Manolo logotype

Företagarnas uniform

Bild 314464
Varför klär sig Ericssons vd Carl-Henric Svanberg trist och diskret medan H&M:s Stefan Persson bär mer färgglada kläder?

Ett svar ges i en spännande rapport från Göteborgs universitet: Catwalk för direktörer. Rapporten är en sociologisk undersökning av klädseln vid ett 20-tal bolagsstämmor i Sverige och sammanfattas av Sydsvenskan .

Slutsatsen att svenska direktörer klär sig diskret (mörkgrå kostym, vit skjorta och svarta skor) är knappast revolutionerande.
Däremot är förklaringen lite kul. Kläderna är en uniform. Den gör individen till en medlem i en grupp. Samtidigt är den utryck för kontroll. I uniform kan man inte agera hur som helst, menar författarna.

Striktast klär sig anställda vd:ar. Carl-Henrik Svanberg bär oftast (trots sin förmögenhet på över en halv miljard) en mörkgrå treknappskostym, vinröd slips och vit eller blekt pastellfärgad skjorta.

Individuella storägare som H&M:s Stefan Persson bryter däremot likriktningen . På senaste bolagsstämman dök han upp i en ljusgrå kritstrecksrandig kostym och ljusblå Bardotrutig slips.

Någon förklaring till IT-profeten Jonas Birgerssons raggiga fleecetröjor har dock inte rapporten.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Gäst säger
2005-11-02 21:55 - Anmäl

Carl-Henrik Svanberg brukar klä sig i en för stor kostym - titta bara på ärmlängden på bilden - samtidigt som han pratar om att hans Ericsson tidigare hade, just det, för stor kostym...
#2 Patrik säger
2005-11-05 21:34 - Anmäl

Att klä sig i för mycket färger och mönster kan lätt ta fokus från budskapet man framför vid t.e.x en halvårsapportering till aktieägare.
Måhända ser det lite tråkigt ut med "likadana kläder varenda gång", men det fyller sitt syfte.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen