ett mail istället.

Trevligt och bra artikel!
#6 Gäst säger
2007-05-06 17:16 - Anmäl

#5 "å andra sidan" menar du va? ;)
#7 Farre säger
2007-05-07 00:18 - Anmäl

#6 hahaha
#8 Micke N säger
2007-05-07 08:19 - Anmäl

Ja det var väl uppenbart nog att man inte behöver kommentera det. Skicka ett mail istället puckhink...
#9 Oskar i Malmö_ säger
2007-05-07 09:58 - Anmäl

Hej
handlade några gånger i Guccis butik i Rom på 70-talet. Då var det mest fina sidenscarves med blommotiv och lädervaror (skärp och väskor, samt loafers för killar) som Gucci var mest kända för. Mest konservativ något äldre publik då.
Guccis scarves var dock då ett MÅSTE bland svenska juridikstuderande tjejer.
#10 Robert säger
2007-05-07 16:09 - Anmäl

Gör artiklarna mer personliga, personliga erfarenheter med varumärkena, historier, den stilen. Läsa om guccis historia kan jag göra var som helst. Era artiklar om modehusen ger inget! Bättring!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen