Manolo logotype

Att tvätta eller inte tvätta

Bild 314791Nu kommer den äntligen, guiden till hur man tar hand om sina jeans på bästa sätt. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel i de här sammanhangen egentligen. Men man bör vara medveten om vilken effekt olika behandlingar ger åtminstone, och sedan kan man välja själv hur man vill göra. Vad vi skriver om nedan är det som kommer ge jeansen, det vi tycker är, den snyggaste och mest personliga slitningen.

Nedanstående tips gäller för rå och otvättad denim. Jeans som redan har en tvätt är inte alls lika känsliga för vanlig tvätt och rengöring eftersom de redan blivit behandlade på en massa sätt.

Grundregeln är: Tvätta inte dina jeans. Se dem som ett andra skin som härdas och formas efter vad du gör. Ge dem minst sex månader innan de överhuvudtaget får se vatten. Då blir slitningen som snyggast.

Se däremot till att lufta dem någorlunda regelbundet. Vänd dem in och ut och häng ut dem genom fönstret i ett par timmar, det kommer att göra dem lite mer fräscha åtminstone. Du kan även spraya insidan lite lätt med en rengöringsspray av typen Febreze.

Luftning i all ära, men någon gång kommer tillfället då du verkligen måste tvätta dina jeans. (man vet när man måste tvätta någonting). Tänk då på följande:


 • Börja med kemtvätt. Ansedda jeanstillverkarna A.P.C. rekommenderar att den första rengöringen av dina jeans är på en kemtvätt. Det kommer varken att krympa jeansen eller förta särskilt mycket av ursprungsfärgen. Personligen tycker vi inte att det är helt nödvändigt med kemtvätt, hoppa över det här steget om ni vill.

  Lämnar du iväg dina jeans ska du vara väldigt noggrann med att de förstår att de verkligen ska bli kemtvättade och ingenting annat. Det finns allt för många tråkiga historier om jeans som kommit tillbaka från kemtvätten - vattentvättade...

 • Hoppa i badet. Med jeansen på givetvis. Ljummet vatten och eventuellt lite såpa eller schampo för rengöring. Skrubba inte jeansen på något sätt och låt dem sedan hänga på tork. Om du orkar gå runt med blöta jeans på dig är detta ännu bättre, det kommer dessutom att ge dina jeans en fantastisk passform.

  Levi´s rekomenderar faktiskt att du ska bada med jeansen direkt när du köpt dem. Särskilt om du hade tänkt att lägga upp benen. Härifrån kommer den klassiska shrink-to-fit-modellen.

 • Övriga tips:

 • Rengöring av inslitna jeans. När dina jeans har blivit badade ett par gånger går det faktiskt att köra dem i maskin. Vänd jeansen ut och in. Tvätta dem i kallt vatten (max 30 grader) och utan tvättmedel eller eventuellt med lite fintvättmedel. Var försiktig med centrifugeringen och lägg aldrig dina jeans i torktumlaren.
 • Enskilda fläckar. Om du har spillt eller fått en liten fläck kan kan man försöka få bort fläcken men en våtservett. De som man har till att tvätta små barn i stjärten med brukar fungera alldeles utmärkt.

  Funkar inte det ska du vara försiktig, i alla fall om du tänker använda vatten (se bilden för ett skräckexempel). Vattnet kan nämligen skapa en ljus fläck på jeansen som är betydligt svårare att bli av med än smutsen som var där från början. Se det som lite patina istället. Står du inte ut är det bästa att gå till kemtvätten.

 • Torktumla aldrig dina jeans. Av den enkla anledningen att de slits helt konstigt och ofta krymper.

  Däremot fick jag ett tips i en affär i Antwerpen om att man kan lägga in sina helt nya (och därför stela) jeans i torktumlaren med en tennisboll och köra i fem minuter på låg värme. Aldrig längre tid än så. Enligt tjejen i affären mjukar det upp jeansen ordentligt men ger ingen oönskad slitning eller liknande. Detta har vi dock inte testat så vi vågar inte rekommendera tipset fullt ut.


 • Dela på Facebook Dela på Twitter

  #1 R-d säger
  2005-08-07 16:01 - Anmäl

  De jeans som Levi's rekommenderar att man badar med är först och främst deras shrink to fit-modell, jag vet inte om de säger det om några andra modeller men det är möjligt.
  Levi's shrink to fit är förresten ett par riktigt prisvärda jeans, i USA kan man hitta dem för priser ner mot $35! För svensken som är sugen så går det bra att köpa dem på ebay. För den som vill prova att slita själv är detta ett billigt och även snyggt sätt att börja. Själv skulle jag dock hellre köpa rätt storlek från början och sedan kemtvätta vid behov, eftersom jag föredrar den djupt blå färgen.
  #2 Pelle säger
  2005-08-08 07:12 - Anmäl

  De Jeansen satt inte speciellt snyggt på, slitning i all ära och så men sitter inte jeansen snyggt över rumpan så får det vara tycker jag.
  #3 Olov säger
  2005-08-08 10:13 - Anmäl

  Grym guide! Gärna mer sånt för andra plagg också. Jag har nyligen upptäckt programmet Handtvätt på min tvättmaskin. Det sliter inte alls lika mycket och det blir fortfarande rent. (alltså, inte för jeans, men för t-shirts, piképolos etc)
  #4 moq säger
  2005-08-08 13:01 - Anmäl

  tack för detta! :)
  #5 mic säger
  2005-08-09 18:42 - Anmäl

  Gör det något om torktumlaren är sönder och inte ger någon varm luft?
  #6 Erik säger
  2005-08-12 11:10 - Anmäl

  Jag har ett par Acne Moc som jag köpte i oktober förra året, de har använts mer eller mindre varje dag. För ca en månad sen var det dags att ta oskulden på dem. Jag duschade med jeansen på utan några rengöringsmedel. Det blev kanon och det känns som om de blir mer slitna efter att jag spolat av dom lite. För schyssta bilder på slitna jeans och lite annat godis så går ni in på www.mynudies.com , en fan-sida för nudies,klockrent
  #7 hanna säger
  2005-08-30 15:19 - Anmäl

  Fan vad äckligt. Skulle aldrig dejta en kille som inte tvättat jeansen på en månad. Gammal hud, svett, tunnelbanelort med mera.. Ursäkta, jag måste spy.
  #8 Claes säger
  2005-08-30 18:27 - Anmäl

  ...och jag skulle aldrig dejta en tjej som skriver ett sådant inlägg. Ursäkta Hanna, men du verkar ha en sån okunskap om kläder och stil att jag måste spy.
  #9 Bullock säger
  2005-09-16 23:14 - Anmäl

  Att slita sina jeans själv på det här sättet är rätt nytt för mig, det här är i princip det första jag hör om det. Men det är något som jag vill testa på, men jag har inte allt klart för mig.

  Eftersom jeansen krymper när man har legat med dem i badet, ska man då köpa ett par som är aningen för stora i längd och bredd, och eventuellt vika upp dem under slitningsperioden?
  #10 R-d säger
  2005-09-17 13:48 - Anmäl

  Du bör kompensera för krympning, men bara i längden tycker jag. Köper du för stora i midjan så blir det bara fult och jobbigt att ha på sig dom, även med ett bälte, och det tar längre tid att få slitningar eftersom byxorna är mindra tighta. Om du badar med dem och sedan låter de torka på dig så kommer midjan att anpassa sig efter din kropp och bli perfekt i storlek. Dock finns det en risk att man får utbuktande knän om man har på sig jeansen när de är blöta, därför föreslår jag att du efter att du tvättar byxorna låter dem torka men ser till att fortsätta blöta ner midjan. När resten av byxorna är torra sätter du på dig dom och låter sedan midjan torka på dig.
  Hur mycket du bör kompensera längden för beror på om jeansen är sanforized eller ej. De som inte är det krymper 8-10% medan de som är det krymper 1-5%.
  #11 Bullock säger
  2005-09-19 22:39 - Anmäl

  Okej, då vet jag. När du skriver att jag ska fortsätta blöta midjan, innebär det hela skrevet eller bara högst upp på jeansen? Hur länge ligger man i badkaret ungefär?

  Undrar en annan sak, vet inte om det är en dum fråga, men man ska väl helt undvika regn, snö och liknande innan första badet?
  #12 R-d säger
  2005-09-20 12:46 - Anmäl

  Jag skulle nog blöta skrevet också.

  Regn och snö förstör inte jeansen(vägsalt däremot..) MEN när de är blöta bör du undvika att gnugga jeansen mot något eftersom de tappar mer färg och lättare när de är blöta. Jag har gått i regn och hoppat i vattenpölar flera ggr med mina utan att färgen ändrats.
  Det finns vissa ställen där det faktiskt är bra att blöta ner dem eftersom man får skarpare veck snabbare om man har på sig dom när de är blöta där. Dessa ställen är baksida knä, längst ner vid foten om du har långa jeans och runt skrevet.
  #13 Bullock säger
  2005-09-26 21:12 - Anmäl

  Nu har jag inhandlat mig ett par otvättade jeans i rådenim, och ser framemot en tids användning av dem. Nu är det en bit kvar till första badet, men jag tänkte passa på att fråga redan. Hur länge bör man ligga i badkaret? Och efter första badet, ska man bada fler gånger eller ska man regelbundet börja tvätta dem ut och in i max 30°C kallt vatten (som guiden säger)? Och ska man fortfarande tvätta jeansen relativt sällan?
  #14 iohan säger
  2005-09-26 22:04 - Anmäl

  Vad skulle folk säga är -absolut- minimum-tid när det gäller att blöta ner sina jeans om man vill ha en -diskret- slitning?
  Jag är en extremt otålig människa och mina Levis och Lee 101 som jag styrde upp mig med för nån månad sen vill jag ha tvättade ungefär nu.

  Kan man se på tyget när det börjar hända saker? Har exempelvis fått kroniska knäveck på båda paren.
  #15 Stiffen säger
  2006-01-26 17:01 - Anmäl

  Inte tvätta brallorna på ett halvår :-O Är inte det lite läskigt? Förutsätter att man använder dem.
  #16 Björn säger
  2006-09-13 19:23 - Anmäl

  Jag råkade radera en kommentar här av misstag - skriv den gärna igen!
  #17 Carl säger
  2007-02-04 20:24 - Anmäl

  Vad kan man göra med jeans som fått sk "utbuktande" knän just pga att man rört sig i dem i regn? Drar sömmarna sig tillbaka efter att de blötlagts igen?
  #18 Mange säger
  2009-03-10 20:44 - Anmäl

  haha en guide om att tvätta jeans . jag tvättar mina jeans i 40 grader varmt vatten som allt annat dom blir inte fläckiga. den här sidan är för sorglig. garva som fan när jag fick en länk hit
  #19 Adam säger
  2009-12-08 12:36 - Anmäl

  Det beror la på att dina jeans är från HM eller Jack and jones. inget illa menat men .. aa
  #20 Fredrick säger
  2009-12-08 15:04 - Anmäl

  Då borde det ju betyda att jeans från HM och jack and jones är bättre, eftersom dom tål en ordentlig tvätt?
  #21 Christian säger
  2009-12-18 12:30 - Anmäl

  Det handlar nog mer om att kunna eller inte kunna se vad som ser förjävligt ut.
  #22 D4n säger
  2010-04-13 18:56 - Anmäl

  Jeans som inte tvättats på 6 månader skulle se förjävligt ut. Så ja, det handlar nog om det Christian.
  #23 Runt på internet: Tvättar du dina jeans? « Kraschkurs säger
  2010-05-03 19:34 - Anmäl

  [...] to the rescue: ”Tvätta jeans”. Jag hamnar på ansedda modebloggen Manolo: ”Tvätta inte dina jeans. Se dem som ett andra skin som härdas och formas efter vad du [...]
  #24 Mats säger
  2018-04-13 19:58 - Anmäl

  Jag använder Tvättspray – Antiseptic Denim No 501 från Laundrysociety
  Googla tvättspray jeans
  Skicka
  OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


  Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

  Till Fråga Manolo →

  Permanent Style

  Hermes silk printing, Lyon: Factory...

  Läs mer

  Shoegazing

  Inför London Super Trunk Show 2019

  Läs mer

  Hodinkee

  First Photos: The Bulgari Octo...

  Läs mer

  Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
  Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
  Skönhet Guide Butikskollen