Manolo logotype

Fråga Manolo: För vi ska ta studenten!

Bild 314657Det är bråda dagar för alla blivande studenter. Specialarbeten ska skrivas, rapporter ska rättas upp och inte minst ska man försöka hitta en anständig utstyrsel till bal och examen. Vi har fått in en hel del frågor om tips och vad man ska tänka på när det gäller balklädsel, så det får bli en liten studentguide med ett urval av frågorna.

Balen
Efter studenten är det bal! Jag undrar: hur ska man matcha med tjejen man går med? Är det slipsen och andra diverse accesoarer eller är det skjortan som ska matcha hennes klänning?

Det låter på din fråga som att ni har dresscode Mörk kostym på er studentbal (läs mer om dresscodes här). Vanligast är annars att man bär frack eller möjligen smoking till en bal, men om det är sagt mörk kostym ska du inte klä dig över dresscode.
Bär man smoking är det ett vedertaget grepp att flugan och gördeln matchar sällskapets klädsel, men motsvarande för kostym är inte lika vanligt. Vill du ändå matcha ditt sällskap tycker jag du ska satsa på att hitta en matchande slips, men om valet står mellan en matchande slips som du är halvnöjd och en slips som inte matchar men som du tycker känns helrätt för dig tycker jag du ska skippa matchningen.

Examensdagen
Studenten stundar äntligen och då nalkas det även en ny kostym. Är det så rigoröst så att man bör ha en svart traditionell kostym till studenten eller kan man gå snäppet längre och ha en mörkblå eller liknande?

Jag har hittills aldrig hört om någon gymnasieskola som infört dresscode på sina examensdagar och därför tycker jag att du kör på det som du själv tycker passar. Det behöver definitivt inte vara svart. Själv tog jag examen i en grå Tiger-kostym och det kändes utmärkt att sticka ut bland övriga svartklädda ynglingar.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 André säger
2005-04-24 15:11 - Anmäl

Frack ska jag ha på balen med traditionell vit väst och vit fluga utan någon matchning med brud. Till studenten ska köpa in en grå kostym antingen filippa ks rutiga eller en vanlig grå med smala slag och vit skjorta med smal krage och till detta en smal rosa sidenslips.
#2 VFSF säger
2005-04-24 15:36 - Anmäl

Bra val med fracken! Det är det enda rätta.
#3 Gabriel säger
2005-04-24 15:48 - Anmäl

Vad är en gördel?
#4 Chris säger
2005-04-24 16:11 - Anmäl

Frack är kung på balen, gärna med en trevlig hatt till :)
#5 Tomas@Manolo säger
2005-04-24 16:17 - Anmäl

En gördel är det midjestycke man bär till smokingen. Färgade flugor och gördlar säljs ofta i paket tillsammans eftersom de ska vara i samma färg.
#6 Gabriel säger
2005-04-24 18:04 - Anmäl

Jaså, tack då
#7 Jacob säger
2005-04-24 18:38 - Anmäl

Grymt, tack för studentsvaren! Jag skall nu införskaffa Filippa K:s glansiga marinblå kostym, (låter lite tacky, jag vet, men den är fantastiskt snygg), ett hett tips är byxorna som är ovanligt snygga för att vara kostymbyxor.Sen blir det nog en Pasqui-skjorta som jag spanat in på La Chemise. Sen hoppas jag att jag hittar en fin Mastai Ferreti-slips.

Om ni undrar.
#8 Fredrik säger
2005-04-24 22:52 - Anmäl

Till studenten, är det okej med en kostym med diskreta ränder, typ Tigers svarta kostym med diskreta vertikala ränder?
#9 Olof säger
2005-04-25 16:13 - Anmäl

Finns väl inga regler som säger vad man får ha på sig på studenten? Skall själv köra en dubbelknäppt mörkblå kostym med tydliga kritsträck. Lite glansigare i blanding av lammull och mohair. Till det en ljusblå skjorta, rosa slips och ljusblå bröstnäsduk. Skall ha samma outfit på balen fast med en vit skjorta, vit bröstnäsduk och en blomma i kavajslaget.
#10 George Peppard säger
2005-04-27 14:21 - Anmäl

Är överraskad över den ringa (nåja) åldern på exempelvis Olof och Jacob som jag tycker är två av få på det här forumet med koll. Trodde ni var typ 30-35 år men nu hägrar studenten, alltså? Grattis! Kul med lite yngre killar med koll. Keep it on!
#11 Jacob säger
2005-04-27 18:13 - Anmäl

Tack så mycket Mr. Peppard. Jag skall göra allt (tillsammans med exempelvis Olof (?)) för att rädda min förlorade generation.
#12 Olof säger
2005-04-27 18:46 - Anmäl

Ber också om att få tacka för den positiva kritiken. Håller med Jacob om att vår generation behöver en rejäl uppläxning i skräddarkonst av det mer exklusiva slaget. Tyvärr, är det ett stort problem i Sverige att det saknas elegans i klädvalet, både bland män och kvinnor.
#13 moto. säger
2005-05-12 14:55 - Anmäl

Jag har läst på annat håll att flugan och gördeln bör vara svart och du behöver därför inte matcha ditt sälskaps klänning. Det är ett "studentspex" och många studenter kör med denna sorts matchning. Jag tycker att det är ok på studentbal eftersom det är så pass vanligt, men JAG skulle inte matchat. Verkligen inte om det inte är studentbal.
Med bröstnäsduken kan man diskret tillföra färg om man känner sig för tråkig.
#14 Anton säger
2005-05-23 11:32 - Anmäl

Jag har köpt en vit tiger kostym till studenten, till den hade jag tänkt att ha bruna läderskor med matchande brunt skärp.. e det nån som har något förslag till skjorta och slips?
#15 Peppe säger
2005-05-23 11:42 - Anmäl

Hmm själv hade ja köpt svarta skor o svart´bälte men de é bra min åsikt. Annars något som är jävligt hett är en burberry slips:P
#16 Bob D säger
2005-05-23 17:46 - Anmäl

Jag minns min egen student, nästan som igår. Grön dubbelknäppt Dresslerkostym, psykedelisk slips med ladugårds- och ko-motiv från ..Prochownik tror jag.. och till det ett par mörkblå loafers från Bruno Magli. Med tofs. 80-talet var faktiskt jävligt hett!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen