Manolo logotype

Fråga Manolo: Gamla dresscodes?

Hej Manolo!
Din särskiljan mellan melllan mörk kostym och kavaj, är kanske ett nytt påfynd men traditionellt betyder kavaj just "mörk kostym" ...för övrigt bör man nog undvika kostym-termen om det inte är kostymfest d.v.s. maskerad. Dessutom: få saker ser så overkill ut som kavaljerer som tvingats matcha gördel och fluga med sin partner - svart duger fint!

Det råder lite olika meningar om vad "kavaj" respektive "mörk kostym" innebär. Men du har helt rätt i att det som tidigare kallades "kavaj" var samma som "mörk kostym" är idag. Man kan säga att det har lagts till ett lite mer casual steg i den manliga dresscoden i samband med omdefinitionen av "kavaj".

Vill man vara helt säker gör man naturligtvis bäst i att kolla med värden vad det är som gäller. Tillhör han/hon den äldre skolan kan det mycket väl vara så att det är mörk kostym som åsyftas.

Vår guide till olika dresscodes är förtydligad i samband med detta.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jacob säger
2005-03-20 12:25 - Anmäl

Bara jag som är måttligt förtjust i kostym? Tycker kavaj, jeans och en skjorta med enkla/dubbla manschetter och kravatt är ekvivalent med kostym i elegans men så mycket snyggare. Slips kan sällan bli lika snyggt.
#2 Olof säger
2005-03-20 13:31 - Anmäl

Jeans och kravatt?? Låter inte i mina öron som en hit.

Tycker själv kostym är överlägset i princip allt. Det är svårt att misslyckas med och man kan fokusera mer på detaljer som slips, skjorta och bröstnäsduk.
#3 Jacob säger
2005-03-20 14:32 - Anmäl

Det är en symfoni. Sanna mina ord.

Problemet med kostym är att detaljerna bli för subtila, poängen med detaljer är att de skall vara svåra att upptäcka men inte omöjliga. Skjorta och bröstnäsduk kan vara oslagbart men slipsen, den slipsen. Har svårt att förklara mitt ogillande gentemot den men anser alla andra detaljer vara den överlägsen.
#4 Nalle säger
2005-03-23 13:28 - Anmäl

Apropå kravatt vore det det intressant om Manolo kunde upplysa oss genom att sprida kunskap om denna accessoar som är kan vara ack så snygg om man träffar rätt, men som tyvärr alltför ofta lämnar bäraren hjälplöst fast i Ulf Brunnberg/Sven-Bertil Taube-fällan.
I övrigt kan jag väl hålla med om att jeans, skjorta och kavaj kan vara nog så snyggt, men att det har svårt att matcha kostym i dresscode-sammanhang.
#5 Peter Pan säger
2005-04-03 22:00 - Anmäl

Jag har en skjorta som sägs vara föregångaren till frackskjortan men utan flugan eller kravatten. Skjortan i sig är av ståkrage modell typ "murar-krage" med svart bård sydd upptill och endast översta knappen synlig och restan insytt dolda. MVH pan
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.