Manolo logotype

Manolo.se testar Turbo Tan solspray

Bild 314702Varningarna för att sola solarium duggar allt tätare och i jakten på den fräscha solbrännan finns en hel del medel att ta till i form av krämer och sprayer.

Vi har tidigare skrivit om solbränna på burk. Numera finns det en uppsjö av fabrikat. Den vi testat heter Turbo Tan och säljs bland annat på Turbotan.se.

Solsprayens stora fördel är smidigheten. På några sekunder går du från glåmigt vinterblek till sommarfräsch. Nog för att krämer och sprayer aldrig fullt ut kan ersätta den naturliga solbrännan, men de är ett bra steg på vägen om man nu har ambitioner att bli brun. Sprayen fungerar på två sätt. Dels innehåller den färgpigment som ger en omedelbar effekt vid applicering, dels innehåller den DHA (dihydroxyaceton) som ger samma effekt på huden som solens strålar. När man duschat av det vattenlösliga färgpigmentet efter några timmar har ämnet hunnit reagera och givit en mer varaktig brun ton.

Sprayen är lätt att applicera och råkar man spraya fel kan det, innan det torkat på huden, torkas bort med papper. Det ligger lite träning bakom att få ett till synes naturligt resultat, men efter några omgångar får man in tekniken. Värt att notera är dock att sprayen inte ger några fräknar, så fräkniga personer kan möjligen få svårt att få till en naturlig look.
Enligt uppgift ska färgen hålla sig i 5-10 dagar beroende på hudtyp. Jag har förvisso en, för solbränna mindre passande hudtyp, men 5 dagar tycker jag inte riktigt överensstämmer med mina upplevelser av produkten. 3-4 dagar ligger närmare sanningen.

Trots flitigt användande har testburken ännu inte tagit slut och slår man ut kostnaden (250:- inklusive frakt) på antalet omgångar i solarium som brännan motsvarar känns priset högst överkomligt. Flaskan räcker ju dessutom längre under vinterhalvåret då man inte har något större behov av en helkroppsbränna, såvida man inte är underklädesmodell eller badvakt. Mina ambitioner där är dock relativt små.

Bilden är på min arm och halva armen var övertäckt med en handduk vid appliceringen. Därav den läckra solranden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skönhet

#1 Jacob säger
2005-05-24 00:41 - Anmäl

Verkar intressant, dock så skulle jag själv vara orolig för att få en ojämn bränna. Har precis provat airbush-tan två gånger tätt inpå varandra och blev inte speciellt nöjd. Jag hade som intention att bli riktigt härligt ljust pepparkakig, eller om möjligt ännu brunare med tanke på att jag lyckligt nog har ett väl anpassat pigment för sol, men till min stora besvikelse fick jag komplettera med kastanjevatten och solpuder. Min färg blev väldigt jämn och naturlig men inte så brun som jag för 590 kronor förväntade mig. Någon annan som har bättre erfarenhet och kanske har provat både tan på burk för hemmabruk och tan på airbrush samt kanske också tandusch? Eller något annat mirakelmedel som är att rekommendera.

Jag själv har solpuder från Gaultier att varmt rekommendera, det är lätt att bestämma hur kraftig "brännan" skall vara plus att det även döljer glåmigheter och finnar.
#2 Nakn´i´emo säger
2005-05-24 11:28 - Anmäl

jag har använt aribrush tan för hemma bruk i över ett år faktiskt. klockrent om man ska på nån fest eller nåt, o vill se lite brun ut. spraya allt som syns utanför t-shirten eller tröjan du ska ha på dig, nån dag innan o du lär lätt ha fräschaste brännan på tillställningen. i början sprayade jag och en polare varandra men vi övergick snabbt till att fixa det själva.. rutinjobb numera ;)
#3 Stew säger
2005-05-24 12:08 - Anmäl

Jag använder California Norths self tanner. Är supernöjd med resultatet. Men jag tycker att det är lite svårt att applicera den. Det är svårt att se var jag redan har applicerat. Vad är egentligen bäst kräm eller spray?
#4 Nisse överallt säger
2005-05-24 18:43 - Anmäl

Är i full gång att testa sprayen. Beställde den igår och fick den redan idag! Suveränt! Nu återstår bara att se resultatet.
#5 raZmus säger
2005-05-25 16:25 - Anmäl

Nisse, nå? :D
#6 Nisse överallt säger
2005-05-25 19:01 - Anmäl

Det blev riktigt bra, faktiskt. Jag är riktigt förvånad att det ser så naturligt ut. Jag sprayade bara överkroppen så jag vet inte hur länge en flaska räcker, men jag tycker inte att den blev så väldigt mycket lättare. Jag har testat en spraydusch på en salong förrut. Om jag inte minns helt fel så blev det bättre resultat med Turbo Tan. Nu återstår bara att gömma flaskan från flickvännen, hon surar över att min fake-bränna slår hennes solariepressning ;)

Skulle jag rekommendera? Absolut, om inte annat så för tillfällen då man vill se lite extra fräsch ut!
#7 raZmus säger
2005-05-28 01:03 - Anmäl

Nisse, har en flaska i handen nu. :D
#8 Paul W säger
2005-05-28 01:28 - Anmäl

Men om man bara har för avsikt att spraya ansiktsregionen kan man väl lika gärna använda smink?
#9 Nisse överallt säger
2005-05-28 18:23 - Anmäl

raZmus: Hur lång tid tog det att beställa? Tänkte på om det är bara jag som fick löjligt snabb leverans.
Paul W: Jo, förmodligen. Men det här behöver du inte göra varje morgon.
#10 raZmus säger
2005-05-29 04:25 - Anmäl

Nisse, det gick bra och jag fick flaskan fort.
#11 dennis säger
2005-06-05 14:15 - Anmäl

Flaskan finns att köpa på Brun Sthlm på bergsundsgatan 12 i Hornstull!!!
#12 c säger
2005-06-13 13:53 - Anmäl

Det är en ska som inte stämmer i informationen om produkten..... DHA ger inte samma effekt som solens strålar!! Det är vanlig missuppfattning, DHA gör så att det yttersta lagret av hudceller oxiderar, därav färgen. DHA påverkar alltså inte hudens celler till att producera melanin (som ger den bruna färgen i solen). Glöm inte att brun utan sol Inte ger ett naturligt skydd som melaninet ger...... + ett tips för jämn färg... kroppspeeling i duschen, smörj sedan in huden med en vanlig bodylotion applicera därefter brun utan sol det ger jämnare färg! :)
#13 hanna säger
2005-07-08 08:47 - Anmäl

Nisse överallt...det låter som Nisse är säljaren av Turbo Tan och ingen riktig nöjd kund utan vill bara markandsföra sin produkt.
Gäsp!
#14 linnea säger
2005-07-13 22:42 - Anmäl

jag tycker personligen att krämer är bäst, det blir jämnare sen om det råkar bli för mycket på ett ställe när man har fått färgen tar jag bara och skrubbar lite med en peelinghandske på det stället.
#15 Ricky säger
2005-10-18 16:54 - Anmäl

Tycker att det absolut bästa är airbrush tanning, alltså att det är nån som står med en apparat och besprutar dig.
TurboTan funkar också bra, men man får se upp så att det inte blir ojämnt.
Nån riktigt bra kräm har jag inte hittat tyvärr, har nån tips så är ni välkomna...
Gaultier solpuder är bra men rätt otymplig att ha med om man ska på förfest. YSL har en mindre variant som är riktigt kanon.
Solarie känns riktigt American Psycho 80-tal. =)
#16 Robie säger
2005-11-17 00:13 - Anmäl

Hur fungerar Gaultier solpuder och var kan man få tag i det?
#17 Ali säger
2006-03-14 14:20 - Anmäl

Det är faktist två ska som inte stämmer i informationen om produkten...innhåll är inte 250ml utan istället 150ml! Det är inte bra att ljuger om innehållet av produkten. Jag trodde att jag köpt 250ml produkt :-(
#18 Lisa säger
2006-03-30 22:20 - Anmäl

En saker är säker....turbotan luktar precis som alla andra brun-utan-sol gör. Hoppas inte på något annat, för då blir ni oerhört besvikna! Färgen var fin, fast det är svårt att få den jämn.
#19 Maria säger
2006-03-30 22:24 - Anmäl

Att skriva att turbotan knappt luktar någonting (vilket de gör på sin hemsida) är ju rent ljug... När när den väl torkat in efter några timmar luktar den starkt av den karaktäristiska brun-utan-sol-doften. Luktar helt ok när man sprayar dock...
#20 Emma säger
2006-04-23 23:02 - Anmäl

hur ser fräknarna ut efter turbotan??

någon?
#21 sara säger
2006-05-24 22:55 - Anmäl

turbotan ger en fin färg. tänk bara på att hålla flaskan långt ifrån när du sprayar ansiktet och inte spraya för mkt ..annnars är risken stor att det blir ojämnt. tänk också på att inte knipa med ögonen då det kan ge upphov till solrynkor. Jag har bara sprayat mig två gånger så jag antar att jag inte fått in tekniken men min näsa lyckas hela tiden få mer färg än övriga ansiktet.
#22 Daniel säger
2007-12-03 19:58 - Anmäl

hur gör man för att skydda håret och ögonbrynen när man sprayar ansiktet...?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.