Manolo logotype

Knappar på kavajärm

Bild 314790Det råder en del delade meningar och missförstånd kring knapparna på kavajärmen. Manolo.se tänkte reda ut frågan en gång för alla.

De allra flesta kavajer har igensydda knapphål på sina ärmar. Detta är av en enkel anledning, nämligen att det ska gå att justera längden på kavajärmen. Nu är inte alla kavajer tilltagna på ett sådant sätt att det är möjligt, men det är en annan femma.

Då knapparna ska vara i rätt avstånd från slutet av ärmen är det viktigt att de går att flytta när man anpassar ärm-måttet. Annars riskerar du få knapparna en bra bit upp på ärmen, och det vill du givetvis inte.

Anledningen till att det anses vara en "glidardetalj" att ha sista ärmknappen uppknäppt är helt enkelt att detta ska visa att kostymen redan är skräddarsydd och således inte behöver några anpassningar. Nu stämmer inte ens det längre, Whyreds kavajmodell Rob har riktiga knapphål till exempel.

Personligen tycker jag att det är en överdriven detalj att ha sista knappen på ärmen uppknäppt. Har du en snygg och välskräddad kavaj kommer det att synas ändå. Och är du orolig för att det inte gör det så har du nog köpt den av fel skäl ändå.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Olof säger
2005-08-06 14:35 - Anmäl

När vi ändå pratar om knappar så måste jag bara fråga en sak. Köpte idag en kavaj från Nino Danieli second hand. Det konstiga med den är att knapphålen sitter på motsatt håll än vad de brukar sitta på herrkavajer. Har man på sig kavajen sitter knapphålen på höger sida och knapparna på den vänstra sidan. Detta är ju typiskt för tjejkavajer, men det kan absolut inte vara en tjejkavaj. Dels är den storlek 48 och rätt tight för mig som brukar ha runt 50. 48 i damstorlek måste vara helt enormt stort. Dessutom är den alldeles för lång för att vara en tjejkavaj. Kan den vara felsydd eller vad beror detta på egentligen?
#2 Claes säger
2005-08-06 15:46 - Anmäl

Jag har för närvarande min överkropp i en kavaj som heter Rob, från just Whyred. Kan meddela att det inte är riktiga knapphål på den... Bara så att ni vet.
#3 Patrik säger
2005-08-06 17:58 - Anmäl

Det är en allmän uppfattning att alla respektabla märken har denna detalj.. Helmut lang kostymen som ligger på display på nk man har humoristiskt nog inte denna detalj. Historiskt sett så började en av de mest anrika firmorna med denna detalj riktigt sent.. Tror det var Brioni men är långt från säker, får kolla upp detta senare.

För övrigt brukar man bara sy hål till de 2 första knapparna för att en skräddare i nödfall ska kunna ändra armlängden.
#4 George Peppard säger
2005-08-06 18:31 - Anmäl

Patrik: Det är väl kanppnål man INTE ska sy för att ärmen ska kunna justeras i längd. Är det håll gjorde för de två knapparna längst ner på kavajen så är det ju kört beträffande kortning. Det går ju liksom inte att flytta hålen.

Olof: Fenomenet med "damknäppta" herrkavajer dyker upp lite då och då. Ibland när man kollar i modemagasine så har det hänt att bilden varit spegelvänd, men i många fall har knäppningen varit damknäppt av någon anledning. Har även sett detta på skjortor. Vet inte varför det är så, någon modenyck?
Men trots detta köpte du kavajen?
#5 Patrik säger
2005-08-06 19:37 - Anmäl

George: Ifall man har 2 sydda kan man sy upp ett knapphack och fortfarande ha en knapp man kan öppna. Matten för svår?
#6 Björn@Manolo säger
2005-08-06 21:04 - Anmäl

Claes: Jag såg modellen, med riktiga knapphål, på Stuk i Malmö senast igår. Men kanske finns det olika varianter.
#7 Olof säger
2005-08-07 12:58 - Anmäl

George Peppard - Lyckades pruta ner kavajen till 100 kr så det var inte så mycket att tjafsa om. Tycker ni det är helt stillöst att bära en kavaj med "damknäppning"? Gillar kavajen skarpt nämligen.
#8 George Peppard säger
2005-08-08 21:31 - Anmäl

Patrik: Missförstod dig förmodligen, så det finns ingen anledning till att vara spydig. Du skrev i ditt första inlägg att skräddare syr hål (hur man nu s y r hål, de klipps väl, i alla fall...) till de två nedersta knapparna ifall kavajärmen behöver kortas. Säg att kavajärmen behöver kortas tre centimeter, om det efter kortningen är till exempel en halv centimeter till det gjorda knapphålet, vad gör man då med det? En ärmknapp bör ju ändå sitta tre-fyra centimeter ifrån ärmkanten men ett redan befintligt hål flyttar man ju inte på så lätt. Om du nu inte menar att skräddaren sytt stygn som runt ett knapphål fast tyget inte är berforerat. Fast då är det ju inget gjort hål. Nåja, much ado about nothing...

Olof: En hundring är ju inte så farligt. Gillar du kavajen så är det bara att köra på. Misstänker dock att en kännare och stilsäker snubbe som du kanske kommer gå och reta dig på "damknäppningen".
#9 Patrik säger
2005-08-08 22:12 - Anmäl

George: Jag tycker inte kavajens knapphål är riktiga förens man har sytt kanten runt hålet. Ang din fråga vet jag inte, jag är ingen skräddare :)
Det spar ju jobb ifall de bara behöver flytta knappar och inte göra nya hål i ärmen iaf.
#10 Carl säger
2005-08-08 23:01 - Anmäl

Allvarligt talat. Idén att knäppa upp en knapp på ärmen för att visa att man har råd att sy upp sina kavajer är ju så corny att man blir generad vid blotta tanken. Ingen som har passerat puberteten och har en gnutta värdighet i kroppen kan ens överväga något sånt.
#11 Toby säger
2005-08-11 17:12 - Anmäl

Carl Lidbom kör (körde) alltid med uppknäppt knapp och han får väl sägas vara en bra bit förbi puberteten och ha värdighet så det räcker. Det är ingen brat-grej att göra det, se på äldre män med stil så ser ni att det e vanligt. Dock - det är bara vänster ärms nedersta knapp som skall knäppas upp.
#12 Niklas säger
2005-08-11 17:40 - Anmäl

Har för mig att någon i en annan tråd skrev att knäppa upp knappen är lika smaklöst som att lämna etiketten kvar på ärmen. Enda syftet är att visa att man har pengar. Eller för att citera twochapstalking

http://www.twochapstalking.com/dictionary/

"There are two kinds of men. Gentlemen whose cuff buttons unfasten. And men whose do not. A Gentleman does not advertise the fact. Parading round with cuff buttons unfastened is worse than having fake buttonholes. A Gentleman would sooner walk round with his fly undone than his jacket cuffs.

This is not an arbitrary rule. Nor is it difficult to remember. It is simply known."

Att Carl Lidbom bryter mot den regeln är dock föga förvånade...
#13 jaja säger
2005-08-13 23:15 - Anmäl

Farsan har ett par brioni och en av de har inte den detaljen, dock så vill han hela tiden låna låna min van noten. Jag är bara hemma på sommaren
#14 Antabus säger
2005-08-15 16:52 - Anmäl

Äsch, det är väl helt ok att försiktigt sporta en uppknäppt knapp. Lite väl stramt att inte någon gång tillåta sig den lilla excessen. Twochaps verkar ju onekligen vara en engelsk site och det är kanske inte förvånande om det skulle vara så att just engelsmän (och kanske svenskar) är lite rädda för att sticka ut hakan klädmässigt. Less is more som de säger. Lidbom var ju halvfransk... Annan inställning tror jag.
#15 Niklas säger
2005-08-15 18:30 - Anmäl

Nja, vill inte hålla med dig när det gäller sticka ut hakan riktigt. Det är att lätt tro att engelsmännen är trista och färglösa men gå längs Jermyn Street och se alla skjort- och slipskombinationer så ändrar man uppfattning...

Tror snarare det är en kultur- än en stilfråga. Engelsmän har ofta en uppfattning om pengar som vulgära. Det är som med sex, alla har det men det är inget man diskuterar... För den rika överklassen är pengar inget man talar om eller skyltar med (De bara finns där...) så om ngn uppenbart skyltar med pengar är de ofta "nyrika" (vilket i vissa kretsar innebär att din familj inte tillhörde Vilhelm Erövrarens polare utan har tjänat ihop pengarna på något så vulgärt som affärer...). Frågan är således om man önskar framstå som en gammaldags gentleman eller som nyrik byggmästare från Sheffield...

Vet ej hur fransmännen ser på detta och nu känns det som jag börjar bli en smula off-topic... :D
#16 Antabus säger
2005-08-16 09:40 - Anmäl

Niklas, jag håller med och korrigerar mig lite grann.

Businessmodet är klart mkt mer uppiggande i London (för det är ju London och inte övriga England vi pratar om...) än i Sverige vad gäller färger, kombinationer och även detaljer. Jag skulle dock säga att det är fel att påstå (säger inte att du gör det) att engelsmän generellt inte vill skylta med att de är well off. Möjligtvis ska det framgå lite mer sublimt.. Snitt och detaljer visar ju t.ex. med all önskvärd tydlighet om en kostym är måttad/bespoke eller off the peg. Att ha en knapp uppknäppt kanske kan synas lite in your face, men det är ju bara en gradskillnad från att låta vinden flaxa upp kavajen och visa en lila eller guldfärgad lining (vilket ju definitivt inte är ovanligt). Jaja, jag tycker ändock det bara är trevligt att visa en uppknäppt knapp. Inte för att skryta, för det vore ju ganska töntigt, men för att glädja klädkunniga och ge mindre vetande nåt att fundera på... Hur det är på kontinenten - non lo so. Men jag tippar på att italienare och fransmän saknar engelsmännens sociala fobier vad gäller klasstillhörighet och stil och därmed ägnar dylika frågor mindre tankemöda!
#17 DS säger
2005-08-16 11:52 - Anmäl

Det varken fyller något syfte eller är speciellt snyggt med en uppknäppt knapp. Så varför hålla på?
#18 Markus säger
2006-03-17 04:07 - Anmäl

Det här med business-mode i London håller jag generellt sett med om. En lustig detalj som jag aldrig nånsin kan komma över är dock portföljen, i alla fall inom investmentbanking som är mitt fält. Det är alltså ok att ha en kostym för tvåtusen pund om du är typ associate eller VP. Men det är INTE ok att ha en portfölj om du inte är minst Director. Vad är anledningen? Jag tycker personligen att det förstår hela looken med en dyr fin kostym och dyra skor om man kombinerar det med college-ryggan. Det ser ut som om man är första dan på jobbet. Anledningen är att om man har portfölj så "tror man att man är director" fast man bara är Associate eller VP. FYI, ni som inte är i banking, så tar det tid att bli VP och de är absolut inga juniorer, egentligen är inte associates det heller. Det är bara en detalj med business-mode i London jag aldrig kan förstå.
#19 Markus säger
2006-03-17 04:11 - Anmäl

För att förtydliga bara. Anledningen ska vara att det bara är directors som går på kundmöten i princip. Som analyst eller associate så träffar man inte kunder och behöver inte flasha med en dyr portfölj. Men ppersonligen vill jag bära portfölj för att det är elegant, samma anledning som att ha en dyr kostym alltså. Annars kunde de ju bara köpa sina kosytmer från Next, om det verkligen inte speade roll alltså. Koder, koder...
#20 Kjell säger
2007-01-23 10:45 - Anmäl

Självklar skall armarna pâ en kavaj vara öppknäppningsbara, allt annat är fel, denna detalj är praktisk dâ du skall tvätta händerna. Historia grabbar, kavajen var ett bruksplagg frân början, inte nât snobbplagg. Det är bara trâkigt att tillverkarna inte känner till historia och fakta.Ett tips, kolla in Ede and Rawenscroft de har funnits sedan 1689. Min farfars far köpte jackets där och likasâ jag, kultur inget annat!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.