Manolo logotype

Matcha din färg

Bild 315662Står du där och undrar varför du inte gillar färgen på skjortan du fick i julklapp, men inte riktigt förstår varför? Jag undrar alltid var alla de här konstiga färgerna som de sätter på kläderna som hamnar i de mjuka klapparna kommer ifrån. Jag minns speciellt en illgrön skjorta som jag fick en gång och som jag fortfarande inte riktigt kommit över.

Det här med färganalys är ju en hel vetenskap i sig, och genom att göra en sådan kan du få fram precis vilka färger du passar i och vilken du inte ska sätta på dig. Men och om du inte är intresserad av vilken årstid du är så ska jag ge er en lite snabbare genomgång, med som kanske inte är så exakt.

Om du har ljus hy med mörkt hår så bör du passa i följande färger:
Vitt, svart, rött, marinblått, mörkt olivgrönt, vinrött och rosa.

Har du ljus hy och rött eller blont hår:
Svart, gult, ljusblått, rostfärgat, turkost och rosa.

Har du mörk hy kan du egentligen komma undan med vilken färg som helst, vilket så klart är lyxigt, men vitt, rött och gult är de färger som är allra bäst.

Du märker att du har en färg som inte är så bra för dig genom att din hy ser "urtvättad" ut.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Farre säger
2006-12-26 17:11 - Anmäl

intressant, vart kan man läsa mer om detta?
#2 Jocke säger
2006-12-26 17:20 - Anmäl

Aah, Pierce Brosnan, schablonbilden för hur en man bör se ut.
#3 Raz säger
2006-12-26 18:30 - Anmäl

Har man väldigt ljus hy som jag bör man undvika vitt så gott som det går. Svart och mörka färger däremot, gör sig väldigt bra.
#4 Moh säger
2006-12-26 19:28 - Anmäl

Yay! Jag är mörk. ^^
#5 F säger
2006-12-26 23:31 - Anmäl

Hm, här ska det solas!
#6 Tobias säger
2006-12-27 09:29 - Anmäl

Jag undrar också var man kan läsa mer om det här. Ni får jättegärna skriva mer om det här, Manolo.
#7 Don Cornele säger
2006-12-27 11:23 - Anmäl

Hmmm funderar över en komentar här...
För det första Svenska Folket måste förstå att man inte går till vardags med en svart kostym. SVART KOSTYM är enbart till begravning och kan användas som kvälls kostym(fest),och så klart om det är en uniform man har på jobbet. Är man ljus hyad och har blond hår ska man definitiv undvika att ha svart. Vit skjorta däremot funkar till alla typer av hy. Visst kan man se lite blek ut men hur ofta har man en hel vit skjorta på sig om det är inte fest o.s.v. Ljusblå, ljusrosa, funkar absolut bäst, man kan alltid spetsa till det lite gran med en färgad slips som är inte så kopnservativ. Jag personligen skulle undvika rött eftersom är man ljushyad, MAN SER blek ut (om det är inte en slips t.ex)
#8 Gäst säger
2006-12-27 12:37 - Anmäl

"Hmmm funderar över en komentar här…
För det första Svenska Folket måste förstå att man inte går till vardags med en svart kostym. SVART KOSTYM är enbart till begravning och kan användas som kvälls kostym"

Allvarligt... Försvinn bara. Vem är du, din smutsiga sopa?
#9 albin säger
2006-12-27 13:13 - Anmäl

JAG tycker (ni behöver inte tycka likadant, det är ert eget val) men att ljushyade visst kan passa i rött. Jag är så ljushyad så att man till och med kan ana blodådrorna i mitt ansikte, men jag kan ändå komma undan med rött.

Fast i och för sej så kanske inte jag kan se mycket blekare ut...
#10 Micke N säger
2006-12-27 16:25 - Anmäl

Albin (#9) det är för att den röda färgen så vackert matchar dina blodådror :)
#11 J E G säger
2006-12-27 19:32 - Anmäl

Jag undrar var gränsen går för mörk hy och bara allmänt "mörk"? T.ex. vart räknas spanjorer?

Bra artikel annars! Är jag såpass lyckligt lottad att jag har en kompis som är väldigt bra på att matcha som brukar hjälpa mig när jag köper färgranna skjortor, de tips jag fått av henne stämmer väldigt bra med era! tips :)
#12 Henrik säger
2006-12-27 20:15 - Anmäl

Hmm detta verkar inte riktigt stämma. Jag är ljus i hyn och har blont hår men trots detta så är rött bland det snyggaste jag kan ha på mig. En snygg röd-mönstrad skjorta anser jag inte göra min hy se "urtvättad" ut.
#13 Gäst säger
2006-12-27 20:29 - Anmäl

Jag undrar samma sak som #11, var går gränserna mellan de olika nyanserna? Ex. en asiatisk kille (från ex. Kina och Japan) är inte extremt brun men inte heller ljus. Vad räknas han som?
#14 acros säger
2006-12-27 20:45 - Anmäl

Det verkar vara nåt fel här.. ;)

Jag är också både ljus i hyn och blond och har alltid fått höra att jag passar bra i rött, gärna mörkrött/vinrött..
#15 Anna säger
2006-12-27 21:51 - Anmäl

Folk har nog lite olika uppfattningar i detta ämne, som om mkt annat... Gör inte anspråk på att representera samtliga kvinnor, men här kommer mina personliga reflektioner. För mörkhåriga med ljus hy var det bra färgval i artikeln, men vad gäller blonda/rödhåriga är jag mer tveksam. Jag är själv blond, blåögd och ljus och tycker som flera andra att rött kan vara fint! Håller dock med om att det är allra lättast för "mörkare" personer, där jag personligen tycker att den undre gränsen för "mörk" går vid den färg medelhavsinvånare har på sommaren; många hispanics är ju nästan lika ljusa som vi andra på vintern (Penelope Cruz, Salma Hayek etc är ju inte speciellt mörkhyade) Många araber har dock den fina nyansen året om.

Med solbränna kan alla klä i vitt, rött och gult. Dock tycker jag att en bra tumregel kan vara att man inte ska ta upp för mkt av hårfärgen i kläderna, således kan det vara inte fel men lite trist med brun tröja till brunt hår, de flesta röda nyanser är svåra att matcha med ett rött hår och jag anser INTE att gult är en lämplig färg för ljushyade (vinterbonade) med blont eller rött hår. Det beror ju lite på vad det är för typ av gul, finns ju allt från ljust vaniljgul till senap till sportbilsgul men iaf är det fult om man har illa färgat blont hår, vilket man dock först och främst bör söka för hos frisören ;) - en varmare beige nyans eller naturvitt är dock klädsamt för alla blonda och rödhåriga.

För rött tycker jag att alla oavsett hårfärg kan tänka på att om man har rödmosig eller acnedrabbad ljus hy kan man gott undvika röda kläder; då är beige, grönt och svart bättre färger enligt mig.

Slutligen är det min högst personliga åsikt att det inte alls är lyckat med ljusblått till rött hår, till blont är det däremot utmärkt.
#16 Johan säger
2006-12-27 22:16 - Anmäl

#13: Många asiater kan nog vara att betrakta som mörka, men isåfall tycker jag att t ex filippinos, som har en ganska gyllenbrun hy året om, även här i Sverige, är ett bättre exempel än många kineser/ japaner. Beror kanske lite på var i Kina/Japan man kommer ifrån: Kina är ju stort och de som härstammar från nära den mongoliska gränsen har utifrån mina iakttagelser i regel mörkare hy än folk från kusten. Jag tycker dock att många kineser och japaner är synnerligen ljusa. Sedan kan det ju skilja på om man är asiat bosatt i Sverige, t ex adopterad - många kineser i Peking och Shanghai iaf undviker solen för att de anser det vara lite "lantigt" eller ofint med solbränna, lite som det var här förr, därav att försvenskade asiater kan uppfattas som mörkare ftersom de tagit upp det svenska solbränneidealet. Det kan ju också vara av samma anledning som de nära Mongoliet är mörkare - antingen är det genetiskt eller så är de ute mer i solen och bryr sig inte om det bleka idealet, jag har inte förhört mig om saken. För övrigt verkar det bleka idealet i Asien vara viktigare för kvinnor än för män, som mkt annat.

Men jag får nog hålla med #15 om att araber eller solbrända spanjorer är en mer lättidentifierad gräns för "mörk" då asiater kan ha flera olika "nyanser".
#17 Johan säger
2006-12-27 23:26 - Anmäl

Vem bryr sig om hur kläder matchar?
#18 balix säger
2006-12-28 17:29 - Anmäl

För ett antal år sen råkade jag i USA köpa en bok som heter Color for Men av Carole Jackson. En alldeles utmärkt bok som hjälper en att avgöra vilken årstid man tillhör och övertygande visar vilka färger som passar och inte passar. Jag inser nu klart exempelvis att kalla färger passar mig bäst. Boken är inte ny men råden står sig. På Amazon kan man se var den går att skaffa.
#19 Stefan säger
2006-12-30 04:52 - Anmäl

Är det bara jag som inte tycker att slipsen passar Brosnan? Tycker att det skär sig i den mån det går att skära sig med just de färgerna. Blir lite mörkt? Sedan finns det undantag från regeln såklart. Passar man i en färg som inte är ens "egen" så gör man helt enkelt det.
#20 hasse säger
2006-12-31 17:05 - Anmäl

Hur ska man ha skjortan idag är det innaför eller utanför?
#21 Erik säger
2007-03-18 14:42 - Anmäl

Sorry, lyfter en gammal diskussion. Jag är blond/råttfärgad och undrar bara om jag inte passar i grönt? Hittade en helschysst mörk-/moss-/olivgrön jacka och det skulle vara tråkigt om den inte ser bra ut på mig bara pga min hy och hårfärg. Tacksam för svar.
#22 Indie säger
2008-11-25 23:26 - Anmäl

Tycker det här var en bra och enkel sida att kolla vad man passar i:
http://home.swipnet.se/anemon/farganalys.html
#23 Tjejtanten säger
2015-05-29 10:40 - Anmäl

Hej, man kan ha väldigt olika färg på hyn även om man har en viss färg på håret. Jag är själv väldigt blond med ljusa ögon men har trots det hyfsat med pigment i hyn lite varm hudton. En del är blonda och har väldigt ljus, nästan rosa hudton. Det här gäller säkert även för dem med annan hårfärg så man kan inte alltid generalisera. Man får helt enkelt prova sig fram är mitt tips. Jag passar i vissa röda toner och även ljusblått så det är väldigt svårt att säga rakt av vad man passar i.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.