Manolo logotype

Test: Philishave Cool Skin HQ 7782

Bild 314798Rakspecial! Vi har samlat på oss en mängd rakprodukter och kommer att testa dem en och en framöver. Först ut bland testerna är Philishave Cool Skin HQ 7782.

* * *

As close as a blade with less irritation (when using the HQ170 lotion) står det på kartongen. Lögn, säger jag. Låt mig förklara:

Denna vattentäta rakapparat kan användas både i duschen och på vanligt sätt. Själva idén är inte så dum egentligen. Raka dig medan du duschar så sparar du tid. Dessutom är ditt ansikte välfuktat vilket borde underlätta rakningen. Lägger vi till en raklotion så borde vi ju vara hemma, eller hur?

Nej, det funkar ju inte så i praktiken tyvärr. Rakning i duschen är en tämligen dålig idé eftersom man lätt kan missa en del skäggstubb i ansiktet. Speglar tenderar ju att fungera måttligt bra i duschen. Och mycket tid sparar man inte heller - du blir inte ren bara för att du står under rinnande vatten, den tiden bör du ägna åt tvål och andra rengöringsprodukter.
Bild 314799
Att sedan försöka använda en flytande produkt när du står under en annan flytande produkt är också en mindre begåvad tanke. Någon lotion märkte jag inte så mycket av med andra ord. Och om den var där så fungerade den inte - sällan har min hals blivit så röd och inflammerad efter en rakning.

Och inte nog med det! Jag lyckades skära mig (ja, på rakapparaten!) när jag skulle rätta till stubben som jag hade missat efteråt. So far, so... bad.

Använder man Cool Skin som en vanlig rakapparat är effekten desto bättre. Klart godkänt resultat och att ha en lotion medan man rakar sig är en angenäm upplevelse. Cool Skin glider lätt över huden utan att fastna. Något större skydd mot hudirritation tyckte jag inte att den gav den här gången heller. Det säger nog mer om Nivea-lotionen som medföljer än själva rakapparaten i sig kanske.

Det ingår även en trimsax som man kopplar på motorn på rakapparaten. Den är dock helt kass, skippa att använda den helt och hållet.
Bild 314800

Philishave Cool Skin HQ 7782 kostar 1995 kronor på Eleven.se, och Philishave erbjuder 30 dagars nöjd-kund-garanti vilket innebär att du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Plus
Enkel rengöring
Bra laddningsfunktion
Intressant koncept

Minus
Usel trimmer
Inget övertygande rakresultat
Dålig lotion

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skönhet

#1 Erik säger
2005-08-12 12:55 - Anmäl

Det går ju aldrig att jämföra rakning med hyvel med att raka sig med rakapparat. Men en stressig morgon är det kanon med apparten.
#2 Vic säger
2005-08-12 13:57 - Anmäl

Jag tycker jag kan få ett bättre resultat med rakapparat, detta för att jag
med den kan raka mothårs, något som jag inte kan göra med hyvel.
#3 Paul W säger
2005-08-12 14:58 - Anmäl

Jag ser fram emot ett test av någon av Brauns toppmaskiner. Ni som snackar om att en apparat aldrig kan slå en hyvel har visserligen en poäng, men då har ni aldrig testat en riktigt dyr Braun! Jag bytte skärhuvud för någon månad sedan och fick nytt liv i min gamla maskin. Det blir samma svisch-ljud när jag för apparaten över skäggstubben som när folk hugger med svärd i kung-fu filmer. Helt fantastiskt!
#4 Jesper säger
2005-08-12 15:58 - Anmäl

jag funderar på om en produkt av den här typen är något att ha för att ansa sitt könshår? det är ju superlätt att hålla det kort, eller? jag har själv ansat med trimmer. det fungerar hyfsat. irritationen borde inte bli alls lika stor som med hyvel? är det någon som provat kanske? funderingar och erfarenheter?
#5 Peppe säger
2005-08-12 16:42 - Anmäl

Någon som har tips om vad man kan göra mot utslag och irritation efter att ha rakat sitt könshår med hyvel?
#6 Claudia säger
2005-08-12 19:48 - Anmäl

Peppe och Jesper....

pröva at tefter ni har rakat er att rolla eller spreja på vanlig deo över!!! Funkar faktist! Behöver inte vara någon dyr sårt..men lägg på rejält över området ni rakat!!
#7 Paul W säger
2005-08-12 20:45 - Anmäl

Kan vi hålla frågor om könshårsrakning och liknande i den tråd med typ 200 inlägg som behandlar det?
#8 Peppe säger
2005-08-12 21:21 - Anmäl

Ska det vara oparfymerad deo?
#9 Joachim säger
2005-08-13 00:36 - Anmäl

Peppe och Jesper! Deo....Nja...det är väl inte det bästa när man rakat bort könshåren. Det svider så testa inte det dåliga föslaget. Lägg på en oparfymerad lotion/salva istället. (dessutom konkurrerar den inte i doft med annan deo) Då försvinner utslag och hudirritation. Jag använder själv vanlig Idominsalva. Den bevarar kroppens naturliga fuktighet och torkar inte ut. Vilket är viktigt här.
#10 DS säger
2005-08-13 00:58 - Anmäl

Vadå offtopic...
#11 Börsin säger
2005-08-13 02:17 - Anmäl

Varför inte pröva att vaxa när ni ändå håller på?
#12 Fredrik@Manolo säger
2005-08-13 09:18 - Anmäl

Peppe, Jesper och Claudia.
Läs allt om detta i vår <a href="http://manolo.se/index.php?p=59" target="_blank">Guide till Hårborttagning</a>. Både artikeln själv och de över 150 kommetarerna behandlar ämnet.
#13 Gäst säger
2005-08-15 18:19 - Anmäl

Hyvel spöar alltid rakapparat. Dock tycker jag att möjligheten att ta med sig apparaten i duschen är ett steg i rätt riktning för att undvika irritation. Ett tips är att använda händerna för att känna var du behöver raka mer eller en "fog-free spegel. Ett annat tips är att använda produkter typ Nivea HQ170 lotion fast bättre! California Norths Electric glide på www.lash.se är bra. Fast bäst är ändå hyvelrakning.
#14 Amir säger
2005-08-28 10:50 - Anmäl

Någon som har tips om vad man kan göra mot utslag efter att ha rakat sitt könshår med hyvel... hur får man bort dessa?
#15 André säger
2006-03-20 23:29 - Anmäl

Hej Björn! Tyvärr är ditt sk test fullkomligt missvisande och uppåt väggarna felaktigt. Påståendet "as close as a blade" är noga testat i kontrollerade studier av Philps och stämmer i normalfallet. Tvärt emot din erfarenhet alltså. Hur kan det nu bli så? Jo av flera skäl. Ett är att huden behöver några veckor upp till en månad för att anpassa sig till en ny rakmetod. Philips och andra tillverkare nämner också just detta i sina manualer. Ex säger philips att man ej kan räkna med ett tätt rakresultat de första veckorna, men att effekten därefter blir betydligt bättre (läs tätare). Ytterligare ett skäl är raktekniken, det tar en tid innan man lär sig att föra och trycka apparaten mot huden på ett sätt som ger bästa effekt. Jag har själv grov, tät skäggväxt och har använt både hyvel och Braun rakapparater (jag äger faktiskt oxå en Braun Activator) Jag kan bara säga att min Cool skin gör det absolut bästa jobbet både vad gäller att raka tätt, att raka snabbt och att inte irritera mer än nödvändigt. Om du undrar över oberoende tester av rakapparater som också bevisar samma sak ta då en titt på Råd och Röns rakapparatstest -04. Där visade sig Philips tidigare coolskin modell slå samtliga andra rakapparater (inklunderat Braun, panasonic, philips sensotec m fl) vad gäller mest effektiv och närmast rakning. Slutligen ngr ord om bekvämaste sättet att använda en Cool skin. I duschen kan nog funka för en del men för mig är spegeln och rinnande vatten i handfatet bästa sättet. Helt enkelt på samma sätt som man kan använda en hyvel. Fukta kinderna med vatten, tryck ut lite lotion och raka. När man rakat klart är det bara att skvalpa lite vatten i ansiktet för att få bort rester av lotion. Mycket enklare än med en hyvel men med samma täta resultat. Oslagbar rakapparat!!
#16 Björn säger
2006-03-21 08:28 - Anmäl

André: Att du inte håller med mig om att CoolSkin är en dålig rakapparat är ingenting som säger att jag är missvisande eller felaktig. Att Philips själva säger att de har gjort en bra produkt är inte heller någonting som säger varken till eller från. Det förstår nog de flesta.

"Om du undrar över oberoende tester av rakapparater som också bevisar samma sak" - vårt test är oberoende, och dessutom är tester av det här slaget är ingen absolut vetenskap. Vad jag skriver är min upplevelse av rakresultat och användning. Detta är klart och tydligt. Inte heller Råd och Röns tester kan "bevisa" att en rakapparat kommer att fungera bra för alla personer. Och det skulle vara absurt att påstå någonting annat.
#17 Gäst säger
2006-03-21 18:44 - Anmäl

Hej Björn! Ursäkta ordvalet "missvisande/ felaktig. Kanske för skarpt formulerat. Men min poäng är att för att kunna utvärdera och skaffa sig kunskap om en produkt är valet av utvärderingsmetod av yttersta vikt. I det här fallet går det inte att fastställa rakapparatens effektivitet genom att bara använda den någon eller några dagar, pga de orsaker som jag tog upp i föregående inlägg.

Sen förstår jag också att tid och resurser inte tillåter något mer omfattande undersökningsupplägg i stil med ex Råd och Röns rakapparatstest. Problemet är att artikel är skriven på ett sådant sätt att man skall förstå att de rakresultat du uppnår också sannolikt kommer att gälla för andra, det stora flertalet. Alltså att man kan generalisera ifrån de resultat du får, till det resultat normalmannen kan väntas uppnå. Och det är här som jag tycker att din testartikel slår lite fel.

Ingen stor sak egentligen, tyckte bara att det var lite kul att ge dig respons på artikel.

Ha det bra!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen