Manolo logotype

Fråga Manolo: Slips och långärmad tröja?

Bild 314513Hej, hörde under en föreläsning på temat vett och etikett att slips tillsammans med långärmad tröja (tex en v-ringad ylletröja) är stilbrott men att det är ok att ha slips under en cardigan. Vad är din åsikt?
/Daniel

Att använda cardigan till skjorta och slips är ett trevligt sätt att avdramatisera den strikta slipsen, likväl är cardigan ett striktare plagg än en långärmad tröja. Vår åsikt är den att det absolut snyggaste sättet att bära en skjorta och långärmat är som herrn på bilden till höger gör. Vill du även bära slips under kan du gärna kavla upp ärmarna en bit, både på tröjan och skjortan, så att manschetten på skjortan ligger utanpå tröjärmen. Detta blir mer casual och ger bättre balans i färgkombinationerna eftersom skjortan syns mer.

Att slipsen skulle vara ett stilbrott under den långärmade tröjan håller vi inte riktigt med om. Med rätt färgkombination och ovannämnda uppvik kan det bli riktigt snyggt, men utan slips är ändå att föredra.

(Bilden är hämtad från Dress for less. Tröjan är av märket Tommy Hilfiger.)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Nicke säger
2005-01-28 09:46 - Anmäl

Det kanske inte är ett stilbrott. Men det är enligt mig en brist på stil att ha slips under en tröja av något slag. Slipsen gör sig bäst hängande fritt eller åtminstone synlig till 1/3 som med stängd kavaj. Att bara se knuten och lite till ger intrycket av "jag måste ha slips, men döljer den så gott jag kan".
#2 J säger
2005-01-28 10:50 - Anmäl

Jag tycker, såklart, helt tvärtom. Att visa upp slipsen konstant ger bara 'jag (måste) har slips- och vill visa upp den hela tiden'-vibbar. Slipsen höjer nivån lite, men det betyder inte att den ändå kan vara casual och funka som ett vardagsplagg - utan att tappa stil. Slips funkar varje dag och behöver (skall!) definitivt inte alltid hänga fritt. (och slipsen är alltid snyggare till v-ringat än till cardigan)
#3 Nicke säger
2005-01-28 11:42 - Anmäl

Jag tycker, då, såklart, tvärt om. Att det mest casual slips kan (bör) bli är lite lättad med översta skjortknappen uppknäppt efter 17.00. Alla andra casualkombinationer med slips tycker jag blir enormt G (Gubbigt). Slips höjer nivån, just därför bör den inte sänkas. Om man menar "inte hänga fritt" med slipsnål, tröja eller väst tycker jag inte det finns ett "skall", snarare "bör ej". Däremot funkar stängd kavaj för att tygla slipsen. Jag håller dock med om att om man prompt ska bära tröja ska den vara V-ringad.
#4 Olov säger
2005-01-28 11:53 - Anmäl

Slipsnål är väl egentligen bara för högtidligare tillfällen.
#5 Nicke säger
2005-01-28 15:31 - Anmäl

Slipsnål är i nuläget alltid fel.
#6 Erik säger
2005-01-28 19:51 - Anmäl

Ursäkta ett smärre ämnesbyte, vad tycker de stilmedvetna herrarna om uppknäppt skjorta?? Hur ska man annars visa alla sina snygga t-shirts och samtidigt vara relativt prydligt klädd?
#7 Nicke säger
2005-01-29 18:59 - Anmäl

Personligen tycker jag det bara finns ett tillfälle när det är okej att ha T-shirt under en uppknäppt skjorta, och det är i kombination av längre shorts, typ jeans eller khaki. Klassisk strandutstyrsel. Jag tycker inte det är okej att ha T-shirt under skjorta över huvud taget, speciellt inte om man har uppknäppt i halsen så den syns. T-shirten förstör fallet på skjortan, och syns konturen igenom är det riktigt fult.
#8 Tomas@Manolo säger
2005-01-30 17:39 - Anmäl

Erik; vill du visa upp dina t-shirts är en kavaj att föredra framför skjorta. Som Nicke skriver här ovanför är skjorta och t-shirt sällan en lyckad kombination.
#9 J säger
2005-01-31 15:07 - Anmäl

En narcissistisk FYI-kommentar - jag är mer inne på engelsk skoluniform-stuket & "mods-biten" (vad den nu är ;)) och inte alls på glassig glidarstil (därmed inte sagt att någon av er är det)...och där funkar nog slipsen lite annorlunda.
#10 Nicke säger
2005-01-31 16:21 - Anmäl

J, jag håller med att slipsen kan fungera annorlunda för olika stilar (jag tänkte lite snävt där). Så jag får revidera min kommentar till att gälla klassisk eller businesstil. Glassig glidarstil (om man tolkar uttrycket negativt) finns nog representerad i de flesta stilar, på sina egna sätt.
#11 Patrik säger
2005-02-01 22:39 - Anmäl

Det är ju skillnad på slips och slips.. Slips som touch på en outfit kan man ha hur som helst men när det kommer till saker där stilbrott ens är att tala om är ju det relativt enkelt att fatta vad som är rätt och fel..
#12 Adam säger
2005-02-03 22:48 - Anmäl

Man måste ju inte hålla fast benhårt vid diverse etikettsregler. En snygg, clubrandig slips till en tvåknäppt kavaj med två sidslitsar/V-ringad (gärna djupt) lammullströja/cardigan med bra passform (absolut inte pösig!) i kombination med jeans ger en modern preppy-look, anser jag. Tänk medlemmarna i Weezers utstyrsel i videon till "Buddy Holly" - skön college-look a la the 60's med camelhårsfärgad cardigan och randig slips.

T-shirt under skjorta är i mitt tycke okej så länge den är osynlig. Välj en modell med stor halsringning så att den inte syns i skjortans halsöppning. Och knäpp helst inte upp mer än en knapp i halsen, skjortkragen sitter inte snyggt då och man ser ut som en stekare, något som under alla omständigheter bör undvikas.
#13 Made säger
2005-02-05 13:23 - Anmäl

Slips är en detalj som bör användas för att sätta lite färg på sin kreation, den kan vara helt synlig eller bara skymta under en tröja eller kavaj. Att säga att det finns etikettsregler som måste följas är ett tecken på dålig fantasi. Det är dags att våga klä sig som man känner för och inte positionera sig i speciella stil fack. Ingen vill se ut som en brattig stekare eller hiphoppare för den delen, utan alla borde ge sin outfit en individuell touch.
När vi kommer in på etikettsregler som rör olika fetskläder vill jag dock poängtera att etikettsreglerna bör hållas.
I T-shirt under skjorta debatten tycker jag personligen att det är väldigt fult med t-shirt under skjorta, speciellt om den är hög i halsen. Använd ett linne eller en tunn v-ringad t-shirt om ni tvunget måste ha något under.
#14 Per säger
2005-02-08 13:44 - Anmäl

Är lite fundersam kring lite mer "casualstyle" vid festklädsel a la krogen. Är ett Dave Grohl-fan (sångare i Foo FIghters) och gillar hans klädsstil med tight skjorta och ytterst smal slips med lite business/grunge-stil. Var hittar jag dessa eller är jag helt ute och cyklar med denna klädstil?
#15 Adam säger
2005-02-08 21:41 - Anmäl

Per: I mitt tycker är du inte ute och cyklar. Smala slipsar finns bland annat på Nitty Gritty samt på Tiger på NK. Tighta skjortor finns i de flesta butiker.
#16 Olof säger
2005-02-10 20:54 - Anmäl

Klart man kan ha slips till en v-ringad tröja. Men tycker själv det är snyggast med en kavaj över. Paisleymönstrad röd slips med exempelvis en ljusblå pullover är ju grymt snyggt.
#17 Nalle säger
2005-02-18 15:52 - Anmäl

Varför är slipsnål/slipshållare så fel förresten? Jag håller med om att den typiska slipshållaren med en idrottsklubb- eller företagslogga känns otroligt fel, men det finns ju snyggt utformade och diskreta slisphållare med matchande manschettknappar. Dessutom är det ju ganska praktiskt (ingen slips i soppan). Ändå är det så ute. Har någon några idéer om hur det kommer sig?
#18 Olof säger
2005-02-20 14:21 - Anmäl

Nalle - Många förväxlar slipsnålen med slipsklämman som inte hör hemma i en genltemans garderob. Slipsnålen däremot är en väldigt praktisk accesoar som precis du säger kan bli riktigt snygg med ett par passande manschettknappar. Så slipsnål ja, slipsklämma nej..
#19 JO säger
2005-03-01 16:44 - Anmäl

Ska man bära t-shirt under en skjorta bör den vara v-ringad. Paul Smith gör fina och likaså Pierre Cardin och Boss.
Slips kan bäras på många sätt beroende på hur självsäker man är. Jag kan tex pga av självsäkerhet bära slips med endast skjorta, hipsters och en kavaj slängd över axeln. Av den enkla anledningen att jag ofta bär sådana plagg. En person som sällan använder slips utstrålar tyvärr alltför sällan det som krävs för att vara oklanderlig oavsett vad för stilistiskt sattyg man hittat på.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.