Manolo logotype

Fråga Manolo: Slita jeans?

Bild 314551hej, jag har ett par ljusa jeans som jag skulle vilja ha lite hål och gärna ljusare partier i @ROCKJEANS :D!! hur går jag till väga är typ klorin ett alternativ??

Detta är knappast något du vill göra med dina favoritjeans utan att ha testat lite först. Rota fram några gamla jeans ur garderoben och testa på innan du kör i "skarpt läge".

Ett par nya jeans bör du använda ordentligt innan första tvätten för att få en snygg slitning. Det kan handla om flera månader. Vill du ta till effektivare metoder för att snabbt uppnå önskat resultat kan du använda dig av sandpapper eller pimpsten. För att få en snygg slitning på jeansen är det viktigt att den ser naturlig ut. Försök därför utföra slitningen med jeansen på dig, i den mån det går.

Själva slitningen utför du som sagt bäst med sandpapper eller pimpsten. Pimpsten hittar du i hälsobutiker. Testa med lite olika grovlek på sandpappret för att få den effekt du vill ha, men var försiktig så du inte slipar för mycket. Jeans är ett bomullstyg och slipar du för mycket kan det gå hål. Nu skriver du förvisso att du vill ha hål också, men hål som uppkommer på detta sätt ser inte speciellt naturtrogna ut.

För att få mer naturliga hål kan du använda en rasp. Ett alltför vasst verktyg ger inte naturtrogna hål. När det väl gått hål på ett par jeans är det stor chans att hålet växer vid användning, så gör dem hellre lite för små och låt dem slitas upp av sig själva.

När det kommer till blekning bör du vara försiktig med klorin. Klorin är såpass starkt att det finns risk för bleka fläckar istället för en naturlig blekning om du skulle råka spilla. Dessutom kan det skada tyget. Försök istället hitta ett blekmedel för textil. Fläckborttagningsmedel som exempelvis TaBort fungerar inte.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Mäx säger
2005-02-25 20:09 - Anmäl

Jag har slitit jeans i åratal nu, och faktum är att man lär sig desto fler jeans man förstör. Men basen för en snygg slitnign är enligt mig att köpa de jeans man är sugen på att slita - och dessa finns i otvättad modell desto bättre! Du kan då först draina jeansen på indigo-färgen genom att låta jeansen ligga i Remol. Remol är ett old school-blekmedel från den tiden din mormor var ung men den är bra på att dra färgen ur kläder!

Sedan brukar jag ta sandpapper i alla dess olika grovheter - ett grovt papper fläker upp jeansen rejält, medan ett finare sandpapper ger mer naturlig slitning. Tricket är precis som det i texten nämns att inte göra hål med verktyg, utan låta hålen komma av sig själv, vilket lättast görs genom att sandpappra ned jeansen tills de vita trådarna syns - då slutar du slipa och börjar använda jeansen och tvätta dem ett par gånger, vilket medför snygga och naturliga hål.

Ett annat trick är att använda en sax - vik upp saxen och gå loss på jeansen med bladen, då får du fina rispor i tyget! Komplettera hålet med lite sandpapper så att det blir mer fransigt = mer naturliga hål. Ett snyggt och inte lika trashigt sätt är att fläska upp några hål i jeansen, och sedan lämna dessa till en skräddare som syr igen hålen till dig. Detta gör att jeansen är rejält skabbiga men inte lika white trash som ett par jeans med ett trettiotal vidöppna hål.

Mitt sista tips är att itne underskatta konsten att använda ett par jeans tills de går isönder av sig själva. Detta blir lättare med dagens många modejeans som har tunnare och sämre kvalitet på tyget gentemot ett par klassiska Levi's. Så hetast blir slitningen om du vågar använda dina jeans dag ut och dag in, samt tvätta dem lite då och då - glöm dock inte bort att torktumling är förbjuden!

/ / Max
#2 qom säger
2005-02-26 11:45 - Anmäl

http://qom.starkast.net/misc/fag/jeans/

lite andra småtips som jag har hittat på nätet :)
#3 Jesper säger
2005-02-28 20:47 - Anmäl

Köp ett par otvättade från Stone Island Denim så får du sandpapperhandske på köpet!
#4 Marcus säger
2005-03-01 14:32 - Anmäl

Men alvarligt talat... Hur stilrent är det egentligen med blekta, slitna jeans? Jag vet, allt är relativt, och är man tillräckligt cool kan man bära upp vad som helst. Men för oss flesta andra: oblekta, blå klassiska 501:or är alltid rätt.
#5 Peppe säger
2005-03-01 17:02 - Anmäl

Visst vanliga klassiska är fint det också men det blir så mycket roligare om man vågar spexa till det lite. Det klassiska kan bli tråkigt i längden.
#6 Jeppe säger
2005-03-02 16:05 - Anmäl

Jag tror att vi kan få se snowwash eller acidwash inom kort. Alexander McQueen gjorde ett par denimknickers till dam för ett par år sedan i acidwash.. Inte är det snyggt, men man vänjer sig säkert.
#7 Koja säger
2005-07-26 16:07 - Anmäl

Hmm, hur får man slitningarna att bli lite skarpare? alltså så dom syns mer. Eller det kanske beror helt på byxorna? Jag har försökt slita dom lite med sandpapper och sådant nu, och jag får inga riktigt "skarpa" resultat.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.