Manolo logotype

Nobody är ingen nobody

Bild 315958Med Melbourne, Australien som bas, finaste japansk Selvage denim som material och händer som verktyg tillverkar Nobody högkvalitativa jeans. Verksamheten startade 1999 med målsättningen att göra världens finaste denim. Idag säljer Nobody jeans över hela världen, i land som Japan, England och Danmark. Manolo har pratat med Wesley Hartwell, creative director på Nobody.

Vem är Nobody?
- Nobody är ett kollektiv, märket ägs av Condilis-familjen i Fitzroy, Melbourne i Australien. Hur som helst arbetar vi under en "ingen designerhjälte"-paroll som kommer från postmodernism. Det förekommer inga "hjältefigurer" och således är vi inget "hjältemärke". Vi tycker att vi gör det vi gör för att vi älskar det och gör de finaste jeansen man kan göra. Människorna som gillar våra jeans tillför lika mycket till "märkets personlighet" som vi gör. Därför kallar vi oss Nobody.

Vad är din bakgrund i modebranschen?
- Vi har alla olika bakgrund, Condilis-familjen har ägt denimfabriker i över 20 år (de tillverkade alla sina verktyg själva) och det är från den här kunskapen Nobody har växt. Vår designer Leonie Rutherford och textildesignern Kaylene Green har bakgrund inom design, jag har bakgrund inom psykologi vilket jag överför till den kreativa processen.

Bild 315959Kan du beskriva ert arbete - från inspirationssökande, till designprocessen, till slutprodukten?
- Eftersom Nobodys designteam är experter på denim inspireras vi av alla miljoner tyger och de olika sätten att behandla dem på. Och också olika sätt att förklara att vi inte är ett "märke" utan snarare ett team med människor galet förälskade i denim.

När jag tittar på er kollektion får jag en väldigt skandinavisk känsla, varför?
- Jag kan inte riktigt hålla med dig. Jag tycker det är en världskultur av framåttänkande, människor som jag kallar "Cynical optimists", som är säkra i sig själva och kan sätta ihop sin egen outfit, och gå ut i världen och göra sin egen grej. Det är en känsla jag får från skandinavier, definitivt. Men det finns också här i Fitzroy där vi arbetar.

Ni jobbar i huvudsak med denim, och då Selvage Denim, vad är så speciellt med denim?
- Vilket fantastiskt material att arbeta med och behandla och låta det åldras, låta det åldras naturligt. Att arbeta med det kreativa, alla olika behandlingstekniker, vävningen av tyget, konstruktionen - det bidrar till helhetsbilden av jeansen... det är inspirerande. Selvage Denim är ett väldigt speciellt material, vävt på gamla original-stolar. Men vi använder också nya material som alla har sina egna nyanser. Jag brukar ofta säga att jeanstillverkning är som att ha middag för dina vänner. Du kan vara en bra kock men du måste ha de bästa ingredienserna! För Nobody handlar denim om finess, så receptet måste vara rätt. Ibland säger vi att "Nobody gör jeans för denimkonnässörer", när vi i själva verket gör jeans för folk som älskar att ha det bästa.


Hur är det att driva ett modeföretag i Australien? Det är väl inget riktigt high-fashion-land?
- Det var en rolig fråga. Efter att vi har lämnat våra traktorer i skogen sätter vi på våra speedos och gör vårat livräddarskift på stranden. Efteråt kokar vi upp en känguru och river av bark från träd, och så börjar vi skissa med våra kolstickor. (Skämtar). I själva verket, Nobodys högkvarter och tvätteri ligger i ett område kallat Brunswick Street Fitzroy, vi har också vår egen butik - Nothing by Nobody - på gatan. I det här området ligger bara undergroundbutiker, konstgallerier, kaféer och livemusik-ställen. Det här området är fyllt med studenter, konstnärer, arbetslösa och heroinpundare. Vi älskar området och har alltid haft våra kontor här. Jag tror att det här området är som Södermalm i Stockholm, eller Lower East Side i New York. Att jobba, äta, sova här 24/7 är all inspiration du behöver.


Om jag skulle köpa ett plagg från er, vad skulle jag köpa då?
- Du vet Filip, vad helst som passar dig, vad du gillar. Det finns så mycket grejer, och även mina vänner har olika favoriter. Jag kan bara hjälpa varje individuell person.


Vad är din framtidsvision för Nobody?
- Vi vill aldrig att det roliga ska ta slut, att möta kreativa människor och att människor bär fantastiska jeans. Jag ser fram emot att komma till skandinavien.

www.nobody.com.au

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

#1 filip säger
2007-04-02 15:57 - Anmäl

Intressant artikel om spännande jeans. Men den där Wesley verkar vara en tröttsam idealist full av floskler. Får se om han bor kvar i området med heroinpundare som han talar så varmt för den dagen han har sitt på det torra...
#2 Henrik säger
2007-04-02 16:08 - Anmäl

Det var nog ABSOLUT den FULASTE hemsidan som gjorts, NÅGONSIN! Men jeansen låter spännande... Bra artikel...
#3 space lounge säger
2007-04-02 16:53 - Anmäl

jag tror inte att man kan göra bra jeans när man är så pretentiös som den här killen.
http://www.rakuten.co.jp/n-standard/288029/1770115/#1330716
#4 Micke säger
2007-04-02 17:15 - Anmäl

jobbade i en butik för 3 år sedan där vi bla sålde både nobody och tsubi. vad som var underligt var att slitningar,hål osv var exakt likadana på båda märkena. gjorda pa samma fabrik antar jag. så ingen av dom speciellt unika. skulle vara tsubi då för att dom känns mer
genomtänkta... vet ej vem som tog efter vem.
vill tillägga att det var inte mycket selvedge att tala om på nobodys jeans då...kanske är något nytt.
Men nobody har helt klart sköna modeller.
deras t+shirtar är väl det som lyser starkast dock.
#5 andreas säger
2007-04-02 17:59 - Anmäl

"Hur som helst arbetar vi under en "ingen designerhjälte"-paroll som kommer från postmodernism."

"I det här området ligger bara undergroundbutiker, konstgallerier, kaféer och livemusik-ställen. Det här området är fyllt med studenter, konstnärer, arbetslösa och heroinpundare."

HAHAHA!!!
#6 erm säger
2007-04-02 18:04 - Anmäl

Låter intressant, men what's up with the translation? "Du vet Filip", när hörde man det sist? Och "vilket fantastiskt matrial att arbete med..."? Kom igen, bättre skills har ni väl?
#7 davito säger
2007-04-02 18:45 - Anmäl

haha, babelfish?
#8 Mike säger
2007-04-02 19:16 - Anmäl

Jeansen såg väl väldigt sådär ut
#9 NO säger
2007-04-02 19:17 - Anmäl

Äckel hemsida
#10 albin säger
2007-04-02 22:07 - Anmäl

ahh, #7 kommentar med koppling till Liftarens Guide till Galaxen, alltid lika älskvärt... *snörvel*
#11 Justin säger
2007-04-02 23:58 - Anmäl

Låter bra. jeansen är väl inte direkt speciella men dem är fräscha =)
#12 Hungus säger
2007-04-03 07:06 - Anmäl

"denim konnossörer" Skriv ihop! Dessutom brukar det heta konnÄssör...
#13 Stava säger
2007-04-03 10:10 - Anmäl

Verkar vara en oproportionellt stor andel uttråkade högstadielärare (med svenska som huvudämne) som läser Manolo!
#14 T säger
2007-04-03 10:39 - Anmäl

WOW, pretto!
#15 lelle säger
2007-04-05 09:41 - Anmäl

Skittöntigt, alla megadyra jeans bärs av folk med komplex. Hur kan man betala 3000 spänn.. Lewis är ju orginalet.........! Har folk blivit tokiga?¿?¿?
#16 Q säger
2007-04-05 15:23 - Anmäl

Hur är det att driva ett modeföretag i Australien? Det är väl inget riktigt high-fashion-land?

Herregud vilken fraga. Kanske skulle stalla den till de svenska designers som intervjuas istallet...
#17 Bill säger
2007-04-06 17:47 - Anmäl

Lelle du verkar vara smart!!!!!!
#18 Bill säger
2007-04-06 17:58 - Anmäl

Killen snackar ju i nattmossan.
#19 Mange säger
2007-08-25 20:14 - Anmäl

Nobody började som ett tvätteri, och gjorde tvättningen åt både Sass & Bide och Tsubi - vilket kan förklara varför slitningarna varit indentiska i det förgångna. Vad gäller deras hemsida, vi pratar ju om ett "anti-fashion" märke, det är ju det som är halva grejen! Måste säga att Nobody som tyvärr är relativt okända i Sverige då märket idagsläget saluförs av en handful återförsäljare är helt klart ett av de hetaste denimmärkena i dag på den internationella marknaden. Både kvaliteen och passformen slår de flesta Amerikanska och Svenska märkena med hästlängder!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.