Manolo logotype

Bakgrund: Prada

Bild 315882Prada grundades 1913 i Milano av herr Mario Prada. Företaget gjorde skor och väskor i läder, som såldes genom två butiker i hemstaden. Flaggskeppet var en resväska gjord i valrosskinn(!), men efter att den visade sig vara tämligen svårhanterlig i samband med flygresor (på grund av tyngden) övergick fokus till mer exklusiva handväskor och accessoarer.

1978 ärvdes företaget av Marios barnbarn, den numera legendariska Miuccia Prada. Företaget hade då ekonomiska svårigheter, och hon bestämde sig för att rikta om bolaget för att få tydligare modelinje. Första succén kom 1985 när en enkel, svart handväska i nylon tog modevärlden med storm och gav upphov till en mängd kopior på Europas gator och torg.

Fyra år senare, 1989, kom den första prêt-à-porter-kollektionen från Prada. Med fokus på lyxiga material och en ren och avskalad silhuett tog Miuccia tydligt avstånd från det rådande modet med färgglatt 80-tal. Modevärlden tog till sig kollektionen direkt och de nästkommande åren blev Prada en modeaktör att räkna med på riktigt.

Som en förlängning och förgrening av modehuset startade Prada 1992 en något billigare, och mer ungdomligt inriktad, kollektion under namnet Miu Miu (Miuccias smeknamn). Strax därpå följde de upp med Prada Sport som gjorde tennisskor.

Sedan dess har Prada blivit ett av de stora, och mest tongivande, modehusen i världen. De har dessutom haft intressen i varumärken som Helmut Lang (sålt till japanska Link Theory), Jil Sander (sålt till Change Capital Partners) och Fendi (sålt till LVMH).

Se Pradas vår/sommarkollektion här och dito från Miu Miu här!

Fler bakgrunder:
Louis Vuitton
Resteröds
Yves Saint Laurent
Velour
Stone Island
Vailent

(Källa: Wikipedia och Life In Italy)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: miu-miu prada
#1 M säger
2007-03-08 21:00 - Anmäl

Var i STockholm kan man förresten köpa Miu Miu?
#2 Martin säger
2007-03-08 22:19 - Anmäl

på nitty gritty? och på nathalie schuterman va?
#3 Bad Boy Bubby säger
2007-03-09 14:12 - Anmäl

Frågan är om inte alla Manolosnubbar får spel nu när Prada i vår kombinerar cityshorts med strumpor i birkenstocks (typ). Hjälp, det här går ju emot allt vi fått lära oss... Vilka krämer kan vi använda för att motverka en sån otrevlig trend?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen