Manolo logotype

Fråga Manolo: Hur lång ska slipsen vara?

Bild 314595Den eviga frågan,

Vilken längd skall en slips ha?

Ner till skärpet? kortare, längre ? Vilken längd passar till vilken typ av kavaj. Eller är det så att det helt enkelt är en fråga om tycke och smak?

//gregor

Den breda änden av slipsen bör täcka hela knappraden i skjortan och nå ner någon centimeter över bältesspännet. Du kan även använda slipsens längd som ett knep för att omgivningen ska uppfatta dig antingen lite kortare eller lite längre än du egentligen är. Lite mer längd på slipsen gör att du upplevs något kortare till växten och vice versa. Ta inte ut svängarna för mycket bara!

Det man kan säga om kavajer och slipslängd är att längden spelar mindre roll om du bär en dubbelknäppt kavaj, eftersom denna alltid ska bäras knäppt och slutet på slipsen därmed inte syns.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Matte säger
2005-12-12 18:00 - Anmäl

Hej,
nu när jag äntligen lärt mig att knyta en Windsor kändes det som motiverat att kolla hur lång slipsen skall vara.
Tack!

Matte
#2 Erik säger
2007-05-19 20:53 - Anmäl

jag tycker windsorknuten är så tjock! men å andra sidan undrar jag om four in hand-knuten är för tunn/liten. någon expert? (jag har smal, halvlång hals)
#3 Tobias säger
2010-03-25 09:27 - Anmäl

Återuppväckt från de döda; om knuten blir för stor eller för liten beror på vilken slips du har. En four-in-hand eller orientalisk kan passa jättebra på en grövre slips, medans en Windsor kan passa på en lite smalare. Anpassa knuten efter slipsen.
#4 Jonas säger
2010-03-25 18:27 - Anmäl

#3 Du borde ha några fler knutar än så. Jag tänker inte läsa artikeln men alla knutar som ser ut som 4-hand är snygga. Windsor-varianterna är fula. Sedan kan du knyta knutar som heter olika saker för att förändra fallet/tjockleken osv men ändå få en skev knut (som 4-hand är) som är snygg om du har en för tunn slips. Men är inte det så att du skall anpassa slipsen efter knuten då? Köp rätt slips till din knut!
#5 Fullvuxen säger
2015-12-19 20:43 - Anmäl

Var hittar man långa slipsar för långa män? Alla slipsar slutar mitt på magen. En storlek?!
#6 Björn säger
2018-08-11 10:36 - Anmäl

I England s kan man köpa slips efter kroppslängd men inte i Sverige (?). Jag som är 195 cm lång måste knyta slipsen lång uppe och då blir knuten liten och tanig. Dubbelknut kan jag glömma. Kan man göra byxor och annat i olika storlekar så borde man kunna göra slipsar i olika längder.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.