Manolo logotype

H&M väljer bort rättvisa textilfabriker

Dagens Nyheter skriver idag om den asiatiska textilindustrin. I Kambodja har man gjort stora satsningar för att komma tillrätta med dåliga arbetsförhållanden och barnarbete. Med FNs hjälp har man fått rätsida på en del av problemen och Kambodja ligger därför långt före den övriga asiatiska textilindustrin. Kontrollen sker genom FN-organet ILO.

Med förbättrade villkor följer dock en ökad kostnad och det är en kostnad som de stora klädföretagen inte är beredda att ta. Svenska H&M säger sig stödja förbättringarna, så även amerikanska GAP och Levi's. Men stödet sträcker sig inte längre än så. Några affärer blir det inte så länge de kambodjanska fabrikerna tar ut ett högre pris. Något som är nödvändigt då tillverkningskostnaderna i Kambodja ligger 20% över de kinesiska. Därför riskerar nu kambodjanska fabriker att flyttas till Kina och återigen hamna utanför ILOs kontroll.

Tills vidare väljer H&M således aktivt bort fabrikanter som satsat på humanare arbetsförhållanden. Men aktien stiger och svenskarna kan fortsätta köpa billiga kläder.

Läs hela artikeln i DN.

RELATERADE LÄNKAR
Nätverket Rena Kläder arbetar med att förbättra villkoren för textilarbetare världen över.

FN-organet ILOs senaste rapport över förhållanden i kambodjanska textilfabriker från Juni 2005 (PDF)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Adrian säger
2005-08-07 12:56 - Anmäl

Cash is king :(
#2 R-d säger
2005-08-07 16:08 - Anmäl

För den som gillar snälla kläder så är American Apparel ett bra alternativ, allting tillverkas i deras fabriker i LA. Deras grejer är dessutom riktigt fina.
#3 P säger
2005-08-07 17:42 - Anmäl

Hm, har länge haft en aning om att H&M inte bryr sig speciellt mycket om hur dom tjänar pengar. Nu undrar jag om dom större/kändare märkena är bättre? T.ex. går man till N&K och handlar betyder det att man köper "rättvisa" kläder?
#4 Johan säger
2005-08-07 21:35 - Anmäl

De dyrare märkena är enligt Rena Kläder inte ett dugg bättre. De enda som kan ändra på dessa förhållanden är vi konsumenter. Genom att aktivt fråga hur produktionen ser ut när vi handlar kläder kan vi sätta press på företagen.
#5 Berget säger
2005-08-08 00:15 - Anmäl

Det beror ju självklart på vilka märken du handlar. Jag vet att Nudie t.ex. tillverkas i italien. Sedan om du köper ett par Evisu jeans är de ju med största sannolikhet gjorda i japan.
#6 DS säger
2005-08-08 09:41 - Anmäl

Och köper man ett par Nikeskor så vet jag ju med säkerhet att de är tillverkade av en högavlönad akademiker i en hightechfabrik med mycket goda arbetsförhållanden någonstans i ett rikt I-land.
#7 Johan T säger
2005-08-08 11:54 - Anmäl

Bra artikel Manolo! Bra att Ni tar upp dessa sidor av modebranschen också. = medvetenhet gör att vi som konsumenter kan göra bättre val.
#8 S säger
2005-08-08 22:00 - Anmäl

Skönt att ni tar upp sådant här också, jag och säkerligen fler med mig vill gärna veta sådant här så man kan välja kläder som är tillverkade under etiska förhållanden. Keep it up.
#9 Paul W säger
2005-08-09 00:20 - Anmäl

DS: Jag förstår inte alls ditt ironiska inlägg. Vad är det du vill ha sagt?
#10 Daniel säger
2005-08-09 10:52 - Anmäl

Att enbart köpa kläder som är tillverkade i Europa, USA eller andra rika länder med drägliga arbetsförhållanden gynnar knappast de fattiga arbetarna i Sydostasien. Alternativen är oftast mycket sämre. Mer etiskt än att köpa italienska kläder borde vara att köpa kambodjanska eftersom man då uppmuntrar den positiva utvecklingen. Fråga företagen låter bättre än asienbojkott.
#11 Linda säger
2005-08-09 22:19 - Anmäl

Bra att ni tar upp detta! Jag tycker att det är för jävla dåligt att inte H&M bryr sig om hur deras kläder tillverkas. Jag tror säkert att kunderna är villiga att betala 20% mer på deras kläder och sedan veta att kläderna är tillverkade på att bra sätt. Det skulle iallafall jag göra!
#12 Björn J B säger
2005-08-10 12:41 - Anmäl

Jag bryr mig inte, skulle däremot spendera en slant på följande, otroligt smakfulla utsmyckning. http://www.greedband.com
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.