Manolo logotype

Dresscodes

Bild 314477Manolo.se har satt ihop en guide till olika dresscodes. Om er inbjudan specificerar en sådan kan det vara bra att veta exakt vilka kläder det är som påbjuds.

Guiden uppdaterades den 26 september 2005 och därför framstår en del av kommentarerna som lite märkliga.


Högtidsdräkt / Frack

Står det specificerat "högtidsdräkt" förväntas du som man att komma i frack. Orsaken till att det inte bara står "frack" är att de håller dörren öppen för att någon dyker upp i folkdräkt, något som är ett möjligt alternativ med denna dresscode. Militär uniform är den tredje valmöjligheten, men då är det den utstyrelsen som kallas "Stor Mässdräkt" som gäller.

Vad är då en frack? Jo, förutom frackjackan som är given, är det en vit väst, vit fluga och en särskild skjorta med ett styvt bröstparti och särskilda snibbar på kragen. Byxorna är mörka med två smala revärer längs med benen. På fötterna bär du företrädesvis svarta lackskor och svarta strumpor.

Det finns också en del extra attribut man kan lägga till såsom en halsduk (vit eller svart) eller vita handskar. Något du däremot inte ska ha är armbandsur eller bälte. Faller byxorna ner ska du ha hängslen.

Frackväst och fluga finns även i svart. Dessa används dock endast vid akademiska fester (ofta sådana med endast manligt sällskap), vissa begravningar samt de tillfällen du arbetar som hovmästare.

Smoking

En smoking är en finare kostym med annorlunda snitt och med sidenbeklädnader på kragen och i revärerna på byxorna. Till detta har man en gördel runt midjan, men detta är inte obligatoriskt. Som krona på verket ska du ha en fluga som ska vara svart.

Undantaget till denna regel är mer studentikosa anrättningar där det är vanligt att matcha färgen på både fluga och gördel med ens sällskap för kvällen. Hör efter vad det är som gäller om du är osäker.

Har du en dubbelknäppt smoking kan du med fördel hoppa över gördeln då den den inte kommer att synas ändå. En dubbelknäppt smokingjacka ska aldrig knäppas upp.

Färgen på jackan är svart, men även andra mörka toner är okej ibland. Vit kavaj är endast för sommarbruk tyvärr då detta ofta är väldigt snyggt. Byxorna är oftast svarta men kan, om jackan är i annan mörk ton, även de följa jackans färg.

Skjortan ska alltid vara vit och med antingen mjuk krage eller med en hård uppstående krage som har nervikta snibbar.

Skorna ska vara svarta och tunna. Givetvis svarta strumpor.

Den militära motsvarigheten till Smoking heter "Liten Mässdräkt" och är en blå jackett med blå byxir, utan revärer. Vit väst om det finns damer på tillställningen och blå väst om det endast är herrar närvarande.

Mörk kostym

Precis vad det låter som och ingenting annat. Svart, mörkblått eller mörkgrått tyg är det som gäller i kostymen. Skjortan ska vara vit eller möjligen av annan ljus ton. Slips eller fluga är upp till dig, men någon av de två ska du ha. Svarta skor och tunna strumpor är givet.

Kavaj

En mer avspänd dresscode än "Mörk kostym". Du förväntas dock fortfarande vara proper, dvs en snygg kavaj eller en ljusare kostym. Du väntas fortfarande ha skjorta på dig, och inte t-shirt.

Observera dock att den äldre skolan av dresscodes säger att "kavaj" är det som "mörk kostym" är idag. Vill man vara helt säker på att klä sig rätt gör man alltså bäst i att kolla med värden/värdinnan vad som gäller.

(Bilden, som föreställer en frack, kommer ifrån Frackkompaniet)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Johan säger
2004-12-30 09:22 - Anmäl

Nu står det ALDRIG mörk kostym på inbjudningskortet! När det står Kavaj, förväntas man bära just mörk kostym och inte kavaj.....
#2 Richard Broman säger
2005-01-11 12:19 - Anmäl

"Står det specificerat "högtidsdräkt" förväntas du som man att komma i frack. Orsaken till att det inte bara står "frack" är att de håller dörren öppen för att någon dyker upp i folkdräkt. Manolo.se förstår dock inte varför någon skulle vilja sålla sig till folk som Roger Pontare vid ett tillfälle som kräver finare kläder. Glöm folkdräkten alltså, den är bara ett alternativ för sådana som inte förstår bättre. Militär uniform är ett tredje alternativ."

Roger Pontare är sannerligen ingen modeikon och jag är hellre död än visar mig i de flesta folkdräkter, men, jag förstår inte hur ni kan dissa folkdräkten som varandes en ofinare högtidsdräkt. Det visar endast er okunskap om dessa kläders kultur. Riktigt märkligt och näst intill stötande är att ni sätter ett fantasilöst sketet arbetsplagg som militär uniform som mer korrekt än folkdräkt. Visserligen korrekt, möjligen i relevanta kretsar och tillställningar, men aldrig förmer än annan klädsel. Kan tyvärr säga att jag inte finner eran grundattityd som särskilt trovärdig och reflekterande. En stilguide ska diskutera stil, den är inte fördomsfull mot vissa stilgrepp.
#3 Björn@Manolo säger
2005-01-11 13:12 - Anmäl

Richard: En stilguide ska diskutera stil, helt korrekt, och i en sådan diskussion hyllar man vissa saker och sänker andra. Det är inte att vara fördomsfull, det är att ta ställning. Utan ställningstaganden blir en diskussion tämligen avslagen.

Vi har listat folkdräkten eftersom det är korrekt att ha sådan när "frack" listas som dresscode. Militär uniform också, men vi sätter inte den högre än något annat - vi bara påpekar att det är accepterat och kommenterar den inte mer än så.

När det skrevs hade vi den svenska, manliga, folkdräkten i åtanke men givetvis finns det andra som är mer klädsamma. Du har bra och intressanta synpunkter angående folkdräktens vara eller icke vara, men vår grundattityd vill jag gärna att du ger en ny chans.
#4 Nalle säger
2005-02-04 11:20 - Anmäl

Det kan tyckas lite inkonsekvent att bli ilsken över antydningar om att folkdräkten skulle vara mindre värd, för att sedan gå loss på uniform som ett "fantasilöst sketet arbetsplagg", men det är kanske mindre viktigt. Folkdräkt som högtidsdräkt bärs väl i Sverige allt som oftast av kvinnor. Den yngre generationen män uppfattar nog i allmänhet kortbyxor och knätofs som en smula löjeväckande.
Vad som också förtjänar att framhållas är att det finns flera sorters uniformsvarianter att bära som motsvarar såväl högtidsdräkt som smoking respektive kavaj. Militär högtidsdräkt påminner ofta om frack i snitttet och är minst lika klassisk och stilren. Dessutom tenderar den sortens utstyrsel att göra succé hos romantiskt lagda representanter av det motsatta könet. Utrymmet för personlig touch är dock i det närmaste obefintligt...
#5 Gustav säger
2005-02-04 17:00 - Anmäl

Vad tycker vi egentligen om ordensband och medaljer? Jag bor i Lund och är kanske därför extra avig mot den typen av bling bling. Studenter har ovanan att dela ut frackprydnader för allt och till alla, men även mer exklusiva ordnar och medaljer tycker jag oftast bara ser löjliga ut.

Här har säkert Nalles romantiskt lagda representanter av det motsatta könet säkert en annan uppfattning förstås.
#6 Julius säger
2005-02-05 13:08 - Anmäl

Enligt uppgift från en skräddare skall man aldrig ha gördel till en dubbelknäppt smoking. Stämmer detta eller yrade han bara ihop det för att han råkade ha slut på gördlar?
#7 Bibi säger
2005-02-06 00:27 - Anmäl

Jag vill bara tillägga att både jag och min man äger varsin folkdräkt, och att det absolut inte ser det minsta löjeväckande ut de gånger vi bär dem. Min är en sockendräkt från Dalarna med mycket vackra färgkombinationer, och hans är den manliga sverigedräkten i röd variant, med både lång byxa och svart slängkappa. Flera gånger då vi varit bjudna på bröllop har vi tvekat att ta våra folkdräkter av rädsla för att inte konkurrera med brudparet, då vi vet att det alltid väcker mycket uppmärksamhet att som ung bära folkdräkt.
#8 Gäst säger
2005-02-06 12:53 - Anmäl

Som varande en ung tjej som studerat folkdräktssömnad och med ett stort intresse för historiska kläder måste jag bara säga att en välsydd och korrekt buren folkddräkt kan vara precis lika snygg på en kille som en frack eller smoking, t om snyggare. Tror att anledningen till attityden att folkdräkter är fula och töntiga beror mycket på att många som har dräkt saknar kunskap om hur den skall sitta, vilket leder till att dräkten blir obekväm och ser konstig ut - alltså känner man sig inte särskild snygg.
#9 Martin säger
2005-02-07 19:57 - Anmäl

Det ni diskuterar är inte stil eller mode överhuvudtaget. dra nåt gammalt över er.
#10 M L säger
2005-02-08 02:19 - Anmäl

Kavaj på inbjudan = Kostym....Rätt Johan. Extremet irriterande att se folk dyka upp med en kavaj och t-shirt till en bjudning med kravet kavaj.
#11 Hel & ren säger
2005-03-03 19:27 - Anmäl

Nästan lika irriterande är folk som kommer i ljusa linnekostymer till aftontillställningar, eller uppknäppt skjorta. Så respektlöst. För övrigt tycker jag nog här ändå att män är bättre än det täcka könet på att följa anmodad klädsel. Förvisso har kvinnor mer utrymme för variation i sitt klädval, men många lyckas ändå välja helt fel nivå på klädsel, till exempel chic, guldig topp och kavajbyxor vid bal med frack som klädselnivå. Huga.
#12 Charles säger
2005-03-04 00:35 - Anmäl

Du får gärna ha gördel till din dubbelknäppta smoking men det spelar absolut ingen roll efter som en dubbeknäppt kavaj inte skall knäppas upp under några omständigheter. Charles
#13 eraw säger
2005-03-09 20:16 - Anmäl

Följade stycke är citat från 'Det går an! /Frågor och svar om modern etikett' av Magdalena Ribbing ISBN: 91-7588-403-8

Citat:


Praxis kring klädsel kavaj

"Klädsel kavaj" kan det stå på bjudningskort. Egentligen ska ordet "klädsel" inte skrivas ut men görs ofta numera.
Kavaj var från början beteckningen på mörk kostym-klädsel, alltså formellt uppklätt men inte riktigt lika fint som smoking (som i sin tur är steget under den stora högtidsklädseln, frack). Men praxis numera är att kavaj och mörk kostym är något skilda nivåer.
Mörk kostym står det således ofta på inbjudningar till eleganta kalas med formell klädsel.
Dock innebär mörk kostym alltid just en sådan, inte udda blazer eller ljusare kostym, utan mörkt blå, grå eller svart kostym samt vit eller mycket ljus skjorta, sidenslips, svarta skor och strumpor.
Kavaj kan innebära att även finare blazer eller ljusare kostym är lämpligt. Kvinnor har till mörk kostym elegant kort klänning, men inte ringad som till stor fest, och till kavaj en något enklare klädsel.
Men fortfarande kan alltså "klädsel kavaj" innebära klädsel mörk kostym - om inbjudaren är av den äldre skolan. Detta kan man diskret höra sig för om, med andra gäster eller med värdfolket självt. Ofta är det trevligast om gästerna anpassar sig ungefär till värdfolkets önskemål.

Slut citat.
#14 Martin J Nilsson säger
2005-04-07 15:41 - Anmäl

Om någon hade skrivit "Mörk Kostym" på en inbjudan hade jag dykt upp i en svart gorilladräkt. Det uttrycket måste väl ändå betyda att det är maskerad?
#15 fred säger
2005-04-19 16:27 - Anmäl

Bara en fråga såhär när det närmar sig studenten... Borde mina tankar om vita skor till en mörk (förmodligen svart) kostym vara helt uteslutna? Jag trivs bäst i vita skor och tror det skulle kunna va schysst. Om man kör en svart skjorta till och kanske vit slips eller så... Vad tror folk?
#16 DS säger
2005-04-19 16:31 - Anmäl

Fred: Då tror folk att du är en medlem av The Hives.
#17 Paul W säger
2005-04-19 16:53 - Anmäl

Hehehe, DS har helt rätt.

Självklart är det svarta skor som gäller till en mörk eller svart kostym. En vit skjorta är nog betydligt lämpligare också.

Tänk också på att mor och far därhemma kommer att ha din studentbild framme för allas beskådande i decennier framöver. Då är det bättre att vara klassiskt stilig istället för att försöka spexa till det.
#18 fred säger
2005-04-19 17:22 - Anmäl

DS: Det är ingen skit!

Paul W: Alltså, du har ju rätt... Men jag vill inte försöka spexa till det, jag tycker det är seriöst snyggt! Dessutom är det tråkigt att se ut som resten av skolan kommer att göra.

Var precis nere med far min och testade en svart kostym, med svart skjorta till. Far tyckte ju det var givet att jag skulle köra nån ljusare skjorta, men han är ju en old-timer också.

Vad ska man ha för att va snygg och inte vanligt och tråkigt klädd på studenten då?

En annan sak är studentbalen, där jag absolut inte vill ha varken frack eller smoking på mig. Var finns det lite annorlunda (gärna lite retro-feeling) kostymer?? Jag vill ha utsvängda brallor och freaky saker!!

Man kan va riktigt snygg i det också!

Eller var har jag hamnat? Är det bara svart kostym, vit skjorta, en bred randig slips och ett par svarta lackpjuckor som gäller här?

Mvh
/Fred
#19 Paul W säger
2005-04-19 18:34 - Anmäl

Fred: Du kan ju prova en skjorta i en ljus lila- eller rosa nyans med ett par coola manchettknappar, tillsammans med en snyggt matchande slips. Kostymen behöver ju inte nödvändigtvis vara helt svart - kritstrecksrandigt går också bra t.ex. Det finns sätt att undgå att se lillagammal och gubbig ut i kostym, om det nu är det du oroar dig för.

Om det är långa snibbar och utsvängt och skumma material och grejor du är ute efter så får någon annan tipsa. Själv var det inte länge sedan jag insåg att man inte kan göra uppror jämt, och att det ibland är den klassika, korrekta, snygga looken som funkar bäst.
#20 Patrik säger
2005-04-20 19:00 - Anmäl

Tråkigt är roligt och roligt är tråkigt, om du frågar mig. Alla som försöker klä sig lite roligare brukar sticka ut som extremt tråkiga, och vice versa.
#21 Robban säger
2005-04-20 19:08 - Anmäl

Så även om värden/värdinnan tycker att kavaj är just kavaj och kanske med en inte alltför anskrämlig byxa till, så kan man räkna med att folk blir antingen irriterade eller ser ner på en om man inte kommer i mörk kostym?

Funkar kritstreckrandigt som mörk kavaj?
#22 fred säger
2005-04-20 20:33 - Anmäl

Patrik: Ah, kan nog ligga nåt i det... Hade dock inte tänkt att va SÅ extrem kanske.

Ni får gärna ge förslag på hur det skulle kunna se ut! Stiligt, men inte på tok för tråkigt (dvs. Svart kostym, vit skjorta + nån slips)

Tipsa allt! Skjorta, scarf ?, slips, skor, KOSTYm etc!!

Mvh
/Fredrik
#23 Peter säger
2005-04-21 13:58 - Anmäl

Ett tillägg till artikeln som sådan:

Smoking är egentligen det enda tillåtna plagget då du rör dig utanför hemmet efter kl 18 på kvällen enligt den gamla etiketten. Detta är givetvis inte något som man följer här längre, men i vissa kretsar kan det vara bra att känna till.

...och att dissa folkdräkt är onödigt. En 18-årig Stockholmare som dyker upp på fest iförd folkdräkt, kan visserligen bli ordentligt mobbad och utskrattad. Men på en seriös bal, speciellt med internationella gäster, är det oftast mycket välkommet och upskattat.
#24 Thomas säger
2005-04-26 20:16 - Anmäl

Behöver lite hjälp med klädsel... Är bjuden på en 40-års-födelsedags-frukost och på inbjudan står det klädsel: Glamorös.
Måste säga att jag har fått få sådna inbjudningar tidigare :-)

Finns det någon som har bra tips på vad man skulle kunna ta på sig?
#25 Ola säger
2005-04-26 20:23 - Anmäl

Personligen tycker jag att det låter lite otydligt.
Det är nog bäst att fråga värden/värdinnan.
#26 Jacob säger
2005-04-26 22:34 - Anmäl

Om det står mörk kostym kan man väl ha en svart kavaj, mörkblå/svarta tighta Acne-jeans, spetsiga bruna Sandskor, ljusblå Pasqui-skjorta samt gul kravatt med svarta prickar?
#27 Paul W säger
2005-04-26 23:15 - Anmäl

Står det mörk kostym så ska du ha mörk kostym, INTE jeans. Det spelar ingen roll hur snygga, tuffa, dyra, trendiga jeans det än är. Du ska också ha slips (eller fluga) och svarta skor. Det går inte att kompromissa.
#28 Jacob säger
2005-04-26 23:59 - Anmäl

Jag försöker intala mig själv att det inte är så. Jag VILL inte.. Går det inte ens att ha mörkbruna skor? Alltså det är inte Påvebegravning utan en studentskiva..
#29 George Peppard säger
2005-04-27 00:06 - Anmäl

Jacob: Se upp med bruna skor till svarta byxor/jeans - allmänhet. Till en bjudning med "mörk kostym" som krav på klädsel gäller som Paul W mycket riktigt påekar mörk kostym.
För övrigt anser jag att svart kostym bäst lämpar sig för begravningar. Självfallet funkar en snygg, svart svid i fler sammanhang, men exempelvis bröllop och studenten är ju högtidsstunder med glädjen i centrum, då ska man inte komma "sorgeklädd". Hellre garfitgrå eller ännu hellre mörkblå kostym. Svart kritstrecksrandig kan funka det med.
#30 Bob Dahlin säger
2005-05-03 23:36 - Anmäl

Apropå Högtidsdräkt/Frack: Den militära uniformen är inte acceptabel om det står Högtidsdräkt/Frack på inbjudan, då duger enbart en Stor Mässdräkt, vilket är militärens motsvarighet till fracken. Om det står Mörk kostym kan man ha sin uniform, eller så får man anlända iklädd en Daglig Dräkt, militärens motsvarighet till Kavaj som vi ju tidigare konstaterat är detsamma som Mörk Kostym. Om det skulle vara Smoking som är plagget för kvällen så klär den propre militären sig i en Liten Mässdräkt. Och som tillägg vill jag bara säga att vad man än tycker om militärer så kan man ej efter att ha sett en person klädd i en Stor eller Liten Mässdräkt eller en Daglig Dräkt kalla något av paltorna för "ett sketet arbetsplagg".

Bob Dahlin
#31 Bob Dahlin säger
2005-05-03 23:51 - Anmäl

Thomas: Skaffa dig en Jaquette! Ett plag som är frackens förmiddags-motsvarighet. Används inte ofta idag, är många som inte ens känner till plagget och man kan ha mycket kul med västens/halsdukens färgsättning om man vill glamma till det.

Bob Dahlin
#32 Johan säger
2005-05-04 18:42 - Anmäl

Militär uniform går väl bra att säga för oinvigda (civilister) men i detta sammanhang är det korrekta uttrycket stor mässdräkt (motsv frack) och liten mässdräkt (motsv smoking). Kavaj motsvaras av daglig dräkt (den uniform man oftast ser kungen i) vilken man för övrigt kan ha vid vilket tillfälle som helst.
#33 Peter säger
2005-05-18 17:17 - Anmäl

Försvaret har en särskild dräkt som används vid högtidliga tillfällen(bröllop m.m.) och en annan om du går på fin middag och en när du är ute i skogen. Tror ni verkligen man kan komma i M-90 kamoflagfärgad till en galamiddag?
#34 Karin Schmidt säger
2005-05-25 15:42 - Anmäl

Passar det med en tvådelad, strikt men lite fräck, hellång linneklänning till ett eftermiddagsbröllop med efterföljande middag med dans. Klädsel "mörk kostym". Bruden kommer att ha kort klänning.
#35 Erik säger
2005-06-17 13:26 - Anmäl

1. Kavaj= mörk kostym, inget annat
2. Att man inte får ha armbandsur till frack är en olycklig myt. T.o.m. kungen har det. Man måste ju kunna ha en uppfattning om tiden utan en rova.
#36 Brazilman säger
2005-07-03 23:15 - Anmäl

Tjena! Är precis hemkommen från Paris, där jag varit i syfte att studera och betrakta folk i allmänhet. Jag bara säger så här. Jag skäms över hur jävla dåligt Svenska killar egentligen klär sig i förhållande till andra länder och dess manliga skara.Frankrike,Italien,Portugal för o nämna några.Alltså det spelar ingen roll om du så jobbar med lägsta "rang" i frankrike så har du fan mer stil o etikett än många av dom så kallade töntbratsen på Östermalm.Jag blir så glad när jag ser folk som kan det här med kläder,som har känslan.Svenska män är absurda i sin klädstil.Pinsamt när man ser hur andra länder bara har "det" i sig. Mvh "Max 3 i Ton"
#37 Fabian säger
2005-07-17 05:02 - Anmäl

Hej!!
jag har en liten fråga är det nån som vet var man kan få en instruktion hur man viker en näsduk som man ska ha i bröstfickan
#38 Calle säger
2005-08-01 15:09 - Anmäl

Vik den på mitten så den blir triangulär. Därefter viker de två kanter som är länge men diffar på 30 grader i mitten. Vik in en bit av höger- och vänstersidorna. Slutligen viker du upp en bit av den nedre delen av näsduken för att den ska hålla sig på plats.

Tips: använd näsduken. Det är mycket elengant.
#39 Patric säger
2005-08-12 23:30 - Anmäl

Får man ha svart kostym och svart slips på ett bröllop där kavaj är påbjudet? Vet att kvinnor inte skall ha svart men har inte det luckrats upp för yngre män? Kommer jag att förknippas med döden i en Ingmar Bergman film??
#40 Paul W säger
2005-08-13 01:18 - Anmäl

Svart kostym invänder nog ingen mot, men välj en annan färg på slipsen. Det är trotsallt bröllop och inte begravning!
#41 Paul W säger
2005-08-15 04:24 - Anmäl

Ni skriver: "En smoking är en finare kostym med annorlunda snitt och med sidenbeklädnader på kragen och i revärerna på byxorna. Till detta har man en gördel som ska matchas med flugan. Färgen på dessa bör i sin tur matcha ens sällskap och tar därmed bort en av få chanser att kunna sätta din egen touch på anrättningen."

Etikettdoktorn (http://www.mru.se/Klader/smoking.htm) skriver: "Alltid svart fluga, oavsett annan färg. Den matchas inte med midjeband. En missuppfattning är att kvinnans klädsel skall matcha fluga och midjeband. Detta är ett påfund för att få sälja mer tyg!"

Raka motsatsen med andra ord. Tyvärr Manolo, jag litar mer på Etikettdoktorn!
#42 DS säger
2005-08-15 09:11 - Anmäl

"Detta är ett påfund för att få sälja mer tyg!" Vilken konspiration! Hela Borås textilindustri gnider sina händer. ;)
#43 Fredrik@Manolo säger
2005-08-15 11:26 - Anmäl

Paul W - Jag håller med. Vi har lite olika åsikt om detta på redaktionen. Min personliga uppfattning är att både fluga och gördel alltid ska vara svarta.
#44 Johan säger
2005-08-15 15:32 - Anmäl

Jag ska gå på begravning om någon vecka och har lite funderingar. Har planerat att ta en svart dubbelknäppt kostym med svart slips (jag står ej särskillt nära den avlidne). Det är nu problemet kommer smygandes, näsduken.
Har man vit näsduk och isånna fall vilken sorts vikning? Svart känns lite väl Tony Montana eller har jag fel?
#45 Emanuel säger
2005-08-26 10:07 - Anmäl

Utöka gärna dresscodesektionen lite mer!! Det är bara intressant med en sån här sektion är bara intressant om man lär sig något!
Ex. Ska man ka klocka när man har smoking? Hur många knappar ska vara knäppta i en 3knäppt respektive 2knäppt och 1knäppt kavaj? Exakt hur lång ska slipsen vara? mm mm.
#46 Etikettdoktorn säger
2005-08-28 21:49 - Anmäl

Trevligt att du tar upp klädkoderna på denna sida manolo.se. Det finns tyvärr en hel del sakfel som tex. att orsaken till att ingen klädkod anges vid frack.
Tips, börja med Napoleons klädstil Empire, följ åren tillbaka och finn spåren till engelska dresscodes. Då löser du gåtan.
Med bästa hälsning
Mats Danielsson
www.etikettdoktorn.se
#47 Per säger
2005-08-29 11:59 - Anmäl

Tjena!
Jag ska på bröllopp nu på lördag och har precis börjat planera min klädsel för tillställningen. Dresscoden som är utlyst är "festklädd", och jag har ingen aning om vad detta betyder. Någon som har en idé?
#48 Niklas säger
2005-08-29 12:54 - Anmäl

Att inte kunna skriva ut korrekt dresscode är ett otyg! Fattar inte varför man bemödar sig att skriva ut något men sedan skriver "Festklädd". Tror man att gästerna annars skulle komma i blåställ eller rutiga vildmarksskjortor så att man övertydligt måste tala om att det är fest... Nåväl, slut på elakheterna. Min erfarenhet av när folk skriver så där flummigt är att mörk kostym är det säkraste kortet.
#49 Emanuel säger
2005-08-29 16:30 - Anmäl

Jag håller med dig Niklas. När ingenting skrivs eller "Festklädd" är klädseln kan man alltid köra på mörk kostym! Antagligen är man mer uppklädd än vissa andra, men bättre det än tvärtom!
#50 Calle säger
2005-08-31 23:16 - Anmäl

Det här är ju ingen guide. Detta är ju bara en samling reflektioner som i flera fall är missuppfattningar.
Det verkar heller inte som att det förekommer någon "löpande uppdatering" då jag ser flera korrigeringar i de kommentarer som folk tidigare skickat in. Några påpekanden som jag fortfarande saknar:
- Till fracken hör lämpligen ett par byxor också. Vore detta en stilguide kanske man borde tipsa om exempelvis längden på dessa? Längden på manschetter i förhållande till kavajens ärmlängd? Om ambitionen bara är att vara en översättning av inbjudningskortets instruktion till lättbegriplig svenska kan man korta ner istället och ta bort vaga formuleringar såsom "vissa begravningar". Bestäm er.
- Matcha gördeln med flugan känns väldigt mycket rosa champagne och tuperat hår men det kan man väl kanske göra om man är lagd åt det hållet. Kanske borde ni dock tipsa om att man med fördel kan strunta i gördeln, samt förbättra helhetsintrycket väsentligt med en välknuten knytfluga.
- Smokingbyxorna är icke svarta oavsett jackans färg. Kavajen kan exempelvis vara midnattsblå och då går byxorna i ton. Kan vara elegant om ekipaget håller hög kvalitet.
Tänk också på att raljerande kan vara roligt, men bara om det sker med finess. Annars blir det pekoral, som när man skriver "företrädelsevis". Det heter företrädesvis.
#51 Björn@Manolo säger
2005-09-01 11:10 - Anmäl

Vi håller på att uppdatera den här guiden nu. Det har fallit mellan stolarna ett tag men nu är det på gång. Ha överseende med eventuella felaktigheter tills vidare så ska ni se att det kommer en ny och förbättrad version snart.
#52 Magnus säger
2005-09-06 18:15 - Anmäl

Dom få tillfällen jag har haft anledning att bära högtidsdräkt (i mitt fall frack) så har de som faktiskt burit landskapsdräkt,folkdräkt etc. utgjort ett mycket trevligt inslag och förtjänat beröm. Nog för att dom står ut lite men mindre fint är det då inte och det är helt enligt tradition. Militära uniformer tycker jag däremot ska förpassas till de lite äldre personerna i skaran som vill skryta lite med sitt blingbling (medaljer), unga gör sig inget besvär.
#53 gabrielsson säger
2005-09-17 23:52 - Anmäl

Jag tycker detta med att man inte får ha tubsockar till kostym spårat ut totalt!
Själv går jag alltid i tubsockar (naturligtvis olika färger) eftersom det är både bekvämt och fräscht. Till bjudningar har jag för det mesta kostym, slips, skjorta och tubsockar. Ser absolut inget fel i det.
#54 Peppe säger
2005-09-18 13:36 - Anmäl

Jag hoppas verkligen att detta är ett skämt.
#55 Gäst säger
2005-09-26 16:15 - Anmäl

Tubsockor är ju världens sämsta påhitt. Fult som skam är det med.
#56 A. Wirigs säger
2005-10-30 19:39 - Anmäl

Angående gördeln till smoking.
När kavajkostymen blev det vanliga plagget för välklädda män kring förra sekelskiftet var en kostym utan väst fullständigt otänkbar. Eftersom man alltid bar väst kunde man alltid ha hängslen och för att dessa skulle sitta så bekvämt som möjligt satt hängselknapparna utanpå byxlinningen. När det några decennier senare började bli vanligt att gå utan väst kunde man ta till en kulört gördel för att dölja hängselknapparna. Det finns gott om bilder av sprätthökar, dandies och modelejon från 1910-talet med kavajkostym och gördel.
Gördeln skall alltså förstås som en ersättning för västen. En följd av detta är att man inte bär både gördel och väst, vilket är att jämställa med att bära två västar. Inte heller bär man gördel till dubbelknäppt. Detta har inte att göra med att den då inte skulle synas utan med det faktum att man inte bär väst till dubbelknäppt (frackar och vissa mässdräkter undantagna, men de knäpps ändå inte). Vidare medför det att gördeln till smoking alltid, alltid, alltid skall vara svart. Detta då den ersätter smokingvästen, som alltid, alltid, alltid skall vara svart.
Lätt som en plätt.
Hälsningar
Artur Wirigs (som föredrar att ha väst till smoking)
#57 Henrik säger
2005-10-30 21:51 - Anmäl

Min erfarenhet och andra stilguider säger mig att står det 'högtidsdräkt', då kan man komma i frack, folkdräkt (eg. hembygdsdräkt) eller stor mässdräkt. MEN står det 'CIVIL högtidsdräkt', då lämnar man absolut det militära hemma. Däröver finns ju tilläggen 'mo' (med ordnar) och 'mao' (med akademiska ordnar), som ju utgör en ganska så stor skillnad i vad dekorerar sin frack med, eller om den ska dekoreras över huvud taget.

Angående den svarta flugan så används den inte tillsammans med den svarta västen i sällskap utan kvinnor. Svart väst, vit fluga och endast interna dekorationer gäller i herr- och ordenssällskap.

Och den svarta halsduken, den är väl ändå ett fantasifoster?
#58 Artur Wirigs säger
2005-11-06 19:43 - Anmäl

>Henrik
Jag tror precis som du att den svarta halsduken är något som artikelförfattaren har fantiserat ihop. Jag har åtminstone aldrig sett någon sådan till frack. Däremot har jag sett vita halsdukar som burits lite hur som helst. Enligt min uppfattning skall de endast användas tillsammans med ytterplagg. De är primärt till för att skydda den vita skjortkragen och utan ytterplagg finns inte mycket att skydda den från.

Svart fluga används aldrig till frack. Svart väst används i vissa herr- och ordenssällskap samt på begravning. I vissa äldre etikettböcker står även att frack med svart väst kan bäras som förmiddagsdräkt, men det är inte vanligt i dag.

F ö vill jag påpeka att den lilla snodd som på många frackar kan hålla ihop framstyckena inte skall vara knäppt när fracken syns. Den kan användas för att hålla ihop fracken under ytterkläderna eller när den hänger på sin galge, men den får aldrig synas. Att ha den knäppt är att jämföra med att inte sprätta bort tillverkaretiketten på kavajärmen, det visar att man inte är van vid riktiga kläder.
#59 Henrik säger
2005-11-07 11:26 - Anmäl

Vi är fullständigt överens, Artur Wirig, utom på en punkt. Svart fluga bär man till svart väst om man är hovmästare, men aldrig någonsin annars.
#60 tobbe säger
2005-11-08 02:47 - Anmäl

Appropå fluga/rosett till smoking och frack. Nån som vet var man kan köpa oknutna flugor i fixerad längd? Jag har inte letat jättemycket, men frågat på några ställen men bara fått nekande svar.
#61 Artur Wirigs säger
2005-11-08 23:10 - Anmäl

>Henrik
Du har naturligtvis helt rätt. Jag borde ha skrivit "Svart fluga används aldrig till frack då den bärs som högtidsdräkt". Hovmästaren bär den som ämbetsdräkt och då är den svarta flugan helt korrekt.
#62 Gäst säger
2005-11-09 18:20 - Anmäl

Martin J Nilsson: om jag hade bjudit folk på fest med klädkoden "mörk kostym" (för att underlätta för folk så att inte några kommer i udda kavaj och jeans eller liknande) och någon skulle komma och säga "höhö, ska man ha gorilladräkt på sig, höhö" skulle jag vara *väldigt* tveksam till att bjuda denne person nästa gång.
#63 Artur Wirigs säger
2005-11-20 16:10 - Anmäl

>Henrik & co
Jag har ändrat mig. Då jag i går tog på mig fracken inför en sammankomst på klubben provade jag för skojs skull att knyta en svart fluga runt halsen. Det såg förskräckligt ut och skulle ha sett lika illa ut om jag hade varit hovmästare. Den vedervärdiga uppenbarelsen i spegeln fick mina ben att mjukna, mitt synfält att minska och mitt huvud att snurra. Min pojkvän fick lossa flugan, ge mig konstgjord andning och skedmata mig med Remy Martin för att jag skulle bli som folk igen.
Alltså, undvik svart fluga till frack. Detta gäller även hovmästare. Enligt vissa må det vara korrekt, men det ser så löjligt ut att det bör undvikas ändå.
#64 Jakob säger
2005-11-26 18:31 - Anmäl

Skulle man kunna få en bekräftelse på det som skrivs i artikeln, nämligen att frackvästen endast är lämplig vid akademiska sammanhang? Jag är ju själv akademiker och har ännu aldrig varit på en fracktillställning utanför den akademiska världen (förutom nobelfesten där frackvästarna syns i varje hörn). Är detta verkligen sant?
#65 Niklas UK säger
2005-11-26 20:01 - Anmäl

Jakob: Notera att det är svart frackväst som avses olämplig i vissa sammanhang (De flesta...). Vit dito är default och fungerar alltid oavsett sammanhang.
#66 Henrik säger
2005-11-27 00:12 - Anmäl

Lämna för guds skull inte västen hemma! Utan väst bär man inte komplett frack, så är det bara. Vit väst, så länge det finns damer i sällskapet, annars svart.
#67 Björn säger
2006-01-26 14:09 - Anmäl

Om armbandsuret är förbjudet, kan man då inte bara köra med ett elegant fickur i stället?
#68 Bertil Boo säger
2006-01-31 19:06 - Anmäl

>Björn
I den mån man behöver en tidmätare när man bär frack så är ett elegant fickur just vad man skall ha.
Dekorerade armbandsur fungerar som smycken på damer. För herrar blev armbandsur vanliga först under första världskriget; fickur var inte så praktiska i skyttegravarna. När kriget tog slut spred sig bruket till den civila världen, först som sport- och arbetsklocka och sedan även till mer uppklädda sammanhang. Till fracknivån har den dock lyckligtvis inte nått än. Kungen är ofta välklädd, men inte när han bär ett malplacerat armbandsur till frack.
#69 Mulle säger
2006-02-01 21:42 - Anmäl

Är det helt fel ute att hänga på sina medaljer från det militära (2st.) på fracken när man ska iväg på akademisk bal? De är ju trots allt nåt man förtjänat och kanske kan vara lite stolt över...
#70 Niklas UK säger
2006-02-01 22:06 - Anmäl

En akademisk bal ger ju en vissa friheter vad gäller medaljer. Åtminstone i Lund var vi många nations/föreningsaktiva som var rejält behängda med såväl diverse kårband som sådant krafs som Knävlingaorden av V graden och silvermedaljen man fick efter 10 raka studentorkesterfestivaler...
#71 Henrik säger
2006-02-02 12:36 - Anmäl

Jag håller med Niklas, sätt på dig de militära medaljerna på balen, du har ju gjort dig förtjänt av dem. Men när det gäller Niklas lundensarmedaljer skulle jag vara lite försiktigare. På en nationsbal är det klart att man kan hänga på sig vad man vill, men på en seriösare, mer högtidlig bal vill man ju känna sig högtidlig, och det gör man kanske inte riktigt i en massa krimskrams som man fått för att man super som vilde? Annars är ju tumregeln att man bär sådana medaljer bara i det sällskap man blivit tilldelad dem.
#72 Niklas UK säger
2006-02-02 13:48 - Anmäl

Ja, även i akademiska sammanhang får man ju ha lite omdöme beträffande vad man hänger på sig. Det bör ju vara ordnar, tjänstemannamedaljer, balmedaljer och liknande utmärkelser, ej att förväxla med det man ibland får (köpa) bara man dyker upp på en vanlig fest (Det hänger man ju på overallen eller vilka bizarrt festplagg man nu nyttjar...).
#73 Major Wulff säger
2006-02-06 05:53 - Anmäl

Måste bara säga att stor/liten mässdräkt i kombination med diverse utländska utmärkelser på vänster brösthalva samt H M Konungens medalj 12:e storleken i serafimerordens band runt halsen, är en garanti för mycket uppmärksamhet från båda könen. Som frånskild man älskar jag mina medaljer/utmärkelser...
#74 Greven säger
2006-02-06 08:36 - Anmäl

Inlägg 73 får väl representera kategorin "Dagens ego-boost". Man kan inte låta bli att undra vad meningen "Som frånskild man älskar jag mina medaljer/utmärkelser…" egentligen betyder. När jag var frånskild älskade jag kvinnor, nu är jag omgift och älskar min fru - men alla är ju olika...
#75 br. anonym säger
2006-02-06 15:17 - Anmäl

Major Wulffs beteende är snarlikt det som vi driver med i en viss orden... Jag trodde faktiskt att det var borta sedan ungefär 100 år i verkliga livet, men man lär sig visst något nytt varje dag!
#76 Gäst säger
2006-02-06 16:51 - Anmäl

br. anonym: hmmm, kanske är "Major Wulff" medlem av din orden och driver med oss?
#77 Hans Augustin säger
2006-02-06 19:07 - Anmäl

Angående Bob Dahlins kommentar angående uniform:

Som högtidsdräkt gäller grundregeln m/87 med paradskärp och vit skjorta. Tillåten
variant är dels mässdräkt och dels uniform m/ä för de förband som disponerar denna.
Som smoking gäller då "sällskapsdräkt" m/87, d v s utan paradskärp och som tillåten
variation liten mässdräkt.

Vad avser medaljer och ordnar (vilket är två vitt skilda saker) så bär den smakfulla endast de som är tillåtna att bära enligt svensk bärandeordning. Tecken från sällskapsordnar eller andra legära sammanhang bärs normalt just i de sammanhangen. D v s vid sammankomsten för sällskapsorden eller vid det studentikiosa tillfället.

Aug
#78 Lasse säger
2006-05-08 23:37 - Anmäl

hej,,, jag skall på bröllop med kavaj på inbjudan,,
kommer att ha min svarta linnekostym med väst svart skjorta med smala vita och grå ränder och en silvergrå smal slips till detta spetsiga ljusgråsvarta skor,,,
jag har jobbat med mode och "vett o etikett" i hela mitt liv och har upptäckt att det är riktigt roligt att va på gränsen med etiketten...
#79 Marie säger
2006-05-12 21:18 - Anmäl

Hej!
Ska på bröllop med klädsel: mörk kostym. När man frågar vad det betyder för tjejen får man många olika svar: kort kläning ABSOLUT INTE golvlång, lång klänning som är galaliknande, kort fin klänning, aftonklänning, täckta axlar, mindre upptill-mer nertill...????
Vad är det som gäller och hur gör man för att inte vara fel?
#80 Mattias säger
2006-05-24 20:17 - Anmäl

tjena ska ha frack på min bal och på kortet står det att man måste matcha sin partner med något. hon har rosa klänning. ska jag ha en rosa blomma på kavajen eller vad tycker ni?
#81 Erik säger
2006-05-25 15:12 - Anmäl

ang. Smoking. Får man ha en smoking efter klockan 18 eller innan? Har blivit lite osäker. Det måste vara att man inte får ha det innan 18.00 va?
Erik
#82 Herbert säger
2006-06-13 15:24 - Anmäl

>Marie (79)
Klädkoden <i>mörk kostym</i> är Magdalena Ribbings egenhändigt uppfunna namn på det som civiliserade människor kallar <i>kavaj</i>. För herrar innebär det mörk kostym, för damer prydliga, festfina kläder. Klänning är OK, kjol med blus och kavaj likaså och även långbyxor går an. Det måste dock vara tydligt festbetonade kläder, inga vardagskläder utan påtagligt uppklätt. Golvlånga klänningar, djupa urringningar, tiaror, långa handskar och liknande hör hemma på klädnivån <i>högtidsdräkt</i> (frack), inte i <i>kavaj</i>-sammanhang.
Kortkorta kjolar, gymnastikskor, både kjol och byxor, jeans och liknande hör hemma på ungdomsbjudningar, ingen annan stans. Låt bli dem.
#83 Herbert säger
2006-06-13 15:27 - Anmäl

&amp;gt;Erik (81)
Den klädnivå där smoking bärs kallas <i>aftondräkt</i> bland traditionsmedvetna människor. Precis som namnet antyder bärs <i>aftondräkten</i> bara om aftonen. Klockan 18 är en vanlig gräns för aftonens början, men även andra tidpunkter förekommer. Före klockan 17 kan dock ingen gärna föreslå utan att bli utskrattad.
#84 Mike säger
2006-07-04 00:28 - Anmäl

Ville bara säga att DRESSCODE hette mitt gamla punkband
Och smal-slips knäcker fett. Det är punk!
#85 Jim säger
2006-07-18 03:56 - Anmäl

Svenska försvarsmaktens förteckning över till uniform (civil högtidsdräkt) bärbara Ordnar rymmer i några fall emblem för sådan internationellt verksam ideell sammanslutning vilken ej är att betrakta som legal orden, dvs icke instiftad av statschef.

Det är alltså smakfullt att vara restriktiv även med den "Svenska bärandeordningen"

Då det inte utkommit någon ordensmatrikel redovisande svenskars svenska innehav sedan 1974 och svenskars utländska innehav sedan 1969 torde den aktuella (2006) nummerären av svenska medborgare vilka innehar svensk eller utländsk orden vara svår att beräkna då dagspressen numera endast sporadiskt rapporterar om dylika förläningar.
#86 Fashionista.se &amp;raquo; Ska killens slips matcha tjejens klänning? säger
2006-08-01 12:27 - Anmäl

[...] En kort diskussion med Popjunks nu på morgonen handlade bl a om huruvida hans slips på något vis ska matcha min klänning. Jag har en klarblå klänning så färgen funkar ju fint men själv får jag obehagliga flashbacks till studentbal -95 när det pratas om att matcha slipsen med sällskapets klänning. Hos Etikettdoktorn hittade jag ingenting om detta, inte heller är det så tydligt i Manolos etikettskola. [...]
#87 Lars säger
2006-08-05 06:04 - Anmäl

En mycket bra artikel och en mycket bra sida!

Några tillägg kanske behövs dock:

När det gäller frack så kan det tilläggas att västen som bärs (antingen den vita eller vid de speciella tllfällena den svarta) kan ha olika utföranden. Den numera vanligaste formen är en v-formad väst med slag och tre knappar, men det finns fler varianter som är lika korrekta. En u-ringad väst med fyra knappar (en så kallad mässdräktsväst) är ett alternativ eller en dubbelknäppt väst med åtta knappat totalt ett annat. Personer som är vädigt smala kan med fördel välja en u-ringad väst eftersom skjortbröstet annars blir väldigt litet och den u-ringade västen framhäver mer smärtheten i kroppen.

När det gäller var som är jämförbart med högtidsdräkt så har en dräkt glömts bort. Det är även korrekt för präster att bära kaftan till klädangivelsen högtidsdräkt.

Och sist så kanske det även bör nämnas att smokingar finns i olika utföranden. Den dubbelknäååta har redan nämnts men den enkelknäppta finn i två varianter, den med slag med spets och den med så kallad sjalkrage. Till smokingar med slag med spets kan man bära svart väst om man vill i stället för en svart gördel men till sjalkragejackan kan bara gördel bäras. Smokingskjortan med styv krage med snibbar används enbart till smokingar med slag med spets medan smokingskjortan med mjuk vanlig krage används till ala typer av smokingar. Ska man kategorisera de olika varianterna kan man säga att smokingar (både dubbel- och enkelknäppta) med slag med spets är snäppet mer formella en de enkelknäppta med sjalkrage.

/Lars
#88 T2 säger
2006-08-05 19:34 - Anmäl

Vad jag vet så innebär Kavaj att man har kostym. Mörk gäller hela året, men på den ljusa årstiden är även ljusa kostymer okej. Udda kavaj, vilket förövrigt inte ens nämns här, innebär däremot att man kan ha en kavaj eller blazer och ett par snyggare byxor (som dock inte behöver "höra till" kavajen).
#89 Johan säger
2006-08-25 18:28 - Anmäl

När det anges "mörk kostym" är det då endast enfärgade dvs grå/blå/svarta kostymer eller kan man te.x. ha en mörkt grå kostym med ngt ljusare grå ränder? Eller räknas allt "randigt" som kritstrecksrandig och är då inte OK på ett "halvformellt" bröllop där "mörk kostym" anbefalls...?
Bröllopet ifråga har koden "mörk kostym" då bruden vägrade frack, så jag misstänker att kläderna bör vara i den formellare delen av skalan "mörk kostym"?
#90 Johan R säger
2006-09-07 12:08 - Anmäl

Bra artikel, undrar dock om det är ok att bära Kilt med "Prince Charlie Coatee", dvs högtidlig överdel med fluga då det står angivet mörk kostym på inbjudan? Tacksam om någon vet vad som gäller...
#91 Niklas UK säger
2006-09-07 13:00 - Anmäl

En Prince Charlie motsvarar nog mer smoking/frack så rent formellt skulle Du nog hellre ha en Argyll-jacka med slips och övrig utrustning modell semi-dress.

http://www.geoffreykilts.co.uk/of_argyll.htm

Det beror nog lite på övriga i sällskapet. Är det bara svenskar utan skotsk anknytning kan Du vara en friskt fläkt trots att Du egentligen är överklädd men är det skottar närvarande kan det bli lite fel...
#92 Carabas säger
2006-12-28 23:00 - Anmäl

Kommentaren vad avser vit eller svart väst till liten mässdräkt gäller inte för Armén utan är en särpräglad marin tradition.
#93 Martin säger
2007-01-10 03:24 - Anmäl

Hej!

Nu får ni ursäkta mig om jag inte orkar läsa igenom varenda kommentar efter information rörande min fråga, risken finns att jag redan är besvarad, men so be it. Jag undrar över smokingen, ifall man nu har kommit över en vit smokingjacka och ser fram emot att ha den vid en tillställning när sommaren närmar sig, vad ska det vara för färg på gördeln? Fortfarande svart? Eller är det vitt? Flugan? Mvh/Martin
#94 Greven säger
2007-01-10 08:03 - Anmäl

Martin, såvida Du inte avser att agera barpianist eller hovmästra på sommarfesten, ska smokingen vara svart. Om någon upplever att damer gärna flirtar med herrar i vit smokingkavaj beror det mest på att de söker ögonkontakt i akt och mening att beställa något...
#95 E säger
2007-01-10 08:36 - Anmäl

Gördel och fluga är svarta även till vit jacka. Om den är dubbelknäppt behövs i vanlig ordning ingen gördel. Jag skulle dock vara lite försiktig med en vit smokingjacka så här långt norrut, åtminstone om det är en tillställning där du inte känner merparten av gästerna. Men visst kan det vara snyggt.
#96 Jimmy säger
2007-01-23 20:03 - Anmäl

När det gäller folkdräkt som högtidsdräkt i officiella sammanhang så har väl det vunnit terräng först dom senaste 20-30 åren. De flesta folkdräkter varieras efter bärandetillfällets finhet, den så kallade Bohusdräkten innebär tex för kvinnan blommigt förkläde till vardags och vitt till högtid dvs kyrkbesök och däröver.

När det gäller ordnar så bar tex den förste svenske bonden som erhöll Kungl Vasaorden, talmannen i bondeståndet Lars Olsson i Groröd, denna till sin allmogedräkt.

Huruvida ordnar är "snygga" eller inte är en smaksak, riddar tecknet av Finlands Lejons Orden torde väl vara det elegantaste man kan bära.
#97 Markus säger
2007-02-01 21:28 - Anmäl

Tilläggas kan att det förutom frack, folkdräkt och uniform finns ytterligare ett plagg som traditionellt räknas in under begreppet "högtidsdräkt": Det är kaftanen, som endast bärs av prästvigda (manliga) personer. Till kaftanen bärs vit skjorta med (lös) rak upprättstående krage, samt en sk elva av vitt stärkt linne (eller silver, om man råkar äga en sådan) .
#98 Guglielmina säger
2007-02-02 21:35 - Anmäl

En kavaj/kostym/habit bør ikke være svart. Mørkeblå, mørkegrå, svart med pinstripe eller chalkstripe er de traditionelle farver, men IKKE helsvart. Helsvart er reserveret til tailcoat og smoking. En smoking kan desuden være i midnight blue.

Guglielmina
http://grunwaldaz.googlepages.com/
#99 Kjell säger
2007-02-27 10:07 - Anmäl

Jag bär aldrig mörk kostym om det inte krävs.Det är coolare att ha diskreta färger och giftiga strumpor. Oavsett färger är det viktigast att du känner dig hemma i dina kläder och att färgerna klär dig väl, det är absolut viktigast. Det finns inga direkta dersscodes av valet färger. Jag har en Orange smoking och jag fâr alltid uppmuntrande komentarer frân bâde kvinnor och män.
#100 oscar säger
2007-06-01 09:58 - Anmäl

Var och hyrde en Smoking till en bal. När jag hämtade smokingen så skickade hon med hängslen. Hur bär man hänglsen till en smoking? Tackar för ett snabbt svar!
#101 Karl Råstedt säger
2007-10-12 11:18 - Anmäl

Har någonstans hört att man till frack inte skall använda lackskor utan mörka skor med matt yta.
Är det något som har att göra med vilken typ av tillställning man går på?
#102 Niklas UK säger
2007-10-12 11:33 - Anmäl

Karl: Detta låter lustigt. Enligt min erfarenhet går det att skippa lackskorna för vanliga snörskor med tunn sula. Däremot behöver man inte putsa (eller ge f-sen i att putsa) på något speciellt sätt utan de skall vara lika oklanderliga som vanligt...

Hoppar i den nya pingvinkostym (Den gamla började bli utsliten och var dessutom behängd med diverse medaljer, se ovan. Kommer kännas naket med en helt tom frack) med svart väst i morgon. Får väl kika lite på mina medmänniskors skor...
#103 Gör dessa kameror tillgängliga på internet! | Skiftnyckel, enda verktyget du behöver! säger
2007-12-09 22:41 - Anmäl

[...] mm i paritet till att de skall filma alla elevers kläder för att se om de har rätt &amp;#8220;dresscode&amp;#8220;. Inte så begåvat kommenterat. Men det kan varit en [...]
#104 Simon säger
2008-02-23 03:00 - Anmäl

jag undrar om man kan ha en svart fluga med en helt svart kostym och väst på balen?
#105 glencheck säger
2009-01-03 19:00 - Anmäl

Det talas om svart eller mörkblå kostym på begravning, men funkar även mörkbrun eller är det no-no?

Och måste kostymen vid begravning vara enfärgad eller är det okej med t.ex. ett diskret glencheck-mönster så länge kostymen är mörk?
#106 jl säger
2009-05-07 18:19 - Anmäl

måste bara fråga FRED!!! skämtar du om hela vita slips grejen eller hade du tänkt att gå direkt på en old school begravning efter studenten eller vad?
#107 Peter Wahlquist säger
2009-11-15 18:34 - Anmäl

Två saker : Mässuniform är utmärkt och helt enligt alla tiders dresscode. Men....... den som kommer klädd i uniform, men inte har tex. titeln kommendörkapten blir lätt till åtlöje. För det andra : Dresscode är som övrig etikett, en kod för att göra sällskapslivet enklare. Den som vill vara modern och progressiv, gör alla en otjänst genom att påstå att "nuförtiden kan dresscode KAVAJ även betyda en snygg ljus kavaj och lite mörkare byxor"

KAVAJ på inbjudan betyder helt enkelt mörk kostym, så är det bara. Nästa modernisering kan bli att mörk kostym går lika bra som SMOKING och så vidare. Begreppet dresscode riskerar att helt förlora sin ursprungliga mening om unga människor förleds att tro att dessa nya regler gäller. De som ändrar klassisk dresscode, och samtidigt gör anspråk på att vara expertis, gör som den falske kömmendörkaptenen, sig till löje. ( if it´s not broken, do´nt fix it)

Vänligen

Skräddarmästare Peter Wahlquist
#108 Jonas säger
2009-11-15 19:41 - Anmäl

#107: alla som har rätt att bära uniform tycker jag skall göra det. Sedan om man är värnpliktig, sergeant eller hemvärnssoldat skall inte ha med saken att göra. Men man bär inte någon annans uniform - precis som man inte kysser någon annans fru.
#109 Ronny Svensson säger
2009-12-02 11:54 - Anmäl

Hej, jag söker millitär högtids uniform, mörk kort jacka gula revär på byxan, obs Armens, även beg.
liten storlek. hoppas att Ni kan hjälpa mig
Hälsningar Lt Ronny Svensson Skåne
#110 Victor säger
2010-01-02 19:45 - Anmäl

Det är på tiden att utreda vissa saker för eder okunniga - artikelförfattaren inkluderad.
Skillnaden mellan klädkoderna mörk kostym och kavaj är att valet av färg på kostym för klädkoden kavaj är vidare än för mörk kostym samt att skjortan vid klädkoden kavaj inte måste vara vit. En kostym av ljusare grå färg med blå skjorta överenstämmer således inte, på två punkter, med klädkoden mörk kostym.
#111 DT säger
2010-01-02 20:17 - Anmäl

#110, bra googlat!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.