Manolo logotype

Garderoben: Skor

Manolo.se startar idag en ny guide - Garderoben.

Vi har tidigare skrivit om vikten av en bra basgarderob och har efter det fått många frågor om vad detta innebär samt önskemål om specifika tips. Därav denna artikelserie om just basplagg.

Vi börjar med det plagg som många avfärdar som ett bruksplagg, men som kanske är det allra viktigaste plagget för hur du uppfattas av din omgivning - skorna.

TEORIN
Kvinnorna har, som i så många andra fall, kommit betydligt längre än oss män på detta område. De har fattat att det inte räcker med att köpa ett par vårskor inför vårsäsongen, sandaler inför sommaren och vinterkängor när temperaturen sjunker. En bra basgarderob har inte bara ett par skor för varje tillfälle, utan även kapacitet för att variera skovalet från dag till dag. I princip bör du aldrig bära samma par skor två dagar i rad. Dels av rent hygieniska skäl, dels för skornas skull. Skorna behöver återhämta sig efter användandet. Tänk även på att livstiden för dina skor ökar ju fler par skor du har att variera med, eftersom respektive par slits mindre.

PRISET
Din första tanke är kanske att det låter som om det är en tämligen dyr historia att höja din garderob till en respektabel basgaderobsnivå, men faktum är att om man ser på investeringarna över lite tid så inser man snart att det är en investering som står sig. Flera av modellerna som föreslås här kommer endast innebära en engångskostnad. Med rätt vård håller sig dessa skor livet ut.

Bild 314637MODELLERNA
Herrskor finns i oändligt många modeller och utföranden, även om det ofta känns som att vi ligger hopplöst efter vad gäller valmöjligheter jämfört med kvinnorna. Dock finns det några huvudsakliga modeller som varje garderob borde innehålla.

Ett par svarta oxfordskor
Oxfordskon är en klassisk sko som fungerar såväl i formella sammanhang som till vardags. Manolo.se har tidigare nämnt Church's som exempel. Den släta skon längst till höger på bilden är en oxfordsko.

Ett par bruna, exempelvis brogues
I princip gäller att skor blir mindre formella ju mer utsmyckade de är. Brogue är en modell som är tämligen rikt utsmyckad med hålmönster av olika slag. Dina bruna skor behöver inte vara lika formella som de svarta, därav den föreslagna modellen. En typisk brogue är skon i mitten på bilden. Skon längst till vänster är ett mellanting mellan oxford och brogue.

Ett par loafers
Loafern är en informell sko utan snörning, som har en stilnivå några steg över fritidsskor i tyg. I takt med att skorna blir mer informella finns det också större utrymme för variation. Loafern kan du hitta i många olika färger och med olika skärningar och spännen.
Ett alternativ till loafern är seglarskon, men i valet mellan dessa två går loafern ändå i första hand.

Sneakers
Beroende på ålder, kultur och stil är det inte alla som vill sälla sig till fin-sko-sällskapet även till vardags. Då är sneakern ett ypperligt alternativ. Om loafern kommer i många färger och modeller är sneakern ett Mecka för den som vill ha valmöjligheter. Valmöjligheterna medför samtidigt en hel del fallgropar.
Bild 314638Exempelvis ser vi alltför många svenska män som investerar i ett par gympaskor av löparmodell inför vårsäsongen och sedan bär dessa fram tills löven gulnar på träden. Löparmodellerna känns framförallt igen på sina kraftiga sulor, och det plåttriga utförandet - gärna med reflexband och silvriga detaljer, som skon på bilden här till höger. Med detta inte sagt att du inte bör äga ett sådant par. Till löpträningen är de utan konkurrens.

Om man ser på sina skor som varje medveten man borde göra - som sin främsta accessoar - inser man snart att det i sneakervärlden finns oändliga möjligheter till snygga, udda och iögonfallande matchningar med övrig klädsel. De första inköpen bör vara stilrena skor som är lätta att matcha med många plagg.

Skorna är troligtvis det viktigaste plagget du bär. Se till att ta hand om dina skor och håll dem hela och rena. Lycka till med inköpen så återkommer vi snart med nästa plagg i garderoben!

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 DS säger
2005-04-18 09:43 - Anmäl

Väl rutet! Allt för många verkar tro att skor är helt oviktiga och lägger ner tusentals kronor på kläder medans de låter de gamla slitna skorna följa med säsong efter säsong vilket sabbar hela skiten.
#2 Olof säger
2005-04-18 09:54 - Anmäl

Håller med att det är väldigt viktigt med skor. Problemet är att utbudet i Sverige av snygga skor är totalt värdelöst.
#3 J säger
2005-04-18 09:57 - Anmäl

Måste säga att jag känner mig ganska träffad. Har ett par favvoskor som får hänga med dag ut och dag in, men sen så har de ju slitits därefter.

Det vore rätt så skönt att anamma Tomas råd, så man slipper leta efter "universalskor" varenda gång man är ute och kikar :-). Dock krävs nog ett antal investeringar innan målet "skobyte varje dag" är uppfyllt ...
#4 Paul W säger
2005-04-18 10:32 - Anmäl

Det är nog bud på en skovvårdsartikel också, för jag har märkt att det är förvånansvärt få som vet hur man underhåller ett par läderskor.

Folk verkar inte förstå att det är inte är som med ett par sneakers som inte kräver någon eftertanke, utan att man emellanåt måste byta klack, fetta in dem, använda skoblock, inte kan gå med lädersula när det är blött ute, osv.
#5 chr säger
2005-04-18 10:49 - Anmäl

intressant.

ang skor, var hittar man nikes skatelinje i sverige? förutom caliroots...
#6 raZmus säger
2005-04-18 11:11 - Anmäl

Håller med om att skor är både roligt och viktigt. Men jag känner inte igen mig i artikeln. Är väl lite för mycket sneakerfreaker för det. Förstår inte varför ni tar upp löparskor? Det är väl många som har Hälge-kalsonger, men det skriver ni inte om. Är det verkligen någon som köper ett par skor med reflexer och sen använder dem "till vardags"? Ingen jag känner iaf. :(
#7 Tomas@Manolo säger
2005-04-18 12:12 - Anmäl

Paul W; Det står på idélistan.
raZmus; Oh yes it is. På tok för många.
#8 JesperW säger
2005-04-18 12:49 - Anmäl

En tanke när vi snackar skovård, visst är det sjysst med skoputsare som man kan se utomlands? Varför är det ingen som tar 30 eller 40 spänn för att putsa ett par skor här hemma? Jag är övertygad om att det vore bra business.
#9 Ronny säger
2005-04-18 13:27 - Anmäl

Är det ok att bära svarta tassel loafers med en mörk kostym ?

http://www.shoes.com/productimages/shoes_il56510.jpg
#10 Jan säger
2005-04-18 13:39 - Anmäl

Hej!
Ge mig tip på vilka 4 par jag ska köpa för att uppfylla de grundläggande kraven för att vara välklädd på fötterna.
http://have2have.se/group.asp?group=22

Tacksam för svar
Janne
#11 Jan säger
2005-04-18 13:43 - Anmäl

Vid en undersökning på en kompis jobb svarade tjejerna på frågan vad dom först tittade på hos en man. Skorna kom på tredjeplats efter ögonen och händerna.
#12 Björn@Manolo säger
2005-04-18 13:45 - Anmäl

Chr: För tillfället är det bara Caliroots som har ett svenskt SB-konto. Junkyard.se har ingenting inne just nu, men har haft en del modeller tidigare. Kan du tänka dig att beställa från USA rekommenderar jag http://www.skatewarehouse.com/MSNIKE.html
#13 Martin säger
2005-04-18 13:56 - Anmäl

Ronny - kanske är det jag som är konservativ, men om det inte är så att du har en helt genomtänkt och mycket annorlunda look på gång så tror jag att det inte är en speciellt bra idé med de föreslagna skorna till kostymen. Ta hellre helt släta utan tingel tangel. Vilket leder in på Jannes have2have-förslag: återigen, det kanske är jag som är stel, men jag tror att det enbart är de översta skorna (och möjligen Rockportarna, men de gillar jag inte) som platsar i de fyras gäng.
#14 Charles Franz säger
2005-04-18 14:09 - Anmäl

Tjena-hej!

Har köpt ett par nya pjuks. Dom är vita och i skin. Gillar dom skarpt.
Behöver skovårdstips!

Finns det skoputs för vita skor? Ska man fetta in dom? Hur håller man dom "ny-vita" för alltid? Är det viktigt med skoblock och var fixar man isåf sådana?

Tack på förhand!
#15 Erik säger
2005-04-18 15:43 - Anmäl

Hej Charles,

Skoblock är ao i hålla skor fina tycker jag. Har köpt ett i trä (ceder tror jag e bäst) på en skoaffär av den gamla skolan som jag använder på de skorna man just har haft för dagen. Träet gör så att fukt o sånt dras ut ur skon (...or so I've been told hehe). När skorna har varit använda blir skinnet eller vad de nu är gjorda av mjukt o kan utan block sjunka ihop o se trista ut, blocket görs så matrialet spänns ut o ser fräsha ut. Har ett par i trä som jag använder på de skorna man använt, eller är rädda om. Sen har jag köpt bulk av billiga i plast på IKEA som jag stoppar i skorna när de inter används, har typ ett i varje par, sneakers o allt hehe men funkar utmärkt.
#16 Gabriel säger
2005-04-18 19:40 - Anmäl

mycket bra
#17 Jacob säger
2005-04-18 21:53 - Anmäl

En skomakare lurade på mig ett par skoblock i just cederträ, kändes väldigt överflödigt, skoblock är essentiellt men jag tvivlar på träslagets unika egenskaper.
#18 Olof säger
2005-04-18 22:01 - Anmäl

Cederträ är väl extra bra mot fukt?
#19 Jacob säger
2005-04-18 22:25 - Anmäl

Han hävdade det ja. Men jag kompletterar hellre med Yocoair eller/och Sneakerballs..

Någon som vet vart man kan hitta snygga loafers i Stockholm (ja, jag är helt seriös). Hittade ett par hyfsade Tod's på Götrich i lördags och ett par mediokra på Gucci. Sen tog det stopp. Måste ta en blixtvisit till Rom fruktar jag.

Funderar dock på att köpa ett par Geox-loafers som jobbskor om de faktiskt fungerar.. Någon som vet?
#20 skofacisten säger
2005-04-19 02:27 - Anmäl

Män som använder löparskor till vardags är väl faktiskt alltför vanligt, men det är väl mest white trash som har den konstiga vanan? Varje gång jag möter någon som bär ett par löparskor med 30000 reflexer inne i stan eller i en affär har jag alltid lust att fråga om de skall ut och jogga - har tyvärr aldrig gjort det, ännu.
#21 JesperW säger
2005-04-19 12:38 - Anmäl

Det finns vit skoputs att köpa på de flesta ställen. Sadeltvål är milt och bra och rengör skor i alla färger innan skokrämen appliceras.
#22 Charles Franz säger
2005-04-19 16:06 - Anmäl

Tack JesperW och Erik!
#23 Paul W säger
2005-04-19 16:38 - Anmäl

Fetta gärna in skorna, så står de emot väta och stänk i största allmänhet bättre. Så undviker du att lädret spricker och ser fult ut också.

Jag köpte en slags svamp hos skohandlaren som är förpreparerad så att det är bara att dra några gånger över skon så är det klart. Mycket smidigt.
#24 Christopher säger
2005-04-19 22:52 - Anmäl

Det är verkligen inte så att man behöver har skor så man kan byta varje dag.. se bara till att kanske ha 3-4 par att variera mellan, utifrån vilka kläder du har på dig. finns ju inte ett par skor som passar till alla sorters jeans utan kan behövas kanske 2-3 par.. tänk på den!
#25 Jones säger
2005-04-22 17:00 - Anmäl

Skor är kul. Jag har egentligen bara ett problem - sen jag började gå i RM Williams vill jag inte ha ngt annat. Tror det beror på deras fina klackar. It's addictive.
#26 Gabriel säger
2005-04-22 22:58 - Anmäl

Christopher: Om man har 3-4 par så går det väl bra att variera och byta varje dag? förstår inte ditt resonemang, menar du att man inte behöver så många så man kan ha ett nytt par varje dag och slänga dom gamla eller?
#27 JO säger
2005-04-25 10:51 - Anmäl

Re: skoblock i ceder. Cederträ luktar gott, är dyrt och har dessutom antiseptiska egenskaper. Perfekt för skoblock. Ha ett par stycken tillhanda för de skor som är mest i rotation. (Prisskillnaden ceder och annat trä emellan är för övrigt inte så stor 100-200:- max)
#28 Georges säger
2005-05-02 14:55 - Anmäl

Ert påstående att ett skoinköp per liv skulle räcka tycker jag känns väl optimistiskt.
#29 N.el säger
2005-05-10 14:30 - Anmäl

Funkar det med vita brallor till vita skor?
#30 ne säger
2005-05-16 10:16 - Anmäl

det funkar inte me vita skor till vita byxer
#31 henk säger
2005-05-19 14:42 - Anmäl

Vita sneakers kan väl funka till vita byxor? Men visst, det kan absolut bero på vilka sorts vita byxor också...
#32 Krille säger
2005-05-25 16:20 - Anmäl

Själv bär jag sneakers halva året. Du har fått upp ögonen på mig nu, Tomas. Så fort jag får råd skall jag köpa nya skor. Kanske bör använda mina ecco-skor som jag har till kostymen oftare till mer vardaglig klädsel också?
#33 Martin säger
2005-05-25 20:38 - Anmäl

Har spanat in ett par vit/svarta sneakers från iPath, någons om kan ge mig lite feedback på valet av sko innan jag gör det? www.ipath.com modell Jones vitsvart
#34 Peppe säger
2005-05-25 20:46 - Anmäl

tycker definitivt att den helsvarta är snyggast.
#35 tobbe säger
2005-05-28 22:15 - Anmäl

Vad bör man ha för färg på strumpor till vita sneakers?
#36 Peppe säger
2005-05-29 00:36 - Anmäl

Mina burberry strumpor är hetast:D
#37 Johan S säger
2005-05-31 18:19 - Anmäl

När får vi se nästa del i denna artikelserie? Ser fram emot det!
#38 Oskar with k säger
2005-06-02 08:51 - Anmäl

Jacob undrade om Geox funkar. Jag köpte ett par bruna loafers för 900 pix som satt som en smäck. De var väldigt mjuka och fina - behövde i princip inte gå in dem. När det gäller andningen så funkar det tycker jag. Det är ingen jätterevolution, men det känns lite luftigare än normalt.
#39 Nick säger
2005-06-24 12:22 - Anmäl

Ha, jag har mina gamla sletskitna gympadojor jag lufsar runt i, ibland tar jag på mig de svarta finskorna och nyligen har jag bytt till ett par fräscha sneakers. Skobyte varje dag? Don't think so. Hur som helst, kul med denna sajt och all den info som finns, bra initiativ. Tänkte gå ner i vikt 10 kg och skaffa lite skjortor, sidenslipar och kostymer, vad allt kostar. När går Eric B upp till forna tiders bubbel?
#40 R säger
2005-07-04 21:26 - Anmäl

Tänkte pigga upp denna tråd igen efter en visit i London. Runt Liverpool station där alla kostymnissar går så såg jag, tro det eller ej, en som hade joggingskor(!),inte sneakers, inte helfärgade, utan de med reflexer och allt. Nån måtta borde det väl ändå finnas i annars stilsäkra London.
#41 Björn J B säger
2005-07-04 22:43 - Anmäl

R, Det var en Amerikan du såg.
#42 Vicke säger
2005-08-05 13:41 - Anmäl

Skall åka till Turkiet och fick faktiskt en beskrivning från Ving, det står att man på kvällar när man går på
resturang från något uppklädd. Vad menar dom kan man inte ¨gå i shorts och sandaler utan strumpor.
Jeans måste accepteras vilka skor skall jag ha, loafers med tennissockar.
#43 Johan säger
2005-08-11 15:45 - Anmäl

Gå in på Rusta alternativt Willys om du inte har sett folk som går runt i löparnskor med relexer på(året om)
#44 Peppe säger
2005-08-11 16:06 - Anmäl

Hej Vicke ! Man menar att enligt sydländsk kultur går man om kvällen alltid ut lite mer uppklädd ! Turkiet är också till stora delar muslimskt och koranen påtalar enlgt vissa tolkningar att man skall vara sparsam med att visa bara partier av kroppen ! Där av den rekomendationen ! Att man klär sig något bättre till sen middag förekom även i Sverige förr och förekommer så fortfarande i vissa kretsar ! Din fråga angående skor och strumpor till jeans så kan du ha en lite grövre loafers med tunn blå eller svart strumpa engelsk club-sko går också utmärkt och även där gäller blå eller svart tunn strumpa till ! Har du annan färg på skorna än svart eller mörkblå är ett tips att följa skons färg vid strump-val ! Aldrig tennissockar tub eller vita i dessa sammanhang dessa sockar hör hemma i sportsammanhang !! Man kan även uppfattas som lite dåligt skolad inom vett och ettikett om brukar vita strumpor mot annan färg i byxa och sko ! Lycka till Mvh Peppe!!
#45 Johan säger
2005-08-11 16:10 - Anmäl

Oj, inte så lätt att stava när man betjänar kunder samtidigt
#46 Joachim säger
2005-08-11 23:44 - Anmäl

Peppe!

Du vet vad du talar om! Mvh
#47 Anna 16år säger
2005-08-15 11:18 - Anmäl

Hejsan! Jag följer denna sida med spänning. Jag vet att det är klent med herrskor i Sverige. Men 90% av damskorna man hittar i Sverige, ser så fruktansvärt ja ursäkta ordet slampiga ut. Att man bara vill gråta. Så länge jag lever på mamma och pappa får jag gå i sneakers till vardags. Tur att det går att beställa via internet. Men drömskorna för x antal tusen får vänta tills min egen karriär har kommit igång...
#48 Janne säger
2005-08-25 17:01 - Anmäl

Vad tycks om bruna skor till mörk kostym. Jag var i Milano i helgen och där hade alla killar bruna skor. Jag har hittat två typer som jag tycker känns ok. http://www.loake.co.uk/our_shoes/product_detail.asp?id=76&range=1880&sub= och http://www.have2have.se/product.asp?product=1392&sub=56
#49 Peppe säger
2005-08-25 18:22 - Anmäl

Satsa på det första alternativet.
#50 Alexander säger
2005-08-26 13:37 - Anmäl

Vad skall man ha för boots i höst?
#51 Magnus säger
2005-08-26 21:26 - Anmäl

Satsa på Loake. Väldigt bra kvalitet. Kolla in modellen Braemar http://www.loake.co.uk/our_shoes/product_detail.asp?PageIndex=13&range=SHOEMAKER&sub=. Den ser väldigt´'dressy' ut men gör sig väldigt bra till både mörka jeans och kostym.
#52 Anders säger
2005-09-13 14:46 - Anmäl

Jag skulle rekommendera RM Williams http://have2have.se/group.asp?group=74, särskilt Craftsman chestnut med lädersula; snygg, klassisk, hållbar och tidlös. Ett annat alternativ är någon av Tsubo´s kängor http://have2have.se/group.asp?group=72, har själv ett par Eetion, det är faktiskt den skönaste känga jag haft och den är dessutom lite mer mode än RM Williams, beroende på vad man är ute efter - mode eller klassiskt?
#53 DeeDee säger
2005-09-13 20:13 - Anmäl

Haha..jag tittar på skorna först sen händer och ögon..å vad är de för fult mode som killarna har fått för sig att de ska ha svart kostym och vita sneakers..blää fy fan vad osmakligt..de om något är reflex..vad vill man synas?? för isf är de bara dessa vita sneakers man ser iaf jag å mina väninnor brukar sitta å håna å skratta åt såna killar.
#54 Karl säger
2005-09-17 00:12 - Anmäl

Hej jag använder ett par rejält slitna adidas good year om dagarna tycker dom är sköna de kanske de finns fler som gör?
#55 Lisa säger
2005-10-21 13:52 - Anmäl

Bästa skotipset för män hösten 2005? Svarta eller mrökbruna jodhpurs. SÄtt till dem jeans som smalnar av neråt (nu pratar jag inte stuprör eller gubbjeans) och en stor, stickad tröja. Så sjukt snyggt!

Happy shopping, alla män!
#56 Christ säger
2005-10-21 14:57 - Anmäl

Det var ju en ny tanketråd det. Stor Stickad Tröja? Now really.

Äh jag ska inte klaga, det är trevligt att C C P och Yohji äntligen får lite cred för deras hårda arbete.
#57 David säger
2005-11-08 23:30 - Anmäl

Adidas goodyear är sköna. Har ett par mockasiner som jag inköpte under ett besök i Polen av märket Hush Puppies, otroligt sköna. Kan gott rekommendera detta märke, tyvärr drar de bara in fula skomodeller till Sverige. Men men, Danmark är inte långt borta.
#58 tobbe säger
2005-11-11 15:43 - Anmäl

kör med pumas racing modell men tyvärr har de ju tagit bort den nu så det är panik nu när jag ska handla skor...nåt bra tips har ganska avslappnad stil..jeans och t-shirt typ...
#59 Vic säger
2005-11-13 21:33 - Anmäl

ang löparskor till kostym. det rör sig förmodligen om folk som går till och från jobbet i något slags försök att hålla nere vikten.
#60 Mackan säger
2005-12-04 09:26 - Anmäl

Ett par bra herrskor är gjorda för att gå i. Finns ingen ursäkt att bära joggingskor till kostym, såtillvida du och grabbarna inte tänker göra ett skojigt statement och jogga Stockholm Maraton i kostym eller nåt sånt.
#61 LLP säger
2005-12-04 10:45 - Anmäl

Med de tunna stenhårda sulorna som finns på de flesta herrskor är de knappast gjorda för mer än att gå fram och tillbaka till bilen med. Går man mer än två kilometer i dem så får man seriösa problem med fötterna, knäna och ryggen.
#62 Gäst säger
2005-12-04 10:59 - Anmäl

LLP: Mackan skrev "ett par bra herrskor", inte "de flesta herrskor". Herrskor från Jysk, Willys och Lidl och liknande typer av kedjor är nog inte gjorda för att gå i. Bra herrskor är dock sköna att gå i.
#63 LLP säger
2005-12-04 11:05 - Anmäl

Jaha, jag tror bara inte på det, titta bara på de högst uppe på bilden här. Pröva gå sex sju kilometer till jobbet med ett par sådana. Låter som snobberi att hävda att man skulle kunna träna i ett par herrskor som ju var det han indikerade med sitt svar på Vic:s inlägg.
#64 Niklas UK säger
2005-12-04 13:53 - Anmäl

Jag är också skeptisk att det bara skulle vara en prisfråga. Att gå till jobbet tar mig en halvtimme (och borde göras oftare med tanke på figuren) och det är inte så bekvämt i ett par Lloyd´s. Betvivlar att ett par Tricker´s Regent kommer göra det bekvämare...

http://www.pediwear.co.uk/detail.php?stock_ID=152

...så mina promenader till jobbet kommer även fortsättningsvis göras i de där hemska, svarta Nike walking-skorna (där sedan mina Tricker´s kommer på)...
#65 Gäst säger
2005-12-04 15:57 - Anmäl

LLP: naturligtvis är det ingen som antytt att man ska träna iförd kostym och tillhörande skor. Naturligtvis är löparskor bättre än skor med lädersula vid löpning. Ett par bra herrskor är dock gjorda för att gå i. Om man inte pallar mer att gå fram och tillbaka till bilen i sina skor bör man nog skaffa sig ett par bättre skor (som passar fötterna).
#66 Kalle Anka säger
2005-12-17 21:45 - Anmäl

chr skrev måndag 18 april 2005 10:49

intressant.

ang skor, var hittar man nikes skatelinje i sverige? förutom caliroots…www.sneakersnstuff.com
#67 Björn säger
2005-12-18 01:45 - Anmäl

Kalle Anka: Sneakersnstuff har många Nike-skor, men inte skateserien SB. Som sagt.
#68 Don säger
2005-12-23 02:06 - Anmäl

För den som en gång upplevt ett par riktigt bra herrskor, finns ingen återvändo. Han är fast. Du måste dock vara beredd att betala från omkring 3.000.- och uppåt. De tunna, stenhårda sulor "LLP" pratar om här ovan, sitter på skor som lirar i en helt annan division. Jag håller dock inte med "Anonymous" att man behöver gå till Liedl för att hitta dem. En helt vanlig italiensk herrsko för femtonhundra på NK har ofta just tunna, stenhårda sulor. Men de är inte sällan oförskämt snygga! Så några sådana måste man ju ändå ha! Sen passar inte alla svindyra skor till långpromenader. Jag skulle t ex inte rekommendera Church´s tunna oxfordtyp till detta. Denna modell är dock ljuvligt följsam på middagen eller på kontoret (för den som mot förmodan går i Armanikostym där). Riktiga läderskor (helst utan påklistrad gummisula) har också en stor fördel framför sneakers när det gäller fotklimat. Ingen dålig lukt där, inte. För övrigt tycker jag det är helt ok med vita sneakers (eller Nike walking) till kostymen. Även om jag själv oftast avstår.
#69 Peo säger
2005-12-23 08:18 - Anmäl

Jag föreslår faktiskt att gå till skomakaren och rita upp ett par skor. Gör det nästa gång ni är utomlands. Det går loss på en 3-5 000 och är givetvis mycket pengar, men gossar gossar...tailormade är och förblir det enda raka. Detta gäller självklart även skjortor och kostymer osv. Du får det som du vill och det sitter perfekt.
#70 Janne säger
2005-12-23 16:13 - Anmäl

Bugatti skor, det verkar vara svaret på allt. schysst stuk och inte helt för dyra.

http://www.have2have.se/group.asp?group=136&sub=56
#71 skateordie säger
2005-12-23 20:40 - Anmäl

Vanliga människor ska inte ha skateskor, försök inte visa upp er som ni något ni inte är. Dom skorna tillhör en kultur. Åker du skejtboard och vet ngt om det - Använd Nike SB kollektionen m.fl. åker du inte skateboard- använd inte Nike SB. Det är inte åsikt. är trött på att foolk försöker gå omkring och se ut som kopior av ngåot dom inte är. denna veckan är det skate. nästa vecka ska alla se ut som en surfare. vad kommer härnäst, läderveckan? Dessutom vet ju inte manolo ngt om hur skejtare ser ut, om man utgår från grejjen om martin och hans utseende.
#72 Pytagoras säger
2005-12-23 21:54 - Anmäl

Skateordie,
Har du möjligtvis en aning om hur trångsynt ditt resonerande låter.
Meningen med mode är, i lite grova ordalag, att man ska se ut som något. Därav finner man att modehusen projicerar olika sätt att se ut, leva och klä sig för att folk sedan ska ta åt sig av deras kakor. Utan att man för dess skull måste leva det liv som genren förespråkar. Mode är gränsöverskridande, big time.

Det speciella med skateboarding är att det är så gränsöverskridande att det knappt finns någon norm för hur man skall klä sig. Visst kan jag erkänna att Anti-fit är ett ledmotiv, men det säger inte att alla skatar på det viset. Likaså är det inte bara ryska maffiosor som bär Versace, inte enbart bögar som sportar Dsquared2 och inte bara presidenter som traskar runt i John Lobb. Slutsatsen är att det finns folk som skatar i Dior Homme...
#73 asdf säger
2005-12-26 23:48 - Anmäl

Kunde inte sagt det bättre ;)
#74 don Dandelion säger
2006-01-16 21:26 - Anmäl

En annan knallar omkring i engelska gentlemannaskor varje dag, men det närmsta jag kommer till att vara engelsman är min morbrors engelska fru...
Hur som, fick ett par chukka-boots från Grenson idag - jag funderar på att sova i dem. Härliga dojjor! Sedan måste jag säga att min erfarenhet är att handgjorda skor med fin sula är det absolut bekvämaste att gå i, oavsett hur långt man går.
#75 Adam säger
2006-01-16 23:20 - Anmäl

Förstår inte riktigt "motståndet" till att klistra på en tunn gummisula på sina handgjorda dyrgripar. Nog för att det kanske känns mer gentlemannamässigt att bära skorna som de skapats, men i vårt bistra, svenska klimat så pajar en lädersula direkt. Om man nu inte bär galoscher (som ju döljer hela skon och därmed också möjligheten att visa upp sina tjusiga fotbeklädnader) eller åker taxi från dörr till dörr så är man mer eller mindre tvungen att lägga på gummisula, om man som jag har tänkt vistas utomhus med de kära Crockett & Jones under slaskiga och regniga förhållanden.
#76 don Dandelion säger
2006-01-16 23:52 - Anmäl

Jag hyser absolut inget motstånd mot gummisulor, de facto är anledningen till att jag INTE kommer att sova i mina nya Grensons ikväll att de sover över hos min skomakare för dito sulning!
Det talas till höger och vänster om att en gummisula skulle uppröra en delikat balans i lädersulans disposition, och möjligtvis kan så vara fallet om det rör sig om en sula av sämre kvalitet som dessutom monterats av en mindre sakkunnig. Jag har inte upplevt att mina sulor känns hårdare efter att jag sulat dem, men så är min skomakare också en skicklig tjomme.
Det där med "Sveriges regninga klimat" är ju litet av en argumentativ akilleshäl; vad jag hört så regnar det en hel del i London också, och jag är övertygad om att det traskar runt en hel del C&Js, Grensons och Alfred Sargents i gummisulor även där.
#77 Adam säger
2006-01-17 21:08 - Anmäl

don Dandelion: Förvisso, men i London öser de inte ut 500 miljarder ton grus på gatorna under vintern, något som är mer dödligt för en lädersula än väta. Dessutom har jag en känsla av att snö och slask pajar en lädersula snabbare än bara regn. Nåväl, jag sular hur som helst mina skor direkt när jag införskaffat dem. Bäckmans, Nybrogatan 15 is the place.
#78 son Dandelion säger
2006-01-17 23:36 - Anmäl

Adam: Jag försökte bara påpeka att jag tror att gummisulning är ganska gängse även i gentlemannaskons moderland; det där med grus är en annan femma - i kombination med slask är det kanske inte det bästa för skon.
Lägger hur som helst alltid gummisula under främre delen av skon, dock inte klacken. Min skomakare avlägsnar den yttersta delen av sulan och ersätter den med en högkvalitativ gummisula, det blir alltså ingen nivåskillnad mellan det ditlagda sulpartiet och resten av sulan. Funkar utmärkt och är precis lika bekvämt som solid lädersula. Enligt min skomakare är den gummisula han använder avsedd att fungera bra tillsammans med en skiktad lädersula, och min erfarenhet är att det tycks stämma.
#79 Mackan säger
2006-01-23 01:19 - Anmäl

Sneakers till kostym igen...
Är och förblir extremt fult, det förstör hela outfiten och därmed basta! Till och med en skitsnygg kostym blir fullständigt förstörd med ett par vita sneakers. Jag avskyr inte sneakers, inte alls, och jag kör själv med vita sneakers till jeans vilket jag tycker funkar utmärkt, men aldrig någonsin till kostym. Sen, har man problem med ryggen eller så så får man väl göra ett val, men inbilla er aldrig att det ser ok ut. Det är svinigt fult, basta!

Nu när jag har hetsat upp mig här så vill jag också passa på att ge mig på en annan företeelse som många svenska gubbar kör med. Seglarjackan till kostymen! Det är Sveriges svar på amerikanska reflex-gympaskor till kostym! Sluta genast med det! Om ni ändå ska förstöra hela outfiten med en seglarjacka så kan ni väl bara köpa kostymen på Lidl med (om de nu säljer det med). Det ser INTE fräscht och sportigt ut, bara som att ni är för lata/bekväma eller fattiga för att körfa med en stiig rock istället. Seglarjacka till jeans på sommaren, go for it, men använd den aldrig till kostymen.
#80 Wiggo säger
2006-01-31 19:47 - Anmäl

hej, jag har en fråga.

jag undrar om ni vet en site där man kan beställa kostymer online, skjortor vet jag att det finns men jag skulle vilja skrädda sy en kostym men hittar inga ställe skräddare i sverige som har det tyget jag vill ha.

kan ni tipsa mig om det finns en länk som jag kan besöka? tack för hjälpen

MVH
Wiggo
#81 Modernist säger
2006-02-08 16:58 - Anmäl

Wiggo: Testa http://www.nibh.com
#82 Bobo säger
2006-04-17 17:37 - Anmäl

skotips för dom riktigt trendiga. http://www.jeffery-west.co.uk
#83 MH säger
2006-05-22 19:35 - Anmäl

Märkte direkt efter att jaf köpt ett par nya dojor hur tjejerna började kolla mer på mig...Mina gamla var tydligen riktigt usla, bara att kasta ;)
#84 Toshiro Mifune säger
2006-05-25 05:02 - Anmäl

Det är mycket snack om "finkläder" i många forum här och visst det är skoj. Även i deta forum pratas det mycket om svindyra skor, vissa handgjorda som går loss på 5000:- frågan är bara hur många som använder sådana till avrdags, jag vet själv att jag inte skulle springa runt i ett par oxford iallf. såvida det inte var ett högtidstillfälle. För er som kanske inte rockar 5000 skinndojjan till vardags kan jag rekomenderar jag verkligen att skaffa ett par schyssta loafers dom är skönt avslappnade men är ändå en skinnsko med lite emr klass. Personligen växlar jag mellan sneakers och loafers. Ett tipps till till skor som inte kostar skjortan men ändå har en skön design är Zaras skor. vad gäller sneakers så torde väl Y3 vara valet för den med en fet plånbok, umbro by kim jones är lite billigare men forftarande grymma och personliga.
#85 fred säger
2006-06-01 12:17 - Anmäl

till dom som inte vet vad ett par sneakers är (ni riktar er till dessa nar ni tar upp ämnet "gympaskor"), så vore det bra att ha med en bild på t.ex. adidas stan smith eller converse all star så att dessa vet vad dom ska köpa för sorts skor, och inte bara vad dom inte ska köpa.
#86 Magistern säger
2006-06-01 13:47 - Anmäl

#84 Har inte några oxford till vardags, men efter att ha provat riktiga skor kan jag inte tänka mig något annat, har tre par som jag alternerar mellan. Visst, det kostar en slant (och jag är verkligen inte någon höginkomsttagare) men det blir billigare i längden, skorna håller ju 10-20 år bara man vårdar dem.
#87 don Dandelion säger
2006-06-01 14:43 - Anmäl

Well spoken, Magistern! Själv kör jag gärna oxfords till vardags - det funkar med nästan vad som helst, och mina har ett par år på nacken och sitter som ett par skinnstrumpor!

Skillnaden mellan "svindyra" handgjorda skinnskor, och dyra sneakers, är att i det senare fallet betalar du endast för märket, men i det förra för riktig kvalitet. För mig finns det en principiell poäng i att köpa de skor jag köper - nu för tiden står många märken, hur dyra de än må vara, inte för någon vidare kvalitet, och i en djungel av överprissatta slit-och-släng-plagg känns det alldeles utmärkt att välja ett märke som faktiskt gör fullständigt rätt i att ta 4-5 000 per par skor.

Basta.
#88 Magistern säger
2006-06-02 08:17 - Anmäl

Kan bara säga detsamma till dig, don Dandelion! Och det gäller alla dina inlägg.
#89 garderobsbög säger
2006-08-21 19:44 - Anmäl

absolut, man tjänar på att ha fler en ett par skor till olika tillfällen,
precis som fötterna behöver luftas och vila behöver skorna det också.
#90 Bullock säger
2006-09-25 15:08 - Anmäl

Chelsea boots, var kan jag hitta dem? Jag är väldigt inne på ett par liknande de här; http://men.style.com/fashion/buy_now/chelsea_boots/gieves_hawkes, men jag har tyvärr inte råd med dem. Nog vet jag att skor är något som är värt att lägga lite extra slantar på, men som studerande utan tid för extraarbete finns inte möjligheten i det här fallet. Jag letar efter en butik i Stockholm eller någonstans utanför staden där jag hitta ett par som inte går på mer än 1500:-. Eventuellt något ställe i London, åker dit om någon månad. Väldigt tacksam för svar.
#91 Chrustjov säger
2006-09-27 23:27 - Anmäl

Jag har ett par sådana här http://www.have2have.se/product.asp?product=1528&sub=56&page=1 Williams boots, och jag har aldrig gillat färgen. Av någond um anledning köpte jag denna istället för svarta. Hur som helst, har någon nåt tips på vad jag kan ha för brallor till dem? Nånting måste gå att göra..
#92 Johan säger
2006-11-29 23:18 - Anmäl

Ska man nödvändigtvis bära en jogggingsko ska det vara Asics trainer gel DS som är ruskigt snygg.
#93 Ingemar säger
2006-12-01 19:00 - Anmäl

Om jag inte misstar mig så är alla tre skor på bilden i denna artikle av Oxford-typ då det har med snörningen att göra och inte huruvida de är mönstrade eller ej. Vill ni ha tips om snygga skor av god kvalitet föreslår jag följande fabrikat om ni vill spendera 2-3000kr/par: Bally, Johnston & Murphy, Allen Edmonds och Crocket & Jones. Den som inte vill betala så mycket utan hålla sig i spannet 1000-1500 (en vardagssko) kan med fördel välja en sko från Lloyd eller Barkers.
#94 pajkaj säger
2006-12-11 11:29 - Anmäl

ska på julfest, har bara sneakers.... skulle dessa funka till kostym (vill inte lägga ut en förmögenhet) http://www.have2have.se/product.asp?product=2990&sub=22&page=1 eller dessa som ju ser roligare ut... http://www.have2have.se/product.asp?product=2923&sub=22&page=1 / mkt tacksam för tips!!!
#95 refx säger
2006-12-30 15:16 - Anmäl

Bra artikel. Lite fundersam på huruvida resonemanget om att ett livstiden för ett par skor _ökar_ för att man använder de mindre? Det är väl snarare så att man når gränsen för slitagekapaciteten senare? Whatever, we all get what you mean :) dock kul att 'bust your balls lite' :] manolo rockar!
#96 E säger
2006-12-30 17:15 - Anmäl

refx: resonemanget stämmer. Skor tål inte att användas flera dagar i rad, de behöver vila och torka mellan användningstillfällena. Då ökar den totala livslängden (antalet timmar och minuter som du totalt kan ha skorna på dig innan de går sönder).
#97 Martin säger
2007-02-28 10:37 - Anmäl

Var kan man få tag på handgjorda skor?
Vad kostar det?
Hur är kvaliteten jämfört med vanliga kvalitetsskor?
#98 Kjelle säger
2007-03-07 11:34 - Anmäl

Kolla upp Sutor Mantellassi bra skor som alltid ligger ett par steg före andra, inte heller sâ attans dyra, har ett tiotal, brukar köpa ett par om âret, det cooa är att jag nâgra par som är över tio âr gamla och still going on... Har även Lobbs, lite överpris.
#99 Gaston säger
2007-03-12 19:58 - Anmäl

Som med alla andra prylar kan man lägga hur mycket som helst på skor beroende på intresset och ekonomin. Själv har jag sista 10 åren köpt 7-8 par olika Lloyd-modeller och följt rådet att aldrig ha samma skor två dagar i rad (undantag seglarskor o tygskor på sommaren). Samtliga skor håller i princip nyskick än idag eftersom de alltid ligger i skoblock eller tidningspapper (går faktiskt lika bra och aningen billigare). Och om man dessutom inhandlar Lloydskorna i Tyskland eller via deras egen WEB-shop hamnar de runt max 1000 Riksdaler...
#100 Maximilian säger
2007-06-17 01:44 - Anmäl

Om du använder Silikonbaserad snabbputs kommer inte skorna hålla speciellt länge. Bara fyi. Silikon snabbputs e endast det, snabbputs, ger inget som helst skydd.
#101 Håkan säger
2007-09-15 19:18 - Anmäl

Om ni söker snygga kvalitetskor så kolla Brandos.se
#102 Uffe säger
2007-11-25 21:30 - Anmäl

Några snabba kommentarer:
Samtliga skor på bilden i reportaget är av Oxford-modell. Två av dem är Brogue varav en är helbrogue. Derby-knäppning ger en ledigare och ofta något grövre sko. Passar väl för kontoret och vårt kalla klimat.
Använd endast bivaxbaserat eller annat 100% naturligt skoputsmedel. Givetvis förutsatt att det handlar om skinnskor (t ex kalv eller häst, det senare oslabart!!). Annars går det givetvis bra med Silikon eller annat syntetiskt lösningsmedelsbaserad skoputs.
Church ägs numera av Prada och gör skor därefter. Engels kvalitet har bytts till italiensk massproduktion. Sök hellre efter riktiga ska hos Alden eller Allan Edmonds. Bra priser nu när USD faller som en sten. //
#103 skomakare säger
2008-04-01 15:02 - Anmäl

Gå in påwww. skomakeri.com så får ni alla tips om hur du tar hand om ett par skor och var ni kan köpa era skoblock i cederträ och massa andra saker
#104 skomakare säger
2008-04-01 15:05 - Anmäl

maila mig gärna om ni har frågor om skovård. Har varit skomakare 14år så lite har man ju lärt sig genom åren men gå in på www.skomakeri.com
#105 Sportskor säger
2009-03-18 22:51 - Anmäl

vill bara påpeka på den enorma skillnaden mellan olika typer av sneakers, vi har hela sportsko området med basketskor, innebandyskor, handbollsskor, skateboardskor, löparskor osv
och i denna sneaker djungel är det tametusan extremt
jag själv är skateboard åkare och vet hur jävligt det är med just skateskor just eftersom skorna slits på ett extremt sätt beroende på hur man åker bräda. åker du longboard till och från jobbet kan du göra det i vanliga löparskor men ska du åka street och håller på med tricks hela dagarna så håller inte skorna länge. vissa modeller håller ett par timmar innan sömmar, skinn, sula, skosnören osv har börjat lösa upp sig till den grad att det nästan är dags för nya, andra håller en hel sommar innan strumpan visar sig i tån och det börjar bli komplicerat att göra tricksen som innan.
just med skateboardskor är det extra jävligt för samtliga märken ligger på samma prisklass även fast kvaliteten mellan olika modeller och märken kan variera lika mycket som regn och solsken.
anyway dags att sova
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.