Manolo logotype

Det händer i solen

Bild 314770Eftersom den här sommarvärmen inte verkar ge med sig finns det all anledning att reda ut vad som händer i solen och vad man kan göra för att lindra smärtor och minska risken för tråkiga följder.

De flesta har fattat att det inte är jättesmart att ligga och pressa hela dagarna och det värsta 80-talssolbrännorna blir ovanligare för varje år. Men soligare somrar och förtunnat ozonskikt har ändå gjort att det sker en ökning av solskador.

Så om nu olyckan har varit framme och man kommer hem med en rygg som matchar en nykokt kräfta. Vad gör man då?
Vi pratade med Ulrika Johansson som är egenvårdare på Apoteket för att få lite klarhet.

- Den riktiga skadan har redan skett och går inte att göra något åt. Det man kan göra är att behandla symtomen. Har du bränt dig så illa att du har fått brännblåsor som är större än en handflata, eller om du har fått brännblåsor i ansiktet ska du uppsöka läkarvård.

Är du inte riktigt så illa däran är det viktigaste att komma ur solen och kyla ner huden. Då finns det flera olika sorters kylbalsam och alsolgel som man kan använda för att lindra. Om det kliar kan man smörja in sig med en mild steroidsalva, exempelvis hydrokortisonsalva. De finns receptfritt på Apoteket. Hydrokortisonsalvan är också anti-inflammatorisk vilket hjälper till i läkeprocessen.

Det viktigaste är dock att inte utsätta sig för sol igen innan skadan har läkt.

Grunden till allt solskydd heter förberedelse. Se till att smörja in dig med solskydd och sola väldigt försiktigt i början innan du har fått lite färg. Försök också att undvika solen mellan tolv och två på dagen. Då är solen som starkast.

I solen utsätter du dig för två typer av ultraviolett strålning. UVA och UVB heter de och båda är skadliga för huden.

UVA är anledningen till att de pigment du har i huden mörknar, men den tränger längre in i huden där den skadar hudens vävnad och gör den torr och rynkig. UVA är också skadlig för ögonen.

UVB gör att du bränner dig och är den som vanligast är förknippad med solskador som hudcancer och hudens förtidiga åldrande. UVB gör också huden tjockare, rynkig och den kan ge den kan ge dig pigmentfläckar. Men det är också UVB som bygger upp pigmentet i huden.

För att skydda dig så kan solkrämen du smetar in dig med fungera på två olika sätt, eller på båda samtidigt. Kemiskt och fysikaliskt.
Den kemiska solkrämen absorberar strålningen och hindrar den på så sätt från att skada huden. Den fysikaliska reflekterar istället iväg strålningen så att den aldrig når in i huden.

Som ung måste man skydda sig väldigt noga för att inte få problem senare i livet.
Fysikaliskt verkande solkräm är effektivare än kemiskt, och är du under arton rekommenderar vi att du använder dig av den sortens solskydd.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 raZmus säger
2005-07-18 11:24 - Anmäl

Här åker man till Gotland en vecka. Vad händer, jo man kommer tillbaka till ett Manolo som är FULLT av liv. Här har det hänt grejjer :D
#2 Crikke säger
2005-07-18 13:21 - Anmäl

Eller så tar man med sej ett parasoll till stranden. Sitter i skuggan med en god bok och något svalkande att dricka.
#3 Pete säger
2005-07-18 15:24 - Anmäl

Bästa medlet som jag vet mot solbränna är en kräm som jag köpte på ett apotek i thailand, 99%ig Aloe vera kräm, funkar kanon, både mot solbränna och soleksem.
#4 raZmus säger
2005-07-18 17:01 - Anmäl

Pete, använde också Aloe Vera när jag var i Thailand. Gjorde ont, men även susen.
#5 Fredrik säger
2005-07-18 18:43 - Anmäl

Haha! Här är några som tycker annorlunda: http://www.stureplan.se/site/article.php?id=1038
Man vet inte om man ska skratta eller gråta...
#6 Alexander säger
2005-07-18 18:44 - Anmäl

Kan nämnas att det främst är UVA strålar i solarium. Det innebär alltså att om du, innan aprilresan till Grekland, solar i solarium för att bygga upp lite skydd mot solen, och därmed inte använder så mycket solskyddsfaktor, så har du fått färg, men egentligen inget större skydd och kan fortfarande relativt lätt bränna dig. Självklart hjälper det även, till viss del, att bygga upp lite skydd i solarium men går inte att jämföra med det skydd du får på stranden (eller vart man nu solar).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen