Manolo logotype

Fråga Manolo: Knapphål på tvären

Bild 314774Varför är knapphålet längst ner på vissa skjorter horisontellt sytt? alla andra är ju lodräta.

Så här ligger det till.
Så länge du har en skjorta som inte är för liten är belastningen på skjortknapparna inte särskilt stor. Men när du har stoppat ner skjortan i byxorna ökar belastningen på den nedersta knappen ordentligt. Alla aktiviteter som kräver att skjortan måste följa med i byxlinningen sätter press. För att öka hållbarheten syr man därför knapphålet på tvären. Prova själv att dra isär skjortan (lite försiktigt) vid ett lodrätt sytt knapphål och jämför med ett vågrätt.

Varför syr man då inte alla knapphål på tvären kan man fråga sig?
Det är helt enkelt för att det skulle innebära att knapparna inte hamnade på en rak linje på skjortbröstet. Det blir helt enkelt snyggare med lodräta knapphål.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Jacob säger
2005-07-21 14:56 - Anmäl

Fantastiskt! En av mina stora livsfrågor, trodde den underbara skjorttillverkaren Pasqui gjorde så med estetiskt syfte men ack så fel jag hade.

Tack Manolo.
#2 Björn@Manolo säger
2005-07-21 17:03 - Anmäl

Varsågod! :)
#3 DanielB säger
2005-07-22 02:42 - Anmäl

bra, då vet man det.. alltid undrat det faktiskt :)
#4 Olof säger
2005-07-22 15:07 - Anmäl

Fast det finns väl inget som säger att denna detalj skulle vara ett tecken på en kvalitétsskjorta? Har sett flera fina skjorttillverkare som inte har det. Flera skjortillverkare på Jermyn Street har det inte vad jag har sett. Kan det vara så att detta fenomen är mer typiskt för italienska skjortor?
#5 Johan T säger
2005-07-23 00:35 - Anmäl

Jag har en gansk tight kortärmad skjorta med samtliga knapphål horisontellt sydda. Undrade just varför, men nu vet jag!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.