Manolo logotype

Tre frågor en fredag

Bild 316018Tjo!
Nu är det dags för en ny vardagsparfym och jag har så mycket som 20 st parfymer jag kollar på. Hur gör man för att testa så många? Funkar det att spraya på pappersbitar eller något annat? För att ha 20st ställen på kroppen går då inte så bra. MAN vänjer sig ju så snabbt också vid dessa starka dofter... :)
Tack på förhand!

Att prova ut en parfym är och bör vara något som tar lite tid. Att ha 20 parfymer i sitt första urval är kanske inte optimalt men visst funkar det. I första skedet är det bästa att använda de provbitar som finns i parfymbutiken. Skriv ordentligt på lapparna så du kan återkoppla doften till rätt parfym i efterhand. Om du har så många som 20 bör du sålla ganska kraftigt från början. Nästa steg är att prova dofterna på kroppen, men räkna inte med att prova mer än en doft per dag. Ju fler du vill testa desto fler återbesök blir det därför till butiken. Du kommer ganska snart upptäcka att vissa dofter luktar annorlunda efter att du burit dem en stund. I vissa fall blir det till det bättre och i vissa fall kommer du få lätt att välja bort en doft.

Hej! Jag är en kille på 17 år som är modeinriktad. Jag går första året på gymnasiet och har en fråga. "Kan" man gå på skolan i kostym och sådana "kläder" när man är 17 år och går på gymnasiet ? Även om man kanske inte ser jättebra ut ? Jag tycker det är så snyggt så jag behöver bara få nån sorts bekräftelse. Min familj tycker inte att jag ska ha på mig sådana kläder men man ska väl klä sig i det man själv tycker är snyggt ? Tack på förhand! / Gurra

Din fråga är väldigt direkt men tyvärr finns det inget direkt svar. Vilka kläder man bär och vad man gör med sitt yttre är givetvis helt upp till en själv och varken vi eller någon annan kan tala om för dig vad du "kan" och "inte kan" göra. Du är i en ålder när man gärna testar sina gränser. Du skulle förmodligen bli förvånad om du kom över bilder över hur vi i Manoloredaktionen såg ut när vi gick första året på gymnasiet, men det är bara så det är. Din familj tycker förmodligen som de tycker för att de bryr sig om dig och inte vill se att folk gör sig lustiga över din klädsel, men idioter som gör sig lustiga kommer alltid finnas och känner du att du vågar testa så har du min fulla respekt.

Kostym är ingen vardagsklädsel i de sammanhang du rör dig, men om fem år kanske det är det. Och då var det du som visade vägen. Räkna med frågande blickar och "fyndiga" kommentarer från klasskamraterna, men stå på dig och hälsa från oss!

Hej !!
Jag har en frågande angående skjortor!
När ska man bära skjortor med och utan bröstficka? samt när ska man använda skjortor med eller utan manschett ? E det ok att ha manschett till ett par jeans? eller e det off limit?

En skjorta utan bröstficka är mer formell än en skjorta med bröstficka. Följdfrågan är då huruvida man behöver vara formell eller ej, men jag har själv inga skjortor med bröstficka. Det går inte att stoppa något i en skjortficka utan att det ser konstigt eller fult ut och då finns det heller ingen nytta med att ha ficka på skjortan. Vad gäller fransk manschett och jeans är det dock all go. Jag kör det själv till och från då jag tycker manschettknappar är en kul accessoar som ger lite tyngd åt klädseln i övrigt. Skjortor med fransk manschett gör sig allra bäst till kavaj eller kostym, men en skjorta med traditionellt knäppt manschett fungerar givetvis också, så länge den är nog lång i ärmen och inte har en alltför tight knäppning kring handleden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skönhet Skjorta Kostym Parfym

#1 Marcel säger
2007-04-13 19:12 - Anmäl

Vad är skillnaden på "fransk Manchett" och traditionell?
#2 JurStud säger
2007-04-13 19:38 - Anmäl

#1 Skillnaden är som följer:

Fransk manchett - föreligger när manchetten "viks upp" och inga knappar existerar, blott 4 "hål" för manchettknapp.

Traditionell manchett - är helt enkelt det vanliga slutet på en skjortärm, dvs inga hål får manchettknappar (åtminstone på kvalitetsskjortor), utan vanlig knäppning med skjortans egna knappar.

Däremot anser jag att det väldigt sällan finns ursäkt för traditionell manchett, det franska ditot är ALLTID snyggare, dessutom är machettknappar en av de få "smycken" en man kan bära utan att se ut som ett dubbelfån. Stilrent med franskt helt enkelt!
#3 Herr Sune Silferstjärna säger
2007-04-13 20:01 - Anmäl

Ang att prova dofter kan det vara en bra ide att inte lukta på för många på rad, man tappar känseln i näsan helt enkelt.

Fransk manschett till jeans... Mja.. Kanske. Hur som helst så såg jag en bild i boken gentlemannen där skräddaren hade fransk manschett och en finstickad tröja. med hela manschetten synlig. Såg väldigt mystiskt ut och man måste nog vara olof för att ha något sådant, eller?
#4 linus säger
2007-04-13 22:28 - Anmäl

Jag är själv 17, så som killen ovan. Jag brukar klä mig annorlunda, såklart man får kommentarer, men stå upp för dig själv!
#5 Jonas säger
2007-04-13 22:59 - Anmäl

Jag går i tillfället i nian (16 år) och bär under fyra av fem dagar kavaj i skolan, det har jag liksom blivit känd över, att klä mig allmänt mer... elegant än mina kompisar, det är helt klart accepterat skulle jag säga.
Kostym däremot kan bli alltför mycket enligt mig och brukar oftast hålla mig till en snygg kavaj och jeans (möjligtvis svarta).
#6 Rubor säger
2007-04-13 23:04 - Anmäl

Kostym på en 17-åring 1:a året på gymnasiet blir lätt lite "lill-gammalt". Jag kommer ihåg en kille från min egen gymnasietid (jag är 34 år), som alltid gick klädd i kostym. För honom fungerade det, eftersom han körde hela grejen. Han pluggade ekonomi, betedde sig som en kamrer och såg ut som en kamrer. Är det det man är ute efter, så visst, men en kille som bara väljer klädseln men inte ÄR klädseln, det funkar sällan. Bara min åsikt....
#7 Don säger
2007-04-14 00:47 - Anmäl

haha ja kallas "don" av mina vänner vet inte riktigt varför. ja försöker bara matcha kläderna snyggt och för att jag har ett par kostymbyxor och ibland har slips. går i 2an
har inte använt kavaj till skolan. men känner du att d e snyggt så ska då klart ha d
#8 jake säger
2007-04-14 04:10 - Anmäl

Att vara sjutton är en prestation i sig. Det är inte lätt. Jag vet inte hur du klär dig just nu, men en ide kan ju vara att dra sig mot det välklädda i etapper. Du kanske inte behöver dra på dig en kostym direkt. Satsa på skor, väskor, nån kavaj då och då, osv.
#9 Kim säger
2007-04-14 06:10 - Anmäl

Kan det kanske vara så att vi går mot en tid där vi återigen får se tonåringar börja klä sig som 30-åriga män istället för motsatsen?

Problemet med kostym är ju att det oftast inte ingår i ens uppväxt hur man ska bära upp och hur en kostym ska sitta. Så om det inte ingår i din stil som ovannämda ekonomikille är det nog inget att rekommendera. Det där med kostym tar lång, lång tid att greppa helt och hållet, jag påstår inte på något sätt att jag har det, men jag kommer även från en generation som tycker det känns suspekt med instoppad skjorta och uppsydda byxor.

Om det och andra sidan bara handlar om individualitet, så finns det billigare sätt att uttrycka det på ;)
#10 J säger
2007-04-14 10:37 - Anmäl

varva med att lukta på kaffe och parfym, kaffet neutraliserar din "luktkörtlar" eller dyl.
#11 C.M - FACTOTUM säger
2007-04-14 12:00 - Anmäl

Håller med signatuen J här ovan, dock så är det ju lite svårt att ha med sig kaffe in i butiker ibland... Annars säger jag bara lycka till, jag vet hur segt det är att skaffa sig en parfym man är nöjd med. Själv kör jag på Armani City Glam, och det tog ett bra tag att komma fram till.
#12 C.M - FACTOTUM säger
2007-04-14 12:00 - Anmäl

Håller med signatuen J här ovan, dock så är det ju lite svårt att ha med sig kaffe in i butiker ibland... Annars säger jag bara lycka till, jag vet hur segt det är att skaffa sig en parfym man är nöjd med. Själv kör jag på Armani City Glam, och det tog ett bra tag att komma fram till.

C.M - http://www.factotum.se/
#13 fb säger
2007-04-14 12:25 - Anmäl

Skjortfickor det perfekta stället att förvara pass och boardingkort i när man flyger.
#14 JurStud säger
2007-04-14 13:34 - Anmäl

#13: Haha!! Den var jäkligt bra!!! :-) För visst skojar du?
#15 Marcus säger
2007-04-14 15:24 - Anmäl

Angående kajaven! Klart man kan ha kavaj första året i gymnasiet, går själv det och har det ibland. Jag brukar däremo trixa till det lite med endast en snygg t-shirt, ev. slips, och kavaj. Förslagsvid är ju att man använder en lite mer slimad kavaj som ser lite trendigare ut än de klassiska.
#16 Gäst säger
2007-04-14 16:21 - Anmäl

#12: eller så säger du till i butiken bara, så tar dom fram kaffe_bönor_ åt dig, för det har nästan alla parfymerier. att ta med dig kaffe in i butiken känns lite ansträngt kanske?

#15: slips till tishan tycker jag låter lite för tilltrixat, om du nu inte skrev fel.

i övrigt håller jag med #6 om kostymer i gymnasiet. och lillgamlingar har aldrig varit min kopp te :)
#17 schaa säger
2007-04-14 16:49 - Anmäl

kostym i ettan är kanske lite svårt, men kavaj är ju ganska vanligt på gymnasiet. kör hårt på egen stil!
#18 os säger
2007-04-14 20:17 - Anmäl

läste nånstans att hjärnan kan bara hantera 3-4 nya dofter samtidigt & efter det blir det rörigt. så när du luktar på en parfym lukta djupt & sen ta en sniff på kaffebönorna & gör så 3-4 gånger.. Annars är det väldigt enkelt att ta med en kompis (helst en flicka, för det är dom parfymen är till för ;) ) & be om deras åsikt
#19 E.N säger
2007-04-14 23:21 - Anmäl

Det här med parfym är ju en sak som man kan få prova runt med under en hel livstid innan man hittar någon man blir helt nöjd med.

Grooming.se har satt ihop en guide för val och köp av parfym.
http://www.grooming.se/shop/?p=tipscat&articleTopId=13&articleSubId=14&articleId=2
#20 fred säger
2007-04-15 05:29 - Anmäl

Gurras inlagg med svar later som Kamratposten :D
#21 Bill säger
2007-04-15 12:10 - Anmäl

Jag bar alltid kavaj I skolan, fran 6an, det var en kille som klagade och kallade mig homosexuell. Haromdagen bar jag en lila hackett kavaj och nagon kallade mig for bog. Det kommer alltid att finnas folk som tycker anorlunda.Bar vad du vill och skit vad andra tycker.VAR COOL !!
#22 Daven säger
2007-04-15 13:42 - Anmäl

"Det går inte att stoppa något i en skjortficka utan att det ser konstigt eller fult ut och då finns det heller ingen nytta med att ha ficka på skjortan."

Konstigt uttalande från en moderedaktion. Fickan är en snygg detalj på många skjortor. Att förkasta skjortor med ficka pga avsaknad av funktion verkar mysko.

/DAve
#23 Henrik säger
2007-04-15 13:59 - Anmäl

Ett förtydligande gällande det här med kaffe och parfymprovning. Hos alla större och välsortimerade butiker finns det oftast behållare med kaffe i så man slipper ta med sig det själv till butiken även om det skulle kunna vara en sista utväg. Men det är bra att lukta på kaffe annars tappar man känseln i näsan.
#24 djim säger
2007-04-16 07:37 - Anmäl

tagga ner nu grabben, kostym i skolan? Går också första årets på gymnasiet och det skulle kännas ruggigt överdrivet om en kille gick runt med kostym i skolan. Kostym är grymt snyggt, men se till att använda det vid rätt tillfällen!
#25 Don Corleone säger
2007-04-16 08:57 - Anmäl

#10 har helt rätt. En super klassiker att rekomendera är Creed Silver Mountain. Känns väldigt väldigt fresh men däremot är priset något högre än resten av parfymerna du provar.

Till dig kille som vill ha kostym i skolan säger JA och JA igen. Själv gick jag i kostym för 6 år sen i gymnasiet och fick väldigt positiva kommentarer men som ovanstående har skrivit så måste du kunna bära upp kostymen och att du själv ska känna dig självsäker och modig nog...Du kommer säkert att höra ett och annat men bry dig inte och kör ditt eget race. Vill se mer av såna ungdomar som vågar sig på djupare vatten än deras kamrater som går till skolan med "hängbyxor" och ser allmänt osmakligt klädda.

Lycka till och kom gärna tebax och skriv reaktionerna du fick =)
#26 lelle säger
2007-04-16 10:55 - Anmäl

Kör med kavaj eller kostym i skolan är okey. Jag körde alltid kavaj pâ Gymnasiet, jag hörde aldrig nân knäpp komentar. DET AR ALLTID RÄTT BÄRA KOSTYM, KOSTYMEN VAR JU TILL FÖR ATT BÄRAS PÂ LANDET AV FARMARE I SKOTTLAND OCH ENGLAND.. TWEED ÄR FANTASTISKT...
#27 lelle säger
2007-04-16 10:55 - Anmäl

Kör med kavaj eller kostym i skolan är okey. Jag körde alltid kavaj pâ Gymnasiet, jag hörde aldrig nân knäpp komentar. DET AR ALLTID RÄTT BÄRA KOSTYM, KOSTYMEN VAR JU TILL FÖR ATT BÄRAS PÂ LANDET AV FARMARE I SKOTTLAND OCH ENGLAND.. TWEED ÄR FANTASTISKT...
#28 oscar säger
2007-04-16 16:23 - Anmäl

Man får en snabb bild över vilka det är som läser manolo - de som var töntar på gymnasiet och klädde sig i kavaj/kostym(!) och tydligen fortfarande försöker befoga det - räckte det inte med mobbningen i skolan?
#29 Johann säger
2007-04-16 17:59 - Anmäl

att du ens orkar kommentera med en sådan elak och burlesk kommentar. detta får nog endast dig att framstå som idrottskillen i alla amerikanska high school filmer. får jag rekomendera en titt på hur man för sig i forum?
#30 Johann x2 säger
2007-04-16 18:15 - Anmäl

skall inte klädsel anpassas till miljön? det är väl den mest grundläggande regel för etikett-skolan? även den äldre (sekelskiftet. inte 2000 talet)? overdressed och underdressed verkar hela debatten missat.
#31 guapo säger
2007-04-16 19:01 - Anmäl

Ett bra råd när du ska välja rätt parfym är att först fundera igenom vilka typer av dofter du egentligen gillar? Kryddiga, fríska, sportiga, söta, fruktiga - och sedan fråga personalen om vad de rekomenderar? I bra herrbutiker är personalen vana att hjälpa sina kunder att hitta en passande doft utifrån deras önskemål. Ingen idè att börja leta på egen hand om du inte riktigt vet vad du vill ha. Våga fråga!
#32 Herr Sune Silferstjärna säger
2007-04-16 19:19 - Anmäl

#30: sanning. Även fast skolan är en miljö där det mesta går (grundskola, gymnasie) eftersom alla försöker finna sig själva. Annat är det ute i det verkliga livet.
#33 davito säger
2007-04-17 11:53 - Anmäl

#31: äh då får man ju bara en massa parfymer rekommenderade som alla har. Och hur tråkigt är de inte att känna igen en sån sak som någons parfym? Nä, köp lite unikt istället, gör lite research innan och googla upp andras favoriter t.ex. sen ere bara att skala bort lacoste, ck, armani, jpg osv. Jag har ca 15 parfymer just nu vilket känns lite för mycke ibland, men jag tycker att 2 dagparfymer och 2 kvällsparfymer är ett måste. Kolla in Just Cavalli - Blue, Versace - Baby Blue Jeans, Chanel - Allure Homme Sport, Sonia Rykiel - Rykiel Homme, och Burberry - Brit för en bred och hyfsat unik parfymhylla!
#34 guapo säger
2007-04-17 19:01 - Anmäl

davito: inte alla butiker har samma märken. Det finns faktiskt dem som har lite udda dofter och som gärna rekomenderar nya märken till de som vill ha ngt unikt. Vi gillar inte heller att alla går omkring i samma dofter:)
#35 Don Corleone säger
2007-04-18 06:34 - Anmäl

Som jag skrev innan när det gällde parfym stark tips är Creed Silver Mountain, du kommer garanterat att inte bli besviken...självaste märket Creed är kunglig leverantör och har gjort samma parfymer i ca 150 år...De kan sin sak

Ha en bra dag
#36 daonjel säger
2008-02-20 23:38 - Anmäl

Ang. kavaj i skolan.

Det är nog lite beroende av vilken typ av skola man går på. Om man som jag går på en stor skola med många helt olika program så funkar nog kavaj ute i korridorerna. Men sen går jag teknik och där kör många JC och stadiumstuket, dvs trasiga skor, jeans och en hoodtröja med konstigt tryck och där kommer det komentarer som "Finklädda vi var idag då." Bara man har skjorta under en v-ringad tröja. Medans de som går natur eller samhäll generellt sett har högre standard. Men de som bär kavaj dagligen i skolan är de som går IVK(vet inte vad det står för men det är för invandrare som inte kan svenska). De har alltid kavaj, skjorta knäppt till navelen och håriga bröst. De ser ut som 40åriga strandraggare typ. Alltså är inte min skola en kavajskola.

Sen har jag en kompis som går på en mindre skola med rykte om sig att vara "snobbskola". Där är det standard att bära skjorta och kavaj.

För att sammanfatta så har det nog mycket att göra med mentaliteten på skolan man går på.
#37 Stiffen säger
2008-08-12 11:18 - Anmäl

Parfymval.

Jag skulle då aldrig komma på idén att testa 20 sorter på en gång, dels för att näsa och hjärna skulle bli helt utarbetade, dels för att parfym doftar olika beroende på hur länge man väntar efter en applicering. Man talar om så kallade "doftnoter".

Toppnot är det första man känner och dessa doftämnen avdunstar snabbt (inom 10-30 minuter). Detta är en viktig not eftersom de flesta väljer sin parfym efter denna. Denna not är ofta frisk.

Mellannot (hjärtnot) är den andra noten och den avdunstar långsammare (vanligtvis inom ett par timmar). Denna not är rundare och mjukare.

Basnot är sedan det som finns kvar efter att mellannoten klingat av. Denna not bildar tillsammans med mellannoten parfymens huvudtema.

Så man bör nog dofta sig genom parfymens "livscykel".

Men man kan såklart sålla bort en massa redan i början, men när man hittat något intressant så bär man nog ge den en ärlig chans, för det tar som sagt lite tid innan doften satt sig.
#38 eric säger
2008-09-12 06:23 - Anmäl

Den stora grejen med att börja gymnasiet var väl att man plötsligt för första gången fick möjlighet att byta identitet?

Jag bar allt man kan tänka sig från äppelknyckarbyxor i stenhård ull och stickat till ridbyxor komplett med ridstövlar och frackskjorta, t o m kostymer från Dramatens kostymförråd. Vill man så kan man!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.