Manolo logotype

Fråga Manolo: Hur knäpps kavajen?

Bild 314527Hej!
Klockren sida, verkligen. Jag och en kamrat har diskuterat. Om man har en kostym alternativt kavaj, vilken knapp(ar) är det man ska knäppa på en tvåknapps respektive 3 knapps kavaj.
Tack på förhand!

Det finns lite olika teorier om det här. Den vi presenterar är den vi upplever vara rätt och som också är mest vedertagen.

För både treknäppta och tvåknäppta kavajer gäller att den understa knappen skall vara uppknäppt. De rent praktiska anledningarna är att kavajen oftast sitter bäst så och att den inte stramar när man rör sig.

Andra knappen nerifrån, alltså den översta i en tvåknäppt kavaj och den mittersta i en treknäppt, är den som ska vara knäppt. Denna regel gäller när man står och går. När man sätter sig bör man knäppa upp kavajen.
I en treknäppt kavaj är det sedan valfritt om man vill knäppa översta knappen eller ej. Välj det som får kavajen att sitta bäst eller som känns mest bekvämt. Är man på middag och ofta reser sig kan det ju räcka med mittenknappen för att underlätta uppknäppningen då man ska sätta sig igen.

Bilden kommer från Dress for less.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Patrik säger
2005-02-07 22:54 - Anmäl

Bra svar, precis så jag lärt mig också!
#2 Adam säger
2005-02-08 00:22 - Anmäl

Korrekt (sånär som att modellen på bilden har lappen kvar på vänstra ärmen...).
#3 Nalle säger
2005-02-08 12:33 - Anmäl

Ja, vad är det för grej egentligen? Det händer ibland att man ser fok på stan med lappen kvar på kavajärmen. Själv tycker jag mest det ser dumt ut, dels för att det inte är så snyggt, och dels för att det ger intryck av att man vill skylta med att man köpt en märkeskavaj. Varför i hela världen har modellen på bilden kvar ärmlappen? Har jag missat något? Borde jag genast sy tillbaka de lappar jag sprättat bort från mina kavajer?
#4 Tomas@Manolo säger
2005-02-08 12:38 - Anmäl

Uppmärksamt av er och det kan gott påtalas. Modellen är klädd i plagg som butiken säljer, därför sitter lapparna kvar på plaggen.
Lappar är ett otyg. De ska helt klart bort.
#5 Olof säger
2005-02-08 21:09 - Anmäl

En sak till som många glömmer bort när de bär finare kavajer är att man ska knäppa upp den främsta knappen på ärmarna...
#6 Adam säger
2005-02-08 21:39 - Anmäl

Olof: Ska och ska, det är väl mer om man vill glassa lite och visa att "hey, här har jag en dyr kavaj med knäppbara ärmknappar". Knappast en regel som den huruvida man knäpper de främrte knapparna på kavajen som redogörs för här ovan.
#7 Patrik säger
2005-02-09 17:40 - Anmäl

Det är väl samma för rockar?
#8 Olof säger
2005-02-09 20:49 - Anmäl

De är helt enkelt ett av massvis sätt att se hur en kavaj är välsydd. Kanske också det enklaste. Handlar inte bara om pris på kavajen då flera svindyra kavajer från de mer trendiga modehusen skippar denna detalj helt. För mig är det en detalj om att det har ägnats mycket tid bakom kavajen, men som sagt det är ju ingen avgörande detalj för kavajens kvalité.

Patrik - Beror lite på vad det är för typ av rock. Vissa har ju inte ens knappar i ärmarna. Men att sy så att man kan öppna alla knappar på en ärmen är ett svårt moment och visar på att någon har lagt stor möda bakom plagget.
#9 Patrik säger
2005-02-10 11:29 - Anmäl

Menade dom vanliga knapparna olof :P
#10 Adam säger
2005-02-10 11:52 - Anmäl

Patrik: På en rock knäpper man nog alla knappar, såvida man inte vill frysa. Ytterplagg ska inte förväxlas med kavajer, även om dessa också kan klassas som ytterplagg. Kavajer ska oavsett det knäppas enligt instruktionerna ovan.

Olof: Dyrt eller ej, att knäppa upp ärmknapparna på en kavaj är inget man absolut SKA göra. I mitt tycke ser det bara fånigt och konstigt ut. Visst är det en detalj som det lagts mycket möda på, men egentligen fyller den ju ingen funktion. Förmodligen kommer 9 av 10 som ser denna detalj (med uppknäppt kavajärm) ändå inte fatta vitsen.
För att citera Per Nilsson i boken "Snyggt" (sidan 41): "Öppna knapphål med knappar som går att knäppa upp är idag enbart en glidardetalj utan annat syfte än att tala om för omgivningen att plagget är sytt med omsorg och inte minst - kostar mer än en vanlig kavaj."
#11 Olof säger
2005-02-12 21:58 - Anmäl

Adam - Det fyller en extrem viktig funktion. Per Nilsson skriver i sin bok tonvis med text om hur viktigt det är att man ska besöka en skräddare om inte plaggen sitter som de ska. Det förvånar mig faktiskt att han är så negativt iställd till denna finess. Möjligheten att öppna kavajärmens knapphål gör det betydligt enklare ändra ärmens längd på ett snyggt sätt. Tycker Per Nilsson säger emot sig själv lite här. Glidardetalj skulle inte jag kalla det. Tycker det fyller en praktiskt funktion då man exempelvis ska tvätta händerna.

Vill jag köpa en kavaj att "glida" i köper jag antagligen en DG eller annat upseendeväckande märke. Inte driekt en Kiton eller Zegna som är rätt ensamma om denna finess bland konfektionsplagg.
#12 oscar säger
2005-03-15 22:04 - Anmäl

Om vi stannar kvar på knäppningen tänkte jag tillföra att huruvida översta knappen på en treknäppt kavaj bör knäppas eller ej beror på kavajens skärning. Om slaget börjar vid översta knappen kan det verka ansträngt att knäppa den varför det bör undvikas. Om slaget däremot börjar en bid ovanför översta knappen kan den med fördel knäppas när man svassar omkring.
#13 William säger
2005-04-15 00:00 - Anmäl

En liten historia.

"King Edward VII, "Bertie", son of Victoria (1841 – 1910, King 1901 - 1910) was so heavy that he could not get the bottom button fastened on his vest or to be more historically kind, maybe he just forgot. His subjects taking it as a fashion statement followed his lead and today most men's suits, sports jackets or vests are not designed to button the bottom button.

The tradition of not buttoning the bottom button may have also come from the early waistcoats, which were very long. It may have been out of necessity of being able to walk that the bottom buttons were left undone."

Det finns även information om hur man knäpper en db kavaj. Vilket kan vara bra att veta.

<a href="http://www.askandyaboutclothes.com/Front%20PG%20Articles/FAQ.htm#Q:%20%20Which%20is%20more%20acceptable%20for%20business%20two%20or%20three-button%20single%20breasted%20suits%20and%20which%20buttons%20do%20you%20button" target="_blank">http://www.askandyaboutclothes.com/...</a>
#14 Erik säger
2005-10-07 18:25 - Anmäl

Och att modellen har en tröja med dragkedja under kavajen. Konstigt! Ta inte fasta på det, kära vänner.
#15 Ang. lappen kvar på armen säger
2005-11-05 21:28 - Anmäl

Lappen på kavajens arm ska bort så snart man köpt kavajen.
#16 Aje säger
2005-12-20 19:36 - Anmäl

Öppna knapphål i kavajärmarna är vanligen ett tecken på att kavajen är gjord med omsorg och av högre kvalitet. Detta betyder dock inte att man ska ha dem oknäppta annat än i de sammanhang då detta av praktiska skäl kan förordas, såsom när man tvättar händerna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen