Manolo logotype

Fråga Manolo: Jättemycket med mjäll

Bild 314796Hej, Jag har jättemycket med mjäll. Hur blir jag av med det? Jag har testat ett flertal olika schampon utan vidare resultat.

Hej!
Mjäll kan vara svårt att bli av med då man ofta inte vet orsaken och därför behandlar problemen på fel sätt.

Det yttersta lagret av din hud förnyas hela tiden och den slitna huden trillar av i små flagor. Detta är precis som det ska vara, och ingen sjukdom att bota.

Problem med mjäll uppstår när den takten som den naturliga avsättningen av hudpartiklar av någon anledning ökar. Då blir hudflagorna större, och när det sker i hårbottnen kallar vi det för mjäll.

En mycket vanlig orsak till detta är helt enkelt att man har torr hårbotten. Tyvärr försöker vi att bli av med det med det starkaste schampot vi kan komma över, vilket oftast bara gör saken värre. Det är dock enkelt att behandla med rätt schampo för ändamålet t.ex. Head & Shoulders - vårdande för torr hårbotten.

Detta schampo är även utmärkt till att hålla hårbottnen i schack efter avslutad behandling med starkare grejer.

Har du lite mer mjäll, framförallt i en kombination med en beläggning i hårbotten, beror detta oftast på att du har ett svampangrepp. Svampen Malassezia finns normalt i hårbottnen och det är inte alltid som den orsakar mjäll. Men gör den det kan du behandla med ett specialschampo som innehåller ketokonazol. Det tar död på svampen och på det sättet tar bort symtomen. Ketokonazol finns t.ex. i Fungoral eller Ketoson som du hittar på Apoteket.

Blir det ännu värre kan svampen orsaka inflammation i hårbottnen. Då kallas det för mjälleksem, och det kan vara lite klurigare att bli av med.
Testa att smörja in hårbotten med salicylsyrevaselin 3% och låt det verka över natten innan du tvättar håret. Detta kommer att lösa upp beläggningen och skapa möjlighet för ditt mjällschampo att verka. Har det inte försvunnit efter ett par veckor föreslår vi att du besöker en hudläkare som kan skriva ut en riktigt stark kortisonlösning till dig. Han kan också avgöra om det rör sig om mjälleksem eller om du kanske lider av psoriasis.

Ett annat favoritschampo mot mjäll och klåda i hårbotten är Neutrogenas T/Gel® Shampoo. Tyvärr har jag inte hittat det i Sverige trots flera år av efterforskningar.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Josefine säger
2005-08-10 14:18 - Anmäl

Ett tips om man har problem med hårbotten är Barnängens schampo och balsam för känslig hårbotten. Funkar jättebra för mig. Inte deras barnschampo alltså utan deras "vuxenserie".
#2 tobbe säger
2005-08-10 16:36 - Anmäl

Själv får jag mjäll av Head & Shoulder's! Jag använder Selukos (Apoteket) vid behov. För att inte irritera hårbotten så använder jag däremellan oparfymerat schampo från Apoteket.
#3 Rickard säger
2005-08-10 16:45 - Anmäl

Och om man då vet att man lider av lätt Psoriasis, vad gör man då?
#4 Anonym säger
2005-08-10 17:13 - Anmäl

Rickard: Man går till sin läkare och ser till att man får Diproderm utskrivet. Du blir av med besvären på max två veckor. Det blev jag iaf.
#5 Claudia säger
2005-08-10 17:26 - Anmäl

Pröva den här bananmixentil lhåret...h.jälper mot det mesta!
n a blender:
1/4 pint (2 oz.) purified water
1 half of a banana (potassium-moisture for your hair)
1 T plain yogurt (for calcium)
1 drop (up to a teaspoon) of Honey (for trace minerals)
1/4 cantaloupe (more vitamins!)
1 T sweetened condensed milk (Vitamin A & D)
1 teaspoon wheat germ oil (thiamin and more!)

Blend on medium for 10 sec. Apply with fingers in a downward motion. Leave on for a minimum of 45 minutes (or overnight). Rinse off with warm water. Shampoo. Do your final rinse with cold water to seal the cuticles.

en produkt som Tom Cruise också använder!

http://www.hairbyt.com/mydefault.tpl
#6 Roland säger
2005-08-10 17:50 - Anmäl

Om man har mjälleksem kan man testa att använda Fungoral som inpackning. Kleta in hårbotten och låt det verka i ca 25-30 minuter. Tvätta ur. Repetera 1 gång per vecka i en månads tid.
#7 Tokyo säger
2005-08-10 18:03 - Anmäl

Kör med Head & Shoulders hydrating för torrt och/eller skadat hår. Det funkar som fina fisken och gör mitt hår (det lilla jag har kvar) mjukt och lätt.
#8 Björn J B säger
2005-08-10 18:39 - Anmäl

Har du testat bananmixen Claudia?
#9 Alexander säger
2005-08-10 21:15 - Anmäl

Claudia, Tom Cruise använde den blandingen tidigare, det stämmer. Sen ett år tillbaka, efter en resa till vårt kära grannland, använder han dock någonting som är ännu bättre, nämligen detta:

2 cl Finlandia® vodka
2 cl Lapponia Lakka cloudberry liqueur
coffee
double cream

Pour vodka and lapponia lakka onto the head. Add hot coffee and float fresh cream or whipped cream on top. Work into the hair, wait 0,3 seconds and the shave off all your hair.
#10 Josef säger
2005-08-10 23:19 - Anmäl

borde man inte kunna motverka torr hårbotten genom att smörja in hela håret och hårbotten med mjukgörande salva tex atrix eller liknande?0
#11 Peppe säger
2005-08-11 19:12 - Anmäl

Hej Fredrik ! Det finns många utvärtes kurer att välja emellan om man har mycket mjäll så det kan vara svårt att veta vad som är ok just för en själv ! Orsaken till mjäll kan vara svår att diagnostera då det finns många orsaker dessa kan vara torr hud , dålig syre tillförsel till hårbotten , flitigt brukande av gels i olika former osv Dessutom kan felaktigt balanserad kost ge upphov till mjäll ! Brister i form av zink spårämnen osv ! Om man har mycket mjäll bör man i första hand se över sin kost samt att ev tillföra zink som är ett grundämne som har en enorm förmåga att räta upp ev obalans i hudens hornlager ! Har man möjlighet och klär i kort frisyr är det enormt nyttigt att snagga sig då huden får möjlighet att andas och ej behöver bli utsatt för ev starka schampoos gels hörfönar etc ! Möjligheten att smörja hårbotten med en mild och balansåterskapande lotion ökar markant om man kan ha en mer snaggad frisyr ! Detta ihop med konsulterande läkare kan för de flesta bibringa ett bra och varaktigt resultat ! Lycka till Peppe
#12 Bertil säger
2005-08-12 15:41 - Anmäl

Jag har använt Clearasil/Head n Shoulders och jag tycker faktist inte de hjälpte så bra.
Hade hela tiden lite mjäll. Gick sedan över till Apotekts mjöllschampo, oparfymerat och nu så är min hårbotten mycket bra.
#13 Peppe säger
2005-08-13 16:22 - Anmäl

Hej Bertil ! Gratulerar dig till ett bra och förhoppningvis bestående resultat ! Du har gjort helt rätt att använda ett parfymfritt alternativ ! Då vi översvämmas av parfym i nästan alla hygien och tvättartiklar så är det inte konstigt att huden reagear på detta ! Ett annat tips är att späda det shampoo man har 5 till 10 gånger med vatten då dagens shampoos är alldeles för koncentrerade i förhållande till den duschkultur som dom flesta av oss lever med ! Skulle efterlysa mer parfymfria produkter överlag än det som finns på dagens marknad ! shampoo, balsam, raklödder, deo och duschtvål Etc ! Det finns någon under sökning som har visat att man dagligen har mellan 4 upp till ca 20 olika dofter på sig !! just pga detta ! Kan varmt rek apotekets parfymfria sortiment ! Vore trevligt om något av dom stora modehusen anammade det här ! Vad är det för poäng med en exklusive parfym , after shave om man för övrigt doftar som en salig blandning av allsköns parfymer ! Mvh Peppe
#14 Johan säger
2005-08-13 16:56 - Anmäl

Mjällschampoo med zinkpyrition är rena miljöfaran, ämnet bidrar nämligen å det karftigaste till övergödningen av sjöar. Apoteket säljer inte mjällschampoo som innehåller detta ämne.
#15 Peppe säger
2005-08-13 17:20 - Anmäl

Hej Johan ! Jag kanske kunde uttryckt mig bättre ! När jag nämnde ZINK menade jag för invärtes bruk enbart ! (Tillskott i kosten) Mvh Peppe
#16 Joachim säger
2005-08-13 20:00 - Anmäl

Jag har aldrig haft mjäll men varit torr i hårbotten vilket synts på mina kläder. Jag har därför använt Sevorex som säljs på apoteket. Ett schampo som förr varit på recept men nu säljs fritt. Ett mycket bra schampo som snabbt får ordning på hårbotten.
<em>
Kommentaren redigerad av Manolo.se</em>
#17 Johan säger
2005-08-21 21:00 - Anmäl

Varför säljs inte Neutrogena i Sverige? Det enda jag hittar är deras handkräm...
#18 kurt säger
2005-10-13 09:11 - Anmäl

Har också problem med mjäll, börjar undra om det är för mycket kem man får i håret från schampoo, balsam, vax etc. Det fanns tidigare ett schampoo som doftade tjära och kallades tjär schampo tror jag, det fungerade men var väl farligt på annat sätt eller så kvävde konkurrenterna det, har inte sett det på 15 år. Tror det skulle vara bra att ha mindre konstiga saker i håret, läs innehålls förteckningen på flaskan. Ska prova Apotekets först innan jag provar Lush schampo kaka mot besvärlig hårbotten, doftar visst tjära, kanske är det en variant på den jag nämnde?
#19 Tku säger
2005-11-03 11:49 - Anmäl

Det finns ett shampo gjort på tjära i Finland, som lindrar/kurerar många dylika problem. Tyvärr är det ganska påfrestande om man har känslig hud, men det råder snabbt bot på akuta problem.
#20 Olle säger
2006-01-13 21:27 - Anmäl

clauida
har du nån erfarenhet att köpa produkter från tina cassidys internetshop?
sen så undrar jag om du har provat det där receptet, inte lust att översätta ingredienserna till svenska? :) hemskt tacksam!
förresten var får man tag på söt kondenserad mjölk? mvh olle bergkvist
#21 Jörgen säger
2006-08-06 14:35 - Anmäl

Det bästa som jag har provat är att simma regelbundet (kan det bero på kloret?) och att /inte/ schamponera dagligen så att hårbotten hinner att få en naturlig balans. När jag väl använder ett schampo så är det ett milt och parfymfritt schampo.

Tidigare körde jag med chockkurer av ren Fundan/Fungoral (skarpa och dyra mjällschampon som finns på Apoteket) men det gör jag inte längre.

Jag har ''alltid'' haft mjäll/mjälleksem; dels i hårbotten men också i ansiktet, ögonbrynen och ner på bröstet.
#22 Gäst säger
2007-10-29 02:19 - Anmäl

head &amp; shoulders innehåller ett giftigt ämne som används i underredningsfärg till båtar men är så farligt att det är förbjudet i det sammanhanget. ingenting jag skulle vilja ha i håret eller hälla ut i avloppet för den delen.
#23 Anonym säger
2007-11-05 09:22 - Anmäl

och en dryg miljö aktivist. tvätta ditt hår du med anonym!
#24 AD säger
2008-12-12 11:40 - Anmäl

Hur ofta bör man tvätta håret med shampoo då?
#25 Jonny säger
2009-03-31 21:59 - Anmäl

Ojoj en som bryr sig om miljön!? måste vara en ond en! vill ta ifrån oss nöjet att sabba våra barns framtida jord.Usch för miljötänkare! BLÄ!!!
#26 privat :)tjej i allafall säger
2009-09-10 18:57 - Anmäl

Hej !!!!! Får man mindre mjäll om man har kort hår eller långt???? Själv har jag långt hår och har jätte mycket mjäll. Svara snälla men inte via min e- post. kram &amp;lt;333333
#27 Rin Matsuoka säger
2017-01-31 22:05 - Anmäl

jag vill också ha svar på fråga #26 ^
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.