Manolo logotype

Acne och hur man blir av med den. Del 1

Bild 314612Back in the days när jag skulle fylla 20, var det inte bara möjligheten att få handla på systemet som lockade. Jag tänkte att nu skulle jag även bli av med mina tonårsfinnar. Men så blev det ju naturligtvis inte. Och trots att jag aldrig var särskilt hårt ansatt av acne var det till min stora besvikelse som jag insåg att detta var något man skulle behöva leva med i stort sett hela livet.

Därför kommer nu en liten guide till hur man bekämpar problemen på en lagom nivå. Har man grövre problem rekommenderar jag att man söker professionell hjälp hos en hudläkare.

OK, till att börja med: Kläm aldrig! Nu har jag sagt det, och jag tänker inte ta up det fler gånger.
Tvätta dig inte heller överdrivet, det torkar ut huden och gör att talgproduktionen ökar ännu mer, samma sak gäller för användning av vanlig tvål.

Svarta pormaskar
Den svarta pricken i pormasken är inte smuts, utan hudpigment.
Du behöver en rengöringsprodukt som innehåller Salicylsyra, Glykolsyra eller Retinol. Detta kommer att lösa upp det som täppt till poren. Produkt att prova: Overnight Zit Zapper från Skin Doctors eller Neutrogena Pore Refining Cream, om du hittar den någonstans.

Vita pormaskar
Detta är när det bildats var i den tidigare svarta pormasken.
Använd samma kräm och tvätta sedan efteråt men en antibakteriell ansiktstvätt, till exempel Clerasils ansiktstvätt

I nästa avsnitt ska vi ta tag i finnar och innebrännare.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skönhet

#1 Gabriel säger
2005-03-31 11:41 - Anmäl

Det finns ingen kräm som kan köpas i affär i Sverige? eller iallafall beställas från en svensk hemsida?
#2 Robert säger
2005-03-31 11:59 - Anmäl

Men om man nu inte får klämma finnarna hur ska man då göra för att få bort dem när de sitter där och är helt vita och äckliga. Då klämmer jag den hällre än att visar mig bland annat folk.
#3 Johan säger
2005-03-31 12:19 - Anmäl

Är inte antibakteriell ansiktstvätt olämpligt att använda? Härom dagen avrådde reningsverken från användning av tandkräm med Triclosan eftersom det förstör deras reningsprocess. Att Triclosan finns i vildfångad fisk visste vi redan:
http://www.snf.se/verksamhet/kemikalier/triclosan.htm
http://www.naturvardsverket.se/dokument/mo/modok/export/triclosan_itm.pdf
#4 Johan säger
2005-03-31 12:20 - Anmäl

Triclosan, om inte det framgick, är en antibakteriell kemikalie som används i bland annat tandkräm och hygienprodukter.
#5 Fredrik@Manolo säger
2005-03-31 14:31 - Anmäl

Gabriel.
Eftersom det finns hur många produkter som helst var tanken med att lista de aktiva beståndsdelarna så att man själv kan hitta produkter. En produkt som fungerar någorlunda bra är ACOs acnegel. Den innehåller salicylsyra och du hittar den på apoteket. Men det är inte lika mycket drag i den som i Overnight Zit Zapper.
#6 Olov säger
2005-03-31 14:38 - Anmäl

Zit Zappern finns på www.devita.se
#7 Maria säger
2005-03-31 14:48 - Anmäl

Ngt som jag tycker funkar bra och som jag rekommenderats av en läkare är att rengöra morgon och kväll med en mild rengöringsprodukt (själv använder jag Clarins Gentle foaming cleanser för känslig hy) och smörja in med en hudcreme från Apoteket som heter Propyless. Över natten smörjer jag dessutom in Basiron AC gel 5% (finns även 10%) på de drabbade områdena, den tar hand om finnarna. Propyless är för torr hud och har "viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier". Min läkare avrådde från att använda starka produkter mot fet/oren hy eftersom det kan irritera huden. http://www.acne.org är inne på samma linje.
#8 Linda säger
2005-03-31 17:51 - Anmäl

Jag har testat allt -nästan. Det som fungerar allra bäst mig mig är att låta huden sköta det själv, tvätt med tvål en gång på kvällen räcker. Uteslut alla sorters fukt/mjukgörande krämer i ansiktet, de bara täpper till. Huden ser ju alltid som bäst ut när vaknar. Bra produkter är Apotekets rengöringslotion och Body shops tea tree tvål.
Jag måste också slå ett slag för klämning, annars är finnen kvar längre. Bodyshop har också en "pormask" tea tree-kräm som fungerar mycket bra att använda efteråt så området inte blir inflamerat. Förut hade de en gudomlig ansiktsmask, också med Tea Tree. Någon som vet om den finns att få tag i nuförtiden?
#9 Danne säger
2005-03-31 20:57 - Anmäl

jag tänkte tillägga några tips som har fått mina finnar att försvinna till större delen i alla fall. Att förebygga finnarna genom att använda bra produkter för ansiktet. Jag har använt flera olika ansiktstvättar från http://www.lash.se . Menu-U face wash kör jag för tillfället varje morgon och kväll samt en skin toner och efter det en hud-lotion för att återfukta huden. Detta för att förebygga finnar och få en renare hud. En annan sak som också är viktigt är ju att ha en speciell handduk när man tvättar ansiktet och byta handduk minst 2 gånger per vecka.
#10 mic säger
2005-03-31 23:10 - Anmäl

Jag har testat det mesta, ansiktstvättar, gel, salvor, tabletter, men inget har varit så effektivt som DDF's produkter för akne, den ligger så när på samma effektiv nivå som Roaccutan som förmodligen alla känner till. Har prövat produkter från zirh/bioline och andra produkter för just akne, men inget har varit i närheten av effektivitet mot akne som DDF's. Finns mer att läsa här och hur man beställer det; http://www.manligt.net/viewtopic.php?t=2040

Dessa produkter är som sagt väldigt effektiva och ett stort steg för att få bort aknen, men som nästan i allt så är det flera faktorer som spelar in, att motionera och ha regelbunda vanor (äta, sova, etc.) är mycket viktigt.
#11 mic säger
2005-03-31 23:18 - Anmäl

Förövrigt har jag prövat det mesta från Apoteket, Basiron, testrasyl, Stioxyl och Aknelösningar, men för mig har jag knappt sätt någon skillnad, är inte speciellt förtjust i deras produkter.

Kom ihåg att när ni använder produkter för att motverka akne är det VÄLDIGT viktigt att ni använder en bra återfuktningskräm, inte för fet och inte för torr, de flesta med akneproblem har oftast fet hy eller blandhy, så jag rekommenderar en oljfri återfuktande kräm. Själv använder jag Shiseidos oljfria moisturizer, Peter Thomas Roth oljfria moisturizer och Kanebos lätta ansiktskräm, alla tre fungerar väldigt bra på mig.

Akne är väldigt varierande från person till person så och samma gäller hudens reaktioner på ämnen, så produkter som fungerar för många är inte alltid bra på dig.
#12 Vic säger
2005-04-01 01:36 - Anmäl

Acne blir man inte av med genom lite tvättning!

Kolla in dessa tabletter, funkar för mig.
http://www.b5clearskin.com/
Jag var skeptisk till en början, men kommentarerna som folk
lämnar på den sidan stämmer!

Och om man nu måste klämma sina finnar, använd en nål istället för
att punktera finnen först, detta för att inte klämma sönder porerna.
#13 Erik säger
2005-04-01 03:27 - Anmäl

Tvättning är viktigt! Det gäller att ta bort fett och hudavlagringar så att inte porerna täpps igen. Det är då du får finnar. Som Manolo redan tipsat om fungerar kombinationen av salicylsyra och glykolsyra bra. Jag använder MenSciences produkter som innehåller båda dessa ingredienser och med resultatet no more finnar. En sak som också har nämnts av manolo är att inte tvätta för mycket så huden torkas ut och triggas att producera mer hudfett. Det leder till finnar. När huden skall återfuktas är det viktigt att använda en produkt som inte täpper igen porerna (gäller tvättprodukterna också). Igentäppta porer ger upphov till finnar och pormaskar. Oljefri är inte lösningen eftersom de också kan täppa igen porerna. Igentäppta porer är ypperlig grogrund för aknebakterien som alltid finns på huden. MenScience har hittat rätt här också och deras produkter täpper inte igen porerna. DDF verkar också innehålla bra ingredienser. Jag har testat det mesta på apoteket (dock inte de senaste från ACO) och body shops tea tree produkter och det funkade inte på mig i alla fall. Sen verkar det som att vad du stoppar i dig kan ha betydelse om du vill bekämpa finnar. Kolla in detta: www.lash.se/content/akneochkosten.php Jag har alltid misstänkt att viss "mat" har gett mig finnar.
#14 Anders säger
2005-04-01 07:58 - Anmäl

Är inte clearasil jäkligt uttorkande?
#15 Olov säger
2005-04-01 10:32 - Anmäl

När vi ändå namedroppar i 240 km/h: Dermalogicas fuktgörande ansiktkrämer innehåller samma svaga bakteriedödande ämnen som deras ansiktstvättar. Därför behöver man inte oroa sig för att de ska täppa igen och orsaka fler finnar.
#16 Olov säger
2005-04-01 10:33 - Anmäl

Testa också Murad Acne Spot Treatment. Den har vunnit nåt test tydligen. Jag har köpt den, men jag har inga monsterfinnar att testa den på just nu.
#17 Vic säger
2005-04-01 11:10 - Anmäl

@Erik
Ok, visst det är viktigt att tvätta sig, det är klart men det är inget som
tar bort acne för gott. Om du inte tvättar dig så kommer ju finnarna tillbaka.
Varför får vissa acna och vissa inte? Fixa problemet på genom att äta tabletter i någon/några månader och bli av med skiten!
#18 Jesper säger
2005-04-01 14:01 - Anmäl

Skippa Apotekets produkter! Bara för att du kan köpa medicin på Apoteket så betyder inte det att deras produkter är bra. Gå till en duktig hudterapeut, ta en avkopplande ansiktsbehandling, och låt din hudterapeut rekommendera produkter.

Har du rätt produkter så torkar de inte ut huden, täpper inte till huden utan gör den smidig, följsam, rengör och ger lyster.

Personligen rekommenderar jag Excuviance som jag använt i snart 3 år med väldigt goda resultat.
#19 Jacob säger
2005-04-01 14:42 - Anmäl

Jag använder Apotekets Ansiktsmousse från Time-serien. En väldigt trevlig produkt som fungerar utmärkt i symbios med en bra ansiktskräm, använder förtillfället en från Babour. För mig så spelar årstiderna en väldigt stor roll, jag har aldrig en enda finne under vår/sommar/sensommar men under vintern och hösten så är de fler.
#20 mic säger
2005-04-01 17:10 - Anmäl

Jag ser att många har tipsat om Vitmamin B5, även detta har jag testat med negativt resultat, för väldigt många fungerar det bra för men tyvärr inte för mig, det blossade upp väldigt mycket i början som det ska göra och jag blev väldigt röd men sedan hände inget mycke mer, blossandet la sig efter ett tag men finnarna var forfarande kvar.

Det jag menade med oljfri kräm var inte att den inte skulle täppa igenom porerna, även om min inte göra det, det jag menade var att folk med akne besvär oftast har fet/blandhy och genom att använda en oljfri kräm som ger mycket fukt men inte fett.
#21 Henrik säger
2005-04-01 18:44 - Anmäl

jag använder ACO ansiktsgel som loation, men jag vet inte vad jag tycker om den. Ska troligen köpa Recipe: Facial Moisturizer. Jag använder differin mot min acne, som visserligen inte är särskilt kraftig..
#22 Linda säger
2005-04-02 09:46 - Anmäl

Det är klart att det är viktigt att tvätta bort fett och hudavlagringar, men att tvätta med tvålaktiga produkter två gånger om dagen är för mycket för min hud. Min hud torkar ut och mer talg produceras, vilket ger en i grunden torr hud med en fet och blank yta. Jag har inte kunnat hitta en mjukgörande kräm som inte täpper till mina porer och förvärrar problemet. Jag har aldrig varit så finnfri och fin i huden som det senaste året när jag tvättar ansiktet mindre och låter bli mjukgörande krämer. Det känns fantastiskt skönt att ha hittat ett sätt som fungerar för mig eftersom jag förut hade ganska stora problem med acne. Numer är huden mjuk och mysig. Är det inte märkligt att vi tvättar och duschar så ofta, för att sedan smörja in huden med krämer för att den inte ska torka ut. När vi får finnar har hudens eget smörjsystem ballat ur och även om det ibland är nödvändigt med antibiotikatabletter för att komma tillrätta med mer allvarlig acne, tror jag det är bättre att stödja hudens eget system än att tillsätta diverse artificiella produkter.
#23 Erik säger
2005-04-03 02:39 - Anmäl

Nic: ja jag förstod vad du menade med oljefria krämer. Du har rätt att personer med akne inte bör använda feta krämer. Jag var en lite besserwisser där. På mina produkter står det non-acnegenic, vet inte hur jag skall översätta det men det betyder i alla fall att de inte täpper igen porerna.

Linda: Undvik tvålaktiga produkter som torkar ut huden. Sen gäller det som du säger att hitta ett sätt som passar en själv.

Vic: Tvätta sig skall man gör i vilket fall som helst så varför inte använda produkter som motverkar bildandet av finnar.

Jag har hittat ett sätt som passar mig. Det passar självklart inte alla. Det känns som att jag har lärt känna min hud och nu är jag relativt finnfri. Annat var det när jag tvättade ansiktet med vanlig tvål med grym uttorkning som följd och som jag sedan följde upp med ACOs kroppslotion, som inte hjälpte mot min torra hud. Försökte också återfukta med lypsyl....Då hade jag mycket finnar. Nu använder jag inte heller längre finnmedel och klarar mig bra. De hjälpte inte mot mina finnar. De enda det gjorde var att sabba (färgade av sig på) kläder och sängkläder.
#24 Johan säger
2005-04-04 08:13 - Anmäl

Apoteket har en serie som heter L300. Den innehåller sådana där AHA-syror som sägs vara bra. Jag använder deras ansiktslotion och den är kanon, billig dessutom. Funkar kanonbra på fet hy med acnetendenser.
#25 Marcin säger
2005-04-04 11:18 - Anmäl

Såg tipset om att det finns köpa på www.devita.se. Där kostar den 365 inkl frakt. Jag beställde från www.pharmacy2u.co.uk för £13.39 (lite drygt 180kr). Fick hem paketet efter tre dagar. Ska bli spännande att testa.
#26 RandomJesus säger
2005-04-04 12:14 - Anmäl

Okej, jag har sagt detta förut, så jag upprepar nu igen.
Man behöver inte köpa saker och ting, det finns mycket som finns att få tag på utan att behöva lägga ut mycket pengar. Jag hade svåra problem med acne. Varken ansiktsbehandlingen eller olika krämer från Apoteket hjälpte. Det som hjälpte något var Abrela som en läkare skrev ut till mig i krämform. De kräm kostar knappt 39 kr och räcker rätt länge.

Nackdelen med Abrela är att man får inte vistas i solen för länge.
Men sedan av en slump så använde jag en färsk skiva tomat. Tro det eller ej, det fungerade hur bra som helst. Tydligen är det något i tomaten som angripper acne och dödar bakterierna. Jag har aldirg varit mer nöjd.

Om ni inte tror mig, använd/prova det själv än att lägga ut ex antal hundra kronor för en behandling.

Ave...

RandomJesus
#27 Marcin säger
2005-04-04 12:36 - Anmäl

RandomJesus: Du kan inte generalisera så där och anta att ditt sätt kommer funka på alla. Det räcker att läsa kommentarerna ovan för att se att nästan alla som funnit en lösning har fått prova sig fram till det som funkar just på dem.
#28 Gustav säger
2005-04-17 12:06 - Anmäl

Undrar om d e nån som har testat Acnease, & om d i så fall är bra??
Undrar också om en produkt som Tv-shop säljer som heter proactive ??
#29 Simpan säger
2005-04-27 22:05 - Anmäl

Apråpå produkter. Jag tycker att det finns en sak som folk glömmer här. FRISK LUFT!
Att sitta framför dumburken på ett varmt kontor/hemma är som att be om fet hy och
finnar. Jobbet kan man förvisso inte byta ut men se till att undvika denna miljö så mycket
som möjligt och försök ta en och annan promenad då och då.
Så nu hoppas jag på färre trådar i det här forumet såvida de inte är skrivna via wlan
i någon park! ;)
#30 Alex säger
2005-04-27 22:47 - Anmäl

-> RandomJesus

Bakteriedödande medel kan fungera, i de fall där bakterier är orsaken. Så är dock inte alltid fallet, fungerar alltså inte för alla.
Har man mycket besvär med finnas så kan läkare i regel skriva ut något antibiotikum - antingen i form av salva, eller tabletter.
#31 mic säger
2005-04-28 09:53 - Anmäl

Använd ett solskydd så slipper ni strålning från datorer, M.D Formulations har ett bra som heter Total Protect SPF 15.
#32 Magnus säger
2005-05-02 01:28 - Anmäl

Marcin: hur har det fungerat? Nyfiken.
#33 Richt säger
2005-07-14 16:04 - Anmäl

Prova vitamin B5! Funkar för mig, men nackdelen är att man blir riktigt rutten i kistan...
#34 Iceman säger
2005-07-14 18:50 - Anmäl

RandomJesus
Kan du förklara mer om vad du gjorde med tomaten:S?
#35 David säger
2005-07-28 13:57 - Anmäl

Har du allvarlig acne gå till en hudläkare, kan du få Roaccutan ta det. Har gjort underverk med min hy. Visst får jag någon enstaka finne nu någon gång ibland (2år sedan avslutad kur) men inte i närheten av vad jag hade förut, flera nya finnar om dagen. Visst är det biverkningar med Roaccutan, jag fick extremt torr hud och torra läppar men det var det. Idag så tar jag stioxyl när det dyker upp någon, fungerar bra för mig.
#36 Stefan säger
2005-07-28 22:07 - Anmäl

RandomJesus, eller nån annan som hört det här med tomaten - förklara hur och varför denna skröna ska vara bra?
#37 Maria säger
2005-07-29 20:05 - Anmäl

Hej!
Jag har hört att stora doser av vitamin b5 ska vara effektivt mot acne. Rekomenderad dos skulle vara 10 gram per dag. Detta skulle motverka att huden blir fet och därav minska acnen.
Jag undrar om detta stämmer och finns det några risker med att inta så stora doser vitamin b5?
Mvh Maria
#38 Felix säger
2005-08-03 18:36 - Anmäl

Har inte läst igenom alla kommenater så vet inte om någon har sagt det iaf
clerasil är det sista man ska använda! det göra bara saken värre istället för att ta bort acnen på djupet så torkar den ut huden så man blir trorr som fnöske slutar man sen att använda den kommer allt på en gång lägg ner pengarna på en bättre hud produkt istället kolla hos apoteket eller en hudspecialst vad dom rekomnderar det gjorde jag fick väldigt bra produkter som tog bort det mesta av finnar osv är 20år så..
#39 Camilla säger
2005-08-15 10:09 - Anmäl

Hej! Min väninna som haft mycket problem med acne började med att tvätta sig med Nacl 0.9% från apoteket. Den innehåller exakt samma salthalt som kroppen själv och retar därför inte huden. Kanske värt att prova...
#40 Camilla säger
2005-08-15 10:13 - Anmäl

Oj, glömde skriva att min väninna fick jättebra resultat med Nacl och använder den istället för ansiktstvål och ansiktsvatten. Sedan käkar hon alfalfapulver som renar kroppen från insidan oxå..
#41 Abs säger
2005-08-16 14:21 - Anmäl

Det där med tomater låter intressant, vorde kul om någon kunde komma med lite mer info.

Själv är jag 22 år med fet hud och medelsvår akne (dvs sällan bölder, men någon ny finne var dag). Jag har testat flera salvor från apoteket och div. naturapotek med med blekta handdukar och röd svidande hud som enda resultat. Under behandlingar med dessa salvor har jag i de flesta perioder även använt Propyless från apoteket som återfuktande, fungerade kanon. Jag har även använt B5 men det hjälpte inte och gav mig en ständig huvudverk som resultat av den kraftiga överdoseringen. Just nu använder jag bara en mild tvål (reporia heter den om jag minns rätt) i väntan på nästa experiment. Hoppas det dyker upp någon underlösning här. =)
#42 oscar säger
2005-08-17 22:54 - Anmäl

Jag lider av akne, ingen svår sådan, men vanlig hederlig tonnårs akne, och tycker verkligen att det är så hemskt med äckliga finnar som pluppar upp i tid och otid. Förra våren fick jag höra om Vitamin b5, och beställde en burk från en numera nedlagd sida. Vitaminen var i pulverform och man skulle ta en matsked efter frukost och innan man borstade tänderna. Efter en vecka med pulvret såg jag klara skilnader, men beställde ändå ingen ny burk när den första tog slut. Varför? - Jo, för att det smakade så IN I HELVETE äckligt, jag har ALDRIG, jag säger ALDRIG druckit något så äckligt som vitamin b5 i hela mitt liv. Jag har hellre akne än dricker b5. usch.
#43 Mikael U säger
2005-08-24 20:21 - Anmäl

Jag har testat det mesta men funnit att Teetree Oil, utspädd så den blir mycket mild fungerar då en finne faktiskt visar sig. Inte för hela ansiktet dock, utan just där acnen/finnen visar sig.
#44 Nick säger
2005-08-29 14:40 - Anmäl

Håller med om att vitamin b5 smakar vidrigt. Har just fått hem en burk så jag vet ännu inte om det funkar men hur gör man egentligen?. Äter man pulvret som det är eller blandar man det med vatten och dricker?
#45 olabandola säger
2005-09-02 14:24 - Anmäl

köp inte acne ease la ut två tusen hjälpte inte alls !! snacka om att blåsa folk på pengar !!!
#46 Iceman säger
2005-09-02 17:19 - Anmäl

Nick och Oscar man kan blanda det med någon juice eller något, blev ganska gott när man blandade med fanta eller sprite men inte cola. Testa på olika drycker för att se vad som passar er bäst.
Oschar jag tror två gånger om dagen är lite för lite, man ska ta det fyra gånger om dagen på så sätt fyller man på med nya vitaminer eftersom man pissar ut överflödet.
#47 Edwin säger
2005-09-03 00:56 - Anmäl

Till er som har testat alla apotekets receptfria krämer utan resultat:
Ta kontakt med en läkare och berätta om det, då kan ni få mediciner på recept som fungerar betydligt bättre.
Själv använder jag Tetralysal(piller) som har gjort en oerhörd skillnad.
#48 Gäst säger
2005-09-10 02:20 - Anmäl

Håller med Edwin, ovan. När jag fyllde 20 tyckte jag det fick räcka med finnar så jag gick till läkaren. Fick recept på en kräm och efter typ 3 månader var alla finnar borta! Använder fortfarande krämen (3 år senare) och är jättenöjd. Ångrar bara att jag väntade tills jag blev 20 med att gå till läkaren...
#49 Tomas@Manolo säger
2005-09-14 08:23 - Anmäl

Vi har rensat ett antal kommentarer i denna tråd. Kommentarsfältet är inget kontaktforum utan syftar till att skapa diskussion kring artikeln.
#50 Jonas säger
2005-09-19 00:02 - Anmäl

k...omformulerar mig. Reporia (tjär) tvålen som är svår att få tag på ger märkbar effekt på finnar. Ryktet är dock att den förut var cancerframkallande. Använde den under 1,5 år. Har aldrig varit så finn och ärrfri i hela mitt liv. Efter värnplikten så fanns den inte längre kvar i min affär. Nu är ärren och en del av finnarna tillbaks så jag köpte ett paket med olika produkter (blemishfree) för 1565 kr på devita.se. Har testat i 48 timmar än så länge. Huden verkar vara i harmoni. 30 dagar och sen skall huden vara blemishfree (= felfri). Jag kommer fortsätta skriva om hur det går tills 30 dagar har gått. //dag 2
#51 Jonas säger
2005-09-20 00:17 - Anmäl

//dag 3....efter rakning och sedan behandling med blemishfree har huden nu till kvällen blivit mycket knottrig och irreterad. Var tvungen att bryta behandlingen och istället slänga på ett stort lager Basiron AC. fortsätt följ.....
#52 Alex säger
2005-10-04 18:11 - Anmäl

Jag har haft acne sen jag gick i 3:an! jag har försökt bekämpa det i 5 år nu. jag har provat allt! apotekens saker funkar inte ett dugg, clearasil det sämsta som finns. jag har gått till SPECIALISTER och de har gett mig en massa saker utan någon förbättring. jag tvättar ansiktet varje dag äter bra men de blir ju inte nån skilnad! de blir ju bara värre för allt man provar.
#53 Iceman säger
2005-10-04 20:47 - Anmäl

Alex, Ta Roaccutan, det är det ända som verkligen fungerar helt. Annars kan du testa b5-vitaminer de är också är bra.
#54 Sandra säger
2005-10-10 20:12 - Anmäl

hej!
jag tycker det låter som en bra idé att åka till en expert, typ en hudläkare eller något.
men hur gör man det?
jag vet inte hur jag ska göra, jag vill helst inte att mina föräldrar ska veta något.
Finns det någon stans man kan ringa och boka en tid på sjukhuset? finns det ingen hemsida för sjukhusets hudläkare, om tider och sådant?
snälla svara SNART!
skriv alla era tips om vad man ska äta och vad man inte ska äta, och andra finurliga tips (;
ÄT frukt, drick grönt te, det är bra för huden.
#55 Lisa säger
2005-10-11 09:24 - Anmäl

För det FÖRSTA, akne beror inte på att hyn är fet, man kan ha fet hy men ändå inte lida av akne...och akne är mer än finnar...åt antibiotika under drygt ett år, till en början så gjorde dte verkligen underverk, men sen efter 6-8månader så gick effekten tillbaka, fortsatte dock att käka antiobiotika, vilket jag la av med i maj eftersom jag skulle tillbringa lite veckor utomlands och jag kände att jag inte skulle klara av att sitta i skuggan hela tiden...det funkade väl ganska bra medan jag var i solen dvs under hela sommaren, men nu har det återigen blivit värre...

Fick alltså recept på antibiotika utskrivet från vårdcentralen [Sandra: ring och boka tid, du kommer troligen få äta antibiotika, se till att du får det och inte bara en kräm. Allra bäst är det nog att kombinera kräm och tabletter] och sen bytte jag till en läkare som efter att vi insåg att inte tabletterna fungerade som de skulle, skickade en remiss till Hud på sjukhuset, har varit där en gång tidigare och ska dit idag...för att få Roaccutan...är lite velig om just den behandlingen, jag är rädd för de biverkningar som kommer...extremt (?) torr hud etc

Det som jag verkligen SAKNAR är en utredning till vad aknen beror på...jag är 21 snart 22 och hade ALDRIG problem med akne under puberteten, det kom för 1,5 år sedan...har även testat att utesluta stark mat, mjölkprodukter etc...
#56 Jonas säger
2005-10-20 02:42 - Anmäl

Blemish free är skräp för 1500 sek. Har testat deras produkt paket nu. Det enda som fungerar är OvernightZipzapper och tom den är inte värd vad den kostar (350sek). Hudkrämen är bra på att återfukta´och det hade varit ett kap för om allt kostat 300:-. Jaja man lever och lär. Reporia är det för mig enda kända botemedlet mot uppkomst av finnar. Om någon här använder reproria eller har tillgång till det skicka ett mail. inbox84@hotmail.com (manolo får vara överseende med detta).
#57 Jonas säger
2005-10-20 02:46 - Anmäl

reproria="Reporia"
#58 Tor säger
2005-10-23 20:32 - Anmäl

Hej,

Kan någon ge mig ett besked var jag kan få köpa Reporia tjärtvålen.
Använde denna tvål under 10-talet år på 70-80 talet. Var till stor hjälp för mina akne-
problem. Nu 66 år fyllda. Fortfarande problem speciellt då jag ätit "kakaoprodukter" !
#59 Ricky säger
2005-10-24 01:23 - Anmäl

Bästa sättet att bli av med acne är att gå en serie AHA-behandlingar på en salong och använda bra produkter (som terapeuten säkert kan rekommendera). Resultatet efter 10 behandlingar är helt otroligt!
#60 Panorama säger
2005-10-24 15:37 - Anmäl

Efter erfarenhet så är det oftast kosten som påverkar hur mycket finnar man får. För mig är choklad en mördare, normalt bör man undvika produkter med mycket fett eller socker i.
#61 Fredde säger
2005-10-26 01:22 - Anmäl

Definitionen av om olika matprodukter påverkar ansiktet, genom acne är mycket om diskuterat och olika "lobbygrupper" har olika syn på detta. Den enda som vet är ju konsumenten och vissa känner att det olika matprodukter och då mest kända som; Socker, olika typer av animaliska fetter, vit mjöl som vetemjöl etc.

För mig personligen, så är det citrusfrukter, socker och vitt mjöl som gör att jag blomstrar upp då främst i pannan när jag ätit för mycket av produkter som innehåller detta. Andra konsumenter ser det på andra livsmedel.

Så det är nog en ganska kluven definition om det är kosten eller andra omständigheter som påverkar ansiktet och övriga kroppen mot acne. Enklaste sättet är att få rådgivning av en lokal hudterapeut, för dom brukar vara den som är mest kompetent inom detta, men det med är en smaksak.
#62 cg säger
2005-10-27 11:44 - Anmäl

finnar är jävulens påfund.

jag är 23 och klarade mina första 20 år helt finnfri.

efter diverse mixtrande med p-piller, ett halvår i L.A och ett halvår i centrala London började mitt ansikte mer och mer likna en skotttavla. alla vet hur horribel man känner sig med en svartprickig näsa så jag spar på ful'orden.

har nu fått hjälp och min hud blir bara bättre och bättre.

jag gör följande:

* jag har uteslutit mjölk helt ur min kost.
trodde inte att det gick men det GÖR det. äter flingor med banan och dricker kaffe med mjölkpulver från Willys. (mörk burk med blå ettikett för 20 spänn smakar faktiskt himelriket). mina små kvislor runt munnen och hakan försvann. ..jag äter aldrig mjölkchoklad..

* äter morötter och dricker vatten i stora mängder, har en kanna stående på skrivbordet hela tiden.

* jag gick till en specialist och fick några behandlingar. detta rekomenderar jag. gå till någon som verkligen kan. man får reda på vilken hudtyp man har och slipper chansa sig fram. själv var min hud så uttorkad att jag hade vita prickar som hon tog bort med en nål. en behandling som jag gjorde var "frostning". tanten la på gele i omgångar och efter några dagar flagnade min hud. jag såg brännskadad ut i fre dagar men resultatet blev bra.

*jag använder produkter från Siedo, en dagkräm och ett tvättskum samt en vit gel från Peter Thomas Roth som fungerar. Dessa har jag köpt hos hudtanten men jag tror att de finns på Åhlens bakom disken. De är dyra. Men hjälper. Hellre att det svider i börsen än i ansiktet. (som att köpa en hårinpackning på ica och os frisören, skillnaden är ljusår.)

*byt handuken i badrummet ofta. jag har bara vita, då syns skiten snabbare.

*gör rent tangentbordet med sprit från apoteket. dutta med bomull ibland. handerna hamnar alltid på något sätt i ansiktet.

*ge det tid. inget vänder på en dag.

*kläm inte.
#63 cg säger
2005-10-27 11:53 - Anmäl

får man en blämma som man vill dölja så dölj den.
ok, nästan bara killar läser manlo. men ni använder smink ni med, I know, använd något som verkligen döljer och inget billigt stift från apoteket. det ser gräsligt ut. seriöst.

jag har hittat en concealer från MAC som slår alla konkurenter.
vad du än har för "bumling" så är den borta i ett ögonblick. en liten rund svart grej med lock. tar ingen plats, lätt att gömma.
dutta på med pensel, topz eller vad du har och lägg över lite puder.
fråga försäljaren om rätt färg.
#64 Nick säger
2005-10-27 13:12 - Anmäl

Men inehåller inte mjölkpulver från willys mjölk? Jag har fått en antibiotikakräm som heter Dalacin utskriven och den gör i alla fall så att det inte blir rött och inflamerat men pormaskarna är ju kvar. Dessutom är den snart slut och vad gör jag då?? acne måste vara världens onödigaste och jobbigaste sjukdom!
#65 Zico säger
2005-10-27 13:21 - Anmäl

Släng alla jävla kommersialla skitprodukter och gå till en hudläkare, få recept på medicin, vips finnarna är borta!
#66 johnny säger
2005-10-28 10:27 - Anmäl

Hej på er! Nu ska jag berätta vad som VERKLIGEN FUNKAR. Är en kille på 23 år, har aldrig haft besvär som vissa av er fram tills jag fyllde 19 bast och då fick jag uslag som snarare liknade bölder, åt Roccotan eller vad dem nu hette, hjälpte lindrigt i ett halv år sen var det lumpen med "kamo" färgen som satte fina spår, tillbaka till ruta nummer 1. Har provat jätte många märken, eftersom vi har så olika hudtyper så reagerar vi olika. Jag personligen satsar ett par spänn extra på Biother eller Lancomes serier som funkar för mig, men glöm inte att ansiktsbehandling är ett MÅSTE för att rena huden på djupet( de som varit på en vet vad jag gaggar om). Alltså skippa billigtskräp, tvål och ansiktsvatten( icke bevisat ha någon effekt). Nu till saken: Jag säger detta bara en gång det finns medicin som FUNKAR för alla hudtyper. Desvärre säljs denna underbara vätska icke i Sveariket( fråga ej varför). Den fick jag från Norge och heter "Dalacin", en roller med vätska som innehåller( jag läser):
clindamycin,propyenglycol,osopropanol,hydroxid. Efter att smörjt fejan på natten fick jag en shock på morgonen, finnarna åtminstone de stora hade förminskats och de små var helt borta. Har använt den i två veckor var alla besvär borta och nu har jag inte använt den på ett år. fortfarande fint fint! jag brukar gå på ansiktsbehandling en gång i månaden så förblir huden ren i åtminstone en månad. Men vill man vara en finnig baster är det upp till var en. Nu vet jag vad ni tänker; Ännu en snubbe som snackar goja, men om ni nu lägger ner ofantligt mycket pengar på skitkrämer och annat glidbart prova denna grej och jag LOVAR att det kommer att funka. Som sagt "DALACIN" och har ni vägarna förbi Norge finns den på Apoteket där. Lycka till!
#67 Fredde säger
2005-10-28 11:09 - Anmäl

Tjenis!

Jag som hade vägarna förbi och råkar se ett gediget inlägg, och det är nämligen snack om verksamma metoder i begämpning mot acne. Ska vi ta och klargöra lite saker först

1. Acne är genetiskt till 90 %( har inget med klimatförändringar att göra)
2. Hurvida matvanor har inverkan på acne är vetenskapligt inte bevisat( när man kommer i underfund med saken lär vi alla få reda på det, i stället för små rapporter här och där). Dock kan det vara en fördel att utesluta mjölkprodukter ur kosten ett tag och se hur huden blir men för det mesta har glutenprodukter dålig mage, that´s it!
3. Ät mycket frukt, grönt, skippa godis, fast ibland kan man tillåta sig ta en bit av mörkchoklad( bra för hjärnan om man nu har en sådan)
4.Daglig hygien ska inte underskattas/ överskattas-använd tvättgel( helst oparfymerad, tvålfri, Eurecin finns på Apoteket) varje kväll, de som känner sig torra i hyn smörj in fuktighetsgivande kräm, dock ett känt varumärke ( förslagvis Dermalogica)
5. Pilla inte i ansiktet själv och låt inte någon annan göra det heller föruom profficionella dermataloger( ansiktsbehandling).
6. Acne försvinner INTE av att man använder Zirh, Biotherm, Lancome produker. Har man besvär vänd er till läkare och fråga om råd, kan också rekommendera "Dalacin" en mycket bra medel, den fick jag från min tjej.
7.Sluta undra varför vissa individer inte får lika många problem med hyn som du, det är genetiskt och vissa använder aldirg några produkter förutom vatten och tvål. Men tvål torkar ut huden precis som alkohol i after-shave och får dig se äldre ut efter ett tag.
8. Snåla inte med pengar om du nu har problem med hyn, ta itu med det! Lyssna inte på Kicks brudarna som försöker sälja på några mirakelkrämer!
9. Motionera mer och glöm inte att dricka mycket.
#68 Baz säger
2005-11-06 19:44 - Anmäl

Dalacin finns i Sverige, är dock receptbelagt.
Gå till doktorn och få det utskrivet! Bättre än något annat jag provat!
#69 Gäst säger
2005-11-06 19:59 - Anmäl

Dalacin är receptbelagt för att det innehåller antibiotika om nån nu undrar.
#70 Robs säger
2005-11-07 01:35 - Anmäl

Tycker att det bästa är att bara tvätta sig med vatten och låta huden få en bra balans, när jag prövat med krämer , rengöringslotion och andra medel har det
absolut inte blivit bättre snarare tvärtom. Men det är drygt med finnar då och då ändå. Hoppas man hittar nån 100%ig vinnartaktik nån gång. ;)
#71 Soso säger
2005-11-07 15:43 - Anmäl

För min del har jag testat laser parallellt med Exuviance produkter. Jag tycker att resultat har blivit mycket bra, dock har jag fortfarande en del ärr kvar sen alla tidigare saker jag testat. Jag skulle rekommendera Exuviance. Det funkar för mig och polaren som tipsade.
#72 J säger
2005-11-07 22:22 - Anmäl

Min kära dam har ett elakt påfund från Gud i nyllet; Steatocystoma Multiplex. Tydligen ska Keratin 17-genen vara manipulerad från förfädernas begynnelse så det är lite svårt att skalla Hr och Fru Hedenhös som tack för blemmorna i nyllet.

Nu till frågan; någon som vet hur man får bort det PERMANENT?
#73 Gäst säger
2005-11-08 17:28 - Anmäl

Har provat Dalacin i engefär en månad nu och tycker inte att det hjälper speciellt mycket. Har nästan tappat hoppet. Finns det något som funkar??
#74 David säger
2005-11-08 23:39 - Anmäl

Anonymous. Det finns en annan "David" ovanför som rekommenderar Roaccutan vilket är det preparat jag använde. Det framställs som ett av de mest effektiva aknepreparaten och kan även fixa till om du har oreda i hårbotten, torr hårbotten, fet hårbotten etc.
Jag FATTAR inte, varför människor fortsätter att rekommendera diverse påhitt som salvor o tea tree oljor. Acne är ett sjukdomstillstånd som borde läkas ut. Gå till en BRA hudläkare och föreslå själva Roaccutan. Är ni i västra skåne regionen finns en riktigt duktig dermatolog i Helsingborg.

Så, "J" och alla andra, vill ni vara aknefria "för alltid" så kör med Roaccutan. Ni andra, tyvärr, ni får ha kvar era finnar och testa er fram i all oändlighet med diverse preparat som ändå inte läker ut era bekymmer förränn hornonerna slår om lite när ni passerat 30 strecket och då plötsligt tror ni att ni hittat det rätta medlet.

Till er som tog rådet från mig och ovan "kloka" grattis!
Skriv gärna in hur det har gått.
#75 thenewLarssa säger
2005-11-09 00:13 - Anmäl

Jag läste att Roaccutan bara skrivs ut vid svår akne. Jag lider inte av överdrivet svår akne och undrar om det finns något annat effektivt medel man kan använda. Ska besöka en läkare och undrar också vilka medel som man kan propsa på att få.
#76 David säger
2005-11-09 18:05 - Anmäl

Hade hellre inte "överdrivet" svår akne. Det tjusiga är att Roaccutan som är ett starkt vitamin A-derivat preparat reglerar talgkörtlarnas aktivitet till en normal nivå.
Penicillin kurer är annars vanligt förfarande vid akne men varför riskerar antibiotikaresistens i längden?
Hade jag fått välja igen så skulle jag ta Roaccutan utan att tveka och trots den torrhet man genomgår under behandlingstiden.
#77 Mattias säger
2005-11-10 00:36 - Anmäl

People...
Jag blir ledsen när jag läser alla skriva om mediciner hit och dit. Okej, okej. Det kanske hjälper - vissa för stunden, andra för alltid. Men vet du vad medicinerna gör med din kropp? Vet du vad som händer om du äter antibiotika utan att behöva det? En dag när du väl skulle behöva äta det för något farligt virus, eller för någon könssjukdom som kan göra dig steril, då kanske antibiotikan inte verkar.

Vad jag försöker säga är: pröva ett naturligt sätt. Acne beror varken på oren hy, eller på en orimlig hormon/talgproduktion. Problemmet ligger i en dåligt fungerande lever och njurar. Ingen medicin kan rätta till det här. Det kan bara rätt kombination av omega 3, 6 & 9-oljor, vitaminer och mineraler.

En bra olja är Udo's Choice. Kostar typ 270 spänn och räcker i en månad. Vitaminer du bör ta i tillskott är A, B3, B6, C & E. Därtill kan du ta mineralerna kisel(MSM), magnesium & zink, och utöver dessa lecitin.

Jag hade inga stora problem med acne. Några kom då och då, men hela mina kinder var fulla av vita prickar, och min panna full med svarta pormaskar.
Efter ungefär en vecka med ovan nämda kur hade alla vita prickar försvunnit, jag fick inga nya finnar, de gamla höll bara på att läka. Det var helt fantastiskt!

Men det snabba resultatet kom nog även tasck vare att jag odlade vetegräs som jag mixade drinkar på. Vetegräset har en rensande funktion på lever och njurar och hjälper så till att rena blodet från toxiner som gör din hud oren och fet.

Ett naturligt val som du kommer tjäna på i längden. Förutom att huden blir friskare, kommer även du att känna dig friskare! Du kommer orka mer och din ämnesomsättning kommer att normaliseras. Det kan till slut leda till att du även går ner i vikt.

Lycka till!
#78 emelie säger
2005-11-10 17:07 - Anmäl

Hej

har precis köpt vitamin b5 pulver. och nu undrar jag, eftersom jag läst om att det blossar upp och man får mer finnar i början. och nu undrar jag och hoppas nån kan svara på min fråga. Hur länge kommer blossandet och finnarna hålla i sig tills man blir bättre?
#79 Gäst säger
2005-11-10 17:11 - Anmäl

För mig blossade det inte upp alls. Vet faktiskt inte om det hade någon efekt över huvudtaget, jag la av efter typ fyra veckor eftersom det smakar fruktansvärt och inte hjälpte. Kanske om jag försökt lite längre...
#80 emelie säger
2005-11-10 17:16 - Anmäl

jag undrar om b5 pulvret verkligen är så fruktansvärt äckligt.och vad man kan blanda det i isåfall.
#81 Gäst säger
2005-11-10 17:19 - Anmäl

Är det sant att man inte kan dricka alkohol när man använder roaccutan? Hur länge behöver man använda det?
#82 David säger
2005-11-10 18:53 - Anmäl

Mattias - lever/njure? Har du medicinska belägg för detta eller sökte du på google och läste första bästa? Överaktivering av talgkörtlar - hur kommer det sig att det står så i medicinsk facklitteratur? Rekommenderade Roaccutan då det inte är ett antibiotikum. Sen skriver du att antibiotika skulle bota virus? Jaha, nyhet för mig då det inte finns antibiotikum för virus.
Dags att läsa lite kanske?

Anonymus, gå in på www.fass.se och läs, bör stå om alkohol där. En normal kur med Roaccutan är mellan 4-6 månader men det är individuellt och en hudläkare bör göra en bedömning.

Emelie, har du svåra besvär är det verkligen bäst att uppsöka en hudläkare och inte experimentera på egen hand, trust me.
#83 emelie säger
2005-11-10 21:34 - Anmäl

nej nej, jag har väl inga svåra besvär direkt, men jag har ju alltid några finnar på kroppen. På somaren försvinner dom helt men sen kommer dom tillbaka alltid på hösten.
Men nu, precis nu så tog jag första dosen av vitamin B5 pulver utrört i ett glas jucie. och det var inte så hemskt som jag har hört. så nu får vi se om det hjälper. hoppas, hoppas, hoppas! =)
#84 Stina säger
2005-11-12 18:56 - Anmäl

Jag funderar på att ta roaccutan för nu börjar jag bli less på skiten och vill leva livet och ha kul! Är det någon som har haft en väldigt känslig hud och ätit roaccutan? Är det någon här som har fått en rödflammig hy även efter kuren? Jag har redan en väldigt tunn och känslig hy som lätt blir röd och funderar på vad som händer när man tar medicinen. INGET jag vill råka ut för. Har redan varit hos hudläkare som inte svarade tydligt nog på detta. Jag vill inte tappa håret heller- då vet jag inte vad jag gör! Är det någon som gjort det? Hur stark dos hade ni, har läst att det skall vara dosrelaterat. Mkt skit med biverkningar kan jag ta- allt för att få bort acnen, men inte röd hy och tunnare hår.
#85 Mattias säger
2005-11-12 22:26 - Anmäl

Rättelse av föregående inlägg: Antibiotika verkar dödande på mikroorganismer; "botar" olika former av infektioner, inte virus.

Förlåt David.
Det jag skrev var ju inte alls riktat bara mot ditt förslag. Alla skriver ju här för att dela med sig av egna erfarenheter och jag gjorde detsamma.

Nej, jag har inte googlat (men varför hysa detta agg mot googlande?) Jag har läst länge och mycket. Och det tar tid att hitta kurer som hjälper - utan mediciner. Dvs. alternativa kurer.

Jag har själv inte provat Roaccutan, men jag HAR LÄST att man kan få psykiska besvär - depression - och missbildningar på köpet. Låter ju som en ypperlig medicin... så, vet vi egentligen vad den gör med vår kropp?

Jag ville med mitt inlägg visa att man inte behöver mediciner för att bli fri från acne.

Och för att reta galla på dig lite till David, prova zonterapi. En utmärkt behandling mot acne som först får acnen att blossa upp, eftersom terapin/massagen sätter igång cirkulationer samt stimulerar de organ som de reflexpunkter under foten motsvarar som zonterapeuten masserar. Men efter några behandlingar går acnen ner.
Med zonterapin kan du även delvis bota dina depressioner du dragit på dig efter all Roaccutan.

Det kanske är dags för fler att börja läsa - med öppna ögon.

Allt går att lösa på naturlig väg...
#86 Haddock säger
2005-11-13 11:39 - Anmäl

Jag har själv använt roaccutan och tänkte svara på STINAS inlägg..
Att det skulle orsaka psykiska effekter är läkarna inte helt säkra på men det finns 1 eller 2 rapporterade självmord där personerna gått på en roaccutan kur..sen om det var det som gjorde att dom tog livet av sig elr inte det vet jag inte..

Att använda roaccutan är det bästa jag nånsin gjort ! Visst det är inga roliga månader då alla slemhinnor är väldigt torra men när kuren är klar så är det jävligt skönt..Har fortfarande lite finnar men inte alls i den utsträckningen..Och jag har kompisar som blev av med besvären HELT..

Förstår inte varför du skulle tappa håret ?

För mig så blev inte huden rödare bara torrare..
#87 Rille säger
2005-11-13 16:13 - Anmäl

Led av måttlig acne under hela tonåren, fortsatte i mindre skala tills nu. Använder något som heter ProActive och det är det bästa jag använt. Man måste beställa det ifrån USA på deras hemsida. Den är en tre stegs metod som innehåller benzoyl peroxide, men torkar inte ut huden. Köp ni lär inte ångra er, den är inte speciellt dyr heller.
#88 Johan de Vigo säger
2005-11-13 16:24 - Anmäl

Overnight Zit Zapper från Skin Doctors säljs på http://www.asos.com/pgeproduct.aspx?iid=54499
#89 Sebastian säger
2005-11-13 17:43 - Anmäl

Om ni ska klämma finnar, är det viktigt att man gör på rätt sätt. För det första gör det efter en varm dusch då porerna är öppna. Sen ska man använda sig utav hushållspapper när man klämmer för att undvika sår. Kläm aldrig heller hårdare än att det gör ont. Tänk även på att ha välklippta naglar då det kan skada huden. Så brukar jag göra och det funkar prima. Man slipper fula sår jämfört om man skulle klämma vanligt.
#90 David säger
2005-11-14 22:29 - Anmäl

Stina, jag håller med Haddock.
Självmorden skedde båda i Danmark om jag inte minns fel och relationen till just Roaccutan är vag. Det är större belägg (vetenskapliga studier) att drabbas av depressioner och ta sitt liv när man har akne.
Det är sällan man tappar hår, lite ökat håravfall men inget du noterar speciellt.

Mattias, jag testade zonterapi och en mängd andra knep. Visst de hjälpte lite speciellt i ansiktet men om man har en rygg med akne vill du slösa oändligt med pengar på "zon" terapi? hehe
Flera här har knaprat R och lever, du kanske har kvar din akne någonstans och är självmordsbenägen? Nej, nu lägger vi ner detta =)
#91 Calle säger
2005-11-15 01:27 - Anmäl

Jag har käkat Tetracyklin i 3 år snart... innehåller antibiotika, men har snackat med läkaren om det kan vara farligt att käka så länge, men hon sa att det är vanligt och att det är så pass liten dos antibiotika så att det inte blir farligt...DOCK så sa hon (när jag nämnde roaccutan) att det bör unvikas...att det är praktiskt taget lika med "råttgift" (hennes ord)... så jag vet itne....är less dock.......har haft dessa böldliknande finnarna i 3 år nu...verkar aldrig försvinna...har alltid NÅN sån här überstor finne (plus massa småfinnar då)... sjukt socialt påfrestande :/
#92 Calle säger
2005-11-15 01:37 - Anmäl

btw så måste även jag försvara det här med att knäppa finnar... sure, om dom är minimala så är det sjukt onödigt... men vem vill gå runt med en gigant0r finne på typ 1,5 cm i diameter (tro mig, dom finns) som är typ gul och äcklig....nej tack... då sticker jag hellre hål och klämmer lite lätt och hoppas på det bästa... ibland går det bra.... men jo.. ibland går det åt h-vete också... man måste vänta tills man vet att den är 100% mogen för plockning... man får helt enkelt stå ut med den i nån/nåra dar, innan man slår till... men STICK HÅL först... och koka nålen innan... kräma på med bakteriedödande efteråt, så brukar det gå bra.... jag har några ärr, men det är inte från dom jag har måstat klämma ut, utan från nåra såna här lömska jäklar som kommer från ingenstans och sväller upp till nån sorts überfinne på nolltid, sen försvinner dem och lämnar ärr.... man ba..."jaha?"
#93 David säger
2005-11-15 16:29 - Anmäl

Calle, få ett annat utlåtande. Tetracyklin i 3 år är verkligen inte sunt, din tarmflora blir rubbad, du riskerar få colon irritable (blödningar från ändtarmen) och en massa annat skit. Även vid en minstados på tetracyklin som är ett antibiotikum så kan det bli så att din kropp "programmeras" så att antibiotikum inte biter om du blir allvarligt sjuk i framtiden.
Jag hade inte lika stora "bölder" fast på ryggen var vissa stora, nu har jag kanske en finne varannan månad.
Vad säger din läkare, hur länge skall du hålla på och knapra piller? Hon måste ju ha ett VETTIGT mål med en behandling annars är det för fasen tjänstefel.
#94 Nick säger
2005-11-16 11:19 - Anmäl

Funderar starkt på att föreslöå roaccutan för min läkare men jag vet inte. Har ganska mycket småfinnar i hela ansiktet som jag har väldigt ont av men inga stora, ärrbildande finnar. Har lite svårt med det där att man inte får dricka alcohol också. Calle: att skaffa lugg är det absolut bästa sättet att dölja finnar i pannan! Döljer till 100% dessutom är det snyggt.
#95 Timmy säger
2005-11-25 17:44 - Anmäl

Hej. Är de nån här som har prövat "Vilantae"
#96 Anders säger
2005-11-27 19:48 - Anmäl

Att sitta framför datorn får man inte alls finar av eftersom strålningen frånskärmen torkad ut hyn, alltså om man sitter här dygnet runt får man inga finnar, däremot får man om kroppen vant sig vid att ha en uttorkande faktor omkring sig, lätt finar då det slutar eftersom huden då börjat producera mer fett till huden.
#97 Lasse säger
2005-11-29 14:24 - Anmäl

Calle:
Gå till en annan specialist!
Har du bölder och upplever det som ett socialt problem (gjorde jag med) så ska du helt klart prova Roaccutan.
Jag har haft problem sedan tonåren. Vanliga finnar som med åren övergick till att bli bölder istället. Käkade Tetracyklin i en omgång, blev marginellt bättre. Fick då Roaccutan och blev jättenöjd!
#98 Anders säger
2005-12-01 01:52 - Anmäl

Jag konsulterade hudspecialist då jag hade fyllt 30 och ännu hade hade finnar som i tonåren. Inte svårartat, mest irriterande och tröttsamt. Fick Roaccutan som fingerade fint. Det var jobbigt med den torra stramande huden, men det var ju övergånde. Övergående var tyvärr effekten också, hyn blev ungefär som vanligt efter ett halvår och några år senare var det minst lika illa som innan. Då fick jag en ny period Roaccutan. Rätt snart efter det var det lika många finnar igen och nu har jag nog mer än någonsin, hela ryggen också. Tror inte jag vill ta en tredje omgång. Det fungerar säkert på de flesta, men inte på mig tyvärr.
#99 John säger
2005-12-06 16:28 - Anmäl

David:
Man får inte colon irritable utav att äta tetracyklin. Colon irritable innebär inte att man blöder från ändtarmen. "Kroppen" kan inte programmeras att inte reagera på tetracyklin eftersom kroppen inte är målet för antibiotikabehandling. Utöver det finns det väldigt många olika sorters antibiotika. Men jag håller med dig om att äta verkningslös dos antibiotika i tre år inte är effektivt/lämpligt och sagda hudläkare borde se över sin behandlingsplan.
#100 Fredrik säger
2005-12-09 22:10 - Anmäl

Jag har provat alla tänkbara metoder att bli av med alla äckliga, vidriga finnar. Och jag kan säga att det som fungerat bäst hittils är att helt enkelt lägga ner allt vad svavelkrämer och andra "mirakelmedel" heter. De flesta sorterna torkar enbart ut huden och ger bara en viss förbättring inom en kort framtid, för att sedan få huden att producera mer fetter för att kompensera uttorkningen, vilket bara förvärrar situationen. Tipset är att använda en mild acnetvål morgon och kväll, det är det bästa. ACO fungerar bra. Man kan kompletterera med att några ggr under dagen när man känner att huden börjar bli fet, vaska av ansiktet i vanligt vatten. Men troligen det absolut viktigaste är att i så stor utsträckning som möjligt förebygga finnarna genom att undvika fet mat och mat med mycket socker!! (chips, choklad, pizza, pommes frites etc, blir ett helvete i ansiktet på dig efter ett par dagar).
Jag äter nu antibiotika och kompletterar med att tvätta morgon och kväll, tänka på dieten och vaskar ansiktet med vatten då och då, det fungerar faktiskt och har förbättrats nästan kontinuerligt i princip sedan jag satte igång med detta i oktober.
Ska man bortse från avsiktliga behandlingar av huden så är solning bokstavligt talat rena finn-mördar metoden. Det fungerar överlägset bäst av allt. På sommarhalvåret kan finnarna vara så gott som borta om det är fint väder en längre tid. Saltvatten och solning är mkt effektivt.
#101 Oskar säger
2005-12-11 23:09 - Anmäl

Hej! Undar lite om det är någon som använt Exuviance produkter? Jag hat testat de en period och märkte en liten förbättring, men de är ju så helvetiskt dyra...har även käkat Roaccutan i nårra månader och jag blev helt problemfri....ett tag, sen började de komma igen. Har även knaprat Tetralysal och de gjorde väl en viss förbättring, men inte slående kanske. Nu kör ja mest på apotekets Aco Ansiktstvätt och Ansiktsgel, föga hjälpsamt.
#102 Henke säger
2005-12-12 17:58 - Anmäl

Alla rengöringsmedel torkar bara ut huden. Det bästa är att inte använda något alls. Enligt egen erfarenhet så tror jag finnar uppstår vid stress, dåliga matvanor.
#103 Aron säger
2005-12-14 08:40 - Anmäl

Henke: Skojar du? LÅngt ifrån alla tvättar torkar ut huden, många gör snarare det motsatta. Visst blir huden torr om man tvättar med grönsåpa men prova att använda en riktig ansiktstvätt anpassad för din hudtyp.
#104 Axel säger
2005-12-16 17:37 - Anmäl

Jag har precis som mååånga andra här testat rengörings-tvättar och andra underverks-krämer. En del fungerade ganska bra om man använde regelbundet.
Men sen så fick jag ganska mycket acne på rygg och bröst (anledningen kan vara att man fick en släng av förälskelse, får igång hormonerna), så använda krämer var svårt och tog upp mycket tid.
Jag gick till en hudläkare och fick tips om Roaccutan.
När det gäller Roaccutan så är det inet snack om att den är bäst, dock så tar det ett tag innan stora förändringar sker. Jag har nu gått i lite mer än ett halv-år och nu börjar finnarna och porisarna försvinna helt. Om 4 månader är jag klar.'
Men vägen hit har varit ganska jobbig. Jag har kännt mig nere och inte viljat visa mig ute för att porisarna i början började blomma upp i ansiktet. Jag hade aldrig haft så mycket i ansiktet som jag hade för 4-5 månader sedan. Men sen så lugnade det ner sig och det blir bara bättre och bättre.
Så mitt tips till er som funderar på att börja med Roaccutan, det är jobbigt i början för att man får kanske lite mer finnar, håret blir jättetorrt och man blir på dåligt humöret (lite deppad ibland blev jag). Men det är bara att stå ut och förstå att det kommer bli bättre, och att tills slut så blir man fett fin och attraktiv.
Om ni har fler frågorangående Roaccutan, dess biverkningar osv så är det bara att fråga här bland kommetarerna :)
#105 adina säger
2005-12-18 20:28 - Anmäl

Diane fungerade umärkt för mig. Men jag antar att endast kvinnor kan använda det eftersom det fungerar som ett p-piller. Är det någon som har tips på hur man kan få bort acneärr?
#106 da4u säger
2005-12-20 23:17 - Anmäl

ät antbiotika - det försvinner!
#107 Emanuel säger
2005-12-24 12:01 - Anmäl

Sökte lite på internet och hittade en sida där de hade skrivit om tomatbehandling mot finnar. Sidan gav mig inget vidare trovärdigt intryck men här är vad som stod i alla fall; "GÖR EN ANSIKTSMASK AV EN SKIVAD FÄRSK TOMAT LÅT DEN LIGGA PÅ MINST 1 TIMME ELLER TEJPA FAST SKIVORNA SÅ BEHÖVER DU INTE LIGGA NED"
#108 Janne säger
2005-12-30 17:52 - Anmäl

Jag har ätit tetracyklin i lite mer än en månad, har inte märkt något speciellt.. Lite av finnarna har försvunnit. Någon som vet vad jag mer kan göra?
#109 erm.. säger
2005-12-31 00:05 - Anmäl

"ät antbiotika - det försvinner!"

nej, ät inte antibiotika om du inte verkligen behöver.
inte konstigt att en av sveriges farligaste sjukdomar heter
mrsa om folk knaprar antibiotika för acnebesvär.
antibiotika skapar bara nya sjukdomar!
#110 David säger
2005-12-31 11:12 - Anmäl

Menar ni att man ska använda en ansikstvätt som innehåller Salicylsyra, Glykolsyra eller Retinol för att sedan behandla med något som tex Stioxyl och sen återfukta ?
#111 mistadabolina säger
2006-01-04 11:50 - Anmäl

många och långa diskussioner om acne. jag har skummat igenom allihopa och kommit fram till ett par saker. först ska jag skriva att jag led av ganska allvarlig acne från jag var ungefär 14 år och framåt.

provade i princip ALLA medel som fanns på konsum/åhlens först, dvs clerasil o vad de nu heter. efter detta gick jag in på apotekets sortiment och provade det mesta, den där tvålen som skall användas för intimrengöring med bra ph, apotekets egna grejjer etc etc. efter detta var det dags för lite naturmedel, typ tee-tree oil el vad de hette o andra grejjer.

när inget hjälpte sökte jag mej till sjukhuset fick antibiotika utskrivet. till en början hjälpte det och finnarna minskade, dock försvann de ej helt. efter en tid återkom de. jag provade 3-5 olika antibiotikum med varierande effekt men inget hjälpte helt. då fick jag roacutan.

blev ordentligt torr, främst om läpparna, inga cerat hjälpte dock försvann acnen helt. jag led ej av några övriga biverkningar (kanske kommer att göra det i framtiden, den vet jag inget om). har flera vänner som även ätit roacutan utan större biverkningar.

Det är i prinicp bara kvällspressen som fokuserat på roacutan och dess biverkningar, det ger iaf mej en bild av problemet …. Rekommenderar ingen som ej mår bra psykiskt i övrigt att använda detta medel men för mej funkade det.

Ang. ärrbildning efter acne så gick jag till hudkliniken igen, där fick jag små sprutor med kortison i ärren, då försvann de.
#112 David säger
2006-01-05 23:10 - Anmäl

Har använt Zit Zappern nu i ett par månader och den är för mig totalt verkningslös. Rekommenderas inte.
#113 Johan säger
2006-01-07 23:37 - Anmäl

Du, mistadabolina! Det där med ärren och sprutan, hur funkade det och var fick du dem sa du?? Hur stora ärr hade du då?
Asså jag e grymt fåfäng, har använt jävla concealer många år nu.. Inte alls bra, täpper ju igen skiten. Klämde väl en del när jag var yngre, är rädd jag har ärr nu, jag vet inte riktigt. Kanske jag granskar mig för mycket, de är ju inte så där "tornvingstora" direkt. Nån annan som vet om ärr försvinner eller nåt? Kan ju alltid undra.
#114 Natalie säger
2006-01-08 12:37 - Anmäl

ett tips är att använda klinex (mjuka pappersdukar) att torka ansiktet med, istället för handduk då. Jag tycker det funkar.
#115 Erik säger
2006-01-08 14:41 - Anmäl

Har ätit/druckit vitamin-b5 i snart 2 månader och börja se bättring. På sidan där jag beställde stod det att skillnader bör ses efter denna tiden. Att det smakar äckligt i vatten håller jag med om men om man blandar det i saft eller något annat känns ingen smak av alls. Hellre käkar jag faktist en deciliter bajs än o ha finnar så det känns inte så farligt.
#116 PJ säger
2006-01-08 15:33 - Anmäl

Erik har rätt! B-vitamin är klart det bästa om man verkligen vill bli av med finnar och acne.
Jag har provat clearasil och allt vad det heter... Bara att inse att ingenting fungerar, men det gör B-vitaminen. Det kan jag lova er! Dessutom har jag hört att man får mer hårväxt av att äta B-vitamin (om man är intresserad).
Erik beställde tydligen från nätet men det finns ju på alla hälsokostaffärer och säkert apoteket med, dock vet jag inte om det ena är bättre än det andra. Det kanske någon annan kan svara på?
#117 Anders säger
2006-01-08 19:55 - Anmäl

Vad är det för b-vitamin. Är det vanliga brustabletter?
#118 Lars säger
2006-01-09 09:52 - Anmäl

Fråga om vitamin b5: Är det nödvändig5t att verkligen ta så mkt som upp till 15 gram per dag? Det är ju extremt mkt, 30 tabletter, dyrt som faan blir det ju...
#119 Zuki säger
2006-01-11 15:09 - Anmäl

Du köper Pulvret istället för tabletterna, du vinner på det i längden, tabletterna kostar 129:- & räcker i 15 dar typ, Pulvret kostar 200:- men räcker i 30 dagar,
så tänk innan ni handlar;)
#120 Stefan säger
2006-01-12 17:57 - Anmäl

Jag undrar om det här med vitamin b5, finns det några risker med att inta så stora doser?
#121 Gäst säger
2006-01-12 19:37 - Anmäl

För mig hände inget annat än att jag blev väldigt lös i magen. Ganska krångligt och dyrt blev det också, inget resultat på mig alltså. Orkade i och för sig inte mer än några veckor men jag tror ändå att om något låter för bra för att vara sant så är det också för bra för att vara sant.
#122 Iceman säger
2006-01-12 21:22 - Anmäl

Nej Nej Nej ta inte pulvret, har aldrig smakat något äckligare. Vad du än blandar det med så kommer det fortfarande vara äckligt, kommer bli en plåga att dricka blandningen.
Så jag rekommenderar tabletterna om ni nu är beredda att slösa lite mer. Annars så kan ni ju testa en burk av pulvret.
#123 Blö säger
2006-01-14 14:58 - Anmäl

B5 funkar visst
#124 Juned säger
2006-01-15 04:10 - Anmäl

Någon som vet någon bra product mot finnar på rygg och bröst??
#125 Gäst säger
2006-01-17 19:33 - Anmäl

Säger bara MD formula! Hela hudserien är kanon och säljs via bättre hudspecialister.
#126 Gäst säger
2006-01-27 14:43 - Anmäl

Nu har jag betställt zitzappern! hoppas fan att den funkar! Någon som är missnöjd?
#127 Robin säger
2006-01-27 21:31 - Anmäl

Du som skrev om vetegräs. Vad är det för nånting då? Hur skaffar man det, finns det att köpa?
#128 Patrik säger
2006-01-28 23:02 - Anmäl

Jag använder just nu bara aloe vera och ett "stick" i anne börlinds serie. förut hade jag alla produkter från henne "finns att köpa i hälsokostbutikerna).
Blir det ett bra resultat för de flesta som går till läkare? elr finns det många som får skitprodukter därifrån också?
För mig blev mitt ansikte finare när jag sluta att använa hela serien och bara använde aloe vera och stick ist. har lite kvar här och där ibland.
Har aco ansiktstvätt och stioxyl 5% ståendes hemma. men verkar inte bara som det täpper till huden. Är det bästa att gå till en läkare?

När försvinner acnen helt för det flesta?
#129 Gäst säger
2006-01-29 13:06 - Anmäl

Jag har provat ganska många olika produkter men har ändå aldrig färre finnar än när jag helt struntar i att tvätta och smörja in mig. Finnarna försvinner aldrig helt men så fort jag börjar tvätta och behandla blir det mycket värre. Vad ska jag göra?
#130 Patrik säger
2006-01-29 17:09 - Anmäl

Samma som mig då ungefär. Har inte så mycket men när jag börjar använde medel verkar det bara som att det blir värre. aloe vera och stick är det som hjälper bäst på mig. när försvinner finnarna HELT för det flesta? vi säger att man har finnar när man är 17-20. när är det som värst. i början, mitten elr i slutet av perioden? kanske olika, jag vet inte :)
#131 Martin säger
2006-01-29 17:52 - Anmäl

Jag har använt bodyshops teetree produkter ett tag nu och de fungerar väldigt bra på mig. Nu får jag bara nån enstaka finne i veckan. De produkter jag har använt är ansiktstvålen och hudkrämen som har en mattande effekt. Där finns även en concealer i teetree serien, men den dammar ganska mycket så den är inte att rekomendera till 100%.
#132 Patrik säger
2006-01-29 18:43 - Anmäl

okej, jag hade ngt liknande teetree. köpte det på hälsokostbutiken. men det blev bättre nu när jag slutat använda d flesta produkter. är det värt att changsa på hudterapeut/läkare?
#133 Nellie säger
2006-02-15 23:15 - Anmäl

Alla säger att man ska ha finnar när man är 16. Men varför är jag den ända jag vet som har det då? Av alla tjejer i alla fall. Just nu använder jag aco:s serie time. En mousse till ansiktstvätt och ansiktsvatten. Luktar fräscht, men har dock inte märkt någon förbättring. Är kanske bättre än innan jag började med det, men det är inte bra än i alla fall. När kommer detta sluta? Började inte förens efter att jag fyllt 16 och nu är jag snart 17. Borta snart?
#134 Kastor säger
2006-02-15 23:22 - Anmäl

Har hört att man blir av med finnar genom att lägga om kosten. Ingen fet mat, (chips, pommes, ostbågar och liknande) ingen ost, inte tomater eller citrus frukter (har alltid hört att citron var bra för huden, men det var tydligen fel) inga starka kryddor, helst inget socker och kolhydrats fattig mat. Undvik pasta, potatis vitt mjöl, bröd och ris och dylikt. Ät istället mycket fiberrikt och mycket grönsaker och frukt som har antiinflamatoriska egenskaper. Har lagt om kosten en hel del nu och hoppas att det ska hjälpa.
#135 Rio säger
2006-02-16 16:55 - Anmäl

Har hört att man behöver D-vitamin för om man har brist på det kan det resultera i akne. d-vitamin finns i bland annat fisk så det kanske är en ide´att käka fiskleverolj kapslar?
#136 Johan säger
2006-02-21 17:07 - Anmäl

vad det gäller Roaccutan hade jag inte varit så snabb att rekommendera den hur som helst...det finns rätt otäcka biverkningar som man kan drabbas av...dessutom finns det ingen garanti någonsin att man blir 100% acnefri resten av livet i samband med läkemedelsbehandling, eller någon annan behandling.
Sedan fungerar olika metoder mer eller mindre för olika personer, bla beroende av grundorsaken till att acneproblem har uppstått.
Jag har själv ätit tetralysal, som är antibiotika och japp....jag blev finnfri, totalt finnfri, och nu har det gått ca 2 år sedan jag slutade med det, och mina finnar är tillbaka....antibiotika vill man inte ta resten av livet precis....
#137 Anna säger
2006-03-02 12:03 - Anmäl

på vilken site säljs b-vitaminpulvret alla pratar om?
#138 Elin säger
2006-03-02 12:24 - Anmäl

Har själv problem med acne men nu börjar jag mer se att det är fula ärr efter en jobbig period när jag var 14.Vad ska jag göra? finns det något sätt man kan ta bort ärr efter acne?
#139 sanna säger
2006-03-02 13:59 - Anmäl

Mot ärr: Tca-behandling, en syra läggs på ansiktet i 4-5 omgångar med 1-1,5 vecka mellan varje. Sen tappar man ett tunt lager hud, alltså flagar mellan varje gång. Man blir alldeles stel i ansiktet och kan inte le eller äta ordentligt de första dagarna och man blir jäkligt rastlös. Jag gick i princip inte utanför dörren på en månad, isolerade mig helt från allt och alla. (min mamma kom med matleveranser och frukt med jämna mellanrum..) Det kostar ca 10000 + diverse krämer och efterbehandlingsprodukter. Blir man inte riktigt nöjd kan man göra om behandlingen eller bara göra en omgång av den ett halvår senare, mot betalning förstås sen är det bara att fortsätta slipa tills man tycker det är bra (vet inte om det kan ge framtida bekymmer, men ingen har sagt något om det). En nackdel är att man inte får vistas i solsken på 6 månader, man är rätt känslig, men jag fuskade en del med det. Var kanske dumt. Tycker trots allt att det är något av det bästa jag gjort, känner mig helt annorlunda, hade otroliga komplex innan. Det är som man fått nyare och fräschare hy (vilket man ju faktiskt i princip har fått), mjuk och len. Har man tid och råd är det verkligen att rekommendera.
Kolla med skönhetssalonger i telefonkatalogen eller tidningen, man hittar ofta annonser!
#140 chrille säger
2006-03-11 14:37 - Anmäl

Vitamin B5 säljs på www.akne.nu. Fungerar fantastiskt! Ingen mer fet hud, pormaskar eller finnar. Har testat det mesta på marknaden vad gäller hudkrämer, men det funkar inte. B5 är outstanding.
#141 Maria säger
2006-03-13 10:57 - Anmäl

Visst är det bra att äta hälsosamt, men någon större effekt har det inte på hyn. Jag har haft acne i många år och exprimenterat friskt med kosten. Uteslutit socker och mjölkprodukter, bara ätit grovt bröd, frossat i morötter, skippat starka kryddor och ätit helvegetariskt. Men denna hysteri ger ingen effekt, inte på mig i alla fall. Utan medicinering var min hy som bäst när jag bodde med min pojkvän och åt glass var och varannan kväll.
Är det någon som har provat laser? Hjälper det mot så kallad ytlig acne?
#142 Martin säger
2006-03-15 16:53 - Anmäl

Har fått tetralysal av min läkare. han sa att ungefär 80% av dom som äter det blir bättre. men när man kollar på internet skriver d flesta att d inte hjälpt. är det bara för d som inte blivit av med acnen återvänder och skriver på internet medans dom som blivit av med den struntar i det nu? ngn som har blivit bra efter att ha ätit det?
#143 Maria säger
2006-03-16 08:12 - Anmäl

Du Martin, själv har jag ätit tetracyclin (samma verksamma ämne som i tetralysal) men det fungerade inte. Roaccutan är det enda som har hjälp för mig, och då blev jag helt bra i ca 10 månader. Sedan har det gått lite upp och ned men aldrig ens i närheten av hur det var tidigare. Eftersom de flesta läkare drar sig för att skriva ut Roaccutan med tanke på dess dåliga rykte så får man pröva igenom de övriga medicinerna först.
#144 Martin säger
2006-03-19 23:26 - Anmäl

är väll olika då antar jag, för enligt läkare så blev ju ca. 80% bra.
#145 Lisa säger
2006-03-25 13:03 - Anmäl

jag är snart 26 år och har verkligen provat ALLT; allt som finns på apoteket, elsa hjeronymous, bioline, excuivance, murad, dermalogica, antiobiotika, roaccutan, diane p-piller... you name it. trodde att acnen skulle försvinna med åren men det verkar ju inte som det. använder just nu dermalogica, vilket verkar ok men inget undermedel. har även gått hos en homeopat och fått naturläkemedel mot mage/njurar, vilket jag verkligen tror på, men som inte visade någon förbätttring. ni som har "naturliga" tips, skriv in och dela med er. eftersom jag har haft acneproblem sedan tidiga tonåren, vilket väl snart blir 15 år, vet jag mycket om huden, acne osv och att det INTE BEROR PÅ DÅLIG HYGIEN osv. att kalla acne/finnar för orenheter är helt fel. ofta är de människor som har acne betydligt noggrannare med sin hygien än de som inte har några problem.
#146 Leffe säger
2006-03-25 13:23 - Anmäl

Lisa: http://www.akne.nu/ och köp Vitamin B5.. Funkar jävligt bra!
#147 Jessica säger
2006-03-30 07:51 - Anmäl

Neutrogena har släppt en ny serie som säljs på Apoteket. De gör reklam för den på Tv just nu. Jag köpte Wash Mask och använde den som mask flera dagar i veckan, och märkte faktiskt skillnad. Den innehåller Salicylsyra som gör rent på djupet. Rekommenderas!
#148 Malin säger
2006-04-10 18:07 - Anmäl

Hejsan alla med acneproblem!
Vill dela med mig av erfarenheter som kanske kan hjälpa nån.
Nr.1 Har ätit Roaccutan för några år sedan och blev helt problemfri.MEN den som påstår att antibiotika inte skadar din kropp får nog forska lite mer i det.Antibiotika slår bla. ut viktiga bakterier i tarmarna som kan ta lång tid att återställa.OCH så kommer i dom flesta fallen problemen tillbaks i nån form efter ett tag.Skulle aldrig proppa i mig sån skit igen.
Nr.2 Jag vet folk som har blivit av med sin acne genom olika typer av självläkedom/alternativ medicin.Att börja med att pröva att rena kroppen är inte dummt alls.Typ med tarmsköljning,lymfdränering m.m.
Nr.3 Att gå till en homeopat kan hjälpa.Är det en riktig bra sådan så ger han dig tex. sulfurpiller m.m. Jag fick bort det värsta i ansiktet men det tog tid.
Nr.4 Ärftlighet kan nog stämma i endel fall dock inte i mitt då ingen isläkyen har en ynka finne.
Nr.5 Sol,sol,sol verkar vara en av dom bästa medlena då man tillslut ballanserat upp sin kropp.Har varit ute och rest mycket och inte haft några problem då.Först när jag kommer hem så smyger dom små liven upp igen.
Nr.6 När jag varit ute och rest så har jag ätit allt i mellan himmel och jord.Ja,minst 5ggr så mycket snask och onyttigheter som hemma.Nu när jag är hemma så har jag slutat med mjölkprodukter och äter nästan ingen färdigmat.Hur kan det då vara värre här hemma?
Nr.7 Att låta huden andas är viktigt,ha inget smink som inte är oljefritt. ID makeup har fina produkter som bara inehäller mineraler,säljs på Ahlens city.

Det finns hur mycket som helst att skriva men nu orkar ni nog inte läsa mer.
Jag ska i alla fall flytta till ett solsäker land snart och hoppas att det sissta små plitorna försviinner då.LYCKA TILL!
#149 sara säger
2006-04-10 20:24 - Anmäl

Ja, vill man bli ett russin så är solning bra. Annars funkar B5.
#150 Malin säger
2006-04-11 13:08 - Anmäl

Oh jag glömmde skriva att jag för en vecka sedan börjat med att äta Pantoten (B-vitamin )tabletter och jag tror faktiskt att det börjar bli riktigt bra i ansiktet.
Såklart så ska man sola med måtta.M
#151 Eve säger
2006-04-12 22:35 - Anmäl

Hur lång tid tar det innnan "uppblossandet" försvinner när man äter B5?
#152 Malin säger
2006-04-24 13:10 - Anmäl

Mig tog det nog ca. 2v innan det blev riktigt bra.
Lycka till!
#153 Anneli säger
2006-05-03 21:17 - Anmäl

hej malin! vad för slags pantoten (b-vitamin) äter du?
har du köpt de i hälsokost eller på nätet?
har själv en burk från hälsokosten med etiketten pantoten, står att dagsbehovet är 2 tabletter. Hur många äter du per dag?
VÄLDIGT tacksam för svar..!
#154 Julla säger
2006-05-07 15:21 - Anmäl

Man skall äta nyttigt, det är det bästa man kan göra om man vill bli av med finnar.
Tvätta huden två gånger per dag,morgon och kväll. Sen ska man äta(dricka) linfröolja det är väldigt bra för huden det hjälper på mig. Sen skall man inte tänka så mycket på dem ha roligt, umgås med kompisarna och skratta mycket det mår man bra av.
Det finns saker som kan torka ut finnarna som oftast är bra, det finns på apoteket aco acnegel, men då måste man ha en fuktgivande kräm efteråt annars torkar huden ut och då bildas det ännu mer finnar ja lovar. Ät mycket frukt & grönt drick mycket mycket MYCKET vatten, och nu när det är så varmt också. Jag kan ge några exempel på nyttiga saker för huden, Jordgubbar(är väldigt bra) morötter, broccoli, fisk omega 3 är väldigt bra för kroppen, advokado och linfröolja som ja sa innan. glöm ej VATTEN!
#155 Malin säger
2006-05-16 09:43 - Anmäl

Hej Annelie!
Jag har köpt mina tabletter på www.greatearth.com. Sök efter Pantothenic acid 1000mg.
Jag gjorde så att jag började ta typ 4 tabletter första dagen sne ökade jag med en tablett per dag tills jag kom upp i 9 tabletter per dag.
Enligt andra så ska man ta minst 9 tabletter som högsta dos och göra det i minst 2 mån.
Sen trappar man ner vart efter som till den mängden man ser funkar.
Ja vet att detta kan låta som en helt sjuk mängd men det funkade för mig.
Vill dock bara påpeka att jag inte läst att dom här mängderna pantoten skulle vara ofarligt för kroppen men inte heller farligt.
Ska själv äta full dos ett tag till och sen gå ner,funkar det inte då så lägger jag av.
#156 Eve säger
2006-06-04 12:39 - Anmäl

Hej... Jag köpte vitamin B5 från akne.nu. Det bästa jag gjort i mitt liv!! Har nästan börjat kunna leva...
#157 Michy säger
2006-06-06 23:27 - Anmäl

hej eve! du anar inte hur glad jag blev av att läsa det du skrev...har nämligen börjat med b5 för exakt en vecka sedan, kapslar från akne.nu. Tror att jag har nån sorts uppblossning just nu, hoppet som var så högt innan är som bortblåst :(.
Min fråga til dig är hur länge du har använt b5? pulver eller kapslar? Och om du har mkt oljig hud? det har jag och hoppas att b5 ska hjälpa mot detta samt reducera finnarna..står allvarligt talat inte ut länge till...:/
#158 filip säger
2006-06-28 22:54 - Anmäl

Hej michy!
Undrar om du fått någon bättre hud sen du började med b5? Har hållit på i några dagar själv och skulle vilja veta om det hjälper.. Hur länge varade uppblossningen?
Hoppas det hjälpte dig!
#159 Michy säger
2006-07-01 19:23 - Anmäl

hejhej!
man ska ge b5 tre månader innan man kan vara säker på att det hjälper. det finns de som ser resultat tidigare och det finns de som sr det senare. därför kan jag egentligen inte uttala mig riktigt än, har idag hållit på i en månad. kan säga som så att oljeproduktionen har minskat, känns verkligen så iaf. tar mycket längre tid för min hud att bli glansig nu jämfört med innan. en annan sak som är riktigt bra är att mina finnar försvinner mkt snabbt efter att de väl blommat upp, kan nu tex trycka ut mogna finnar och nästa dag är det nästan inget kvar. de som sitter djupare under huden tar självklart längre tid att försvinan dessvärre. jag tror faktiskt på b5....efter en månad har det gett mig detta resultatet och det är väl vad man kan förvänta sig efter en månad. jag antar att om två månader till så är oljeproduktionen så pass låg att nya finnar ej kan uppstå. jag får fortfarande nån här och var men det känns mer kontrollerat på något sätt..kan uppdatera om en tid igen. ni andra får gärna också dela med er av era erfarenheter av b5! undrar t ex hur det har gått för eve. och lycka till filip! (ps: tror att min uppblossning varade i nån vecka...en vecka var det riktigt jävligt, sen blev det succesivt bättre)
#160 sara säger
2006-07-02 08:50 - Anmäl

Hej! Jag har ätit b5 i fyra månader. Har börjat trappa ned sen tre veckor tillbaka, äter nu 8 gram per dag med samma goda resultat. För mig började huden bli bättre efter första vecka, jag hade aldrig nån uppblossning alls. Jag får inga finnar längre, bara nån enstaka kan dyka upp men det är så sällan så jag har inte koll på hur frekvent det är. Pormaskar förekommer fortfarande men inte alls som tidigare. Huden är inte längre blank, inte ens på morgonen. Sen har huden också blivit otroligt len och mjuk, känns som om man är nypeelad jämt! Inte bara huden i ansiktet utan på hela kroppen, kan utan problem gå med linne för jag har inga finnar på rygg och bröst längre. Man kan nog säga att b5 har förändrat mitt liv, jag är jätteglad! Ska trappa ned ytterligare kommande veckor.
#161 Erik säger
2006-07-04 16:09 - Anmäl

Kolla in denna sida
med intressant info ---> www.acnefri.se
#162 Eva säger
2006-07-12 08:28 - Anmäl

Kul att läsa om alla tips och råd, vissa från väldigt långt bak i tiden. Hur som helst kan jag kalla mig själv som veteran i detta ämne. Har haft mediciner som Dalacin, (vätska o kräm) Abrela, Differin, Tetralysal, Oxytetral, Diane och Roaccutan (TVÅ gånger) och massor massor av naturläkemedel. Trots denna hord av mediciner och många besök hos hudterapeut har det ständigt kommit tillbaka.

Men visst har det blivit bättre varje gång! Jag tror all acne behandling är individuell och forskningsresultaten går isär. Mitt råd är att börja med de "lätta" produkterna och hjälper inte dessa, gå till en läkare!! Jag försöker hålla en jämn kost, motionera och få frisk luft vilket jag enser har en viss verkan. Stress har enligt mig en viss påverkan och SÖMN behövs! Det brukar sägas att huden signalerar som första organ hur en människa mår både psykiskt och fysiskt vilket inte låter helt fel, eller hur?

Till sist, det diskuteras mycket om Roaccutans biverkningar i media osv. Jag tror detta beror på att de männsikor som ex. begår själmord p g a denna medicin egentligen mår redan ruskigt dåligt. För när du börjar med Roaccutan (även andra mediciner) blir allting värre för en kort period för att sedan börja läkprocessen. Så till alla som funderar på Roaccutan, prata med din hudläkare även om det psykiska tillståndet!! Medicinen i sig fungerar kanon!!! Lycka till!
#163 Peter säger
2006-07-17 19:29 - Anmäl

En engelsk sida med Te som renar huden & levern från gifter innifrån
--> www.localharvest.org/store/item.jsp?id=4527
#164 Åsa_ säger
2006-08-23 23:16 - Anmäl

Undrar åter om nån har provat Vilantae? Jag har finnar på ryggen och bröstet men nästan aldrig i ansiktet... Hur kommer det sig? Och vilka produkter hjälper då?
#165 reporia säger
2006-08-25 16:16 - Anmäl

reporiatvålen kan köpas på coop forum.
#166 andreas säger
2006-08-25 19:01 - Anmäl

Det här med att ge upp mjölk produkter,chips,godis och allt i den stilen. Vad lever ni för egentligen? då har det gått överstyr, hud problem är så individuelt att jag tycker inte man ska säga till andra vad som är bra och dåligt, visst ska man tipsa om alla produkterna där ute, men inte plocka ut en speciell och säga at denna är bra för dig, man får prova sig fram, hur jobbigt det än låter. Jag har blandhud och vad som hjälper för just MIG är garnier's ansiktstvätt, peter thomas roth's ansiktsvatten och ibland när jag har tid brukar jag koppla av med lite gurkörts olja på ansiktet , fick jag från min farfar som var naturvårds läkare. Nu är jag bara på jakt efter en bra dags kräm :) men till poängen: ta inte någon på orden, börja smått och prova dig fram, man behöver inte slänga ut tusenlappar.
#167 Anna säger
2006-08-29 17:47 - Anmäl

Jag åt Roaccutan under gymnasiet i 6 månader och mådde grymt dåligt! Visserligen försvann aknen då, men den kommer tillbaka! Inte lika mycket men akne är oerhört svårt att bli av med. Efter gymnasiet (när man äntligen fick börja jobba!) slutade jag att använda puder, brunkräm o d på vardagarna och det mådde nog just min hy bra av.
Min mamma har en bok som heter huskurer (el. nåt liknande) och där står det att man
kan pudra potatismjöl(!) över ansiktet under natten. Det skall tydligen hjälpa mot pormaskar. Ett billigt hjälpmedel i alla fall!
#168 Jonas säger
2006-09-02 02:41 - Anmäl

Aknemedicin (Roaccutan) ger leverskada, det är tydligen värre än vad man trott, nära hälften får leverskador, det får ju en att tänka till alltså, läs på ->
www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,875042,00.html
#169 Rickard säger
2006-10-02 11:24 - Anmäl

Jag har haft svår akne i 4år och är nu 18år. Från små till stora bölder och väldigt mycket små vita varbildningar. Jag har tamejfan provat det mesta.. För 14månader sedan gick jag till en som testade min kropp med magnetterapi, och jag fick då reda på vilka mineraler och vitaminer, och massa saker om mig själv som stämde till 100%. Överaskande. Jag fick kosttillskott som magnesium zink och andra mer avancerade vitaminomineraler som jag ej kan namnet på. Jag fick en kostomläggning och hur jag skulle leva för att bli av med aknen. Jag fick reda på att jag var mjölkallergiker, vilket väldigt många akne drabbade också har utan att veta det, Testa er! Jag skulle avstå helt från socker produkter(senap ketchup oboy godis läsk osv, allt, inte bara godis o läsk,öl sprip, socker finns i allt), fet mat, mjölkprodukter (mjölk smör grädde ost osvosv) Jag skulle dricka mkt mer vatten, och fick en tvål till utsidan o en kräm om jag fick torr hud.. hållt på nu 14månader och nu är det helt borta, och det var svår akne vi talar om.. Det gav resultat efter 4månader ungefär. Jag känner min kropp mycket bättre, provat att äta nån halv chips påse o nästa dag är huden fet och flammig.
O man blir ju inte fet heller utav denna livsstil och man mår toppen, nu skulle jag aldrig kunna tänka mig stoppa i mig varken godis läsk eller chips för nu vet jag hur äckligt det egentligen är och vad det innehåller, det är sjukt vad föreldrarna ger sina barn egentligen, skärpning.
Och håll inte på med massa skräp som roaccutan, det förstör din kropp ordentligt på många vis.

Lägg om kosten och ditt sätt att leva, det hjälper utan tvekan på lång sikt.
#170 Rob. säger
2006-10-26 21:46 - Anmäl

Hej jag undrar om det finns någon snabb kur mot finnar.. jag har nu tröttnat har inte haft så farligt med finnar förr så har inte direkt oroat mig men nu har det bara kommit och gått. idag märkte jag hur hela mitt ansikte var alldeles rött rund om kring finnarna men hur ska man då göra om man inte får klämma finnarna?. Jag har aldrig riktigt brytt mig om mitt utseende så där så att jag börjar dölja ansiktet som nu. Nån som har kansk nån bra kur som man kan göra hemma?. jag har nyss fyllt 16 år och jag antar att detta är bara början men man kan väll bekämpa det?. Tack i förhand.
#171 K. säger
2006-10-27 14:23 - Anmäl

Jag har just nu köpt pantoten från hälsokost affären , som innehåller vitamin B5 , men det står att man ska ta 2 tabletter om dagen och de innehåller 200mg/tabletten. Har hört att denna vitamin ska vara bra mot acne, men jag har väll kasnke itne så jätte många men dem stör mej och jag orkar inte ha massa salvor och skit i ansiktet längre som bara torkar ut huden dessutom. Men har nu läst att om det ska hjälpa s måste man ta upp emot 10 GRAM om dagen ? Men om man inte ha så jätte mkt finnar men vill ända ha bort dem tro ni det hjälper att ta dessa tabletter som endast innehåller 200mg/ tabletten som man ska ta två ggr om dagen ? Får annars köpa ngt som e starkare från internet , men dem verkar ju lite skumma .. man vet ju aldrig med sånna tabletter , köpte dessa för det e ett känt märke som man kan lita på. Va ska man göra ? har bara använt dessa tabletterna i 2 dagar så vet ju inte än om dem jälper men borde väll inte göra det om man ska ha uppemot 10 GRAM om dagen ? =)
#172 Sandrooe säger
2006-10-27 14:28 - Anmäl

JA har med sett dem sidorna på internet som t.ex www.vitaminb5.se Dem skriver ju egentligen inte vad dem innehåller och hur mkt en tablett inneåller , står bara hur många tabletter man ska om dagen .. tkr dem e lite skumma .. bättre att köpa från hälsokostaffären isf men om man verkligen behöver 10 gram om dagen e det dem ju för "svaga" men dem kasnke hjälper mot dem som har lite mindre finnar ? NÅN SOM HAR NGN ERFARENHET OM DETTA ? hade vart tacksam för ett svar :)
#173 David säger
2006-11-02 18:21 - Anmäl

B5 hjälper inte mot ACNE eller FET HY som dom säger .Köp det inte för det smakar äcklit och så blir man blir bara lös i magen.Rekommendar det verkligen inte.
#174 Johan säger
2006-11-03 18:23 - Anmäl

Har även jag köpt vitamin b5 på hälsobutik, mina innehåller dock 1 gram per tablett och en burk med 90 tabletter kostade 173 kr. Om jag då ska börja med 10 gram, dvs 10 tabletter om dagen kommer ju det att kosta mej 173 kr var tionde dag, är inte det lite väl saftigt för lite vitaminer? Någon som vet hur stor dos "ren" vitamin b5 som behövs (om man nu antar att acne.nu har svag koncentration och höga doseringar)? På min burk, från greatearth, står det 1 tablett/dag.

Tacksam för svar.
#175 sara säger
2006-11-03 23:30 - Anmäl

Jo, vitamin B5 hjälper visst mot akne och fet hy!! Det bästa jag nånsin prövat. Ja, man ska börja med en dagsdos på 10 gram. När man blivit bra i hyn kan man sen trappa ned till den dos man behöver för att hålla huden fin. Om man köper från vitaminb5.se så kostar den dosen 199:- för 30 dagar om man köper pulvret. Deras b5 pulver innehåller just 100% pantotensyra, tabletterna som är lite dyrare innehåller till största delen pantotensyra förutom de ämnen det som håller ihop tabeletten. Så det finns inget man kan köpa på nätet som innehåller en högre, starkare dos b5! Jag rekommenderar ändå tabletterna som blir lite dyrare. Du slipper den beska smaken man får när man blandar pulvret med vätska. Men framförallt är det mycket lättare att dosera. Man ska ju dela upp intaget på minst 3 tillfällen under dagen för att få i sig tillskottet kontinuerligt. Det blir rätt krångligt om man ska blanda ut pulver i nån dryck när man är på jobbet/plugget etc.
#176 Åsa_ säger
2006-11-22 09:59 - Anmäl

Hej! Jag har ätit pantotensyra nu i 10 dagar, 10 gram/dag. Köpt pulvret via nätet. Jag tycker inte det är så äckligt som endel här skriver. Det smakar ungefär som magnesyl brus. Det jag har märkt är att jag har fått en rejäl uppblossning, har så svårt att inte klämma också så jag ser helt förjävlig ut. Vill knappt gå ut. Även på ryggen. Några positiva effekter har jag också märkt, att min hy fått finare/jämnare färg är väldigt tydligt. Sedan jag fick barn 2000 har min hy varit lite gråbrun. Trodde det berodde på att jag röker men tydligen inte. Har läst att pantoten hjälper mot glåmig hud och vita fläckar på naglarna oxå. Det är väl något med kroppens upptagningsförmåga/omvandling av vitamin B5 som vi med fet acnehud lider av.

Återstår att se när uppblossningsskedet går över.
#177 Elin säger
2006-12-28 14:14 - Anmäl

Jag har haft problem med min hy så långt tillbaks jag kan minnas, är nu 15 år och har redan börjat få ärrbilningar inuti min hy på vardera kind. När jag var mindre och började få mina första finnar klämde jag dom hela tiden (utan att tvätta ansiktet). Jag var förståss liten och förstod inte riktigt vad det hela med finnar och klämning innebar utan jag bara klämde. Det varierar lite i mängd, vissa perioder har jag väldigt stora problem med hyn medans andra perioder kan vara lite lättare men jag har aldrig riktigt känt mig nöjd och aldrig riktigt vågat visa mig utan foundation som jag täcker hyn med. Jag upplever det här som extremt jobbigt och är nu ute efter vilken lösning som helst som jag hoppas ska kunna hjälpa mig, men jag vet inte om det är dax att ge upp ännu.. Som det är idag är jag väldigt rädd om min hy och gör för det mesta allt jag känner till som är bra för hyn. Jag använder mig av "Visible clear" från apoteket som innehåller smått "grus" som hjälper hyn att avlägsna döda hudceller. Det är en av alla hundra produkter jag testat, och jag får nog säga att jag är nöjdast med denna. Ser dock ändå inte resultat som jag vill. Tvättar mig morgon och kväll, och lägger på en återfuktnigssalva i samma serie efter tvättning. Har numera börjat dricka mängder med vatten eftersom det ska vara bra för hyn, det kan säkert handla om 15-20 liter per dag, om inte mer. Det kan ju i vissa fall bildas ärr och sår som får dras med hela livet om man klämmer sina finnar, och det är ju sånna ärr som jag fått på kinderna men jag undrar nu, kommer jag alltid ha dessa ärr kvar eller finns det någon som helst förhoppning om att de kan försvinna och jag får en fin hy? Jag är i väldigt stort behov av hjälp och undrar även om en laserbehandling skulle kunna hjälpa mig? Finns det någon som har ett svar till mig eller som kan hjälpa mig så blir jag evigt tacksam!
#178 Anders säger
2006-12-28 15:02 - Anmäl

Elin: Det finns flera olika medicinska behandlingar som är väldigt effektiva mot acne. Du bör omgående söka din vårdcentral för att få behandling. Om den inte är effektiv kan din vårdcentralsläkare remittera dig vidare till hudkliniken där det finns ytterligare behandling att tillgå. Idag ska ingen behöva lida av ärrbildande acne i den grad som du beskriver.
Jag skulle också råda dig att sluta dricka så mycket vatten som 15-20 liter. Det är inte nyttigt och du kan få andra hälsoproblem såsom t.ex. urininkontinens då du måste gå på toaletten väldigt ofta. Laserpeeling är inget som du skulle ha hjälp av utifrån det som du beskriver.
Slutligen sök inte dyra skönhetskliniker eller motsvarande. De tar ofta rundligt betalt för behndlingar som är mindre verksamma än de medicinska men ofta i finare förpackningar.
Lycka till.
#179 Nina säger
2007-01-15 02:03 - Anmäl

allt allt är skitsnack! jag känner folk som inte tvättar ansiktet o inte använder nånting på ansiktet o duschar kanske en gång i veckan har inte ens en liten finne på ansiktet! Vad beror det på?
#180 Jq säger
2007-01-15 09:33 - Anmäl

Nina: Jag känner folk som är snygga och jag känner folk som är fula.
Jag känner folk som har små fötter och jag känner folk med stora fötter.
Vissa drabbas mer av akne än andra.
Fatta pucko!
#181 Frida säger
2007-01-18 22:35 - Anmäl

Hejsan. Är sugen på att prova vitamin b5, men är rädd att allt bara är bluff. Fungerar det verkligen så bra som de sägs ? Någon som har erfarenhet av detta? Jag är trött på tips som ändå inte hjälper och vill ha någonting som verkligen fungerar!!!
#182 Nina säger
2007-01-21 08:12 - Anmäl

Vissa drabbas mer av akne än andra.

Men varför?
#183 Robin säger
2007-01-21 11:04 - Anmäl

Nina: Det är genetiskt betingat till viss del. Somliga har mer otur än andra. Det man måste komma ihåg är dock att det i de allra flesta fall är ett övergående problem.
#184 Lina säger
2007-01-26 10:11 - Anmäl

Jag har provat vitamin B5 i tre veckor nu. Var väldigt skeptisk till att det skulle fungera men nyfiken som jag är valde jag att testa. Har inte så mkt acne men det jag har stör mig. Tyckte först att jag kunde se viss skillnad i ansiktet men nu ser jag precis ut som vanligt igen. Ryggen har dock blivit bättre. Har en burk kvar som jag ska använda upp, sen får jag se om det är någon skillnad då. Om du överväger att prova så rekommenderar jag tabletter eftersom man ska ta B5 minst 3 gånger om dagen. Mycket smidigare än att hålla på att blanda ner det i dryck.
#185 Jonas säger
2007-01-26 10:39 - Anmäl

Mina tips:
1. Var ute mer, få sol på dig
2. Tvätta fejset med någon mild lämplig tvål typ facial wash
3. Sluta kläm
4. Köp ett täckstift
#186 Anna säger
2007-01-30 16:51 - Anmäl

Rickard!!! Var fick du magnetterapin? Hur går man tillväga och hur kan jag veta att det är ett bra ställe?
#187 Ann säger
2007-01-30 21:35 - Anmäl

Hej! Om man använder stioxyl och finnarna försvinner ska man då fortsätta med behandligen som förut eller kan man minska den eller rent utav sluta ? Någon som vet ? Tacksam för svar :)
#188 Maria säger
2007-01-31 10:06 - Anmäl

Hallå! Hur fungerar en magnetterapi? Vad är det som undersöks? Tack på förhand!
#189 Erika säger
2007-02-04 23:42 - Anmäl

Hejsan. Jag har beställt Vitamin b5 för nån dag sen och ska snart börja äta det, men undrar om den eventuella uppblossningen som många talar om, kommer direkt man börjat äta b5 eller om det tar några dagar ? och hur länge varar den ? Är rädd att jag inte kommer våga gå ut :S
#190 Lisa säger
2007-02-06 23:46 - Anmäl

Hejsan. Jag har nyss börjat äta vitamin b5 och valde att köpa tabletterna. Upptäckte nu att de är ganska svåra att svälja, i alla fall för mig, och jag undrar om någon vet om det går bra att krossa dem och blanda ner de i tex. Fil eller yoghurt. Som det är nu får jag knappt ner dem :S HJÄLP!
#191 Wilma säger
2007-02-11 19:39 - Anmäl

Jag blossade upp i vuxenakne när jag var 20. Sedan dess har jag haft problem. Jag har ätit Roaccutan två gånger och det har funkat men sen alltid kommit tillbaka. I början små vanliga finnar och sen mer böldliknande. Nu har jag precis beställt Vitamin B5 och jag vill så att det ska fungera. Jag var helt finnfri i ett år och det var underbart men nu är jag tillbaka på ruta ett. Bölderna finns mest på halsen och mot käken på sidorna. Helt vidrigt. Roaccutan hjälper som sagt men inte för alltid och att äta Roaccutan en tredje gång är jag mycket tveksam till. Jag tror inte att jag orkar gå igenom så torr hy och så torra ögon och så mycket såna jobbiga problem igen. Jag återkommer när jag provat B5 ett tag.
#192 Fredrik säger
2007-02-11 20:40 - Anmäl

Wilma:
Har haft samma problem som du. Och jag beställde vitamin b5. Har tagit dom i ca 3 veckor och jag har redan märkt en betydligt skillnad.
En varning dock. Du kommer bli riktigt lös i magen första veckorna.
#193 Gäst säger
2007-02-11 21:30 - Anmäl

Jag gillar inte att svälja tabletter alls, men jag har hittat nåt som funkar för mig, jag tuggar på ett kex lr hårdbröd, sen lägger jag bara in tabletten "i tuggan". Man märker ju inte tabletten utan känner bara brödet :)
#194 Fredrik säger
2007-02-11 21:54 - Anmäl

Vitamin b5 finns som pulverform också.
#195 Maja säger
2007-03-15 12:36 - Anmäl

Jag har precis börjat med vitamin B5 och jag är också väldigt nyfiken på resultat! Jag kan ändå inte låta bli att bli lite skeptisk till det, men jag VILL att det ska funka och det är värt att testa!
Hade tonårsfinnar när jag var tonåring, men sen hade jag uppehåll i något/några år, det var helt underbart! Men nu så verkar det som jag har fått vuxenakne istället... känns inte så jävla kul.
Har provat det där dom gör reklam om på tv som man köper på apoteket. Var tvungena tt sluta med det då hela ansiktet blir rött, flagigt, kliigt, svidande och det kändes som läderhud. Näre tack, då har haf hellre akne.
Har inte orkat ta mig till någon läkare och är inte heller sugen på att ta en massa grejer som man får jobbiga bivekrningar av och inte heller får vara ute i solen... speciellt inte nu när det börjar bli vår!
Som sagt, ser fram emot resultat! Jag köpte pulvret för att tabletterna var slut på lagret. Ja det smakar verkligen HELVETE, och jag ska aldrig mer blanda ut det med vatten eller hälla det i munnen (!?) som det står att man kan göra... det är helt galet vidrigt!
Nu så brukar jag blanda ut det i söta trycker tex. saft eller juice. doch bara lite så man kan "shota" ner det. Det har ju en tendens att klumpa sig och klumparna är svåra att dricka ner för dom smakar helvete. Det har jag dock löst med en mjölkvisp (sån man skummar mjölk med)...
#196 Mrbiceps säger
2007-03-15 14:28 - Anmäl

Jag kommer kanske med det konstigaste tipset, men jag berättar det i alla fall... Jag fick bort mina finnar genom att sola solarium och dricka mkt vatten,(vet ej om vattnet hjälpte, men har hört av nån att det ska göra det) solarium e kanske inte så bra i längden, men för att få bort mina finnar funkade det utmärkt! Vanlig sol funkar förståss också om man råkar bo i ett sånt klimat =)
#197 Anders säger
2007-03-18 15:22 - Anmäl

Har haft problem med akne sedan 14 års ålder. Är 32 år nu. För lite över ett år sedan fick jag nog och besökte läkare. Vägrade ta en kur Roaccutan som jag provade runt 18-års åldern (fick en massa ruggiga biverkningar). Läkaren var mycket förstående och kunnig. Han tog några tester på mig och berättade att nästan alla hudsjukdomar beror på att man äter kost som kroppen inte tål. Jag fick rådet att dra ner på rött kött och fläsk (köttfärs, hamburgare, korv, köttbullar, skinka osv) men att jag fortfarande kunde äta fisk och fågel. Fick även sluta med laktosprodukter som mjölk, ost m.m.
Fick även tipset att dricka 2-3 liter vatten om dagen, äta morötter 1-2 kilo morötter i veckan och ta kosttillskott. Har nu levt efter detta i lite över ett år och har inte längre några finnar eller pormaskar. Huden har en fin lyster och jag behöver inte använda några konstiga salvor eller preparat som innan. Jag är hur glad som helst att jag träffade just denna läkare. Nu har jag bara några ärr kvar i ansiktet som jag kommer förbättra/ta bort till hösten. Nu mår jag bättre än någonsin.
#198 Mrbiceps säger
2007-03-18 17:44 - Anmäl

#197 Anders: JAg har också lagt av med dom flesta mjölk produkterna nu och dricker vatten som aldrig förr, otroligt hur bra detta funkar... sköljer också ansiktet 2 ggr/dag utan tvål eller annat svammel =D
#199 Krizz säger
2007-03-28 18:36 - Anmäl

Enlaste sättet att få ner mängden finnar är att LÄGGA AV MED GODIS och sockerhaltiga livsmedel. Kakor, bullar, CocaCola mm. Drick mycket vatten.Det tar några veckor innan man märker skillnaden men står man ut så blir man bättre och bättre i hyn. I de länder som man inte äter mycket sockerprodukter har ungdomarna mycket färre finnar och i många fall inga alls eller jättelite.Asien är ett exempel. Sen är det bra med en vitamin varje dag, speciellt om man inte diggar grönsaker så mycket. En myt är att choklad ger finnar men det är SOCKRET i chokladen som ger finnarna. Hälsning från "En Som Testat med GOTT Resultat"
#200 Emma säger
2007-03-30 20:03 - Anmäl

Tänkte börja med vitamin b5! Och undrar om vitaminerna från hälsokost butikerna ger lika bra resultat som de från internet? (För det känns ändå lite konstigt att köpa tabetter på intenet... ) Någon som har haft nån erfaranhet av det? Hoppas verkligen att b5 hjälper :)
#201 Maja säger
2007-03-30 22:36 - Anmäl

Ja nu har jag då provat vitamin B5 ett tag... har tagit mer än halva burken, har varit duktig och druckigt ner det vidriga pulvret 3 ggr dagligen. vete sjuttom om det blivit något bättre resultat.. kanske har fått mer liv i huden i ansiktet, men jag vet inte om det är inbillning... först fick jag en explosion av småfinnar i pannan som jag inte haft tidigare, men dom har försvunnit nu, läste att det kunde bli så i början. det som jag lider mest av är dom där onda finnarsna som är som knölar och nästan omöjliga att klämma. dom är mest på hakan... har inte lika mycket nu, men det gå i vågor, så jag har ingen aning om det är B5 eller bara en tillfällighet. förvunnit har dom dock inte. är det ngn som blivit av även med sånna finnar med B5? hur lång tid tar det innan man ser resultat? jag ska nog ge det en burl till.. men den här gången så hoppas jag att tabletterna finns på lager, för det där pulvret står jag nästan inte ut med längre... helt vidrigt!
#202 Nils säger
2007-04-06 16:19 - Anmäl

Lite saker jag kommit fram till angående problem med bla huden är då enligt mig att det är obalanser i antingen mag/tarm, hormonsystemet eller att utrensingssytemet (lever, njurar mm) inte funkar som det ska och då tex utsöndrar gifter via huden i större eller mindre grad. Om man tänker på alla kemikalier/tungmetaller vi får i oss dagligen på olika sätt så är det inte konstigt att vi får alla möjliga problem i kroppen i större eller mindre grad beroende på vad för slags kemikalier/tungmetaller och i vilken mängd dessa finns i kroppen, sen beroende på kost/livsstil så kan kroppen hantera dessa gifter olika bra. Detta med att vissa människor inte tål viss föda och därigenom får utslag stämmer ioch med att problemet i kroppen finns kvar, så mycket av behandlinarna är då enligt mig bara symtombehandling och går inte till orsaken till problemet, så sök på internet om just dessa ämnen för att få mer info om behandlingar/vad man kan göra i varje enskilt problem , mage/tarm, hormonsystemet eller lever/njurar

så hoppas detta hjälper någon
#203 matilda säger
2007-04-15 18:52 - Anmäl

Hej, jag har nu suttit och skummat igenom de flesta kommentarer och känner mig lite småsugen på att köpa B5 vitaminer. Själv har jag måttlig acne som kommer i perioder, men stör mig mest på att jag har så fet blank hy, främst i pannan.

Något som hjälpt min hud att bli bättre är att sluta tvätta mig helt med vatten i ansiktet! Det har bara torkat ut huden och gjör den mer irriterad och rödflammig. Jag använder mig just nu av en skonsam rengörings "mjölk" från BIOTHERM. den är allergitestad och speciellt utvecklad för känslig hy. Den ska appliceras morgon och kväll med cirkelrörelser i hela ansiktet, denna avlägsnar man sedan med en bommulls-pad. Produkten kan man käpa på närmaste Åhléns och kostar ca 250:-, den är dryg så den räcker länge! (Prisvärd) Huden mår mycket böttre nu utan vatten!

Det gäller at vara ute i friska luften och röra på sig oxå, dricka mycket vatten och äta en frukt istället för efterrätt efter maten någon soltimme skadar inte heller.
Någon som tycker att B5-vitaminerna är prisvärda och som har fått ett klart resoultat?
#204 Maja säger
2007-04-16 11:33 - Anmäl

Nu har jag börjat med tabletterna istället för pulvret. Är sååå skönt att slippa dricka det vedervärdiga pulvret! Jag tror det blev en högre dos när jag börjad med tabletterna, liksom 20 tabletter om dan! Blev lite skum i magen första tiden, men jag var envis, så det gick över. Fick några små finnar som blossade upp, men dom försvann.
Alltså min rygg har blivit näst intill finnfri. Det kan komma ngn enstaka, men dom brukar vara snabba att bli av med. Förut hade jag massor hela tiden, stora som ömmade, men dom verkar vara pust veck!
I ansiktet har det också blivit en klar förbättring, jag vågar inte riktigt säga det, för då kommer dom väl tillbaka ;P
Kan också få någon enstaka där ibland, men jag tycker dom försvinner snabbare, förut hade jag massor, speciellt på hakan.. också stora innåtgående som inte ens gick att klämma.
Har nog dessutom fått mindre fet hud i andiktet. Vågade mig t.o.m ut i solen igår utan smink! Fick lite färg i ansiktet, och nu känns det ännu bättre.
Det blir inte ärr, men fula märken som sitter kvar länge när finnarna försvunnit.. men med lite sol, så hoppas jag att det också ska reduceras.
Det som jag fortfarande har problem med dock är stora fula porer på näsan och hakan, vet inte hur jag ska bli av med dom. Men nu är jag så glad att jag har mindre finnar, så jag orkar inte riktgit tänka på dom.
Jag ju kanske påpeka att jag kombinerar B5 vitaminerna med ansiktstvätt från apoteket. Jag använder Nutrogena ansiktsskrub på morgonen och ansiktsmasken på kvällen. För att att återfukta använder jag deras ansiktslotion. Tycker det funkar bra!
#205 Christine säger
2007-05-01 20:49 - Anmäl

Prova tarmrening för att minska hudproblemen
#206 Nils säger
2007-05-03 11:38 - Anmäl

Kolla in denna tråd -->

www.shortcut.nu/default.ns?lngItemID=526&action=viewcontribution&int
ContributionID=170080&orderby=1

som diskuterar samma ämne, finns nåra intressanta svar från nåra personer om hur dom blivit bra i hyn utan att kladda på en massa krämer/kemikalier, håller helt med dessa personer och christines i inlägget innan om tarmrening tex
#207 Nils säger
2007-05-03 11:42 - Anmäl

Hmm....länken blev inte fullständig (i förra inlägget), så jag skickar den igen här -->

www.shortcut.nu/default.ns?lngItemID=526&action=viewcontribution&intContributionID=170080&orderby=1
#208 Nils säger
2007-05-04 05:12 - Anmäl

Här är en till länk i samma ämne och inom samma område som inläggen jag skickat innan, gå ner till delen "Hudvårdstips inifrån" -->

http://lalisen.blogg.se/hudvrd_frn_hlsobutiken.html
#209 Hoppas säger
2007-05-06 11:38 - Anmäl

Hej alla tappra..

Har läst det mesta på nätet om akne och alla möjliga kurer som finns, både medicinska och naturliga. Jag själv är ett offer med flera års besvär bakom mig. Min hudtyp är väldigt fet vilket jag antar är den största orsaken till mina problem. Som många andra skriver så påverkar detta mitt liv och det är inget jag kan förändra utan jag bara känner så. Därför tänkte jag nu skriva ner min historia.

Det hela började sista året på gymnasiet. Hyn blev fetare och fetare och så småningom började aknen dyka upp. Som så många andra prövade jag ALLA möjliga krämer från apoteket, ansiktstvättar, lotioner, ja allt det där som man ska inleda med. Inget hände, hyn verkade bara bli mer och mer irriterad. När jag fick min första läkartid skrev han ut dalacin åt mig. Det funkade i ett par månader men när jag slutat med den kom problemen igen, värre. Då började min tetracyklin kur. Jag höll på i ungefär 2 år med vissa avbrott då och då, en gång testade jag även en proactivekur emellan. Resultaten var helt ok måste jag erkänna. Under de 2 åren med tetra var jag helt nöjd, visst finnar då och då men under kontroll. Men den feta hyn kvarstod. Så i slutet på förra året började hyn bli ännu mer fet och till råga på allt började min akne blossa upp rejält, det var som om tetran hade slutat fungera, eller avta i alla fall. Jag trodde det var en fas som skulle gå över men så var inte fallet.

Det var då jag bestämde mig för att testa B5. I början på februari började jag min B5 kur efter många om och men, trodde såklart det var en bluff. 10g om dan och tetracyklin samtidigt, hade ändå tabletter kvar av dessa kunde lika gärna köra slut på dem. Den beryktade uppblossningen kom efter några dagar och höll i sig ända till mitten av mars. Jag fick panik, la av med B5 helt och fortsatte bara med tetra igen. Men den feta hyn kom åter, alltså måste B5 gjort något åt den under kuren för det kändes bättre på den fronten i alla fall. Så i början på april tog jag upp B5 igen, jag vet är lite velig här men men, och nu en månad senare känns det verkligen som att det börjar fungera något. Inte alls lika fet hy idag, blir snarare väldigt torr efter tvätt på morgonen och det håller i sig under halva dagen ungefär, sen blir hyn något fetare men absolut inte i samma utsträckning som tidigare. Men detta tyder bara på att det fungerar. Aknen har dessutom lugnat ner sig avsevärt, inte en ända riktigt stor finne på över 2 veckor. Känns mest som att det som är kvar är lite märken och småfinnar som torkar ut. Så nu ska jag fortsätta med detta över sommaren och hoppas verkligen på att förbättringen håller i sig.

Hoppas mitt inlägg hjälper någon i alla fall, märkte nu att det blev lite långt ..

Ta hand om er alla och lycka till.
#210 Günther säger
2007-05-21 09:48 - Anmäl

Jag har tidigare genomgått en roaccutanbehandling. Det var en mycket torr och besvärlig period (Med hudlotion så blev det genomförbart). Men nu har det börjat komma tillbaka acne igen. Så frågan är om man ska ge sig på roaccutan en gång till eller kan det där B5 som vissa här pratar om vara lösningen andra gången?

Jag minns att min hudläkare sa att man under den här tiden av året inte påbörjade några behandlingar (syftade på roaccutan) på grund av att det är så varmt och stark sol. Om jag istället satsar på B5 borde jag kanske vänta till hösten med det också för det borde kanske vara lite känsligt? Annars kanske man kan tänka sig att B5 i kombination av sol och varmt väder fungerar nästan lika bra som roaccutan under andra delar av året? Vad tror ni?
#211 Maja säger
2007-05-30 12:51 - Anmäl

Jag tycker inte B5 hjälper mirakulöst. visst, det kund eha gjort viss bättring, men men all huvudvärk man fick och rutten kista är det nästan inte värt det. dessutom blir det sjukt dyrt om man nu ska äta 20 (!?) tabletter om dan som det står att man ska göra... näe.. en gång akne, alltid akne, så känns det.... lika bra att hoppa i spat.. typ.
#212 Jana säger
2007-09-18 13:53 - Anmäl

Det absolut allra viktigaste är frisk luft varje dag och ät normalt.. äter du för lite producerar huden mer talg/olja. Sen kan du inte glömma bort att dricka mycket vatten. Drick runt 8 glas vatten per dag.. och drick inte små klunkar då och då utan drick ett helt glass vatten åt gången eftersom korppen renas bättre då

Så,

* FRISK LUFT
* MAT
* VATTEN
#213 Jana säger
2007-09-18 13:54 - Anmäl

Det absolut allra viktigaste är frisk luft varje dag och ät normalt.. äter du för lite producerar huden mer talg/olja. Sen kan du inte glömma bort att dricka mycket vatten. Drick runt 8 glas vatten per dag.. och drick inte små klunkar då och då utan drick ett helt glass vatten åt gången eftersom korppen renas bättre då

Så,

* FRISK LUFT
* MAT
* VATTEN
#214 Jana säger
2007-09-18 13:54 - Anmäl

Det absolut allra viktigaste är frisk luft varje dag och ät normalt.. äter du för lite producerar huden mer talg/olja. Sen kan du inte glömma bort att dricka mycket vatten. Drick runt 8 glas vatten per dag.. och drick inte små klunkar då och då utan drick ett helt glass vatten åt gången eftersom korppen renas bättre då

Så,

* FRISK LUFT
* MAT
* VATTEN
#215 Daniel säger
2007-09-26 12:02 - Anmäl

Var någonstans (vilka butiker IRL) kan man köpa B5 pulver?
#216 reporia säger
2007-10-02 22:52 - Anmäl

Reporia tvål köpte jag idag på ICA MAxi i Alingsås :)
#217 roaccutan victim säger
2007-10-02 23:43 - Anmäl

Tog roaccutan 1994 min acne försvann med en gång det är en mirakelmedicin och jag skall förklara för er varför. Titta på er arm eller ben eller ennan kroppsdel utanför anisktet där finns ingen acne eller hur? Har ni tänkt på att huden där inte alls är lika fet som i ansiktet. Människor med fet hud har mer problem med acne eftersom fet hud är lika med talg. Talg är hudens olja om ingen olja fanns dör huden. Vissa har för hög produktion av talg vilket gör att det blir inflammationer och acne uppstår. Talg produktion och fet hud beror på hormonerna..vissa svettas mycket vissa har torr hud, vissa har fet hud etc .Alltså det är olika från olika personer. Roaccutan är en steorid i den mening att den ändrar tillströmmningen av hormoner som påverkar talgkörtlarnas produktion, därför alla som tar den får väldigt väldigt torr hud. Denna medicin är genisalisk på så sätt den ultimata lösningen för att ta bort acne och den fungerar superbra. MEN!!! Roaccutan gav mig psykiska depressioner fick ligga på psyket i två mån käka antideppresiiva fick panikångest, sedan jag tog medicinen har jag fått telogen efluvium dvs en störd vilofas av hårväxten vilket gjort att jag fått en urtunnig av mitt hår, man tappar det inte men det blir tunnare och tunnare helatiden..finns massa forum på nätet sök efter telogen efluvium +roaccutan . Roaccutan har gjort att många människor runt om i världen begått självmord efter de svåra depressioner de fått och är inget jävla skämt!!!!!!!!!!!!!!!! När en människa får hiv eller cancer får man mycket stark och farlig medicin men som hjälper och man tar den för att man väger fördelar mot nackdelar,,så vad är min poäng??!! TA BARA ROACCUTAN VID RIKTIGT SVÅR ÄRRBILDANDE ACNE!!! annars är det inte vär det!!!
#218 Daniel säger
2007-10-07 10:28 - Anmäl

Hej hej, I Onsdags köpte jag Pantoten från Hälsokostaffären 200mg/tablett. En burk kostade 104 kronor och jag märker redan resultat. Jag har inte lika oljig hud som innan. Jag äten en tablett om dagen än så länge . nästa vecka skall jag börja med två och se vad som händer. Har bara fått ett fåtal nya finnar och dessa är somsagt "kläm mogna" redan när de kommer ut. :) vitamin B5 fungerar faktiskt och är inte så dyrt egentligen.
#219 Jonas säger
2007-10-15 15:24 - Anmäl

Det som också kan hjälpa förutom Pantoten (B5) är mineralen zink, finns många som blivit helt bra med extra zink

Brist på zink: Symptom kan var sämre sårläkning och infektionsförsvar, försämrad aptit, irritation, depression, aggression, inlärningsproblem, hudförändringar, psoriasis, acne, dålig hy, klåda och eksem, förändrad smakupplevelse mm. Hormonella besvär kan uppstå. Barn kan även få en långsammare tillväxt.

Zink finns i många livsmedel, men kruxet är fytinsyra

Fytinsyra finns naturligt i fullkornsprodukter som bröd, musli, råris, baljväxter samt i nötter och fröer.

Fytinsyrans hämmande inverkan på vissa mineraler kan kompenseras genom att man vid samma måltid äter livsmedel som stimulerar upptaget av järn. Kött, fisk och c-vitamin från frukt och bär underlättar upptaget av järn och andra mineraler.

Bröd och fytinsyra
Fytinsyran finns i skaldelarna på spannmålskärnan. Mängden fytinsyra är därför högre i ett fulkornsbröd. För att förbättra näringsupptaget av järn och andra mineraler från fullkornsbröd, kan du antingen lägga på en bit skinka och färsk frukt, eller äta brödet som en del av en måltid där det ingår kött, fisk, juice eller färsk frukt.

Surdeg och fytinsyra
Vid surdegsjäsning av bröd bryts mycket av fytinsyran ner, vilket förbättrar upptaget av mineraler av järn, magnesium och zink från brödet. Jäst och mjöl innehåller ett enzym som bryter ner fytinsyra. Bröd som jäst under lång tid kommer därför att innehålla mindre mängd fytinsyra.

Vad gäller baljväxter, så försvinner fytinsyran ofta när man groddar (blötlägger dom under lång tid) dom

En sak att tänka på om man köper zink är att den ska vara kelaterad, vilket innebär att mineralen är bunden till en organisk bärmolekyl. Mineraler är normalt bundna på detta sätt i frukt och grönt vilket gör att denna naturliga form är att föredra framför den oorganiska formen.

Rekommenderad dagligt intag för att brist inte ska inträffa: 15 mg

Om man tex köper en burk med zink där det står 30mg som är vanligt så tar kroppen aldrig upp 30mg, men om den är kelaterad så tar kroppen upp mer än om den inte skulle vara det

Högt zinkintag kan hämma andra mineralers upptag i kroppen och zink blir giftigt i doser på mer än 100+ mg per dag, och kan i sådana fall verka cancerframkallande. Doser över 100 mg/dag ska därför undvikas. På vissa håll så rekomenderas inte nivåer på mer än 45mg/dag

vill ni veta mer så är det bara och söka på zink

hoppas detta hjälper någon
#220 Jonas säger
2007-10-16 05:23 - Anmäl

Glömde nämna i förra inlägget att den mängd zink
som finns i kött, fisk, grönsaker/frukt tas upp bättre
än den mängd som finns i spannmål, baljväxter och nötter/fröer, för att öka
upptaget i spannmål, baljväxter och nötter/fröer så kunde
man som det nämns inta mat med animaliskt protein eller
nåt c-vitamin rikt (tex frukt/grönsaker) samtidigt så ökar detta upptaget av zink,
järn och magnesium, fast det förstod ni kanske redan ändå

ville bara nämna detta utifal det var lite oklart
#221 Jonas säger
2007-11-08 18:13 - Anmäl

En annan möjlig orsak enligt mig till acne mm är dålig tarmflora, dvs obalans i tarmarnas bakterieflora, mer skadliga bakterier, svampar och/eller parasiter än nyttiga goda bakterier

Har man en dålig tarmflora så blir upptaget från maten oxå sämre, dessa skadliga bakterier, svampar och parasiter livnär sig bla på näringen från mat så kroppen får mindre näring över att ta upp och då kan brister uppkomma, så egenligen dessa kurer med typ zink/pantoten (vitamin b5) mm ska inte behövas, om man äter en varierad kost så ska man inte behöva ta till tabletter med dylikt, dessa kanske hjälper tack vare att kroppen inte tar upp tillräckligt med näring från maten tack vare ovannämnda orsaker, men om man äter en ensidig kost då tycker jag det kan vara berättigat med extra tillskot i form av vitaminer/mineraler i tablettform

mycket av den maten vi äter idag gynnar dessa dåliga/skadliga bakterier i tarmsystemet plus antibiotika/penicillin kurer tar död på dessa goda bakterier vi har i tarmarna som kan hålla mer skadliga bakterier i schack

har man obalans i tarmfloran med för mycket skadliga bakterier, parasiter eller svamp som kan föröka sig o skapa mer eller mindre allvarliga problem i tarmmarna/kroppen så kan man antingen köra en bra tarmreningskur eller trappa ner på mat som gynnar dessa dåliga bakterier och äta mer mat som gynnar dessa goda tarmbakterier, ibland så måste man dock köra någon form av bra tarmreningskur för att få bukt med problemet

Ni kan söka på Probiotika/prebiotika som betyder att ett livsmedel innehåller nyttiga bakterier för tarmfloran eller innehåller mat som gynnar dom goda tarmbakterierna

här är 2 länkar med info om tarmfloran, bakterier, svampar och parasiter -->

http://www.halsosidorna.se/ParasitsjukdomarochCandida.htm

http://www.halsosidorna.se/Tarmrening.htm
#222 Sam säger
2007-12-01 19:33 - Anmäl

Rekommenderar excuviance som någon ovan nämnde. Huden blir succesivt bättre och efter ca 1 års behandling blev min hud en helt annan hud. Men lyster, inga finnar överhuvudtaget och elastisk.

Men det tog som sagt ett år av behandling innan en varaktig förrändring märktes. Nu har jag hållt på i över 2 år och jag önskar att jag börjat tidigare...men bättre sent än aldrig.

Kostar lite, men inte mer än nån öl i veckan ;-)
#223 fan säger
2007-12-01 21:24 - Anmäl

Jag rekommenderar med 100 procents säkerhet SkinCeuticals produkter!
#224 tom säger
2007-12-15 15:32 - Anmäl

Hejsan hejsan

Tippsar här om en mycket bra sida med "Rätt kost för en vacker hud" , dom tar bla upp om vitaminer & mineraler mm, rekomenderas varmt, en riktig tankeväckare, läs och begrunda.

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/28

hejsvejs
#225 Bengt säger
2008-01-04 04:02 - Anmäl

Denna länk råder jag er att läsa, den kanske är lite lång men det är det värt.

Med tanke på rubriken på sidan så kanske läsaren inte tycker att det har nått med aknebesvär att göra men läs då vidare, dom nämner acne mm längre ner i diskussionen

http://www.yle.fi/solarplexus/arkiv.php?avsnitt=Matsm%E4ltning%20och%20tarmh%E4lsa
#226 :) säger
2008-02-04 20:57 - Anmäl

Jag säger bara Tea Tree Oil.

Jag har hade en tonårstid fylld med hemska acneutbrott (verkligen mycket) och även en period i vuxenålder som inte ville ge med sig.
Jag använder tea tree oil på alla utrott och behöver aldrig klämma en finne. =)

Sen läste jag en artikel i (vad jag tror var) Veckorevyn om hur kosten hängde samman med finnarna och VART man får sina utbrott, jag förändrade min kost och såledese blev jag av med dem! =D
Tyvärr har jag försökt hitta denna artikel igen men inte lyckats (via google), kanske är det någon annan därute som vet vilken jag menar och kan länka den.
Lycka till medsystrar.
#227 Maja säger
2008-04-26 17:52 - Anmäl

hej. jag har provat väldigt många olika saker men det som verkligen fungerade var rengöring för normal hy (inget uttorkande, det gör det bara värre) sen använde jag en kräm som heter duac. det funkade verkligen. har provat bl.a vitamin b5 och pro activ. jag säger bara nejnej. det funkar inte. i alla fall inte för mig.
#228 angela säger
2009-02-07 10:13 - Anmäl

Jag säger bara: gå till din läkare och få Epiduo utskrivet! Jag har provat ALLT som finns på marknaden, men denna kräm hjälpte på bara nån vecka! Vill verkligen slå ett slag för den!
#229 Ella säger
2017-01-21 15:29 - Anmäl

Hej tittare, är mitt namn Lugard Ella, och jag vill införa detta läkare som botade min HIV sjukdom Med sina mirakulösa och andliga krafter, naturläkemedel helande krafter och växtbaserade läkemedel från naturliga växtbaserade växter. DR.Maggi han är en ledande herbalist healer på hela den afrikanska kontinenten. Han använder rena natur naturläkemedel och hans förfäders krafter för att läka och lösa alla sjukdomar, infektioner samt lösa alla problem i människans natur, han är välsignad med en mycket kraftfull gåva att bota människor, han använder traditionell medicin och natur produkten att härda HIV och aIDS, galenskap, CANCER, ETC. Och även han gör kärlek trollformler och så många andra som,
1-Love stava
2-Money stavnings
3-Lycka stavnings
4-Job stava
5-Exam stavnings
6-Home problem Spell
7-Instant Death Spell
8-Kända Stava
9-fruktbarhet ett barn
10-lotteri spell.
För mer information, e-post Dr.Maggi på (Maggiherbalcenter@gmail.com), ring eller honom med sitt telefonnummer + 2348148487280.THANK er och önskar er lycka till.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen