Manolo logotype

Skräddaren Gissy

Bild 316031

På Ingenjörsgatan, en tvärgata till Kungsgatan i Göteborg, huserar skräddaren Christoffer Gissy. En eldsjäl med en förkärlek till sitt yrke, men med en säregen och karismatisk stil. Ständigt befinnandes i gränslandet mellan skrädderi och modeskapande skapar Christoffer helt unika kläder för varje kund.

Ateljen, som Christoffer delar med en annan, är väldigt spartanskt inredd med dunkel belysning och helt vitmålade stenväggar. Hårdrocken som strömmar ur stereon skapar en skön kontrast som känns långt ifrån allt vad Savile Rows lyx heter. För även om Christoffer är oerhört stolt över sitt anrika yrke och talar varmt om sin knapphålsmaskin från 40-talet är Christoffer ingen traditionell skräddare.
- Det finns inte så mycket spännande inom herrskrädderi i Sverige. Med min verksamhet har jag försökt att skapa en slags bild av den moderna mannen. Klassisk, men på ett ledigt sätt. Det speglar väldigt mycket av mig själv.

Efter att ha bläddrat i tidningen hittade Christoffer en annons för en kvällskurs hos Tillskärarakademin vilket sedan ledde till ett års studier i mönsterkonstruktion. Det följdes av renodlade studier i herrskrädderi i Borås där Christoffer efter att sytt åtskilliga kostymer för hand och genomgått gesällprovet fick den åtråvärde titeln skräddare. De allra flesta som går skrädderiutbildningen hamnar på teatrar för att sy scenkkläder, men Christoffer valde att satsa på mode:
- Jag har alltid varit mer intresserad av herrmode och svag för känslan att få göra skräddarsydda kläder. Det många inte tänker på är att det är ett väldigt jobbigt och tålamodskrävande jobb, men jag gillar utmaningen. Varje grej blir helt unik.

Gissys designspråk är ganska klassiskt men med udda detaljer. För även om Christoffer till stor del arbetar efter skräddarhantverkets konst så följer kläderna inga slaviska regler. Kavajerna är precis som byxorna ganska korta och plaggen genomsyras av en lekfullhet med detaljer placerade på smått oväntade ställen. Det är mycket 50- och 60-tal, och samtidigt lite uppkäftigt. I jämförelse med klassikt herrkläder sitter knapparna ofta helt galet, vilket skapar en skön asymmetrisk känsla.

En stor del av Gissys kläder är inspirerade av den amerikanska jazzmusikern Albert Ayler. Efter åtskilliga timmar med avantgardisk frijazz skissar Christoffer ner sina idéer och ur dessa skisser växer en kollektion fram. Mode i sig är ingen större inspirationskälla för Christoffer:
- Jag är faktiskt ganska ointresserad av mode och hänger inte alls med. Kan inte säga att jag blir inspirerad av kläder som hänger ute i butikerna utan det är helt andra saker som inspirerar mig. Min nästa kollektion till exempel, den är inspirerad av skogen.

Bild 316032

För att hålla nere priset har Christoffer valt att sy kostymen mycket efter konstruktionen av en konfektionskostym. Detta innebär att Christoffer använder sig av limmade mellanlägg istället för helt lösa. Detaljnivån är dock hög med bland annat handsydda knapphål.
- Det är en hårfin skillnad och väldigt svårt att se någon skillnad. Passformen är dock precis likadan som för en skräddarsydd kostym.

Priset för en kostym varierar lite beroende på tygval. Själva kostnaden för att sy en kavaj är 5000 och ett par byxor 1800. Till det tillkommer sedan kostnad för tyget. Med det tyg som Christoffer tillhandahåller blir då det totala priset för en komplett kostym 7500-8000 kr. De skräddarsydda skjortorna kostar cirka 1300-1400 kr inklusive tyg.

Den sammanlagda tiden för att få en kostym brukar uppgå till en månad. Kunden får först komma med sina önskemål och sedan tas en kostym fram för en första provning. Efter denna provning justeras mindre detaljer som byxlängd och midjan. Krävs det större justeringar behövs en extra provning, men i regel kan kunden hämta ut sin kostym efter tredje besöket hos Gissy. Själva arbetstiden för att sy en kostym uppgår till fem arbetsdagar.

Att skapa kläder med perfekt passform för kunden är dock inte helt enkelt, utan kräver både tid och erfarenhet.
- Det handlar inte bara om att ta mått. Det handlar mer om att göra en korrekt bedömning. Jag försöker alltid titta på helheten och se vad, säger Christoffer och ger sedan en snabbanalys av min kroppsform.

Även om skräddarsydda kläder är ett ganska litet fenomen i Sverige så tror och hoppas Christoffer att det kommer att få ett starkare fäste i framtiden.
- Det finns en anledning till att någon som jag faktiskt dragit igång detta. Det är en väldigt speciell känsla med skräddarsytt. Det är inte bara att gå till affären och köpa det man vill ha.

Christoffer ser positivt på framtiden, även om han inser att skrädderi rent ekonomiskt sett är ganska tufft.
- Det är absolut inget man skall hålla på med om man vill tjäna stora pengar. Det är egentligen otroligt dumdristigt, men samtidigt vet jag inte riktigt vad det kommer att sluta i. Om jag har ett skrädderi och ett eget konfektionsmärke är det inte helt orealistiskt att detta blir en fungerande affärsverksamhet. Så helt ute och cyklar är jag nog inte.

Bild 316033

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 rja säger
2007-04-21 16:17 - Anmäl

Ni nämner att Gissy syr upp skjortor: har de tyger som man kan välja bland eller måste man fixa tyget själv?

Själv syr jag sedan länge upp kläder hos en skräddare i Sthlm. Perfekt om man har en smak som skiljer sig från modet (jag tycker att de flesta moderna plagg är alltför streetwear-inspirerade) och ovanliga mått (är 194 cm lång). Och så fasansfullt mkt dyrare är det inte heller.
#2 Moh säger
2007-04-21 17:19 - Anmäl

Gillar skjortan som snubben i den näst sista bilden har...
#3 Kenneth R säger
2007-04-21 17:21 - Anmäl

Frågan är vad han gör i Gbg? som är helt hämmade när det gäller kläder.
Säger inte att det inte finns bra butiker, men väldigt få butiker för en sådan stor stad.
#4 C.M - FACTOTUM säger
2007-04-21 18:26 - Anmäl

Riktigt trevlig artikel, kul att Gissy uppmärksammas. En av flera dolda pärlor i fina gbg
#5 E säger
2007-04-21 20:06 - Anmäl

Det är ju hutlöst höga priser för en limma kostym, det spelar ingen roll att knapphålen är handgjorda eller att måtten är tagna efter ens kropp, att den är limmad drar ner hela kvaliteten till botten. Att mellanlägget är löst (eller åtminstone till hälften löst) är det absolut viktigaste, och INGEN limmad kostym är värd så mycket pengar.
Jämför med en dyr bil som är superlimmad i fogarna, det håller ett tag men ....
#6 Erik# säger
2007-04-22 10:38 - Anmäl

Spännande, men något dyrt ja.

Är det någon som har tips på en bra/billig skräddare i GBG? Har en kostym där ärmlängden är litet för lång för mig. Någon som har ett hum om vad det kan kosta att rätta till?
#7 Robin säger
2007-04-22 18:22 - Anmäl

E - Han limmar väll inte sömmarna? Det är ju endast mellanlägget som erhåller limm (dvs. att man stryker på dom?).I övrigt undrar jag hur ni egentligen definierar handgjort. Det skiljer sig något ernomt att sy knapphål på maskin och sy knapphål på maskin. Vissa maskiner behöver man bara hålla ner pedalen, och andra sy helt och hållet. Självklart blir det mycket mycket snyggare om det är automatiksydda.
#8 albin säger
2007-04-22 20:25 - Anmäl

att sy knapphål för hand gör man utan maskin över huvud taget. man syr helt enkelt för HAND..
#9 Robin säger
2007-04-22 20:55 - Anmäl

Albin - Om så är fallet blir knapphållen knappast hållbara.
#10 E säger
2007-04-23 00:51 - Anmäl

Om mellanlägget är insytt (dvs ej limmat) så sitter det fast av en varierande mängd stygn inuti plagget, om det istället är påstruket av lim så är där inga stygn, endast en bit filt med lim, det var så jag menade
#11 Fredrik säger
2007-04-23 07:57 - Anmäl

Robin - Handsytt betyder just sytt för hand, dvs utan några maskiner inblandade (eller rättare sagt det borde göra det iaf, i dagens dekadenta modevärld vet man aldrig riktigt vad som händer). Ett knapphål sytt för han är väl så hållbart som ett maskinsytt, det kan jag garantera. Vidare blir det enligt min mening även mångdubbelt snyggare.
#12 Robin säger
2007-04-23 10:22 - Anmäl

E - Exakt så ligger det också till.

Fredrik - Jag vet faktiskt inte själv. När man pratar handgjorda skor så är det skapat med hjälp av maskin även när det heter handgjort. Så en kostym som är handgjort är knappast syd för hand, utan med vanlig symaskin. Ang. Knapphålen så blir de på maskin MYCKET snyggare med en garanterat resultat varje gång. Givetvis pratar jag inte om de knapphålen du ser på vanliga frabriksgjorda jeans, utan sådana som finns i elektroniska symaskiner.

Knapphålen som en vanlig symaskin är ju förstärkta till 1000, med handsöm skulle detta ta flera timmar att uppnå samma hållbarhet.
#13 Niklas UK säger
2007-04-23 10:58 - Anmäl

Kollar man med Thomas Mahon hittar man

"Make sure it's hand-made. Yes, I know we use sewing machines for parts of the garment, but that should be where it ends."

"Check out for the obvious- hand-sewn buttonholes, hand-sewn edges, and make sure the buttons are made of animal horn, not plastic."

http://www.englishcut.com/archives/000005.html

så man nog anta att de flesta på Savile Row handsyr i.af knapphålen. Om de sedan är fulare låter jag vara osagt men jag tycker då de som finns på bilden på denna sida är helt OK (Där finns rätt mycket matnyttigt om vad man kan förvänta sig av en S.R-kostym...)...

http://www.savilerowbespoke.com/Community/Craftsmanship/Garment_specification/index.php
#14 Fredrik säger
2007-04-23 19:54 - Anmäl

ROBIN - När en tillverkare talar om handsytt så gör man, precis som du gör, klokt i att ta det med en nypa salt. Men faktum är att när de bättre tillverkarna talar om handsytt så är i princip varenda söm sydd just för hand (undantaget brukar vara fodrets sömmar i ryggen om du förstår vad jag menar) detta ser du extra tydligt framför allt där ärmen fäster, fodrets fästning i yttertyget samt på själva knapphålen. Är kavajen dessutom inte "limmad" så kan du i många fall även känna stygnen på "undersidan" av slagen. Då känner du att det inte är några regelbundna symaskinssömmar där inte.

När du skriver att det tar timmar att med handsömnad uppnå samma kvalitet som med maskinsömnad så har du alldeles rätt - vad tror du annars du betalar för när du köper en handsydd kostym?

Gällande det rent estetiska kan jag bara tala för mig själv men det är just att det inte blir garanterat resultat var gång som faller mig i smaken, plagget får liv och är inte bara en massproducerad kopia enligt en stereotyp mall. En fråga bara... Du skriver att knapphålen blir "MYCKET snyggare" med maskin - är du verkligen säker på att du tycker det? Har du studerat ett knapphål på en blazer från tex Kiton?
#15 Björn säger
2007-04-24 13:35 - Anmäl

Det är ju ganska trist att bara göra detta till en diskussion om kvaliteten på hans skräddarsydda kostymer, när han faktiskt gör kollektioner som är väldigt orginella och spännande...
#16 Robin säger
2007-04-24 14:33 - Anmäl

Fredrik - Visst har du rätt. Men det går knappast att få bättre kvalité än om man syr med symaskin på 1,5mm. Detta om vi bortser från materialet som används. Plagg kan defenitivt bli unika även om de sys på symaskin, speciellt knapphålen om de sys på frihand. Poängen är att det går att göra förstärkningsömmar på en maskin, som en vanlig kines absolut inte klarar med sina händer.

Räkna även med att dom som syr för hand absolut tar genvägar. Bara för att de ser fint ut på utsidan, betyder det inte att insidan är bra gjord. Detta gäller även italienare.

Har själv hållt på relativt länge med sömnad och syr mycket själv. Finns många hemligheter och genvägar vad gäller sömnad, som en vanlig "dödlig" aldrig märker.
#17 Fredrik säger
2007-04-24 22:06 - Anmäl

ROBIN - Ok, jag tror vi talar om varandra lite. Din poäng att en maskin möjliggör sömmar som inte en "vanlig kines" klarar med sina händer köper jag, men vad jag menar är just att det inte är en "vanlig kines" som syr de kostymer vi (eller iaf jag) syftar på, det är verkligen ett hantverk och antalet timmar som läggs ner på enskilda detaljer är i mångas ögon inte annat än ofattbart.

Jag tror säkert det går att göra unika knapphål med maskin, anledningen att jag tog upp det var att jag förstod det som om du tyckte det var fult med handsydda eftersom de inte blev identiska var gång. Men då missförstod jag dig nog och detta var mer en parantes.

Att genvägar föekommer tror jag säkert men precis som du säger så länge jag inte märker det så gör det mig ingenting. Samtidigt måste jag ju också säga att när du går och får en kostym uppsydd så är du (eller bör iaf) vara med under processens gång och får därmed se även insidan.

Får jag fråga vad det är du syr?
#18 jos säger
2007-04-30 00:36 - Anmäl

GRATTIS TILL FRESH FISH.
Jag ska dit o kolla på hans kläder.
www.freshfish.se
#19 Penson säger
2017-05-23 19:53 - Anmäl

Manolo, är det inte dags för en "vad hände sen"? Exakt 10 år sedan denna artikeln kom ut.
Finns det någon marknad för skräddarsytt i Sverige idag? Känns ju som att hantverkstrenden bara blir starkare och starkare.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.