Manolo logotype

Partaj i kavaj

Bild 314628Simon Dumenco har skrivit en betraktelse om den underliga hood-blazertrenden i style.com's senaste nyhetsbrev.

The look is an eager plea for a dual-membership pass into manchildhood, a.k.a. quasi-post-slackerdom. One foot's in the sandbox, one foot's in the champagne room.

Eftersom kavajen/blazern får tjäna allt mer som ytterplagg är det inte en helt ologisk combo-trend. Vad som däremot är desto underligare är när det dyker upp vid tillfällen då klädseln är rent ologisk, exempelvis på krogen.

The combo invariably makes you overheat the second you step indoors. (That's how you can discern a real jackass: When it's 80 degrees at a party and the dude still won't remove his jacket 'cause it just looks so stylin'.)

Lite trevlig fredagsläsning.

(Bilden är från dress-for-less)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Pink Floyd säger
2005-04-08 18:28 - Anmäl

...för att inte nämna det otäcka stoppa-byxorna-i-strumporna modet.
#2 Jacob säger
2005-04-08 23:14 - Anmäl

...det så kallade Åkersbergaschtekarmodet.. Jag hatar dem!
#3 Christ säger
2005-04-09 11:01 - Anmäl

Jag bara väntar till Sthlm City kryllar av småungar i piké och kavaj eller gör den redan det?
#4 G säger
2005-04-09 12:33 - Anmäl

Piké och kavaj kan ju iofs fungera om man gör det på rätt sätt. Värre med v-ringat och kavaj, eller som här med luvtröja.
#5 Pink Floyd säger
2005-04-09 13:40 - Anmäl

jag tror jag vet hur det här "modet" uppstår....helt enkelt...en dag står en snorunge på sitt rum redo för att vallfärda mot "festen"....MEN mamma har inte hunnit tvätta skjortan för hon e ute och sliter så han kan köpa sig en kavaj, en canada goose och fixa en helnajsig backslick....alt. e hon ute o partajar med etablisemanget och underhåller de livsviktiga "kontakterna". Änywäy...bristen på kunskap om "stil och klass" leder vår unge man till att dra en förhastad slutsats och dra fram sin mycket älskade hoodie. "Visst fan det e funkis! ...en riktig stekare" ...Väl framme vid festen möter han sina vänner som e förda bakom ljuset efter alla historier om framgång och lycka. Naturligtvis drar dessa slutsattsen att "den killen gör väl nåt rätt!!" och swoooosh e dom alla där...utseendemässigt oskiljbara, med full avsaknad av stilmedvetenhet. Vidare introduceras "modet" för mogna 30-nåt män via flickvännerna som "tröttnat" på "gubben" och helt enkelt vill göra om honom. En vanlig Lördagkväll på det lokala utestället visar hon tydligt att han har konkurans och att hennes ord är lag. Naturligtvis måste vår "gubbe" skärpa sig och falla in i mängden...utstråla ungdomlig fertilitet och oemotståndlig sexualitet....Under tiden har grabben från pojkrummet börjat stoppa byxorna i strumporna....
#6 Olof säger
2005-04-09 15:33 - Anmäl

Det är ju bara att konstatera att 99% av svenska män saknar stil och känsla för exklusivitet. Men det är klart i ett land där Volvo är världens bästa bilar och Sverker Olofsson den största idolen är det ju svårt att få inspiration..
#7 Ida säger
2005-04-09 16:03 - Anmäl

Beroende på vad man har för stil annars tycker jag inte att det är nått fel med kavaj och hoodie. Så det så!
#8 Johan säger
2005-04-09 17:50 - Anmäl

Personligen har jag inget problem med hoodie-kavajkombinationen, undantaget om det leder till en kroppstemperatur som annars är förbehållen nomadiska folkslag i nordafrika. Att stilen slog i Sverige i höst är inte heller så konstigt då man ser hyfsat bra ut i kombinationen (egen åsikt) och inte får skyltdockebröstvårtor på grund av kylan.

Stoppa byxorna i strumporna tror jag har uppståt av funktionella skäl.
Cyklar man runt stan vill man helst inte ha kedjeolja på byxorna, eller än värre att byxorna fastnar i kedjan. I dessa fall kringår man problemet genom att stoppa byxorna i strumporna. Inte heller denna modemässiga egenhet ställer jag mig särskilt tveksam till om den används i rätt sammanhang.
#9 Allan säger
2005-04-09 19:36 - Anmäl

Vad som körs hos oss ungdomar i förorten är att vi använder gummisnoddar eller hårsnoddar på slutet av jeansen för att på så sätt se till så att de inte fladdrar och ser snyggare ut.. självklart gör man det mesta för att snoddarna inte skall synas
#10 Adam säger
2005-04-09 19:38 - Anmäl

Apropå pikétröja och kavaj som någon nämnde här tidigare, är det inte dags att älta ännu ett stilmässigt tvivelaktigt fenomen: ståkragen. Alltför många snorungar, men även stekare i 25-30-årsålderna har en dendens att fälla upp kragen på pikétröjan.

Förövrigt har jag (tack och lov) missat "trenden" med instoppade byxor i strumporna. Däremot har jag länge nog nu tvingats uthärda att beskåda 98% av Svergies kvinnliga befolkning med attributen "poprygg", två nummer för små jeans som tillråga på allt är nerstoppade i ett par vedervärdigt fula stövletter.
#11 Chris säger
2005-04-09 19:42 - Anmäl

Hoodie-kavaj kan vara en snygg och funktionell kombination, speciellt när våren leker kurragömma. Men det kräver en kavaj som funkar ihop med en hoodie, har sett alltför många avskräckande exempel.
#12 Adam säger
2005-04-09 20:04 - Anmäl

En hoodie under en kavaj - oavsett, märke, snitt och modell - är avskräckande i alla sammanhang. Ungefär lika snyggt som en v-ringad t-shirt över (!) skjorta som någon - förhoppningsvis ironiskt lagd - person propagerade för på den här sajten men i ett annat forum.
#13 Gabriel säger
2005-04-09 22:52 - Anmäl

Kavaj över hoodie... såå fult. Men det är på inget sätt fulare än en annan sak som nämnts tidigare, gummisnoddar över byxbenet eller byxorna instoppade i sockorna, fulare trend får man fan leta efter, fattar heller inte varför folk börjar med sånt... om det vore trendigt och inne skulle designers göra byxorna på det viset, men det gör dom inte!!! inse det är skitfult!!! Liksom det är ju ingen designer som har propagerat för att man ska stoppa in deras byxoras i strumparna eller larva sig med fula gummisnoddar när man är ute och går. Men jag blir iofs glad när jag se dessa fula trender, för då kan ju jag sticka ut som den som klär sig normalt och bra, och på så sätt få positiv uppmärksamhet, så fortsätt!! :)
#14 Patrik säger
2005-04-10 11:13 - Anmäl

Shit vad alla är trångsynta och vägrar vända blicken många meter utanför sveriges gränser.. Hood+kavaj är inget nytt, faktiskt väldigt gammalt.
#15 G säger
2005-04-10 13:17 - Anmäl

Det gör det väl inte snyggare för det? Snarare värre att folk inte vaknat upp än.
#16 Adam säger
2005-04-10 19:28 - Anmäl

G: Bang on target, pall.
Förvisso är bilden ovan till detta forum bara till för att hur hemskt kombinationen hoodie/kavaj verkligen ser ut. Men minst lika otäckt är trycket på kavajen. All annan text, tryck eller märken förutom möjligen ett broderat klubbemblem på bröstfickan har inget på en kavaj att göra.
#17 glenn säger
2005-04-10 21:20 - Anmäl

Många som skriver kommentarer här verkar vara väldigt stängda för förändringar. Vad är det då för idé att över huvud taget läsa eller delta i det här forumet? Det tar ju död på hela fenomenet mode.

Konservativa bakåtsträvare är vad ni är!

ADAM: Spara dina åsikter till din blazerklubb så vi andra slipper höra skiten.
#18 frans säger
2005-04-10 21:45 - Anmäl

Håller med Glenn!
#19 Adam säger
2005-04-10 22:27 - Anmäl

Buuhuu! Är inte detta forum till för att alla ska få ha en åsikt? Vill ni se ut som pajasar - gör det. Tycker ni att mina åsikter är korkade - fine! Det är väl upp till var och en att tycka till om mode, eller hur? Vill någon köra med galonjacka under en läkarrock så gör det, men jag tycker inte att det är snyggt och det har jag all rätt att påpeka här.

Förövrigt anser jag inte att många här är bakåtsträvare och stängda för förändringar - snarare ser man nyktert på mode och i väldigt många fall står tiden på klassikernas sida, därför kanske inte alla uppskattar nya, "djärva" tag i utklädningslådan.
#20 Pink Floyd säger
2005-04-10 22:36 - Anmäl

Vissa saker ska man inte försöka ändra på!! Vad in i hellve** var det fel på en skjorta till kavaj?! Strävan efter att utmärka sig är en tunn balansakt mellan dålig och bra stil....det här e ta mig tusan DÅLIG stil...Det hade däremot varit en fullständig fullträff om kavajfan nu hade varit skuren med en huva från start!! Men nu ser det ut som nån jäkla Catwalk-alá-Tunnelbane-loddis.
#21 Nalle säger
2005-04-11 10:26 - Anmäl

Jag tillhör dem som minns 90-talet, och jag vill mena att kombinationen huvtröja/hoodie och kavaj fanns redan då, och ibland i skepnaden hoodie under skinnjacka (den sorten som är skuren ungefär som en kavaj) och under långrock. Alla dessa företeelser är att betrakta som inte bara öveträdelser av den något godtyckliga gränsen för vad som är smakfullt, utan som rena brott mot sunt förnuft. Usch usch usch! Vad gäller tryck och liknande på kavaj anser jag att det borde vara skottpengar på sånt.
#22 snurra säger
2005-04-11 10:39 - Anmäl

Jag tycker att det är skönt att fusioner sker mellan plagg och stilar. Resultaten blir kanske inte alltid lyckade, men det är trots allt sådana saker som driver modet framåt. Jag tycker tvärtemot Pink Floyd, Nalle och Adam att man ska försöka ändra på allt.
#23 glenn säger
2005-04-11 13:55 - Anmäl

Precis! Snurra har fattat biffen.

Jag säger inte att jag själv skulle gå klädd i hood-kavaj, jag tycker faktiskt inte ens det är snyggt. MEN, jag säger inte till andra vad som är rätt och fel. För det finns inga rätt och fel! Det finns bara olika typer av mode och stilar.

Adam: För övrigt anser jag att det här forumet INTE är till för att alla ska få ha en åsikt. Om det vore "till" för det tror jag det snarare skulle se ut som en temoundersökning.
#24 Henrik säger
2005-04-11 15:32 - Anmäl

Parkas + basketkängor + truckerkeps = Jag kräks
#25 Adam säger
2005-04-11 18:24 - Anmäl

Glenn: Tycker ditt senasdte inlägg var fullt av åsikter... Tror inte jag i något av mina inlägg skrivit någon på näsan om vad som är rätt eller fel, snarare uttryckt mina åsikter. JAG tycker inte att kombinationen hoodie och kavaj är snyggt men det betyder ju inte att jag förbjuder någon annan att gå klädd i den konstellationen, det är alla fritt att göra.

snurra: att blanda stilar är något jag i allra högsta grad är för, men när effekten enbart blir att man ser konstig ut eller vill skilja sig ifrån mängden till varje pris blir jag skeptisk. Men återigen, det är upp till var och en hur man vill se ut. En skön fusion i min smak (Glenn: det är min högst subjektiva åsikt, jag säger inte att det är rätt) är exempelvis skräddarsydda kavajer och skjortor, gärna med dubbelmanschett, i kombination med jeans. Ser jättefult ut tycker säkert många, men då får de väl tycka det, eller hur?
#26 Jacob säger
2005-04-11 20:47 - Anmäl

Adam: Du skall veta att jag är med dig vad det gäller just den fusionen. Då är vi två som har smak här iallafall.
#27 DS säger
2005-04-12 09:27 - Anmäl

Väldigt givande diskussion detta. Verkligen. Folk verkar vilja övertyga folk om att deras åsikt är "rätt". Varför inte låta andra ha sina åsikter, hur förkastliga ni nu anser dem vara? Hur kul vore det om alla tyckte exakt likadant, och såg likadana ut? Vill man det, rekommenderar jag att man söker jobb och bostad i t.ex. Nordkorea.

Min personliga åsikt är för övrigt att inget annat än en skjortkrage bör sticka upp från kavajkragen. Men om en 13-åring vill ha en hoodtröja under sin kavaj så får han väl ha det.
#28 Rataxes säger
2005-04-12 14:01 - Anmäl

DS: Det vore helt åt helvete om alla hade samma åsikter.

Men skriver man åsikter och uttrycker sig som om dom vore huggna i sten och allmänt antagna så får man starta sitt egna "nordkorea" om man inte vill räkna med mothugg.
#29 DS säger
2005-04-12 14:43 - Anmäl

Rataxes: Jag tror att man får lära sig att tolka alla "detta är fult" som "jag tycker att detta är fult", eftersom ingen kan ha rätt när det gäller smak.
#30 Anton säger
2005-04-12 17:53 - Anmäl

Jag kan hålla med om att kavaj+hoodie in är särskilt syggt tycker heller inte att instoppade byxor...
Men det är inte lätt att vara ung och bryta mot trenden när det är det som anses vara det snyggaste man kan ha på sig just då.. förresten e det nån som har köpt på tailorshirts.com.. beställde en skjorta där nu.
#31 Daniel säger
2005-04-13 20:59 - Anmäl

Intressant att se allas åsikter kring diverse företeelser, såsom v-ringad tröja, luvtröja under kavaj. Men istället för att bara spy galla eller ösa beröm över det, ge en nyanserad bild och åsikter till varför ni gillar/ogillar en viss stil. Som debatten ser ut nu så försöker den ena parten övertycka den andra om att "svart är bättre än vitt" eller vice versa. Vidare känns det som att många av de som skriver är alldeles för insnöade i sin egen syn på vad ordet mode innebär. Personligen anser jag att detta skiljer sig åt, beroende på hur ens personliga stil är. Eftersom det i dagens samhälle finns en otrolig massa stilar, hos folk i diverse åldrar kan även vad som anses vara mode variera kraftigt. Någon skrev ovan att synliga tryck på kvajer var oförlåtligt; det enda som skall förekomma där är ett klubbemblem om ens det. Men artister som Martin Stenmark, David Beckham etc. måste ses som modeikoner. De använder nämnda plagg med diverse tryck, de blandar luvtröjor med kavajer, uppknäppta skjortor utan någonting under, vilket i sin tur sänder ut signaler till hundratusentals människor, som anammar denna stil. Oavsett om vissa gillar denna typ av stil eller inte kan de väl knappast hävda att det inte är mode, då trender, mode, skapas just genom att många börjar använda sig av ett visst plagg, en viss stil. Tack annars för mycket intressant läsning på denna sida. Både från krönikörer samt från er som skriver och tycker till (men va nu inte så j*vla inskränkta i era egna tankebanor) =)
Väl mött!
// Daniel
#32 Herman säger
2005-04-14 23:52 - Anmäl

Appropå detta med Beckham... Han anses i England som årets sämst klädda man ;-)
#33 Aweha säger
2005-04-18 04:00 - Anmäl

Haha! Så många ytliga avundsjuka människor med diverse komplex som tror att dem är unika trendsetters, ni hackar på alla stilar och anser er vara stil-ikoner...det enda sättet för er att utmärka er från mängden. Missförstå mig inte, jag uppskattar snygga kläder, men nu får ni faktiskt vara objektiva! Vem bryr sig om vad självupptagne Adam på 29 vintrar från Danderyd tycker om kastanjefärgade loafers, som någon här sa innan: Sluta spy galla över allt och alla.
#34 Adam säger
2005-04-21 11:57 - Anmäl

Aweah: Antar att du syftar på mig även om ålder, bostadsort samt att jag skulle ha diskuterat ämnet kastanjfärgade loafers är totalt felaktigt. Tror inte att det handlar så mycket om avundsjuka (!) i detta forum, gillar man hoodie/kavaj så gör man, eller också inte. Förstår inte varför det är så upprörande med olika personers åsikter. I varje inlägg framförs ju någon form av åsikt, klarar man inte att läsa sånt så är det här nog fel sajt att hänga på.
#35 Oskar säger
2005-04-21 14:45 - Anmäl

Det här en STIL-guide och inte en modeguide. Vill man vara moderiktig så kan man ju prova järva grepp som kjol på män (-96), fult bockskägg med rastaflätor (-93) eller varför inte gummistövlar mitt i stan (synts på tjejer denna vinter). Vill man ha stil bör man låta bli.
#36 Paul W säger
2005-04-21 22:06 - Anmäl

Klockrent Oskar! Stil går definitivt före att slaviskt följa modets nycker.

Om det nu är så fantastiskt snyggt att ha kavaj tillsammans med munktröja, eller färgglada gummistövlar - varför hade du inte det INNAN det blev allmänt populärt, och varför kommer du med all säkerhet inte fortsätta ha det EFTER att trenden ebbat ut?
#37 Herman säger
2005-05-06 13:59 - Anmäl

OT! Vad tycker folk om skjortkragen utanför kavajen, alltså i nacken ;-) Nu snackar vi själkvklart utan slips. Fult, kaxig, läckert eller bara soft?? =)
#38 DS säger
2005-05-06 14:28 - Anmäl

Herman: Fruktansvärt vidrigt är min spontana reaktion.
#39 Luca säger
2005-05-06 14:40 - Anmäl

Herman: Kan inte tycka att det ser vidare bra ut, och det finns inga direkta belägg för varför man skulle ha kragen så?
#40 DS säger
2005-05-06 15:21 - Anmäl

Finns det belägg för varför man skall ha kragen innanför då?
#41 DS säger
2005-05-06 15:25 - Anmäl

Med tanke på att ordet belägg är detsamma som ordet bevis så tror jag inte det.
#42 roger säger
2005-05-09 10:31 - Anmäl

På 70 talet hade man det (snibbarna utanför kavajslagen). Nu är det ju rätt så många år sedan den senaste 70-tals revivalen dog ut, men håll ut den kanske kommer tillbaks.
#43 Björn J B säger
2005-06-09 01:56 - Anmäl

You can buy fashion, you can't buy style.
#44 Jonatan säger
2007-05-29 20:33 - Anmäl

Vart kan jag köpa denna kavaj som är på bilden??//jonatan
#45 Jay säger
2007-09-09 00:07 - Anmäl

hehe ni som hackar ner på folk med gummisnoddar runt ankeln..jag brukar använda det själv ibland, och kan med säkerhet säga att min stil är snyggare än eran..har fått många kommentarer från tjejer..det är väl ändå dem man går efter.
#46 thompah säger
2007-09-09 02:36 - Anmäl

Sen beror det ju också på vilka sorts kvinnor vi pratar om här...
#47 Bullock säger
2007-09-09 21:50 - Anmäl

#45 Jay; jag som trodde stil var något subjektivt, men jag kanske hade fel :P. Och sedan håller jag inte med dig om att man går efter vad tjejerna tycker är snyggt. För mig är det vad jag tycker är snyggt som gäller, även om jag gärna ber om andras kommentarer och synpunkter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.