Manolo logotype

Fråga Manolo: Tvätta med ättika?

Bild 314514Hej !

Har en liten fråga...
Jag följer inte slaviskt fab5 på tv men har väl sett och annat avsnitt. Lite annorlunda tv samt ett program med mycket humor. I ett av dessa avsnitten såg jag lite tips om hur man tvättar. Inte för att jag inte kan denna vardagssysselsättning men ändå. Jag har väldigt stark avsöndring och kroppsdoft och får ofta kör ett plagg, ex. skjortor o.dyl två gånger med massor av tvättmedel för att få rena och doftfria ifrån denna svettliknande doft.
Nu har jag för mig att i just tv-programmet fab5 så hällde de något i tvätten just för att få bort detta.
Vad kan detta varit ättika?
Är det risk för fläckar på plaggen om man gör enligt denna metod?
Kommer det lukta ättika i hela tvättstugan efteråt?
Man vill ju inte få hela pensionärsgänget på sig för att man vill få sina kläder rena. Speciellt inte de griniga tanterna.

Tack på förhand...
och för en bra Webbsite.

Mvh
Henrik

Vi hade själva aldrig hört talas om detta tips och kunde inte heller hitta något om detta i böcker om ämnet, så vi tog hjälp av en kär gammal vän, Via Direkt.

Det är inte att rekommendera att använda ättika direkt i tvättmaskinen, då det inte är bra för dina kläder att ligga i ättikalösningen för länge. Däremot ska detta tips fungera om du låter plagget ligga i en hink med ättikalösning innan tvätt. Lösningen bör vara 2 dl 12% ättiksprit till 10 liter vatten och kläderna bör ligga i lösningen i 15 minuter. Absolut inte längre än 30 minuter, då kan plagget skadas!
I övrigt gäller samma regler som vid vanlig tvätt; blanda inte plagg i starka färger med ljusa plagg. Är plagget nyinköpt bör du inte låta det ligga med andra plagg i lösningen. För att hålla granntanterna på gott humör föreslår vi att du utför blötläggningen i din egen lägenhet, förslagsvis med ett fönster öppet.

Manolo.se har inte själva testat detta tips och kan inte garantera ett gott resultat, men meddela oss gärna hur det går!

Som bonus skickar vi med en länk till tips om vad mer man kan göra med ättika! Där står förvisso att ättikan kan hällas direkt i maskinen, men detta gäller tvätt av linne och vi avråder som sagt från detta när det gäller klädesplagg.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jacob säger
2005-01-29 14:53 - Anmäl

Dock är Perstorps ättika dubbelt så stark som ni anfört ovan. Hälften av dosen således?
#2 Henrik säger
2005-01-31 01:43 - Anmäl

Spä med vatten... Vill också poängtera att det är inte är jag som skrivit in frågan :P
#3 Henrik säger
2005-01-31 01:44 - Anmäl

oj, har läst helt fel... ignorera mitt tidigare inlägg
#4 Tomas@Manolo säger
2005-02-02 13:51 - Anmäl

Givetvis späds ättikan till rätt styrka. Ättiksprit, som nämns i texten, är dock 12% redan i flaskan.
#5 Adam säger
2005-02-05 00:07 - Anmäl

Henrik: Gå in här http://www.bravotv.com/Queer_Eye_for_the_Straight_Guy/Hints_&_Tips/Fashion/155.shtml och kolla om du hittar det du söker. Tips från varje (?) avsnitt finns att finna där.
#6 Marcus säger
2006-08-18 16:28 - Anmäl

Tar detta bort denna lukt helt och hållet eller kommer den tillbaka ifall man tar ett träningspass i plagget? Jag menar, behöver man bara använda ättikemetoden en gång för att bli av med lukten, så luktar tröjan som ny igen?
#7 ChicoR säger
2007-04-11 09:43 - Anmäl

Funkar detta också på funktionsplagg, jag tänker främst på superunderställ (T.ex. Craft Pro) som efter en vecka i alperna har en sur odör som inte vill försvinna i tvätten?
#8 Markus säger
2007-08-22 12:00 - Anmäl

Ett tips är att raka bort håret under armarna, eftersom de lätt fastnas en massa skit i det. Sen har jag hört något om att man kan tvätta sig med salt under armarna och slippa använda deodorant, någon som vet något mer om detta??
#9 Martin säger
2010-04-06 18:57 - Anmäl

Vill fråga dig Markus. Fungerar det med saltet under armarna?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.