Manolo logotype

Cheerio Prince Charles!

Bild 315536 Idag fyller Prins Charles 58 år. Vid sidan att vara en allmän stropp är Prinsen av Wales en erkänd stilikon som satt standarden för hur en sann aristokrat skall klä sig. Manolo vill därför dagen till ära gratulera stilens konung, Prins Charles!

Det är något som fascinerar med Prins Charles. Det går att räkna antal människor som faktiskt tycker om honom med ena handens fingrar och den bild som utmålas av honom är en tjurig gammal stofil med ett uselt förhållande till pressen. Visst, han må vara en arrogant snobb, men my god he´s well dressed! Den dubbelknäppta kostymen, mönstrade bröstnäsduken och blomman i kavajslaget får varenda anglofil att rysa av välbehag. Prins Charles matchar olika mönster och färger med varandra på ett sätt som få är kapabla till. Detta har gjort honom till en stor stilikon som bland annat hålls som Andre 3000s absoluta stilförebild. Vad är det då som gör Prins Charles så oförskämt elegant?

En stor del av orsaken ligger i hans framtoning. En kritstrecksrandig kostym blir aldrig så snygg som när den bärs av en högdragen aristokrat. En kostym kan vara hur snygg som helst, men bärs den inte med pondus så ser man ut som en sportkommentator på TV4. I en värld där vi ständigt letar efter vilken tröja som passar till vilket par jeans ligger Prins Charles steget före oss. Han lyfter det ännu en dimension och matchar sin personlighet med klädstilen. För finns det något som matchar kritstrecksrandigt så bra som en dryg personlighet? Prinsens intresse för hästpolo gör det naturligtvis inte sämre. Ingen sport är förknippad med sådan elegans som denna. Ryktet säger att det var Prins Charles som bröt embargot mot Argentina under Falklandskriget för att kunna spela hästpolo i ett par ridstövlar från argentinska Fagliano.

En annan bidragande faktor till prinsens elegans är naturligtvis också uppväxten. Vi dödliga människor växer upp med kläder från Polarn & Pyret, medan brittiska kungligheter redan från barnsben blir matade med kläder från Savile Rows främsta skräddare. Det som är lite spännande med Prins Charles är att han faktiskt vågat tänja på gränserna lite och gått ifrån sin skräddare Anderson & Sheppard och beställt kostymer från en av Italiens lyxigaste kostymmakare, Kiton. Obekräftade rykten säger även att prinsen köpt kostymer från Turnbull & Asser Made-to-measure. Vilket för obotliga traditionalister är en lika stor händelse som slaget vid Trafalgar.

Åsikterna går helt klar isär om Prins Charles. En sak är dock helt säker, ingen bär en dubbelnäppt kostym så som en prins av Wales.

Bild: Style.com

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Kiton
#1 Kaspir säger
2006-11-14 12:42 - Anmäl

Helt klart intressant artikel.
Frågan är: Varför gifte han sig med ett sånt bottennapp?
#2 Stefanovic säger
2006-11-14 12:56 - Anmäl

Jag kan inte annat än hålla med artikelförfattare Olof om att det är få som bär upp en kostym som mannen ifråga. Han måhända, ser ut som ett stolpskott själv, men hans klädsel är oftast oklanderlig.
#3 D säger
2006-11-14 13:00 - Anmäl

//..."men my god he's [WELL] dressed!" Förlåt, det bara störde mig lite. 58 år? Tyvärr så ser han ser mycket äldre ut.
#4 Johan säger
2006-11-14 14:52 - Anmäl

HURRA för Prins Charles och Imperiet*!

*jaja, "Samväldet" är det nu för tiden, men Imperiet är roligare att hurra för...
#5 Niklas UK (Reaktionär idag...) säger
2006-11-14 15:05 - Anmäl

Hur kommer det sig att man på Manolo alltid skriver att han är en stropp? Har redaktionen träffat honom eller..?

En person som är snorkig mot journalister (en yrkeskår där få förtjänar respekt) och elak mot moderna arkitekter (En yrkeskår som ligger på gränsen till att anklagas för brott mot mänskligheten...) kan man inte annat än gilla... :D
#6 minikinksy säger
2006-11-14 15:44 - Anmäl

Vet inte om jag håller med om att Princs Charles är ogillad av alltför många. Han är, inte minst i sitt hemland, trots allt tämligen populär och det inte pga, utan trots, nämnda bakgrunsbetingat aristokratiska stroppighet. Prins charles har bla förtjänat denna popularitet genom att, för den brittiska aristokratin på ett ganska otypiskt sätt, ha engegerat sig i allehanda samhällsfrågor och genom sin överlag ganska jordnära framtoning i offentliga sammanhang. Hur önskvärt den än må vara för de som tycker att aristokratisk stil och arrogans per automatik hör i hop tycker jag en nyansering är plats. Lite cred skall prinsen väl ha för annat än sitt klanderfria sätt att klä sig;)
#7 tobbe säger
2006-11-14 15:58 - Anmäl

snyggt paraply har han iaf..:)
#8 Erik säger
2006-11-14 16:27 - Anmäl

Håller med Niklas. På pluskontot står onekligen Charles intresse för traditionell brittisk arkitektur grundad i klassiskt formspråk: http://www.princes-foundation.org/ Otaliga miljöer har ju demolerats i Storbritannien på grund av en ofta tondöv och okänslig modernism. Personligen tycker jag att det vore intressant att se något liknande också i vårt land. Omfattande förstörelse drabbade ju som bekant även Sveriges stadskärnor under 1900-talets senare hälft (och vi utsattes ändå inte för massiv bombning under kriget). Att Charles är så pass impopulär grundar sig emellertid inte bara på historien med Diana utan också på hans - enligt många britter - besynnerliga politiska utspel (som stöts och blöts i pressen). Det torde vara knepigt att vara prins i det 21:a århundradet...
#9 Olof säger
2006-11-14 16:41 - Anmäl

Niklas UK och Erik - Vill poängtera att Manolo tar ingen ställning i frågan om Prins Charles personlighet. Vi konstaterar bara den bild som utmålas och skriver om Prins Charles i egenskap av den stilikon han är..
#10 Niklas UK säger
2006-11-14 17:22 - Anmäl

Förvisso inte, men även förra gången han var med i en Manolo-artikel (den om Bond-skjortan) så figurerade även benämningen "stropp"...
#11 Klmr säger
2006-11-14 17:30 - Anmäl

Det finns fan inget så hallick-aktigt, stillöst och illamåendeframkallande som ring på lillfingret. Jag, en tvättäkta anglofil, ryser - av obehag.
#12 Greven säger
2006-11-14 18:04 - Anmäl

#10 Kpml-r Varför reagerar Du så starkt på lillfingerringar? I min släkt - tysk förvisso - har vi haft vapenringar på lillfingret sedan åtminstone 1208... Att som vissa rekommenderar ha ringar på pekfingret antyder snarare släktskap med Liberace, vilket i min värld inte är någon merit.

En smakfull ring på lillfingret fungerar utmärkt!
#13 fred säger
2006-11-14 18:11 - Anmäl

Kammar over flinten gor han i alla fall.
#14 Christian säger
2006-11-14 18:44 - Anmäl

Kan tillägga till ovan att anledningen till att ha ringen på lillfingret är att det är mer bekvämt när man håller tyglarna till häst, en rätt gammal tradition och inte något som nödvändigtvis bör förknippas med att vara hallick-aktigt.
#15 Franskattad säger
2006-11-14 18:55 - Anmäl

Greven, i min varld ar inte tysk slakt nagon vidare merit heller. Ringen funkar dock om an lite tveksamt (bar sjalv inte min, tycker personligen ringar gar bort aven om det ar vapenringar, slaktringar etc...)
#16 också franskättad säger
2006-11-15 01:12 - Anmäl

jag personligen tycker att det är en trevlig tradition att bära släktring och gör således detta
#17 Greven säger
2006-11-15 09:20 - Anmäl

Världens tunanste bok - "franska framgångar i krig efter 1814" (i stark konkurrens med "Italienska krigshjältar") - nä, franska vapenringar, särskilt om det uppkomlingsätter från Napoleon I:s epok, ska man verkligen inte skylta med...

Skämt åsido - det är bra att alla får göra och tycka som de vill!
#18 Gabe säger
2006-11-15 10:26 - Anmäl

"FInns det något som matchar kritstrecksrandigt som en dryg personlighet?".
Sedan när är det positivt att vara högdragen och dryg? Märkligt ideal, må jag säga. Personligen anser jag att alla människor som anser sig vara förmer är fula och föga avundsvärda. Och nej: Deras kläder blir inte snyggare för att de uppträder somskitstövlar.
#19 Franskattad säger
2006-11-15 12:31 - Anmäl

Greven, skyltar gor jag inte heller. Dock, aven om det ar fran fore den lille generalens tid sa tycker jag man gor bast i att inte skylta, period.

Krig ar inte heller nagot jag direkt vardesatter eller stravar efter. Aven dar kanske en viss attityd skillnad mellan oss och er. Dock, jag skulle nog vara lite forsiktig i den diskussionen om jag var tysk...

Men nej, som du sa, skamt asido och leve mangfalden!
#20 Niklas UK säger
2006-11-15 12:45 - Anmäl

"Don´t mention the war..." :D
#21 Niklas UK säger
2006-11-15 12:55 - Anmäl

Vi mäklar fred i Europa genom att återgå till objektet för artikeln...

http://icwales.icnetwork.co.uk/0100news/features/tm_headline=will-we-see-charles-iii-on-the-throne-&method=full&objectid=18091388&siteid=50082-name_page.html
#22 Greven säger
2006-11-15 15:22 - Anmäl

Franskättad tar detta på lite för allvarligt på detta genom att vädra sina fördomar om olika etniska grupper. Nog om det.

Oavsett personlighet, som är svårt att bedöma utifrån foton och reportage i lättare veckopress, så är det ju svårt att kritisera prinsens klädstil. Jättesnyggt, tycker jag!
#23 Isak säger
2006-11-16 12:36 - Anmäl

adel är sååå 1700-tal..
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.