Manolo logotype

Parfymmärken - Creed

Bild 313548

Manolos artikelserie om världens allra kändaste parfymtillverkare har kommit till fransk-brittiska Creed. Ett parfymhus med 250 års erfarenhet av att skapa superlyxiga dofter för allmänt kräsna kunder. Idag framgångsrikare än någonsin.

Parfymhuset Creed började faktiskt som handskmakeri. En av kunderna var Storbritanniens dåvarande kung, George III, som lät tillverka ett par doftsatta handskar för att lädret skulle vara behagligt att hålla runt kinderna. Kungen blev så fäst vid doften att han bad Creed omforma den till en parfym, vilket blev märkets första parfym; Royal English Leather som än idag finns kvar i märkets utbud.

Creed blev snabbt omtyckt bland stora delar av den brittiska och europeiska aristokratin. Under beskydd av kejsarinnan Eugénie flyttade parfymhuset 1854 sin butik och sitt kontor från London till Paris där de ligger än idag.

Bild 313549
Green Irish Tweed är Oliver Creeds första och kanske framgångsrikaste parfym. Doften är som namnet antyder inspirerad av den irländska landsbygden med inslag av bland annat sadelträ, viol och järnört.

Creed hör idag till ett av världens 100 äldsta familjeföretag som numera styrs av sjätte och sjunde generationen Creed genom Oliver och sonen Erwin Creed. Oliver Creed, som ligger bakom många av märkets moderna klassiker, har liksom sina farföräldrar varit väldigt trogen märkets grundidé att skapa högkvalitativa dofter utifrån naturliga råvaror för att skapa tidlöst eleganta dofter. I kontrast till många större parfymhus tillverkar Creed många av sina egna doftessenser själva genom traditionell teknik med kallpressning. Dofterna mäts och tillblandas för hand för att bibehålla sin originalitet och höga kvalité.

Med doftnamn som Green Irish Tweed och Royal Scottish Lavender vore det lätt att på förhand kategorisera Creed som halvsömnigt brittiska barber shop-märken, men doftspråket är trots sin enkelhet lika spännande som uppfriskande med många exotiska inslag. Som Virigin Island Water, en doft inspirerad av Oliver och Erwins seglatser runt de Karibiska öarna eller Himalaya som hämtat inspiration från Olivers bergsklättring i världens högsta bergskedja. Det stora problemet ligger snarare i att bestämma sig för en av Creeds dofter.

Bild 313550
Parfymen Windsor togs ursprungligen fram för Hertigen av Windsor. Råvarorna som användes kom uteslutande från delar av det dåvarande Brittiska Imperiet. Flaskan är framtagen för att kunna bära med sig på flygplanet, eftersom hertigen var utbildad pilot.

Bild 313551
Dofter baserade på Vetiver använder ofta endast växtens rötter. Creed har med sin Original Vetiver använt även växtens blad vilket tillsammans med syrliga toppnoter och hjärttoner som vitpeppar och koriander ger en varm och rik doft som för tankarna till södra Frankrike.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skönhet Parfym

Andra artiklar om varumärkena: Creed
#1 lano säger
2010-02-15 17:23 - Anmäl

Det här var faktiskt en väldigt intressant artikel! Aldrig hört talas om Creed, man kanske skulle våga sig iväg till NK och dofta? Om dem säljs där vill säga?
#2 A säger
2010-02-15 17:25 - Anmäl

Var går det att köpa?
#3 Jay-jay säger
2010-02-15 18:14 - Anmäl

NK Sthlm har dom i sortimentet.
#4 fazla säger
2010-02-15 18:18 - Anmäl

NK har det i sitt sortiment, 1800kr för en 75ml flaska.
#5 erikvong säger
2010-02-15 19:09 - Anmäl

Creeds dofter är inte speciellt bra, tyvärr. (Se t ex standardboken Turin & Sanchez "Perfumes", där ingen av Creeds parfymer får högre poäng än 3 av 5 möjliga.) De jag själv nosat på har varit allt från okej till väldigt obalanserade - och det finns ingen vettig relation mellan pris & råvaror hos de här produkterna. Så Manolos artikel är inte sådär jätteinitierad den här gången.

Turin om Original Vetiver: "Deserves some sort of prize for managing to make whatever vetiver it contains almost imperceptible."
#6 Gäst säger
2010-02-15 20:43 - Anmäl

fff
#7 Gäst säger
2010-02-15 20:46 - Anmäl

Vissa artiklar är ju rena produktplaceringar och behöver inte vara sanningen att följa
#8 Fredrik Eriksson säger
2010-02-16 04:27 - Anmäl

Creed har de absolut mest väldoftande parfymer. De håller länge under dagen. I Sverige är priset omoderat. I eg. London, eller NY är priserna mer moderata. Njut...
#9 Widing säger
2010-02-16 08:49 - Anmäl

Aqua Di Parma, Colonia Intensa er en old-school doft som håller länge under dagen som err en högkvalitativa tidlöst elegant doft.
#10 Jocke säger
2010-02-16 09:37 - Anmäl

Har köpt flera parfymer från Creed och är mycket nöjd..
Rätt kul kuriosa att se vilka kändisar och presidenter som genom tiderna använt vilken doft också..

Jag tycker dock bättre om dom lite mer fräscha dofterna (typ orange spice) än dom äldre och tyngre dofterna...

Priset tycker jag försvaras utav att det räcker med ett "sprut" / gång och att man därmed kan ha en flaska i ett par år vid väl valda tillfällen..
#11 Mrsartorial säger
2010-02-16 18:25 - Anmäl

Luktar det gott?
#12 Mr. Pink säger
2010-02-17 14:52 - Anmäl

Jag brukar ha som vana att gå till NK:s parfymdisk och prova parfymer och jag kan intyga att Creed räcker länge. Men de är ju alldeles för dyra.
#13 Oskar i Malmö_ säger
2010-02-18 16:14 - Anmäl

Har prövat ( i butiker) flera av Creeds dofter och aldrig fallit för någon av dem. Tyvärr?
Åt andra sidan brukar jag hålla med Turin &Sanches doftbibeln och som #5 påpekande var författarna inte heller speciellt imponerade av Creeds dofter.
Mina personliga doftfavoriter hittar jag hos Guerlain.
Ta t.ex deras klassiska (över 100 år) doft Jicky. Helt vrickad blandning av lavender och bajs (civet/ mysk?) som är helt fantastisk.
Men självklart alla har sina favoriter och Manolo kan inte täcka alla världens parymörer.
#14 Manolo.se » Arkiv » Parfymmärken:Hermès säger
2010-03-25 16:53 - Anmäl

[...] inlägg i artikelserien parfymmärken: Bois 1920 Creed L'artisan [...]
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.