Manolo logotype

Så blir du uppgraderad på flyget

Bild 316020Söndag på Manolo.se och dags att skriva om ett ämne som jag gått och tänkt på länge: konsten att bli uppgraderad på flyget. Till en högre bokningsklass än den du betalat för då, vill säga.

Först och främst: det är svårt att bli uppgraderad. Och skälen till att du eventuellt får en uppgradering är antagligen att planet är överbokat, snarare än att de tycker att en stilfull herre av er kaliber inte anstår att sitta i den bakre delen av planet. Likväl ligger det en air av klassisk lyx över att flyga i business- eller första klass, och lyckas man göra det utan att betala ett hutlöst pris - varför inte?

Redan från början ska man säga att detta inte är någon absolut vetenskap. Du kan följa alla de nedanstående reglerna till punkt och pricka och ändå få sitta kvar i ekonomiklass och trängas. Men tycker du det är kul, kan det vara värt ett försök ändå. Manolo.se har sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen för hur man lättast flyger med stil till lägsta möjliga pris.

Klä dig snyggt
Vi hade inte varit Manolo om vi inte börjat med den här punkten, även om det inte är den viktigaste. Första intrycket för incheckningspersonalen är viktigt, så en väl sammanhållen outfit är att föredra. Samtidigt är bekvämligheten viktig eftersom du ska sitta på ett flygplan i ett par timmar. Snyggt och lagom ledigt alltså.

Res ensam (eller åtminstone utan barn)
Stora sällskap blir sällan uppgraderade och har du barn med dig kan du i princip glömma det.

Få med så mycket information som möjligt i bokningen
Bokar du genom resebyrå är det en bra idé att försöka få med så mycket som möjligt i bokningen. Titlar, företagsnamn och liknande. Målet är att få en så kallad SFU tilldelat till sin biljett eller sitt boarding pass; Suitable For Upgrade.

Gå med i flygbolagets bonusprogram
Flygbolag belönar lojalitet och ett sätt att visa den är att gå med i deras bonusprogram. Där ser de hur ofta du flyger med dem, och annan information som kan spela in i beslutet. Det är oftast gratis att gå med i dessa bonusprogram, så det är en mycket billig investering i sammanhanget. Vissa listar den här punkten som den viktigaste av alla.

Flyg businessklass
Inte ett alternativ för de allra flesta, men det sägs vara betydligt lättare att bli uppgraderad till första klass från business, än från ekonomi till business. Att betala fullpris för sin ekonomibiljett underlättar dock.

Var artig och uppriktig
Om inget annat fungerar är det inget fel att diskret fråga om det finns någon mer bekväm placering att få än den du blivit tilldelad. Säg inte saker i stil med "jag har flugit med er tusentals gånger, kan ni inte fixa nåt bättre än det här", men det är väl uppenbart kanske. Men man hör liknande saker alltför ofta ändå.

Lär känna flygpersonalen
Vi hoppas att ingen i läsekretsen är så cynisk och krass att man lär känna flygpersonal endast för att bli uppgraderad. Men med bekanta bland personalen underlättar det naturligtvis, det går inte att säga någonting annat.


Saker du bör undvika:

Beställa specialmat
Har du beställt särskild mat är den knuten till den klassen som du har bokat. Och eftersom mat och dryck är en av de sakerna som skiljer sig mellan klasserna, kommer de inte kunna erbjuda dig en högre standard av den specialbeställningen. Således är en uppgradering osannolik.

Dricka alkohol
Det säger väl sig självt egentligen, men luktar du det minsta sprit när du checkar in kan du glömma att bli uppgraderad.

Ställa krav
Om du vill flyga business eller första klass - köp då en sådan biljett. Att komma och försöka kräva sin rätt till något som man inte betalat för - oavsett anledning - kommer inte att gå hem.

Och förresten - när du är ute på långflygning, glöm inte att konsultera jetlag-uträknaren så att du ser till att vara så pigg och fräsch som det går. Hur bekvämt det än må vara i business class så är jetlag aldrig så roligt.

Har ni fler bra tips eller erfarenheter? Dela med er bland kommentarerna!

(Bild från Singapore Airlines)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 cicci säger
2007-04-15 18:13 - Anmäl

Att samla bonus hos flygbolag är ett hett tips, speciellt på Air France vet jag. Min farbror och faster flyger ofta långt och flyger alltid med Air France. De har blivit uppgraderade mer än en gång kan jag säga :)!
#2 elias säger
2007-04-15 18:17 - Anmäl

bra och läsvärd artikel!
#3 D säger
2007-04-15 20:46 - Anmäl

Res ensam till thailand som din första resa, var 22 år och se allmänt vilsen ut. Se dessutom till att klä dig som den luffare du är. Har funkat för mig
#4 ferdy säger
2007-04-15 21:27 - Anmäl

nog mer slump än beroende på bl.a. klädsel. i samma tema önskar jag (efter gårdagens flygresa)

- hur man undviker att betala dyrt för övervikt (vad händer med sas!@#)
- hur man undviker att åka in i lilla rummet för bomb-testet
- hur man undviker att tappa laptopen i stengolvet
- hur man lurar med sig en riktigt cola ombord på planet

..osv osv.. att flyga har blivit ett ont måste nuförtiden.
#5 fashionina.com säger
2007-04-15 23:57 - Anmäl

Jag blev faktiskt uppgraderad till första class på mitt flyg mellan london-stockholm för cirka en vecka sedan. Blev förvånad, för jag vet inte av vilken anledning de uppgraderade mig. Men när jag skulle boarda planet (British Airways) sa hon att de var tvugna att byta plats på mig så jag fick sitta på plats 1A. Det var väldigt trevligt :D det var tyst, god mat, bra service och mkt skänare stolar!
#6 Conny säger
2007-04-16 06:46 - Anmäl

Bästa tricket är nog ändå att vara kompis med nån på flygbolaget. En kompis till mig blir alltid uppgraderad, har ringer bara sin kompis som ringer incheckningslinjen och häpp, är han uppgraderad. Enda gången det inte funkat har varit när business class redan varit fullt.
#7 Micke N säger
2007-04-16 13:34 - Anmäl

Och glöm inte att köpa utsläppsrätter som täcker resans utsläpp!
#8 Studenten säger
2007-04-16 14:58 - Anmäl

Hur vanligt förekommande är det egentligen att bli flyttad till en bättre plats?
#9 Gäst säger
2007-04-16 16:06 - Anmäl

Känns som en viktig fråga.
#10 schaa säger
2007-04-16 16:12 - Anmäl

funkar det på tåg också?
#11 Farre säger
2007-04-16 18:55 - Anmäl

Jag brukar flyga en del, 4-5 utrikesresor om året, men har aldrig blivit uppgraderad. Jag brukar betala full ekonomibiljett vad jag vet, är artig, med i deras loyalitetsprogram, bra klädd och dricker inte alkohol men ändå inte fått något. Kanske så olika flygbolag har olika regler, KLM verkar ju inte erbjuda det, då det är med dem jag oftast reser.
#12 Karl säger
2007-04-17 08:15 - Anmäl

#4:
Word. För i tiden behövde man bara oroa sig för hur man skulle få med sig riktig kola på planet. Hahaha, eh skämt åsido. Att flörta något ohemult med incheckningspersonalen (om man är kille kan man lätt gå på incheckningspersonalen av båda könen eftersom killarna, ja) brukar kunna lösa alla problem, jag har blivit uppgraderad många gånger på det, och senast jag flög slapp jag betala för övervikten på mitt bagage, som var på 18 Kg mot att jag gav check-in killen mitt tel. nr (självklart inte mitt riktiga tel. nr).
Sex är den enda intenationella valutan.
#13 fb säger
2007-04-17 16:18 - Anmäl

Det här med uppgradering är väldigt trixigt. Jag flyger mycket och är guldmedlem i Eurobonus och visst jag har blivit uppgraderad några gånger men det är inte ofta det händer. Behöver flygbolagen flytta upp folk en klass så kan jag garantera att de nio gånger av tio först flyttar upp sina guldmedlemmar (eftersom de genererar mycket intäkter till företaget) och sedan flyttar upp "kreti och pleti". Detta är företagspolicyn men tyvärr så verkar de allra flesta, i alla fall inom SAS, totalt skita i detta och uppgradera en liten spoling med billig biljett före oss högspenderande kunder.
#14 Dave säger
2007-04-17 20:49 - Anmäl

Ett hett tips är att dö i ekonomiklass. Sen flyttas liket till första klass om det finns plats.

/DAve
#15 P säger
2007-04-17 21:14 - Anmäl

Fashionia.com - kanske lite petig, men forsta klass finns inte pa BA's flyg mellan London och Stockholm (inte hos nagon annan av de normala bolagen heller for den delen). Existarar bara pa langre flygningar. Du blev nog upp-graderad till business class...
#16 Farre säger
2007-04-17 22:30 - Anmäl

Karl, vad har du för knep så du kan charma incheckningspersonalen så bra? Jag tycker jag oftast stötter på sura och trötta medelålderskvinnor som knappt ser på en. Dela med dig av dina knep, tack.
#17 Cristian säger
2007-04-18 22:43 - Anmäl

Bäta tipset är att se till att bolaget och gärne de i incheckningen gör ett misstag. Boka i ett namn som avviker något från ditt eller liknande, detta har esulterat i en uppgradering. Mumma!
#18 Farre säger
2007-04-18 23:06 - Anmäl

Risken är att man ej släpps genom säkerhetskontrollen eller ens checkas in med felstavade namn. Det är ju något flygbolagen själva varnar för när man bokar!
#19 Anna säger
2007-04-19 12:50 - Anmäl

Eller så handlar det bara om tur. Jag har blivit uppgraderad rätt många gånger och jag gör nog i princip inte ett enda rätt av dessa tips ;). Första gången var vi två barnfamiljer, där jag var en 16-åring, som blev uppgraderade. Sist, för typ 4 år sedan var jag klädd för Indien-luff (fast med stil såklart), och hade specialbeställd vegetarisk kost. )
#20 Björn säger
2007-04-19 14:02 - Anmäl

Haha! Jag flög till Milano igår och blev uppgraderad! Så någonting lärde jag mig av researchen till den här artikeln åtminstone.
#21 Farre säger
2007-04-19 15:20 - Anmäl

Fuskigt, vill också bli uppgraderad!
#22 Farre säger
2007-04-19 15:20 - Anmäl

Fuskigt, vill också bli uppgraderad!
#23 Farbrorn säger
2007-05-02 01:34 - Anmäl

Om ni skall boka tågbiljetter (med SJ), så välj kupé framför salong. Kupéplatser finns bara i första klass, och i vissa tågsätt finns det två första klassvagnar, men eftersom efterfrågan på första klassplatser brukar vara låg, är oftast en av dessa omvandlad till andra klass. Får ni kupéplats kommer ni alltså med stor sannolikhet få sitta i en första klassvagn, fast med andra klassresenärer.
#24 sebbe säger
2007-05-13 23:49 - Anmäl

Själv har man vart så pass fräck att man satt sig på fel plats och sedan på knacklig engelska försökt förklarat för den som egentligen skulle ha setat där, att man inte förstår ett skvatt. Fungerade finfint den gången!
#25 Mikael säger
2008-03-25 10:30 - Anmäl

När jag gick med i 10-tusen metersklubben för 3år sen fick jag gratis champagne och crew kom dit jag satte mig efteråt och skrek i samklang "grattis till 10-tusen metersklubben"

kanske ett bra sätt att få åka 1:a klass?
#26 Adam V säger
2008-05-06 19:51 - Anmäl

Ett tips kan vara att försöka börja köa vid boardingen rätt tidigt, och lyssna till personalen innan de öppnar upp boardingen. Det har hänt mig flera gånger att jag hört dem tala om att någon mor med ett barn vill byta plats hit och dit eller att någon kom med ett önskemål att få sitta bredvid någon annan, och då är det lätt att bara gå fram och erbjuda sig att byta. Fick t.ex. buisiness-class på Stockholm-Paris förra sommaren, med god mat, fri dryck och en trevlig konversation med en fransk affärsman.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.