Manolo logotype

Bakgrund: Yves Saint Laurent

Bild 315597Om jag säger Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, vad säger ni då? Inte så mycket kanske. Men den snygga logotypen till höger känner ni säkert igen, och YSL har gjort ett stort avtryck i modevärlden. Vi tyckte att det var på sin plats med en bakgrund på detta ansedda varumärke.

Yves Saint-Laurent började sin karriär som 17-åring hos Christian Dior. Efter endast ett par år i tjänst dog Dior och lämnade ansvaret för modehuset i Saint-Laurents 21-åriga händer. Parallellt startade han även en egen couture-linje som finansierades av hans dåvarande älskare, och sedermera affärskollega Pierre Bergé.

Saint-Laurents liv tog en drastisk vändning när han kallades att tjänstgöra i det Algeriska kriget. Efter endast tjugo dagar skickades han hem och lades in på mentalsjukhus efter att ha brutit ihop av stressen. Efter en tids återhämtning slutade han på Dior och ägnade sig helt och hållet åt det nystartade bolaget som kom att namnges efter honom.

YSL var drivande inom beatnik-modet, men gjorde sig mest kända genom att göra couture åt många av Europas rika och berömda. Det mest uppmärksammade plagget blev Le Smoking - en smoking för kvinnor som i sin marknadsföring fotograferades av Helmut Newton. Kampanjen startade en trend som hyllade det smala och androgyna, något som återkommer frekvent än idag.

1993 såldes YSL till läkemedelsbolaget(!) Sanofi för ungefär 600 miljoner dollar. Sex år senare såldes märket vidare till Gucci och fick Tom Ford som framgångsrik huvuddesigner. Dispyter internt ledde dock till att modehuset YSL lades ner 2002, medan varumärket lever kvar i Guccis ägo.

Tre favoriter ur YSLs höstkollektion:

Brun oversize rock i A-linjestil

Slimmad kostym och ett bra exempel på hur snyggt lager-på-lager kan vara

Svart halvlång rock med hög krage och midjebälte

(Källa: Wikipedia)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: YSL Yves-Saint-Laurent
#1 Erik säger
2006-11-30 17:06 - Anmäl

Sjysst info!
#2 Manks säger
2006-11-30 22:26 - Anmäl

De har såååå nice solglasögon!

YSL är dessutom ett märke som inte är så exponerat som Gucci eller LV!
#3 calidad säger
2006-12-01 01:07 - Anmäl

#2 håller med dig, deras solglasögon är toppklass, både jag och min flickvän köpte ett par i somras..
#4 Erik säger
2006-12-01 03:51 - Anmäl

#3
Precis som alla andra gjorde.
#5 spindelmannen säger
2006-12-04 15:36 - Anmäl

hur mycket köpte gucci loss märket för då? >600M$ eller
#6 Gäst säger
2006-12-20 22:58 - Anmäl

YSL kanske är gångbart i Sverige men i England är detta chav märke nummer 1.
Jag tycker tom. att det gått så långt att YSL har gått om burberry. Syn på två annars bra märken som har blivit totalförstörda av det engelska scumet.
#7 Eric e Esq. säger
2007-05-17 18:49 - Anmäl

Upplysningsvis så är skaparen av den så snygga loggan YSL en mästare vid namn;
Monsieur Cassandre/ E. E. Esq.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.