Manolo logotype

Flytande mellanlägg

Bild 312184

Reportage: Underarbetet är allt. Som kavajers mellanlägg. Något som ger plagget balans, följsamhet och form. Manolo intervjuar Christoffer Parling, skandinavisk agent för italienska Mabro och Luciano Barbera, för att förstå vikten av denna detalj.

Mellanlägg är enkelt förklarat tygduk som fixeras mellan två tyglager för att ge utvalda delar av plagget form samt stöd. För kavajen används de framförallt för bröstet, slaget, axlarna, kragen, vid ärmslutet och ficklocken. Inom traditionellt herrskrädderi sys dessa fast efter pikeringsteknik, vilket innebär att de båda tyglagren sys ihop med ett mellanlägg där sömmarna löper snett över tyget utan att tränga igenom plaggets rätsida. Denna typ av konstruktion kallas vanligtvis för flytande mellanlägg eller full kanvas.

Med konfektionens intåg har limmade mellanlägg närmast blivit standard för dagens kavajer. Vanligtvis används Vlieseline eller annat påpressbart material, vilket gör det möjligt att pressa och lättare forma kavajen. Samtidigt riskerar plagget att förlora sin följsamhet.

Bild 312185

Kontaktpunkter
Christoffer Parling är skandinavisk agent för italienska Mabro och Luciano Barbera. Vid sidan av att producera åt märken som Gieves & Hawkes och Louis Vuitton erbjuder Mabro såväl konfektion som måttsytt under eget namn där uteslutande flytande mellanlägg används. Undantaget är den yngre kollektionen M57 som använder sig av en semifixerad konstruktion. Luciano Barbera, som sys helt för hand, använder sig även de helt av en flytande konstruktion. Och Christoffer menar att skillnaden mellan limmade och flytande mellanlägg är stor.
- Jämfört med klistrade mellanlägg ger sydda betydligt fler kontaktpunkter mot kroppen. Klistrade plagg har i regel två kontaktpunkter i axlarna. Med flytande mellanlägg följer plagget kroppen på ett helt annat sätt, detta gör att man kan ha en tight passform som ändå har rörlighet vilket ger plagget en unik och personligare karaktär. Plagget kan formas och håller dessutom formen i högre utsträckning.

Vilka delar av kavajen är det främst som påverkas?
-För kavajen är det främst framstyckena(bröstpartiet), slaget samt ärm i sättningen som i regel är gjord för hand i dessa typer av plagg. I regel är det kavajens front som har mellanlägg, från axlarna till kavajens avslut. För slagen blir det ofta extra tydligt. Klistrade mellanlägg ger en något stelare form och bland riktigt dålig konfektion är slagen ibland helt igenklistrade. Med flytande mellanlägg följer slagen bröstet bättre samtidigt som övergången mellan slagen och fronten (slagbråktet) blir något mjukare.
-Ytterligare två detaljer som ofta glöms bort är ärm- och kavajavslutet. Där används också mellanlägg för att plagget skall följa kroppen bättre. Många har säkert upplevt kavajärmen glider upp längs skjortmanschetten, vilket sydda mellanlägg kan motverka.

Går det att själv avgöra om en kavaj har flytande mellanlägg?
- Det enklaste sättet för att själv känna är att försiktigt dra i kavajens fronttyg och samtidigt hålla fast baksidan. Tyget följer då med lättare.

Bild 312186
Treknäppt kavaj med rullande slag.

Christoffer framhåller även att flytande mellanlägg tillåter en noggrannare passform än limmade.
- Det möjliggör helt klart fler justeringar. Ofta finns det mer extratyg under kavajen för en ändringsskräddare att ta ifrån. Likaså går det att göra mindre justeringar. Vanligt är att en person med högt bröst kan behöva justera slagen så att de inte viker ifrån bröstet. Speciellt för tvåknäppt med låg knäppning och där slaget är relativt långt. Brejdel, som är bandet bakom slagen, går då att korta.

Senaste årens kavajer har använt sig av väldigt smala slag? Kan det påverkas av att bredare slag ställer högre krav på en följsammare konstruktion?
- Absolut. Även om det till stor del är en modefråga så är det betydligt svårare att få till slagbråktet på en klistrad kavaj eftersom denna konstruktion lättare tappar formen.

Samtidigt poängterar Christoffer att begreppet full kanvas som ofta används kan vara något missvisande.
- Egentligen sträcker sig begreppet full kanvas långt utöver själva mellanläggen. Vanligtvis när man pratar om full kanvas så syftar det till hela underarbetet bakom kavajen där plaggets delar då appliceras för hand. Italienska tillverkare använder sig ofta av begreppet sartoria, vilket innefattar allt från krag och ärmpåsättning till själva mellanläggen. Resultatet av att sy dessa delar för hand är att plagget blir följsammare utan att för den delen förlora sin smala silhuett. Det tillåter exempelvis grunda ärmhål och smala ärmar.

Som material till sydda mellanlägg används vanligtvis tagel. Inte sällan i kombination med bomull. Tagel är enkelt uttryckt hår från hästens svans eller man. Till skillnad från ren bomull som snabbt förlorar sin form och skrynklar går tagel att pressa för att ytterligare forma plagget utöver själva tillskärningsformen. Christoffer berättar att toppkonfektion i Italien föredrar att använda hår från hingstar framför ston.
- Det finns vissa italienska tillverkare som gillar att skryta om denna detalj. Och egentligen är det ganska naturligt. Hingstar urinerar till skillnad från ston framåt, vilket gör att svansen skyddas från ammoniak. Huruvida detta egentligen spelar någon roll vill jag dock inte spekulera i.

Även om det sistnämnda snarare är nördig fakta än livsnödvändig kunskap menar Christoffer att flytande mellanlägg till stor del är just en fråga om känsla och något som bäraren själv måste lära sig att uppskatta.
- Det är väldigt svårt att argumentera för flytande mellanlägg. Detta är verkligen en detalj som kräver lite av bäraren för att verkligen förstå. Limmade mellanlägg har sina fördelar för den som vill ha en mer uniformskänsla i sina kläder, men det ger inte samma balans som flytande mellanlägg. Det är som att köra en Porsche och samtidigt veta att det finns något under huven. Underarbetet skall aldrig underskattas.

Bild 312187
Kragfoder

Bild 312188

Bild 312189
Brejdeln och slagbråktet i helhet. Där syns ocksåm den mjuka form slagbråktet får med sydda mellanlägg.

Bild 312190
Samtliga kavajer på bilderna är från Mabro förutom den allra översta som kommer från Antichi Telai. Ett märke vi återkommer till inom kort.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide Kavaj Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Antichi Telai Mabro
#1 Dansken säger
2009-05-12 16:57 - Anmäl

Nu tar det sig! Mer sånt!
#2 Gefundenes Fressen säger
2009-05-12 17:12 - Anmäl

En sjusärdeles trevlig artikel. Fortsätt så!
#3 Jocke säger
2009-05-12 17:30 - Anmäl

Här kommer ju artikeln jag har tjatat om i ett års tid :)
Full canvas to the people!
#4 Nils säger
2009-05-12 18:47 - Anmäl

Riktigt riktigt bra!
#5 Hattlös säger
2009-05-12 18:57 - Anmäl

Det var ett tag sen vi fick en artikel av denna kaliber på Manolo, Intressant och bildande läsning, Tack!
#6 L säger
2009-05-12 19:21 - Anmäl

Riktigt, riktigt bra. Roligt med lite mer innehåll!
#7 Uffe säger
2009-05-12 20:21 - Anmäl

"#9 0imj0 säger:

tisdag 12 maj, 2009 kl. 11:24 f m --3

lite väl bögigt"
#8 Joakim G säger
2009-05-12 20:26 - Anmäl

Fantasiskt! Bellisimo!
#9 Jonas säger
2009-05-12 20:37 - Anmäl

Det var ju inte länge sedan Olof skrev långradigt om ofodrade kavajer (vilka är skräp)
#10 Uffe säger
2009-05-12 21:06 - Anmäl

#9: Nja, håller knappast med dig om att de är skräp, men ditt påstående väcker ändå en fråga.

Resonemanget ovan verkar ju vara att sydda mellanlägg är bäst eftersom de är följsamma. Men hur är det då med kavajer som saknar mellanlägg? Borde inte de vara ännu följsammare? Jag har bara en ofodrad tweedkavaj från Lardini att gå på, men den är grymt följsam och faller supersnyggt, och den verkar inte ha några mellanlägg (man kan exempelvis röra runt med fingret inuti slaget).

Anledningen till att jag undrar är naturligtvis att man betalar ett saftigt premium för flytande mellanlägg, medan ofodrade kavajer ofta kan fås för en rätt billig penning, och om ofodrade kavajer och sådana med mellanlägg då har ungefär samma egenskaper i det här avseendet är ju valet mellan dem rätt lätt.
#11 JP säger
2009-05-12 21:11 - Anmäl

Sådärja! Det bästa jag läst på Manolo sedan skomakarspecialen för ett par månader sedan.
#12 Jocke säger
2009-05-12 21:43 - Anmäl

#10, Ofodrade kavajer brukar väl inte vara spec. mycket billigare än fodrade?
Dessutom har väl inte ofodrat något att göra med mellanlägg?

Din tweed kanske är unconstructed?
#13 Olof säger
2009-05-13 06:02 - Anmäl

Roligt att ni tycks gilla artikeln! Det kommer definitivt komma fler artiklar av detta slag (göteborgsk ordvits).

Angående ofodrad konstruktion påverkar det vanligtvis inte mellanläggen utan en ofodrad kavaj har även den mellanlägg på frontstycket. Jag vågar faktiskt inte säga hur kavajer som helt saknar mellanlägg är, men poängen med mellanläggen är att det som ovan nämns ger kavajen form. Känslan av en kavaj utan mellanlägg borde därför vara mer som en tröja med helt naturligt fall.
#14 Jean-Pierre Skogsbär säger
2009-05-13 07:07 - Anmäl

Man blir ju lite tveksam till handsytt från Italien när man läser Gomorra, men skare va fint skare va fint. Etik är till för folk som inte har råd.
#15 Thomas E säger
2009-05-13 07:37 - Anmäl

Ja ,Jean Pierre de 90% av alla kläder som tillverkas i Asien görs säkert under mycket bättre förhållanden.
#16 Snuffy säger
2009-05-13 08:13 - Anmäl

"Luciano Barbera, som sys helt för hand, använder sig även de helt av en flytande konstruktion".

Vad jag har sett av Luciano Barbera Club-linjen så är den helt limmad och helt utan handarbete.
Däremot är Collezione Sartoriale något av det bästa som finns att köpa - fantastiska grejer! Finns det i Sverige, förresten?
#17 Matt säger
2009-05-13 12:57 - Anmäl

Lite för mkt vetenskap.
#18 MB säger
2009-05-13 19:13 - Anmäl

Har alltid undrat om Corneliani kör med floating canavas...
#19 Italiano säger
2009-05-13 21:13 - Anmäl

#18

Ja floating canvas på Corneliani-linjen.
#20 n0ir säger
2009-05-13 21:37 - Anmäl

#17: Det kan aldrig bli för mycket vetenskap...
#21 Zamurai säger
2009-05-14 18:57 - Anmäl

Inlägg #14 måste ju vara bland det dummare sakerna jag har läst på länge. "Etik är till för folk som inte har råd"? Hah!

Det ligger snarare till på tvärtom vis, handlar man etiskt handlar man saker där tillverkningsförhållandena varit mera humana, rättvisa eller bra för miljön; vare sig det gäller bananer eller kavajer! Detta medför i regel utökade kostnader, något som en medveten konsument vanligtvis är beredd att betala för.

Och nu har jag dessutom en fråga,
Vilka butiker inne i stan (stockholm) säljer kavajer/kostymer med flytande mellanlägg? Vill gärna ta mig en titt på, och jämföra kvaliten, "bärkänslan" etc. med limmade mellanlägg.
#22 Italiano säger
2009-05-14 19:16 - Anmäl

#21
I princip alla klassiska herrklädesbutiker kan du finna det. (Även NK har ju Corneliani och Canali om du inte orkar leta allt för mycket)
#23 Kent säger
2009-05-14 22:16 - Anmäl

Italiano! alla corneliani är inte fully canvas, t ex är deras Easy passform en semi fixerad samt alla CC när det gäller canali är det en väldigt teknisk fully canvas som har några moment som man fuskar med.
Snuffy Allde Har aldrig set LBs club linje, däremot så har deras sportswear kavajer canvas konstruktion även om de är tillverkad på fabrik, men sartorian är som du säger fantastisk och 100% handgjord Hans Allde har faktiskt en del plagg från den linjen
#24 MrPawa säger
2009-05-15 21:42 - Anmäl

Mycket intressant om våra Italienska vänner. Hur står det till i London när det gäller detta ämne? Jag utgår från att skräddarna på Savile Row håller sig till full canvas, men hur är det med dem runt Jermyn Street (t.ex. Lewin, DAKS, Cordings etc.) ? Någon som vet det?
Tack,
Pawa - kostymsamlare.
#25 Italiano säger
2009-05-16 11:20 - Anmäl

#23

Kent, det var därför jag i inlägg 18 skrev "#18 Ja floating canvas på Corneliani-linjen." Det borde inte ha gått att misstolkas eftersom CC och Trend är egna linjer.
#26 Calle säger
2009-05-19 08:33 - Anmäl

Italiano!
Easy är inte från trend linjen men den är inte full canvas ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.