Manolo logotype

Manolita om kroppsbehåring

Bild 314586Manolos mest kommenterade artikel berör kroppshår. Manolita skall försöka reda ut något av detta.

Skäggstubb är något som vi kvinnor inte kan få till själva och är således väldigt manligt och attraktivt. Inga överdrivna kreationer bara - keep it simple, typ tre dagars stubb. Se dock till att undvika polo-skägget, raka bort hårväxt på halsen alltså. Många tjejkvällar har avslutats i ovisshet om varför inte fler har skägg. Det är ju en gratis accessoar!

Diverse bockliknande historier går bort, likaså längre tomtevarianter. Konstfacksmustachen är grymt svår att komma undan med, men kan funka på vissa. Experimentera! Här finns poäng att hämta nämligen. Blir det inte bra kan ni alltid raka bort det.

I Manolitas tycke är det mellan benen som det är viktigast att ha bra koll. Ingen kvinna jag känner skulle uppskatta att behöva avbryta mitt i arbetet för att hosta upp ett strävt hår från svalget. Keep it clean och nerklippt.

Helrakat håller absolut inte. Det ser... lite märkligt och ensamt ut på något sätt. Svårt att ta på allvar.

Punghåret har diskuterats flitigt, men Manolita har aldrig haft anledning att fundera kring det. Dock föredrar de flesta vi känner rakad pung.

Ben och bröst ser jag inget problem med att behålla precis så håriga som de är. Jag har flertalet vänninor som verkligen uppskattar hår på bröstet!

Hår på skinkorna, näsan, ryggen och nacken bör avlägsnas omedelbart. Generellt sett känns det sunda förnuftet som en god vägledare.

Och kom ihåg att två ögonbryn alltid är snyggare än ett.

Lycka till!

Manolita är Manolos kvinnliga korrespondent. Hon ger sin egen syn på manlig fåfänga och lyfter fram subjektivt kvinnliga aspekter på manlig skönhet. Se henne som din enda helt ärliga tjejkompis.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Peter säger
2005-03-15 10:19 - Anmäl

Vilken skit....
Varför inte låta dessa dumma sakerna vara!!!!! Bara sumt att låta någon person (kille?) sitta och säga att hon inte vill ha hår i munnen när hon suger av han????????
Tyker denna sidan ska inrikta sig mer på mode, för nu har ni väll ändå gått igenom all kroppsvård. BARA MODE NYHETER TACK... Riktigt mode inte skate mode... Börjar blir trött på att se en nyheter varje gång sneaker & stuff får in en ny sko. Är det någon utav er som jobbar i affären eller får ni pengar ifrån dom?
#2 DS säger
2005-03-15 10:27 - Anmäl

Peter: Vem är det som tvingar dig att besöka denna sidan? Gnällspik!
#3 H säger
2005-03-15 11:50 - Anmäl

Så man ska alltså vaxa/raka skinkorna nu också? Känns inte det lite mysko att gå omkring med en stubbig stjärt (med tanke på att håret växer ut snabbt)? Och laserbehandling verkar ju kosta multum..
#4 Christ säger
2005-03-15 12:15 - Anmäl

håller med H. Manolita, vad det nu är, borde ta det rent kroppsliga aspekterna i hänsyn också. raka/vaxa skinkorna är något man inte bör göra om man inte har tid att göra det minst en gång i veckan. F.ö så känner jag en hel del kvinnofolk som älskar när män med lite hår i nacken. Hår I munnen-tramset är bara rent utav sorgligt.. Det är banne mig tur att man inte fixar till sig för att någon annans skull, man skulle se helt hemskt ut..
#5 Christ säger
2005-03-15 12:16 - Anmäl

Ursäkta den hemska syntaxen och stavningen.
#6 bellman säger
2005-03-15 15:19 - Anmäl

Ser inget som helst fel i denna artikel..
Peter, det skadar inte på något sätt med en sådan här artikel. Det varken drar ner sidan i skiten eller sänker kvalitén. Skönt att ibland få höra hur kvinnor tänker.

Mer från manolita!
#7 Ida säger
2005-03-15 15:52 - Anmäl

Jag tycker att den här artikeln stämde ganska bra! Däremot är kroppsbehåring ingen viktig fråga i mitt tycke - så vida mannen inte är HELT rakad, det hade sett lite märkligt ut. Men det där med skäggstubb stämmer! Och hår på skinkorna.. hmm, jag håller med om att tanken på stubb på skinkorna är värre än behåringen i sig ;)
#8 Manolita säger
2005-03-15 17:55 - Anmäl

Nacken var kanske ett illa valt ord. Det håret jag syftar på är det som kan växa ner från nacken/huvudet mot ryggpartiet. Att ha en frisyr som är lång i nacken är en helt annan sak och något som uppskattas av många jag känner, inklusive mig själv. Men det är snyggast att skilja på frisyr och rygg helt enkelt.
En del hårväxt på skinkorna ingår och en stubbig rumpa känns definitivt inte som alternativ. Men när hårväxten börjar övergå till någon slags jämn ludenhet, känns det som att man får börja fundera på att ta bort en del.
Jag har aldrig hört om någon kvinna som kräver släta och nyvaxade skinkor.
Vad gäller hår i den nedre regionen tycker jag att det känns som en fräschhets-grej vid sex.
Manolita förspråkar absolut inte några handlingar som enbart syftar till att behaga sin partner eller någon annan. Alla är utsrustade med den fria viljan att ta sina egna beslut.
#9 Olof säger
2005-03-15 21:04 - Anmäl

Ofta låter det som ni pratar för alla kvinnor i vårat land. Med tanke på hur många smaklösa kvinnor det finns så är det svårt att ta era råd på allvar. Hade gärna velat sett en bild på Manolita så vi kan se om ni har någon stil eller inte..
#10 Björn@Manolo säger
2005-03-15 22:10 - Anmäl

Olof: Givetvis talar Manolita för sig själv och ingen annan. Håller man inte med kan man utan problem bortse ifrån hennes åsikter.
#11 coolchiq säger
2005-03-16 00:09 - Anmäl

Vilka haftiga reaktioner! Jag vill forst och framst saga att jag laser Manolo.se dagligen och det kanns som ett under att kunna tillgodogora sig sadant har ‘gratis’! Vare sig Manolo.se ar en samarbetspartner med nagon skobutik eller ej, sa ar ju en ny sneakermodell en nyhet vard att formedla i en sadan har kanal! Om man sedan tycker att det publiceras for mycket street wear ar kanske nagot som Manolo.se far tolka som konstruktiv feedback, som det sa tjusigt brukar heta.
Manolitas inlagg ar roliga och bor lasas, precis som hon sager, som en subjektiv vinkel fran kvinnornas sida. Att det sedan inte tacker alla kvinnors syn pa det hela ar val ganska uppenbart, likval som hela Manolos websida formodligen inte representerar alla svenska karlars tycke och tanke om stil och kladsel. I slutandan valjer man ju sjalv, men att man overhuvudtaget laser Manolo.se indikerar ju pa lite vett och vilja i allafall. // www.coolchiq.blogspot.com
#12 DS säger
2005-03-16 08:36 - Anmäl

Jag är smått förbluffad över de häftiga reaktionerna. Har folk ingen egen vilja? Är det någon som tvingar er att besöka Manolo och samtidigt slaviskt lyda varenda ord som skrivs? Kan ni inte själva ta ställning till om det som skrivs är något ni vill anamma eller ej? Klagar ni lika mycket på alla andra websidor som inte skriver - för er - relevanta saker? Kamma er nu för f*n.
Manolo och Manolita är förbannat bra!
#13 Björn@Manolo säger
2005-03-16 09:51 - Anmäl

coolchiq & DS: Tack för beröm!

Och det kanske är läge att betona att vi inte skriver om några produkter mot pengar. Däremot kommer vi att ha fler annonsörer framöver, men då är de annonsmärkta och de påverkar inte det redaktionella materialet på något sätt.
#14 Chris säger
2005-03-16 12:12 - Anmäl

En fråga bara, främst riktad till signaturen Peter, då han tog upp det. Vad är "riktigt mode"?
Blev nyfiken på att få veta, så jag vet om jag är "riktigt" modeintresserad eller inte :)
#15 Tjejen säger
2005-03-17 20:30 - Anmäl

Allvarligt, varför inte bara göra som man känner för. Jag ogillar skägg och kroppsbehåring, men har inget emot pubeshår eller hår på rumpan. Någon annan tycker tvärtemot. Det jämnar ut sig i längden...
#16 Marcin säger
2005-03-18 03:43 - Anmäl

Ska man tolka kommentarerna ovan som att vissa läsare tar illa upp? ... Blev smått chockad över öppenheten och ärligheten i artikeln men dessto mer road. En fullträff med andra ord, speciellt för er som har flickvänner, eller pojkvänner för den delen, som inte vill kommentera er behårig och riskera att såra. Sen handlar ju artikeln faktiskt om Manolitas smak och tycke. Diskussionen kring rätt och fel i frågan kan hållas i evighet. Själv håller jag med om det mesta. Som Jean-Pierre en gång sa på TV - "Ja, man vill ju inte ha hår i maten"
#17 Anna säger
2005-03-22 22:00 - Anmäl

You go Manolita! Fortsätt gärna att uppfostra dagens män så man slipper tråkiga överraskningar som hår på ryggen, mellan skinkor och runt penisroten.
#18 DS säger
2005-03-23 08:33 - Anmäl

Om man blir överraskad av behåring runt penisroten bör man uppsöka närmsta biologiklassrum för repetition av årskurs 1-9. :)
#19 Anna säger
2005-03-24 15:34 - Anmäl

I min generation är det lika vanligt att killar som tjejer rakar sig. Vad jag däremot har märkt är att de flesta 25 plus har en tendens till att missköta denna ack så viktiga detalj. :) Men smaken är som baken. Så länge sexlivet inte blir lidande, för ngn av de inblandade... ;-)
#20 Garv säger
2005-03-24 17:59 - Anmäl

Anna vad i hellskotta ska du mellan skinkorna o göra?!
#21 Tjej säger
2005-09-22 22:51 - Anmäl

För egen del finns det ingenting mer avtändande än för mycket kroppshår. Hår på ryggen, bröstet och, hemska tanke, på skinkorna är rätt och slätt vidrigt. Vill jag känna päls mellan fingrarna föredrar jag att klappa katten. Kom igen! Ni är väl inga apor. Och vadå manligt, jag skrattar ihjäl mig. Alltså skulle gorillorna på skansen väcka kvinnors lustar i mycket högre grad än de flesta män. De har ju massor med hår och breda kraftiga bringor, stora muskler och rejäla skinkor. Visst finns det säkert tjejer som gillar att leka you Tarzan, me Jane med några håriga neandertalare men jag tror och hoppas de snart dör ut.
#22 Sjuttitalist säger
2005-09-23 20:56 - Anmäl

Hår är naturligt. Det är varken ofräscht eller skamligt. Vi är i stort sett apor fortfarande, så vad är problemet? (Ska vi börja äta mat framtställd i laboratorier, duscha i antiseptika varje dag och bara ha sex virtuellt?) Erkänn varje mans rätt till sin egen kropp. Det är dags för -vår- frigörelse också. Tycker ni verkligen att det är bra att dra in männen i den sjuka maskerad som kvinnorna tvingas in i vare sig dom vill eller inte?
#23 Anonymarn säger
2006-11-26 20:48 - Anmäl

Manolita du ogillade hår på skinkorna, men du förslog inte hur man skulle få bort det?
Att laserbehandla kan kosta oerhört mycket och att hålla på och vaxa det varje vecka, njaaa!
Svara helst.
#24 Stina säger
2008-04-14 10:08 - Anmäl

Hej!
Jag skulle vilja ha kontakt med "tjej",#21 och "Sjuttiotalist",#23!
Det gäller ett helt avspänt samtal i radio om det skulle kännas intressant. Att alltså diskutera förhållningssättet till håren på kroppen.
Jag är inte pervers utan programledare för P4:s "Karlvagnen" som tar upp ämnet kroppsbehåring på torsdag.
Med vänlig hårig tacksam hälsning
kontakt@stinawollter.se
#25 HSq säger
2009-12-07 19:55 - Anmäl

Skäggstubb-hysteri
Manolita begrunda följande:
En majoritet av världens män utgörs av asiater. Asiater, speciellt från Ostasien (japaner, koreaner, kineser, etc), har inte genetiska förutsättningar för en mer utvecklad kroppsbehåring/skäggväxt. Inte bara asiater utan även indianer, eskimåer, samer (här i Norden) och många fler folkgrupper med ursprung i Fjärran Östern bär inte på dessa gener. Jag gissar att kanske så många som 2/3-delar av jordens män inte har genetiska förutsättningar för en mer utvecklad skäggväxt. I Skandinavien kanske så många som 1/3 av männen har en genuppsättning liknande den asiatiska, dvs har en ganska sparsam Kroppsbehåring/Skäggväxt..
Många med fördomar, både män och kvinnor, tror felaktigt, att den sparsamma skäggväxten/kroppsbehåringen hos asiater beror på någon androgenbrist. Men ur medicinsk synpunkt är dessa män fullt friska och har normala androgenvärden.
Då undrar jag och frågan är ställd till Manolita:
Hur kan man lyfta fram skäggstubb som manligt ideal när kanske 2/3-delar av de män som befolkar vår planet saknar de genetiska förutsättningarna för detta? Vad säger det om synen på andra människor?
Skall inte ett manligt ideal omfatta åtminstone mer än 50% av de män som befolkar vår jord ?
Om Manolita nu har synen att skäggstubb är "macho", så blir ju i konsekvensens namn miljarder män borta i Asien "icke-macho", dvs omanliga.
För mig känns en sådan syn i praktiken som en ren och skär rasdiskriminering.
#26 DT säger
2009-12-07 20:16 - Anmäl

#25, du läser genusvetenskap andra terminen på någon högskola ute i landet va? Tror faktiskt inte att artikelförfattaren följer vad som skrivs i kommentarsspalten så här fem år efteråt...
#27 HSq säger
2009-12-08 14:58 - Anmäl

Tråkigt med den nedlåtande tonen i ditt inlägg, men det kanske tillhör denna sajt. Men jag kan upplysa dig om att jag är man, gift har 3 barn och sex barnbarn och normal skäggväxt. Jag har tillbringat stora delar av mitt vuxna liv i ett stort svenskt exportbolag och rest runt i världen och träffat många människor. Vi lever i en accelererande globaliseringsprocess, där världens tyngdpunkt mer och mer förskjuts mot Fjärran Östern. Mitt inlägg handlar om etik där jag är av den uppfattningen att även synen på manlighet måste vara global. Det säger sig självt att det inte är sunt att ha en syn på manlighet som exkluderar kanske 2/3-delar av de män som bor på vår planet.
#28 Korven säger
2009-12-08 19:40 - Anmäl

Nu vill jag egentligen inte vara nedlåtande men sen när har ideal strävat efter att inkludera människor? Det kvinnliga modet just nu verkar vara så extremt det tycks oehört ovanligt att kvinnor kan leva upp till det utan att vara undernärda. Eller för den delen för uppåt en 10 år sen (eller när silikonboomen kom) när brösten skulle vara så stora att återigen knappast någon kunde leva upp till idealet enbart med hjälp av sina naturliga tillgångar. De som gjorde det (och fortfarande gör, idealet har inte försvunnit än) var istället för tjocka. Så varför kan man inte tänka sig att manligt ideal är orealistiskt när kvinnligt ideal de facto är just det (orealistiskt alltså)?
#29 DT säger
2009-12-08 20:22 - Anmäl

HSq, först och främst ber jag om ursäkt för tonen jag lade an tidigare. Med det avklarat så tycker jag ändå att det var ett långskott att ta upp en fem år gammal oansenlig artikel om kroppsbehåring för att starta en diskussion om rasdiskriminering och world peace.

Manolita skrev att manligt kroppshår på allehanda ställen är äckligt men att skäggväxt kan vara sexigt. Således torde släta asiatiska män vara mindre äckliga av naturen, om man nu ska börja generalisera över folkgrupper. Jag ser därför inte hur artikeln skulle komma in på rasdiskriminering mot asiatiska män? Ingen har väl för övrigt påtvingat asiaterna västerländska mansideal, det är något dom själva adopterat. Om man vänder på det och antar att svenska män generellt skulle tända mest på blonda tjejjer, vilket då skulle bli någon form av lokalt kvinnoideal, skulle det då vara rasdiskriminering mot asiatiska eller afrikanska kvinnor?

Idealen skiftar dessutom över världen. På vissa håll är kvinnoidealet exempelvis att surra fast tårna inböjda under foten och trycka på alldeles för små skor tills fötterna är helt förstörda. Jag hör aldrig röster höjas om att detta skulle vara rasdiskriminering mot västerländska kvinnor med skostorlek 39.
#30 HSq säger
2009-12-09 15:42 - Anmäl

Svar till #28 :
Vi är många som kan intyga att den utseendefixering som gäller idag är ett stort gissel, speciellt för unga människor. Den drivs av media främst TV ( såpor, nöjesprogram, etc.), men också av nöjesjournalistiken. Det är en tragik att för att duga idag skall unga kvinnor behöva förstora sina bröst och unga män ha skägg/skäggstubb. Många unga människor mår inte bra av detta, men egotrippade trendsättare i TV bryr sig knappast om detta. Därför gäller det att ha kurage och säga STOPP, vi accepterar inte detta. Det är ingen illusion, det går att förverkliga om tillräckligt många säger ifrån.

Svar till #29:
Som du kanske anat är jag en varm anhängare av "world-peace" och därmed också av ett globalt "tänk" Denna insikt är baserad på många års erfarenhet och möten med människor från olika delar av världen. Vad är annars alternativet ? Jo, konflikter, krig och elände. Jag tror dock att många i Sverige och Europa ännu inte tagit till sig att vi lever i en mer och mer global värld, där vi måste kunna förstå hur andra tänker och fungerar. Vi lever bara på en jord och det är inte bara klimatet som kräver ett globalt "tänk". Som du kanske förstår är jag av åsikten att även t.ex. synen på manlighet kräver ett globalt tänk. Vi skall inte ha "västerländska mansideal". Ska vi ha några ideal överhuvudtaget taget skall de omfatta en majoritet av de män som lever på vår planet, dvs vara globala. Det är budskapet i hela mitt inlägg.
Rasdiskriminering är ju ett väldigt värdeladdat ord och därför väcker det naturligt också många känslor. Ingen vill ju bli förknippad med detta epitet. Men, vad är då rasdiskriminering ? Jo, det är när man diskriminerar (t.ex väljer bort) någon på grund av en egenskap som är knutet till rastillhörighet. Omfattning av kroppsbehåring/skäggväxt är definitivt en sådan rasegenskap, eftersom den till 99,9 % är genstyrd. Om du t.ex väljer bort någon enbart på grund av rasegenskaper är det per definition en rasdiskriminering !
Om du t.ex. skulle välja bort en afrikansk kvinna enbart p.g.a. av mörk hy eller en koreanska p.g.a. sneda ögon är det per definition rasdiskriminering, eftersom det helt och hållet är knutet till rastillhörighet ! Nu är ju gudskelov en människas inre egenskaper, för de flesta, mer avgörande för valet än utseendet.
I ditt inlägg blandar du ihop kulturella företeelser med rasegenskaper. Att surra fast tårna är en kulturell företeelse, inte någon rasegenskap.
#31 DT säger
2009-12-09 15:55 - Anmäl

"Att surra fast tårna är en kulturell företeelse, inte någon rasegenskap."

Mans- och kvinnoideal är också kulturella företeelser.
#32 Korven säger
2009-12-10 14:08 - Anmäl

Vad blir kvar av ideal om poängen med det är att inkludera så många som möjligt? Tanken du borde föra fram är den att ideal är något vi inte bör ha alls. Ska vi ha "globala ideal" (vilket skulle vara något majoriteten kan ingå i) så är det kört för både lintottar och rödhåriga. Gud vad elakt att utesluta någon bara för att vi har en annan hårfärg än idealet!

Tanken är god (den att ideal kan sätta orimliga krav och skapa obehag hos människor som inte lever upp till den) men du kanske bör fundera över hur du argumenterar för den.
#33 HSq säger
2009-12-20 10:49 - Anmäl

Svar till #32
Jag förstår vad du menar med lintottar/rödhåriga, men då skulle man ju lika gärna kunna ta med tjocka/magra, korta/långa, etc, etc. Då skulle ju diskussionen svälla ut i all oändlighet. Men det jag debatterar är synen på Manlighet och därför har jag begränsat diskussionen till detta. Huvudfrågan jag ställt är:
Hur kan man ha en syn på manligheten som kanske 2/3-delar av männen på vår jord inte har de genetiska förutsättningarna för ? Vad det i grunden handlar om är etiska värderingar. För mig är det otänkbart att göra synen på Manlighet till en rasfråga, det vore att backa 100 år bakåt i tiden. Asiater är den dominerande folkgruppen som har sparsamt med gener för kroppsbehåring/skäggväxt. Men en annan grupp, som lätt glöms bort, är de amerikanska indianerna. Redan på 1500-talet upptäckte spanjorerna att de sydamerikanska indianerna så gott som helt saknade kroppsbehåring/skäggväxt och det gäller än idag. Det rör sig om kanske 40-50 miljoner indianska män som lever i Central/Sydamerika. Dessa män har garanterat helt normala androgennivåer, allt annat skulle vara en medicinsk sensation. Min fråga blir då: Skall inte dessa män räknas som män ?
#34 Korven säger
2009-12-26 21:53 - Anmäl

"Jag förstår vad du menar med lintottar/rödhåriga, men då skulle man ju lika gärna kunna ta med tjocka/magra, korta/långa, etc, etc. Då skulle ju diskussionen svälla ut i all oändlighet."
Ja? Det är en del av min poäng. Hur kan man ha en syn på kvinnlighet som majoriteten av kvinnorna inte har genetiska möjligheter för? Tänk på vad ordet "ideal" betyder och var det härstammar ifrån. Ideal är en idé om hur något borde vara, inte hur det är.
I grunden är det inte alls en fråga om etik, snarare estetik. Skägg är ett ideal inom manlig estetik, inte inom manlig "persona" (eller vad man ska kalla det för och vad kan man isåfall räkna in där? "manlig" är ett högst diffust begrepp över lag). Sen får det vara hur det vill med vilka som kan leva upp till det estetiska idealet och ej.
#35 Gäst säger
2009-12-27 19:57 - Anmäl

Ideal är kulturella företeelse som ser olika ut vart man än kommer. Nu är vi i en västerländsk kultur så det skulle vara lite knepigt om idealet för en västerländsk man är att se ut som en kines. I Asien har man gissningsvis egna ideal för hur en asiatisk man ska vara, om än med allt starkare västerländska influenser.
#36 HSq säger
2009-12-28 14:13 - Anmäl

Svar till #34 och #35
Det jag reagerar emot, trots att jag ingår i en västerländsk kultur och är helsvensk (inga asiater i släkten), är värderingar som bygger på rastillhörighet eller om man så vill, bygger på den genetiska uppsättningen en man/kvinna är utrustad med. Kanske är jag överkänslig, men jag värjer mig mot allt som "luktar rashygien", dvs det grumliga tankegods som bl.a Hitler och hans gäng en gång hade, dvs att vissa raser (läs germanska) är överlägsna andra. Jag vet inte om jag kan hålla med om att skägg/skäggstubbstugget är ett västerländskt ideal. Snarare är det vissa män som tror (känner) att de blir mer macho av att visa dessa attribut. Men man kan ju då undra över varför en överväldigande del av västvärldens mäktigaste män ( statschefer, regeringschefer, storföretagsledare, etc) inte utrustar sig med dessa attribut. Kan det bero på att de inte behöver visa sig mer "macho" och är så kloka att de har anammat ett "globalt tänk" i dessa frågor, dvs inte vill göra det hela till en rasfråga.
Till sist. Ännu har ingen av med-debattörerna svarat på frågan : Skall inte miljarder män borta i Asien räknas som män ?
#37 Trivselvikt säger
2009-12-28 23:15 - Anmäl

#36:

Hej!

Du tycks mena att "skäggväxt är manligt"-idealet är etnocentriskt och leder oss ut på ett sluttande plan som slutar i "rasbiologi". Du kan ha rätt, men du kan lika gärna ha fel. Det finns nämligen en hel hög med västerländska skönhetsideal som folk från andra kulturer har det lättare än västerlänningar att leva upp till. Exempelvis så är japaner och andra asiater biologiskt predisponerade att lukta mindre svett än västerlänningar, västafrikaner är biologiskt predisponerade för att lättare bygga muskler än västerlänningar, afrikaner har tjockare hud än vita västerlänningar (= mindre rynkor), etc.

Sedan tycker jag att din idé om något slags globalt, inkluderande skönhetsideal är lite ogenomtänkt. Som någon skrev ovan så är ju hela grejen med skönhetsideal att de EXKLUDERAR folk. För att nå ditt utopia måste man alltså avskaffa skönhetsideal helt och hållet, vilket enligt mig är ungefär lika genomförbart som att avskaffa religion eller dålig smak. ;)

Det där du tar upp om västerländska samhällstoppars brist på ansiktsbehåring är rätt intressant. Jag läste om det någon gång och kommer inte ihåg exakt hur det ligger till. Men jag har för mig att -- när det gäller U.S.A. i alla fall -- så blev ansiktsbehåring någon gång efter 1920-talet något som populasen förknippade med "Den Andre" (tänk Hitler, Stalin, Castro, ayatollor, o.s.v.), och då blev detta något som varje politiker med maktambitioner fick hålla sig ifrån. Lägg där till känslan av att skägg och mustasch sågs höra gångna tider till (oftast något negativt i politiken, jfr. Nixon/Kennedy) samt att skägg ofta förknippas med excentricitet och vanskötsel (se Joaquin Phoenix) så har du en potent mix.
#38 Korven säger
2009-12-29 11:20 - Anmäl

Först och främst får jag känslan av att du inte ens försöker förstå vad vi försöker säga. I och för sig inte ovanligt på nätet men ändå irriterande.
Att estetisk smak har som konsekvens att man råkar föredra en viss "ras" betyder inte att man gillar dem bättre som personer och inte heller att man gillar de som inte lever upp till ens estetiska preferenser mindre. Att läsa in rasism i estetik är löjligt.

Sen vill jag svara på din fråga: "Till sist. Ännu har ingen av med-debattörerna svarat på frågan : Skall inte miljarder män borta i Asien räknas som män ?"
Jag svarar med att citera mig själv: "I grunden är det inte alls en fråga om etik, snarare estetik. Skägg är ett ideal inom manlig estetik, inte inom manlig "persona" (eller vad man ska kalla det för och vad kan man isåfall räkna in där? "manlig" är ett högst diffust begrepp över lag). Sen får det vara hur det vill med vilka som kan leva upp till det estetiska idealet och ej."
Med det menar jag att skägg inte har med den sortens "manlighet" du åberopar.
#39 HSq säger
2010-01-04 10:50 - Anmäl

Svar till # 38.
Jag förstår vad du menar och misstror dig inte när du säger att det för din del handlar om estetik. Men det finns åtskilligt med skäggprydda män, hur många vågar jag ej sia om ( 50% ?) där det enbart handlar om att framstå som macho, dvs skägg/skäggstubb=macho. Där handlar det definitivt inte om estetik, snarare om "vikingasyndromet". Att sen en till synes skägglös japan eller kines kan ha betydligt högre androgenvärden (testosteron-nivå) än den skäggigaste "viking", är förmodligen svårsmält för vissa skäggfixerade skandinaviska män, men icke desto mindre sant.
"Sen får det vara hur det vill med vilka som kan leva upp till…" Där har vi helt skilda uppfattningar.
Om man inte förstår att det är problematiskt att ha en mansuppfattning, som exkluderar en majoritet av jordens män, ja, då är det inte så mycket att göra åt. Det handlar om att kunna tänka globalt, där det bl.a ingår att agera på sådant sätt att man undviker att förstärka "vi-och-dom" tänkandet, som är grogrunden för alla konflikter.
Västvärlden är inte längre händelsernas centrum. Vi befinner oss i en accelererande globaliseringsprocess. Många bedömare anser att om 10-15 år har den ekonomiska och kanske även den politiska tyngdpunkten förflyttats till Fjärran Östern. Om några månader kommer vi förmodligen att få uppleva att en av våra industriella kronjuveler, nämligen Volvo Personvagnar kommer i kinesisk ägo. Man kan tycka vad man vill om detta, men det gäller att göra något positivt att det hela.
#40 HSq säger
2010-01-04 13:10 - Anmäl

Svar till #37
Världen blir vad vi människor gör den till. Att hylla "ideal" som har som mål att exkludera människor är mig helt främmande.
Vad jag "predikar" är att det är dags för ett globalt tänk och det på alla plan. Ännu så länge har många svenskar inte tagit åt sig att vi lever i en allt mer globaliserad värld. Som jag ser det är det ingen "utopia" att sträva efter att agera på så sätt att man undviker att förstärka "vi-och-dom"-tänkandet. Det är mycket mer konstruktivt att försöka bygga broar mellan olika folk än att skapa motsättningar. Var och en måste ta detta ansvar.
#41 Korven säger
2010-01-04 13:40 - Anmäl

Jag förstår inte varför du blandar in politik i det hela gång efter annan. Skäggfrågan har ingenting med politik att göra (annat än möjligen att den politiskt dominerande kulturens estetik också blir dominerande, vilket inte innebär att människor från andra kulturer (med andra möjligheter att leva upp till idealen) anses vara mindre värda, eller i det här fallet mindre manliga).
Dessutom tror jag inte det finns några belägg för att män odlar skägg för att bevisa sin höga testosteronhalt. Något vikingasyndrom är dessutom löjligt att prata om då vikingarnas helskägg som var manligt och tufft på den tiden, enbart sitter på kufar (och möjligen somliga ortodoxa religiösa) idag (om man tillåts vara något generell och fördomsfull).

"Om man inte förstår att det är problematiskt att ha en mansuppfattning, som exkluderar en majoritet av jordens män, ja, då är det inte så mycket att göra åt."
Fast nu är det inte så att man exkluderar en majoritet på etiska grunder. Jag är knappast ensam om att anse att skägg handlar om estetik.
Du pratar om politik och etik när ämnet handlar om skägg och estetik. Jag vill återigen citera mig själv:
"Att estetisk smak har som konsekvens att man råkar föredra en viss "ras" betyder inte att man gillar dem bättre som personer och inte heller att man gillar de som inte lever upp till ens estetiska preferenser mindre."
Därmed är det fullt möjligt att ha en jämlik (ur etisk synpunkt) relation olika "raser" emellan.

En annan punkt, om du vill prata politik och estetik: Om du tror att estetiken bestäms av de som dominerar politiken (globalt sett), vilket väl kan antas vara rimligt, tror du då inte att asiaternas (i det här fallet estetiska) ideal kommer att ta större plats än västs? Isåfall är även den ursprungliga frågan en ickefråga.

Som en sista sak vill jag också påminna dig om att det hela egentligen handlar om Manolitas (och hennes vänners) personliga preferenser. Rådande ideal vad det gäller skägg, i västvärlden, är väl annars rakat? Dessutom, bara så att du vet, har jag aldrig nämnt något om vad jag själv anser vara mer estetiskt tilltalande av skägg kontra rakat.

Ska vi ta ett varv till utan att komma överens eller ska vi nöja oss med att den andre har en såpass skild angreppsvinkel att vi aldrig kommer att mötas i någon slags förståelse?
#42 Jonas säger
2010-01-04 22:54 - Anmäl

Fint skrivet ovan.
#43 HSq säger
2010-01-07 09:50 - Anmäl

Du har nog rätt, vi kommer inte så mycket längre i den här diskussionen. Vi lever i samma fysiska verklighet, men vi har skilda tankevärldar, i och för sig inte något ovanligt. Angående skägg. Jag har också, som många andra svenska män, testat sommar/semesterskägg. Ett år lät jag skägget växa, till förtret för min fru. Men det kliade så förbannat och mustasch o hakskägg fungerade mer eller mindre som dörrmatta, där allt möjligt fastnade. Det var nästan omöjligt att äta en hamburgare. Jag kände mig helt enkelt ordentligt ofräsch, så efter några veckor åkte allt bort till glädje för min fru. Hon ville ha tillbaks "mitt gamla jag". Nu åker vi till Spanien i några veckor, så nu slipper ni mig. Tack för mig
#44 Mats säger
2010-06-25 10:50 - Anmäl

Vad gällande armhålorna då?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen