Manolo logotype

Bakgrund: Comme des garcons

Bild 316019Trots det något alternativa uttryckssättet är Comme des garcons en mångmiljonindustri, med en omsättning på ca 150 miljoner dollar, och över två hundra återförsäljare världen över. Den här säsongen har stockholmsbutiken JUS gjort det modiga draget att plocka in plagg från det avantgardiska märkets huvudlinje.
Den här vårkollektionen är döpt till "Golden Boy" och har, som namnet antyder, guld som tema. Kostymer, skjortor, t-shirts, skor - alla plaggen har på något sätt prytts med guld.
Teman är något som är påtagligt i varje kollektion från Comme des Garcons. Här om året gjorde Rei Kawakubo en hyllning till Rolling Stones och printade den legendariska Stones-tungan på vartenda plagg på catwalken.

Rei Kawakubo föddes 1942 i Tokyo. Hon studerade konst och litteratur, men började efter examen jobba på ett textilföretag. Fram tills dess att hon etablerade Comme des garcons 1973, jobbade hon som frilansande stylist.
Efter sin första visning 1981 i Paris sågades kollektionen sönder och samman av modepressen. Det var inte många som förstod japanskans uttryckssätt och kallade showen för "ett sorgetåg efter ett kärnvapenkrig". Visningen gick uteslutande i svart (som för övrigt är den färg som uteslutande syns på Kawakubos privata utstyrslar), grått och beige.
Kawakubo menar att bara sådant som tidigare inte visats är värt att visas. Det är inte svårt att dra paralleller mellan Kawakubos filosofiska bakgrund och hennes intellektuella mode, med värderingar och subtila budskap och synsätt inbakade i plaggen. En gång gjorde Kawakubo en tröja med hål i, för att spela på mänskligheten i tillverkningsprocessen - mänskliga händer missar en maska ibland. Den tröjan hänger på ett museum i London idag.

Kawakubos banbrytande formspråk, med nya proportioner och former, (1997 innehöll en kollektion klänningar med inbyggda "pucklar) har stått som förebild för andra avantgardiskt lagda designers. Hela Antwerp Six och Martin Margiela är erkänt inspirerade av Rei Kawakubo.

Londonbutiken Doverstreet Market ägs av Rei Kawakubo och tillhandahåller märkets alla linjer. Även om man inte har råd att handla annat än doftljus så är butiken en upplevelse utöver det vanliga. På fyra våningar, alla med olika inredningar, finns plagg från, förutom alla CDG-linjer, Raf Simons, Lanvin och Dior Homme. Hela butikens atmosfär präglas av Rei Kawakubos originella utryckssätt, många av designernas shop-in-shops är designade av olika konstnärer eller i vissa fall av designern själv.
Skulle du vara sugen att prova något plagg blir du förpassad till en liten trästuga (tänk friggebod).
Från Sverige, geografiskt sätt, är DSM den närmsta Comme des Garcons-upplevelsen, i alla fall om man vill insupa hela Kawakubo-atmosfären. Är man intresserad av plaggen är det väl värt ett besök på JUS.

Tidigare bakgrunder:

Prada
Raf Simons
Louis Vuitton
Dior
Yves Saint Laurent
Velour
Resteröds
Stone Island
Vailent
Antwerpen 6

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: comme-des-garcons Dior-Homme Lanvin
#1 Eriik säger
2007-04-14 18:43 - Anmäl

naajs
#2 Gäst säger
2007-04-14 22:26 - Anmäl

Comme des garcons herr perfym är helt underbar!
#3 Johan säger
2007-04-14 22:27 - Anmäl

Comme des garcons herr perfym är helt underbar!
#4 Carl-Frank säger
2007-04-15 00:01 - Anmäl

Comme des garcons herr perfym är helt underbar!
#5 David säger
2007-04-15 00:13 - Anmäl

#2 och #3 - håller verkligen med!
#4 vet inte vad han pratar om..
#6 JurStud säger
2007-04-15 11:58 - Anmäl

Ibland undrar man vad folk pysslar med... #5 slog i alla fall huvudet på spiken!
#7 snyggve säger
2007-04-15 14:56 - Anmäl

Comme des garcons herr perfym är helt underbar!
#8 Yngve säger
2007-04-15 15:58 - Anmäl

Comme des garcons herr perfym är helt underbar!
#9 dan säger
2007-04-15 17:21 - Anmäl

#3 och #7 - huvudet på spiken!
Dover street market är nästan ett måste om man är i London. Även om man inte har råd med nåt så är det en fantastisk utflykt att bara vandra runt.
#10 Micke N säger
2007-04-16 13:42 - Anmäl

Jag tycker det är lustigt att 5 kommentarer har lyckats stava "herrparfym" fel på två sätt...
#11 Christer säger
2007-04-16 16:16 - Anmäl

#10. Kunde inte ha sagt det bättre själv! :-)
#12 David M säger
2007-04-16 20:54 - Anmäl

De hade en gerillabutik på Östgötagatn i Sthlm ett tag. Det bestående intrycket var att allt kändes aningen för dyrt och med lite för många onödiga detaljer. Men det var iofs under den hiskeliga period där fransiga tygkanter härskade på gatorna...
#13 Oskar i Malmö_ säger
2007-04-18 07:26 - Anmäl

Hej
någon som kan adressen till CDG butik i London. Är det månne på Doverstreet eller är det bara butiksnamnet? Närmaste t-banestation?
Skall till London nästa vecka och det vore kul att se "underverket". Parfym sortimentet lär vara väldigt bra och kan väl inte vara oöverkomligt i pris
#14 adero säger
2007-04-19 09:30 - Anmäl

Oskar: det aer dover street. men dom finns lite oeverallt typ selfridges and harvey nichols.
Liberty pa regent st/gr marlborough st har manga av deras parfymer som foer oevrigt i mitt tycke aer OEVEREKLAMMERADE dom doftar som roekelse eller rengoerings medel.
Jag har MAN nummer 2 pa just nu och det aer bara foer att jag koepte den o det kaenns ganska coolt att kunna saega naer nagon fragar....jaja man e ju som man e....
Dom gjorde en i LTD edition som heter/hette FLOWERPOWER som (min e tyvaerr slut nu) som var riktigt j-la bra. Alla andra e fan inte bra: bara upphypade. Testa sjaelv: LIBERTY'S som sagt. Det finns manga baettre tex Michael Korrs, Kenneth Cole, S.Rykiel mkt baettre allihopa. Ha skoj i London!!!
#15 Gäst säger
2007-04-19 09:47 - Anmäl

#13 Deras parfymer kostar absolut inte mer än någon annan märkes parfym! såg att du bor i malmö, Då är mitt tips att du åker över till köpenhman, Där kan du både hitta parfymen och kläderna
#16 adero säger
2007-04-19 14:32 - Anmäl

Oscar: yupp det e dover st. naermsta t-bane:piccadilly eller green park.
Men hittas pa en del andra staelle som selfridges o harvey nichol's. Liberty's har en massa av deras parfymer. men i mitt tycke oeverreklammerade o doftar typ som deras inspiration starkt parfymerad roekelse eller om man vill rengoerings produkter. ga o lukta och bedoem sjaelv....den aenda som varit bra anser jag vara deras LTD edition FLOWERPOWER som tyvaerr var just limited....sa den kan jag inte hitta laengre.
Jag har deras MAN 2 pa mig nu och den e ok men i sanningens namn sa bara foer att kunna namedroppa naer nagon fragar....jaja man e som man e....
finns betydligt baettre som Michael Korrs, Kenneth Cole, S.Rykiel kolla upp dessa i staellet eller snarare ocksa. Ha sa skoj i london!!!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.