Manolo logotype

Vad är: olika doftbeteckningar?

Bild 314652Efter att ha läst kommentarerna till vårt inlägg om Miel et Bois, huruvida män bär parfym eller inte, bestämde vi oss för att reda ut begreppen. Det visar sig att det inte finns någon anspelning på kön i de olika termerna som finns på doftflaskorna. Det enda man kan säga om den saken är att After Shave inte finns bland tjejdofter.

Uttrycken syftar till hur koncentrerad doften är. Alla dofter är en blandning av eteriska oljor och alkohol, och det är förhållandet där emellan som bestämmer vilken beteckning som hamnar på flaskan.

Vi börjar med den mest koncentrerade.

Parfym
Detta är den renaste formen, med mellan 20 och 40 procent eteriska oljor. Den höga koncentrationen gör att man snarare duttar parfymen på huden än sprayar. Parfymen behåller sin doft längst, och är dyrast.

Eau de parfum
Med sin koncentration på mellan 7 och 14 procent är detta den mest prisvärda när det gäller hur länge den luktar efter att du sprayat på den. Som med alla dofter framträder de höga noterna kraftigast till en början, men ju längre tiden går desto lägre kryper doften ner i doftspektrat.

Eau de toilette
Innehåller mellan 1 och 3 procent doftämnen, och 80 procent av doften kommer att ha försvunnit efter tre timmar. Toalettvattnet kom ursprungligen till för att man skulle fräscha upp sig på morgonen, snarare än att vara en doft som varade någon längre tid.

Eau de cologne
Är i stort samma sak som Eau de toilette.

Eau fraiche
Kom till i och med Christian Diors doft Eau Sauvage och luktar lika länge som en stark Eau de toilette. Om det står "O de" innan namnet på doften kan du ge dig på att det är en eau fraiche.

After shave
Har minst oljor och mest alkohol av alla. Den är huvudsakligen till för att döda bakterier på huden och på så sätt minska risken för inflammationer efter rakning.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skönhet

#1 VFSF säger
2005-04-21 18:14 - Anmäl

Kul artikel!
#2 Gabriel säger
2005-04-21 18:57 - Anmäl

mycket bra, alltid undrat över detta :)
#3 Johan säger
2005-04-21 19:51 - Anmäl

En sak jag undrat en längre tid är om det finns någon annan benämning på eau de parfum. Jag har letat och letat bland många favoriter men aldrig hittat.
#4 Markus säger
2005-04-21 21:23 - Anmäl

hmm, Då får jag väl be så hemskt mycket om ursäkt till er på Manolo.se. Lite pinsamt för mej måste ju medges :P Har hur som helst dock aldrig sett just "parfym" för killar när jag varit ute och kikat...
Uppskattar artikeln ordentligt dock! Bravo Manolo!
#5 Björn@Manolo säger
2005-04-21 21:35 - Anmäl

Markus: Vi godtar din ursäkt :) Och Eau de parfum är ovanligt för män men det finns ett par varianter, kolla på <a href="http://www.kelkoo.co.uk/ctl/do/drilldown~133501/For_Men,Eau_de_Parfum " target="_blank">http://www.kelkoo.co.uk/ctl/do/drilldown~133501/For_Men,Eau_de_Parfum </a>

Boucheron har en variant till exempel, se här: <a href="http://secure.strawberrynet.com/images/products/01001748605.jpg" target="_blank">http://secure.strawberrynet.com/images/products/01001748605.jpg</a>
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.