Manolo logotype

The world according to skomakaren

Första gången som jag i mitt vuxna liv tog mig till skomakaren var efter att ett par boots slitits så hårt att jag skapat mig några luftventiler. Bra för lukt, mindre bra för väta. Djävligt uppretad stod jag och skällde på världen i största allmänhet och det förlorade begreppet kvalitet i synnerhet. Att behöva laga skor efter några månaders användning var inget som man kunde tillåta. Skomakaren tittade förvånat på mig, laga? Du lagar inte dina skor, det här är bara underhåll. De följande tio minuterna fick jag mig en snabb lektion i skor och den ädla konsten skovård. Nu, tre år senare tänkte jag föra vidare den kunskapen till er läsare. Därför har jag åter begett mig till Davidsons skomakeri på Skolgatan 33 i Uppsala. Över en ångande kopp kaffe och med skomakeriets omistliga doft som sällskap blev det två timmars skostoppning för mina okunniga öron.

Mäster Davidson är skomakare i tredje generationen. Blott 29 år gammal pratar han om fotdon med sådan pondus att det inte råder någon tvekan om att han har läst i blodet. 1998 slog han upp portarna till den egna verksamheten. Sedan dess har butiken fått ett ordentligt ansiktslyft och från att tidigare nöja sig med att laga dina skor, tillhandahåller han idag även Crockett & Jones, R.M Williams och Sea Avenue för dig som vill åldras med dina fotkompanjoner.

Bild 315470

För att vi inte skulle fastna i en teoretisk diskussion om lipp, läpp och allt annat som dina skor består av, valde jag att ta med mig två egna par skinnskor. Det här är skor jag köpt utan en tanke på kvaliteten, men vilka jag förutsatt skulle hålla någon form av standard då de inte varit gratis. För oss får de nu stå som referenspunkt när skomakaren ger sig i kast med att förkasta och belysa de vanliga bristerna med ogenomtänkta skor.

Först ut har vi ett par Sanddojor. Inhandlade under denna säsong och med en prislapp på 2 500 kronor.

Bild 315471

– Det första jag tittar på är skinnkvaliteten. Den kan ofta vara svår att bedöma, men är likväl väldigt viktigt. Sedan kollar jag på konstruktionen. Hur sulan är fastsydd och naturligtvis också dess kvalitet. Sist kollar jag på sömmarna. Det är tyvärr problematiskt att göra utan att sprätta upp skon. Ofta blir det att man går bakvägen och kollar på konstruktionen. Om det är en välkonstruerad sko brukar det betyda att man inte heller fuskat med sömmarna.

- I det här fallet är ovanlädret väldigt flexibelt. Det är ett tunt garvat skinn som nästan är nappaaktigt. Problemet är att det kommer att få en ärrig yta snabbt. Å andra sidan kan det vara meningen med just denna sko. Skinnets förmåga att åldras och patineras är det som gör det så fantastiskt. Hur du vill att skon skall åldras beror ju på vilken stil den har. Personligen föredrar jag brunt skinn då det har helt andra möjligheter att förfinas med åren. En svart sko är en död sko i mina böcker. Med ett tjockare skinn och en styvare sula så minskar du risken för att skinnet skall krackelera. Även om sulan är mjuk och flexibel skulle jag ändå bedöma att kvaliteten på det här skinnet är helt ok, för att inte säga bra. Det är en fördel med "modeskor", även om det fuskas med kvaliteten när det kommer till övriga bitar är skinnet sällan dåligt.

- Konstruktionen är inget vidare. Sömmen som du ser runt sulan är antagligen ditsatt för syns skull och har ingen funktion. Det skall bara se dyrt ut. Sulan i sig är väldigt tunn och klackbasen är gjord i någon form av fiberpapp. Hade jag varit du så hade jag bytt ut den direkt till en bas i läder (vilket går på ca 350 kr). Det kommer att ha en dämpande effekt som gör det behagligare att gå i skon, dessutom håller basen längre och åldras snyggare. Sedan är det ju lädersula och om du tänker använda skorna på höst/vinter i Sverige måste du lägga på en gummisula (kan kosta dig 300-400 kr). Lädersula är gjorda för inomhuspromenader eller torra trottoarer och så ser inte svenska vintern ut, bara att acceptera. På det stora hela får skon knappt godkänt.

Över till mina mockafavoriter, tillverkade av n.d.c, som fyndats under sommaren för 1 350 kronor och med en ursprunglig prislapp på 2 700 kronor.

Bild 315472

- Även om den här skon inte är randsydd (vi kommer till det senare) är den i alla fall durksydd och faktiskt ganska välgjord. Här har man i och för sig börjat med att limma in ovanlädret (lädret som utgör själva skon) och sulan, men avslutningsvis har man sytt fast sulan rakt genom skon. Durk kommer från tyska durch som betyder genom. Det innebär att du måste slita ned sömmen innan sulan kan lossna från skon.

- Vad gäller skinnet är det mocka och det är alltid svårt att avgöra om det är riktigt supermocka eller om det är vanligt spalt. Mocka är för övrigt köttsidan och narv är den blanka sidan där håret tidigare satt. När du flår ett djur är skinnet väldigt tjockt, varför man klyver det i flera delar. Man spaltar skinnet. Av spalten kan man borsta upp ena sidan och få en mocka som alltså inte är köttsidan utan istället spaltmocka. Det ger inte samma kvalitet, men när det kommer till mocka är skillnaden inte så stor. Många vanliga skinnskor har dessvärre också spaltskinn. Här tar man spalt och lägger på en tunn plastfilm vilket gör att det ser ut som blankt och fint ovanskinn. Problemet är att skinnet har mycket större tendens att vecka sig och krackelera.

- Sulan är även här av läder, men jag ser att du har gått med dem i torrt underlag vilket är bra. Det absolut viktigaste du måste tänka på med mockaskor är att inte skita ned dem och att hålla dem torra. Om du sköter dem rätt skall de kunna hålla sig snygga i upp till tio år. Jag tycker att skorna verkar bra, men skulle själv aldrig lägga ut mer än 1500 kronor på dem. Bättre än så är inte kvaliteten.

Jag vet inte om jag sitter med lång näsa. Jag har ju inte köpt något av paren för deras hållbarhet. Samtidigt blir jag lite svettig när Markus slår ned på fel och brister med skorna. Två saker som ständigt återkommer under vår diskussion är begreppet randsydda skor och definitionen på handsydda skor. Det visar sig att jag själv missbrukat begreppen.

- Det händer varje dag att folk kommer in i butiken och frågar om skorna jag säljer är handsydda. Jag brukar svara att ja, det är de, men kan aldrig riktigt förstå vad kunden menar. Även de crapigaste av crapskor, gjorda i Kina av fastkedjade slavkvinnor som jobbar tjugo timmar om dagen, är handgjorda. Det är ingen maskin som gör jobbet utan det är händer som håller i skorna när sömmarna sys eller sulorna limmas. Sedan är det skillnad på hur mycket tid som läggs ned på varje sko och kunskapen som ligger bakom, men alla skor är handsydda. Begreppet "handgjord" är helt oväsentligt och säger ingenting om hur skon är tillverkad.

- Riktiga skor (skomakarens egen definition) är randsydda. Randsömmen i sig är den söm som håller fast bindsulan mot ovanlädret och det är en söm du aldrig ser. Det som skiljer en randsydd sko från andra skor är att alla detaljer på skon är sydda vilket ger en överlägsen hållbarhet i jämförelse med skor med limmade delar. Om du är intresserad av att köpa en sko av bästa kvalitet skall du alltså fråga efter randsydda, inte handgjorda, skor.

Kunskap är makt och även om jag känner mig mäktig efter denna lektion är jag fortfarande inte rik och då ett par randsydda skor börjar på 3 000 kronor så (köpet av Sandskorna var smärtsamt nog i sig) får det dröja innan de lägrar min hallmatta. När vi ändå är inne på ämnet bra skor blir jag nyfiken. Vart tillverkas de bästa skorna?

- Ska du ha skor av klass får du vända blicken mot Northampton, England. Visst hör man folk snacka om italienska dojor, men dem räknar jag inte ens. Northampton var från början en garveristad och då det var där det bästa skinnen fanns placerade sig även de bästa skotillverkarna där. Church har sin fabrik där, Crockett & Jones lika så. Många av de mer prestigefyllda modehusen får sina skor tillverkade i dessa fabriker. Man flyger in sina egna designers som tillsammans med fabrikens skokonstruktörer tar fram nya modeller. Det här är tillverkare i yppersta världsklass, men för den riktiga skokonnässören är det Edward Green som gäller. Fabriken säljer framförallt sina skor hos John Lobb på Jermyn Street i London. De är ett fåtal anställda och spottar inte direkt ur sig skor. Visserligen matchar Crocketts handgrade collection Greens skor, men mindre upplaga ger mer exklusivitet. Dessutom ägs de av Hermes och jag kan tänka mig att de till viss del står för tillverkningen av modehusets skor och läderaccessoarer.

Bild 315473

Markus vill ändå påpeka att det inte spelar någon roll hur välgjorda ett par skor är om du inte sköter dem ordentligt.

- Jag har fått in ett par Allen Edmonds, som med rätt skötsel skall hålla i upp mot tjugofem år, men som på ett år slitits så hårt att de gick att smula sönder.

Hur undviker man då att misshandla sina favoritskor?

1. Använd inte skorna dagligen. Helst skall du låta dem vila två dagar mellan varje användningstillfälle. När det gäller skinnskor så visst andas de, men de hinner inte släppa ut all fukt dina fötter producerat om de inte får vila. Resultatet är att salterna från fotsvetten (som ligger på ca 4 cl per dag för varje fot) kommer att dränera garvsyran i skinnet och till slut är skinnet lika torrt och hållbart som papper. Skinn som är fuktigt slits fem till tio gånger så snabbt som om det vore torrt.

2. Skoblock, inget nytt, men något som förvånansvärt många bommar att använda.
- när jag kommer in med mina IKEA-block av plast får jag onda ögat av Markus.
Skoblocken skall naturligtvis vara i trä. Plast böjer sig och ger inte lika mycket stadga till skon och framförallt hjälper det inte skon att avlägsna fukten. Trä har en uppsugningsförmåga som mig veterlig plast saknar. En sak som är viktig att tänka på är att inte spänna skon för hår. Använder du fel block kan det göra mer skada en nytta. Skoblocket skall vara hårda och i största möjliga mån motsvara din fot. Blockets grundläggande funktion är att spänna ut skinnet vilket gör att det inte veckar sig, något som gör att skon håller sig snygg avsevärt mycket längre. Spänner du det för hårt töjs skinnet ut och veckar sig när du går med skon. Det är en dum sak att snåla på då du kan få hyfsade skoblock för ca 150 SEK.

3. Torka av dina skor efter du har använt dem. Har de blivit skitiga eller blöta är det bara att ta fram trasan. Det kan vara jobbigt för stunden, men det räddar skorna i längden.

4. Smörj in och impregnera dina skor regelbundet. Återigen är det lätt att låta lättjan styra, men tänk på att det är små saker som krävs för att dina skor skall hålla sig snygga längre.

Själv sätter jag i halsen när jag hör att det är två dagars vila som krävs för mina skor, men förstår vad Markus menar. Jag har tidigare köpt skor utan en tanke på att de skall användas i flera säsonger. Nu på ålderns höst (närmare trettio än tjugo) har jag allt mer kommit att charmas av tanken på klassiska skor som kan följa med genom modenycker. Fortfarande är mitt köpbeteende präglat av säsongskonsumtion, men jag blir ändå nyfiken på att höra vad det är som krävs för att kalla sin skosamling komplett. Markus lägger pannan i djupa veck, men har efter fem minuter tagit fram allt som han anser en man behöva (det divideras en hel del om hur många skor man behöver för varje säsong, vad som är en säsong och hur lång en sådan är). Innan ni börjar hoppa upp och ned för att det inte finns några sneakers med på bilden, försök att komma ihåg i vilket sammanhang vi befinner oss. Förhoppningsvis kan ni som jag njuta av den genuina bild som möter er. Kanske inte världens coolaste skor, men ändock en samling som inger respekt. Precis som skomakaren, förutom att han är cool och inger respekt.

Bild 315474

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

#1 Simpa säger
2006-10-29 18:33 - Anmäl

Inte vidare välskriven, men endå en kandidat till årets bästa artikel!
#2 adamd säger
2006-10-29 18:45 - Anmäl

Mycket bra artikel! Förhoppningsvis får den fler att börja uppskatta klassiska randsydda skor!

För er som undrar över de olika modellerna och när de passar att bära kan man läsa mer här: http://www.manligt.net/viewtopic.php?t=9941
#3 Håkan säger
2006-10-29 18:46 - Anmäl

Riktigt bra artikel!
Man undrar ju vad ens egna skor skulle få i betyg av Markus. Inte bra iaf.
Synd att det inte stod hur ofta man ska impregnera sina skor. Räcker ca 2 ggr per säsong?
#4 I B säger
2006-10-29 18:54 - Anmäl

För det första kan jag bara rekommendera denna skomakare å det varmaste. Oerhört kunnig och man går alltid därifrån nöjd.

Dock undrar jag lite över det som skrivs om EG och John Lobb. Detta är två olika företag om jag inte är helt felinformerad.
#5 Skomakare Davidson Himself säger
2006-10-29 19:05 - Anmäl

Angående hur ofta man behöver impregnera sina skor finns det ingen given regel. Det beror på hur mycket du använder dem och vad det är för typ av sko. Är det en mockasko behöver du impregnera ganska ofta, särskilt på hösten. Kanske varannan vecka. En skinnsko behöver bara smörjas med en bra skokräm nån gång i månaden. Men putsa gärna på den så ofta som möjligt.

Angående Edward Green blev det nog ett litet missförstånd. Edward Green och John Lobb är inte samma firma. Edward Green säljer sina skor under eget namn i egna butiker på Jermyn Street och i Burlington arcade bl.a, men såvitt jag vet ägs numera Edward Green av John Lobb på Jermyn street och de låter göra sina skor på E G. John Lobb på Jermyn street ägs i sin tur av Hermes - såvitt jag vet. Och därav kan man ana att en del av Hermes skor görs av E G. Dock är detta inget jag vet säkert.
#6 Gäst säger
2006-10-29 19:05 - Anmäl

underbar artiklel, en del gamla kunspaer men också mycket nytt och användbart! underbart, manolo i sitt esse!
#7 max säger
2006-10-29 19:22 - Anmäl

Kudos till Daniel för en jättebra artikel! Dina "Sanddojor" var dessutom så snygga att jag funderar på att leta reda på ett par åt mig själv.

För övrigt stavas "genom" på tyska utan e, "durch".
#8 alexan säger
2006-10-29 19:43 - Anmäl

Utan tvivel den bästa artikel som publicerats på Manolo. Fantastiskt!
#9 juli säger
2006-10-29 19:58 - Anmäl

Bra artikel! Jag har funderat på skoblock ett tag och tar gärna emot mer tips om hur de bör se ut och fungera och var man hittar bra sådana, med fördel på nätet!
#10 Marcus säger
2006-10-29 20:10 - Anmäl

Fantastisk artikel.. Blicken var som fast mot dataskärmen, har lite ont i ögonen.
#11 Johan säger
2006-10-29 20:57 - Anmäl

Mycket trevligt.

Men Simpa, vore det inte bättre att själv behärska språket innan man klankar ner på andra?
#12 Martin säger
2006-10-29 21:01 - Anmäl

Detta var den bästa artikel jag någonsin läst på manolo, bra jobbat!
#13 Gabe säger
2006-10-29 21:58 - Anmäl

juli: De bästa skoblocken är av cederträ och kostar lite mer än vanliga (av trä alltså!). Ceder doftar gott och suger upp fukt bättre än andra träslag. Skblock av cederträ finns där finare skor säljs. Själv favoriserar jag franska Paraboot - fantastiskt välgjorda och snygga skor. Självfallet randsydda. Kolla gärna in www.paraboot.se - där visas samtliga kollektioner .
#14 Gabe säger
2006-10-29 21:59 - Anmäl

Lite sömnig här (se inlägg ovan) www.paraboot.com ska det förstås vara!
#15 Joel säger
2006-10-29 22:09 - Anmäl

hel schön artikel.
#16 Henrik säger
2006-10-29 22:14 - Anmäl

Manolo börjar närma sig sin gamla standrad igen! Härligt! Mäster Davidsson är verkligen grymt duktig, och respektingivande. Probelemet är förstås att jag misskött lite för många favoritskor, och när man kommer in till Davidsson med ett par boots med halvt nedsliten träsula och trasiga dragkedjor får man verkligen skämmas.
#17 Blomman säger
2006-10-29 22:18 - Anmäl

The world according to Gessle
#18 Hämpli säger
2006-10-29 22:45 - Anmäl

Skomakare Davidson Himself: Jag har två frågor som du kanske kan svara på. Skinnsular ska inte trampa på våt asfalt, det vet jag, men ibland gör de det ändå. Bör man fetta in skinnsulorna? Med vad?
Är det några problem att lägga på en gummisula när man har använt skorna ett tag och skinnsulorna är slitna? Tacksam för svar!
#19 Manks säger
2006-10-29 23:11 - Anmäl

Ni kanske borde fixa klockan på servern? Den går ca 40 minuter för fort!
#20 Gäst säger
2006-10-29 23:12 - Anmäl

Eller en timme tom såg jag nu! Vintertid nu vet ni! ;)
#21 Niklas säger
2006-10-29 23:13 - Anmäl

Vilken härlig läsning! Mer sådant här på Manolo.

Intressant artikel, bra med bilder samt vågat att ta med två par egna skor som Markus fick kika lite närmre på.
#22 Skomakare Davidson Himself säger
2006-10-30 00:03 - Anmäl

Hämpli: Lädersulor ska som du vet helst inte gå på vått underlag, det är helt korrekt. Och JA, det är smart att smörja in dem då och då. Ta ett fint sandpapper och slipa upp sulan lite först och lägg sedan på en bra skokräm. Jag föredrar skokräm framför fetare produkter då skokrämen lätt låter sig poleras och inte kladdar. Fråga 2. Det är inga problem att lägga på ett par gummisulor på dina lädersulade skor. Så länge de inte blivit FÖR nedslitna. Då bör man halvsula dem i läder först eller rentav halvsula dem med gummi från början. Det kan dock vara svårt att fästa en gummisula mot läder om det blivit alltför insmort och mättat med fett. Vill du veta hur en halvsulning går till, kolla in det på min hemsida. www.davidsonsskomakeri.com Lycka till med din skovård.
#23 Sigfrid säger
2006-10-30 00:11 - Anmäl

Efter en väldig masssa skit på manolo.se har jag återigen förstått varför jag läser här. Dessa guldkorn gör det värt att vada genom annan skit som ofta återfinns här.
#24 le säger
2006-10-30 01:26 - Anmäl

edward green skor är fantastiska och värda varenda krona! Hermes köpte dem 2003 och john lobb har tidigare (inte nu?) använt dem för att göra deras skor, de har även gjort skor åt Ralph Lauren purple label osv.
Fantastisk artikel och underbara skor, det är värt varenda öre och minut att lägga ner sin tid och pengar på tidlösa klassisker från tillverkare som EG!
#25 Jacob R säger
2006-10-30 02:04 - Anmäl

Jag är närmare 20 än 30, men jag känner ändå att det är dags att börja investera på riktigt i skor. Har varit en sneakers-kille, men även de behöver ju skötas, och jag har märkt att livslängden på många skor ökar typ femdubbelt bara man växlar mellan två par. Det blir att skriva en liten minneslista från den här artikeln och sen hälsa på några skohandlare :)
#26 D säger
2006-10-30 02:57 - Anmäl

Bra artikel! Mer om skor! Men ack att Sverige är Sverige och snöslask snöslask och motsatt till detta finns snygga skor med lädersula. Snälla snälla gud fixa torrt väder när jag går ut, eller ge mig en bil och chafför, samt en liten jordbävning med efterföljande plundring så att även fattiga studenter kan få snygga skor! Tack!
#27 Johan säger
2006-10-30 08:32 - Anmäl

Ska man tolka skomakarens utbud som att han tycker att Sea Avenue har lika bra kvalitet som Crockett & Jones och R.M Williams? De ligger väl om inte annat i en helt annan prisklass
#28 Chris säger
2006-10-30 10:05 - Anmäl

Bra artikel. Jag jobbar i skoaffär och är så **** trött på okunniga människor =P Ska jag behöva säga till varje kund att de måste byta skor varje dag? Ja. eg. Men det funkar inte i praktiken, tyvärr. Reklamationer som man får in är oftast på sneakers (skitkvalitet) eller totalt nerslitna tygskor. Skinnskorna håller sig i allmänhet hyffsat beroende på märke. Tyvärr tycker folk att 1000+ för ett par skor är på tok för mkt, även föräldrar. Borde inte dom kunna detta efter alla år? Att ha fler skor att byta mellan? Detta gäller iofs inte för alla, jag själv klättrar på stegar halva dagarna inne på lagret o mosar sönder de flesta skor som finns =P Men å andra sidan så har jag ganska schysst rabatt. Jag ger iaf 9/10 kunder skovårdstips när de köper sina skor i hopp om att slippa se dem med kvittot och en stinkande påse ett halvår senare!
#29 Micke N säger
2006-10-30 10:43 - Anmäl

Jag uppskattar verkligen hantverkare som vet vad de pysslar med. Nu bor jag ju inte i Uppsala så frågan lyder: Finns det någon hantverkare i Stockholmsområdet som någon läsare kan rekommendera?
#30 dan säger
2006-10-30 11:00 - Anmäl

Tips på bra skomakare på begäran: killen på Götgatan 87, Södermalm, vet helt klart vad han sysslar med. Rekommenderas varmt!
#31 asdf säger
2006-10-30 11:09 - Anmäl

Fruktansvärt krystat språk i denna artikel. Slappna av lite herr Skribent, släpp de putslustiga formuleringarna så blir det enklare att ta åt sig informationen.
#32 Chris säger
2006-10-30 12:06 - Anmäl

jättebra!
#33 Carl säger
2006-10-30 12:30 - Anmäl

Bästa och mest genomarbetade artikeln här någonsin.
#34 spindelmannen säger
2006-10-30 12:39 - Anmäl

Vilken GRYM artikel! kanske den bästa jag läst på manolo, och jag är ändå en mer än sneakermänniska än en skinnsnubbe.
#35 Petter säger
2006-10-30 13:47 - Anmäl

Micke N frågade om bra skomakare i Sthlm: Anderssons på Hantverkaregatan 50 är den bästa enligt vad Davidsson sagt, de tillverkar ortopediska skor och kan allt från grunden.

Någon annan ställde frågor till Davidsson själv: om han inte svarar här har skomakeriet 018–140354, och via www.davidsonsskomakeri.com kan man ställa frågor.

Trampa lugnt!
#36 Skomakare Davidson Himself säger
2006-10-30 14:53 - Anmäl

Tack le för info om John Lobb på Jermyn Street. Jag trodde att de fortfarande gjorde sina skor hos E G. Man lär sig nåt nytt varje dag.
Angående Sea Avenue så är det ett märke i en helt annan division än Crockett & Jones. De går inte ens att jämföra. De är dock ett bra sommaralternativ till Crockett för de som inte vill gå i sandaler. Märket håller dock bra klass jämfört med liknande märken som Sebago och Timberland.
Tips på skomakare i stockholm. Här kommer några stycken.
Bäckmans skomakeri - Nybrogatan
Andersons skomakeri - Hantverkargatan
Skomakeri framåt - Sven vintappares gränd gamla stan
Anderssons på hantverkargatan är den ende i sverige med mästarbrev i alla tre skomakardicipliner, reparation, nytillverkning och ortopedi. Det är vad jag sagt. Vem som är bäst av de tre jag listade får ni själva bedöma.
#37 Esbjörn säger
2006-10-30 14:54 - Anmäl

Lysande! Det är i hopp om den här typen av originalmaterial som jag tittar in på Manolo med jämna mellanrum. En eloge!

En värdig fortsättning vore en snabbkurs för de ignoranta hur man observerar dessa styggelser - jag tänker då på spaltläder täckt med plastfilm och liknande - så att man kan undvika att bli pålurad den här typen av skor när man köper från dyrare designerns?

Någon förresten som vet var Dior låter göra sina skor?
#38 linus säger
2006-10-30 15:54 - Anmäl

mer sånt här.. strålande
#39 M.Sc. säger
2006-10-30 16:15 - Anmäl

Tack för en bra artickel, alltid kul att få ta del av genuin yrkeskunskap. Esbjörn förslag gillade jag, jag förstår att det krävs erfarenhet för att bedömma kvalitet men man kanske kunde få en liten checklista?
#40 Mäster Tom säger
2006-10-30 17:49 - Anmäl

Inget nytt under solen, annat än möjligen för de fjantar som hyllar skitmärken som Gram etc. Läs och lär er något om bra skokvalitet!
#41 Christer säger
2006-10-30 18:02 - Anmäl

Bra artikel!
För mig, gammal med era mått mätt..., är det en repetition av vad jag lärt mig om hur man vårdar sina skor.
Ser ständigt yngre människor som helt saknar denna kunskap/insikt.
Att köpa ett par skor, för flera tusen kronor, och sedan vanvårda dem, så att de bara håller något år, är ren dumhet.
#42 Mumm seglare säger
2006-10-30 21:06 - Anmäl

Att ha med Sea Avenue i denna butiks i övrigt oklanderliga utbud framstår som ett skämt. Om man skall tala segla skor tillhör följande märken toppen: Timberland, Rockport, Sebago, Dubarry och Sperry. De är de märken som av egen erfarenhet håller högst kvalité. Varav sperry fortfarande tillverkas i USA och Dubarry på Irland. Sea Avenue år andra sidan är "handsydda i pakistan" Resten kan man räkna ut själv. Köpte en sko under båtmässan i sthlm hos Sea Avenue i våras, sulan lossnade efter en 2 veckor eftersom den inte var sydd utan endast limmad ( ngt man alkltså glömmt). Alldrig varit med om ngt liknande, lät den sys hos en riktig skomakare vad hjälpte det när ovandelens sömm ger vika efter bara 3 månader. Då gav jag upp. Mina seglarskor kräver jag minst tre års liv av, och det kan alla utom just Sea Avenue leverera.
#43 Gäst säger
2006-10-31 01:05 - Anmäl

där ser man..jag brukar köpa skoblock på Bäckmans skomakeri, mest av en slump. alltid lär man sig nått nytt. helt plötsligt blev skoblocken lite finare =) haha
#44 andreas säger
2006-10-31 10:32 - Anmäl

Tråkigt att nästan hälften av alla kommentarer enbart syftar till hur artikeln är skriven. Det är väl ändå innehållet som är det viktiga. Ni som nu klagar kan väl ta och skriva en egen artikel till tävlingen för att sedan få all denna tråkiga och onödiga kritik.
#45 M@gnus säger
2006-10-31 12:14 - Anmäl

trevlig artikel. många tack, mycket intressant läsning, stilrena och snygga skor är aldrig fel.
#46 En trogen Manolo läsare! säger
2006-10-31 13:00 - Anmäl

En bra artikel, lite slarvigt skriven men överlag en mycket välgjord artikel, som höjer upp manolo till sitt rätta jag. Såg dessutom skomakaren själv häromdagen då han besökte Ulva kvarn. Han såg lika glad och trevlig ut, som han brukar göra när man besöker för övrigt hans fina och mysiga butik. Hoppas det kommer fler artiklar i den här stilen Mvh En trogen läsare på manolo
#47 nool säger
2006-10-31 15:44 - Anmäl

Någon som vet några bra skomakare i Göteborg?
#48 David säger
2006-10-31 21:48 - Anmäl

Och om vi tar steget från skor till kläder, vem kan tipsa om bästa skräddaren i Göteborg? Nu kan ju de flesta som kallar sig skräddare lägga upp byxor, så vad jag är ute efter är bästa prisvärdhet, arbete kontra kvalitet alltså. Tack!
#49 Skomakare Davidson säger
2006-11-01 00:01 - Anmäl

glädjande att så många män, både gamla och unga är intresserade av kvalitetsskor, och att ett annat tema än slit o slängmode kan attrahera.
#50 Jonas säger
2006-11-01 08:54 - Anmäl

Skomakarn är kung, ingen tvekan. Kul att se en man i så unga år som vågar ta plats och ha en bestämd åsikt, hatten av.
#51 Chris säger
2006-11-01 12:01 - Anmäl

Daniel: Om du diggar de där Sanddojjorna ska du ta en titt på Diesels modell: "BORIS". Sååååå grymma och riktigt riktigt sköna.
#52 Pendlaren säger
2007-01-30 09:29 - Anmäl

Ett tips på bra butik att handla skor på i Köpenhamn är helt klart M&B Gents på Bredgade. Var av en ren slump jag stötte på dessa två skomakarsöner som slagit upp dörren för en riktigt snygg butik med Crockett & Jones skor. Tydligen hade de hela sortimentet plus några extra specialdesignade. Extra plus för deras espressomaskin som hjälpte mig i kylan...haha ni hittar dem även här www.mandbgents.com
#53 Mathias säger
2007-02-27 22:21 - Anmäl

Först vill jag tacka för en intressant och bra artikel.

Sedan, nool:
En bra skomakare i Göteborg är Larssons skomakeri på södra vägen.
Där har jag även köpt mina boots.
Såg att han hade crockett också.

Dem har även en hemsida där man kan se modeller på bootsen.
www.larssonsskomakeri.se
#54 skomakare säger
2008-04-08 15:38 - Anmäl

www.skomakeri.com
#55 Manolo.se » Arkiv » Lädersula i Sverige? säger
2008-08-26 23:15 - Anmäl

[...] Läs även Daniels tidigare intervju med Mäster Davidsson: The World According to Skomakaren [...]
#56 Manolo.se » Arkiv » Fråga Skomakaren säger
2008-09-04 15:07 - Anmäl

[...] omöjliga för oss på Manolo att besvara. Därför har skomakare Marcus Davidsson, som tidigare figurerat på Manolo, glädjande nog erbjudit sig att svara på era funderingar. Nu är det upp till er att ställa alla [...]
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen