Manolo logotype

Fråga Manolo: Krympta kläder?

Ibland får vi in frågor som andra besvarar bättre än vi. Då hittar vi rätt person att hjälpa oss och levererar svaret till er. Följande fråga ställde vi till en vän som är jeansdesigner på ett av världens största modeföretag.

Varför säljs inte kläder förkrympta?

/Fredrik

Med förkrympta kläder funkar det såhär: Alla plagg som har en tvätt, det vill säga plagg som ska ha ett tvättat och rufft utseende när du köper dem, är redan krympta när du köper dem. Jeans, t-shirts (bland annat Nudie t-shirtsen) och många jackor till exempel.

Plagg som inte ska se tvättade ut, utan ha ett helt och rent utseende, kommer oftast att krympa när de tvättas hemma. Det finns vissa behandlingar man kan göra med tyget för att de ska krympa mindre, men eftersom dessa kostar en hel del och inte syns för blotta ögat tror jag inte att kunderna är beredda att betala den extra kostnaden.

Hur mycket det krymper beror på vilken komposition av fibrer de har. Generellt sett kan man säga att ju mer naturfibrer desto mer krymper plaggen. Linne och hampa krymper allra mest. Akryl och polyester som är konstgjorda plastfibrer krymper inte alls. Sen finns det en mängd "halvkonstgjorda" fibrer som till exempel viscose som krymper mycket men som går att "förstora" igen genom strykning. Dessa fibrer är gjorda av naturmaterial men av växter som inte har naturliga fibrer. Viscose är gjort av barrträd.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Olov säger
2005-01-24 21:34 - Anmäl

Jag vill se en tvättguide på manolo.se! Hur många tvättar ska en schysst t-shirt hålla för? Jag tycker många inte är sig lika efter typ tre tvättar .. så ska det väl inte vara? Eller?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen