Manolo logotype

Skomakaren svarar

Bild 317382

För tre veckor sedan bad vi er läsare att ställa frågor kring skor och skovård till skomakare Marcus Davidson. Intresset visade sig vara stort och frågorna haglade in. Här kommer nu Marcus svar på era frågor och funderingar.

Det känns nästan patetiskt att bara svara på en fråga, vänta och svara på nästa. Istället kommer jag att försöka sammanställa svaren i artikelform. Den första artikeln kommer att behandla ämnet skovård. Nämnas bör kanske för de som inte känner till mig att jag är skomakarmästare och har en butik i Uppsala där jag även säljer skor från Crockett & Jones och R.M. Williams. Därför kan jag anses vara partisk i vissa frågor gällande skomärken eller skovårdsprodukter. Ni får därför ha detta i åtanke när jag rekommenderar något. Det kan mycket väl finnas andra produkter som är lika bra, men jag tänker bara rekommendera det jag känner till och kan stå för.

En av de vanligaste frågorna gällde mocka och hur man tar hand om detta material på bästa sätt? Mocka behandlas med impregneringsspray, gärna pigmenterad om sådan finns. Är det blött ute är det viktigt att göra denna typ av behandling relativt ofta. Hur ofta är svårt att säga, för det beror på hur mycket skorna används, men låt mig säga varannan gång de används. När skorna blir smutsiga, vilket de alltid blir i längden, räcker det ofta att borsta dem med en bra mockaborste. Använd inte en billig skitborste i plast, utan köp en riktig med mässingsborst. Syftet är att borsta bort damm och fläckar för att samtidigt lyfta upp fibrerna i mockan. Efteråt impregnerar man med spray.

Har skorna fått fläckar som inte går bort med borste måste du tvätta dem med en bra mockatvål. Gärna en som är vårdande i sig. Jag har provat runt tio olika sorters tvål, och tycker att Shoeboys Combischaum är den bästa. Den använder jag själv både till privat bruk och när jag tvättar kunders skor. Tvätta hela skon med ljummet vatten och mockatvål. Borsta med en nagelborste. Jobba ner tvålen på djupet och ta gärna mer tvål flera gånger då mockan suger upp tvålen. Borsta hela skon med nagelborsten och skölj sen snabbt rent skon från skummet. Tvålen är i sig vårdande så skölj inte för mycket. Ta bara bort skummet. Låt skon torka i rumstemperatur med riktiga skoblock. När den torkat borstar du upp ytan igen och impregnerar skon. Detta brukar fungera riktigt bra på många fläckar oavsett hur ljusa skorna är.

Samma metod funkar även på blankt skinn, men då använder man inte nagelborste utan en mild svamp. Man gör så här både för att tvätta rent fläckar och ta bort gammal skokräm, så en Shoeboystvål bör anses som en självklarhet i skovårdslådan.

När det gäller skinnskor kom det mycket frågor om polish och fett. Så här ligger det till. Polish är mestadels vax och ofta spritbaserat. Detta gör att vården inte blir den bästa, men man får lättare en snygg glans. Fett, såsom minkolja eller fiskarsmorning är ENBART för grova vandringskängor i vildmarken, inte för gentlemannens sko i stan. Fett vårdar bra, men ger en kletig yta som suger åt sig damm och ser matt och tråkig ut, alltså tvärtemot gentlemannens önskemål att skorna ska vara snygga. Använder man istället en bra skokräm som är vattenbaserad får man en fullgod vård av skinnet, välbehövlig återpigmentering, impregnering och snygg glans. Jag kan inte alla märken på marknaden men jobbar med vad vi kallar Hammarkrämen. Det är en skokrämsburk med hammare på locket som du hittar hos alla skomakare som säljer Crockett & Jones. Jag kan inte svara för några andra märken och deras kvalité, men kan som regel säga att undvik polish om du vill ha en god vård. Vill man ha extra stark impregnering skulle jag kunna tänka mig att lägga ett lager vaxdominerad polish utanpå. Någon frågade om skorna förstörs av polish. Tja, det är svårt att säga eftersom det oftast tar uppemot tio, tjugo år innan en välskött sko börjar spricka och då har man nog blandat skokrämer och polish ganska mycket. Mina första C&J har jag bara putsat med Crocketts egen vaxpolish som jag inte tror är lika vårdande som Hammarkrämen men har inga sprickor alls än efter drygt 5 år och flitig användning. Och dåliga skor spricker ofta snabbt oavsett vilken kräm du använder.

En annan vanlig fråga gäller behandling av lädersulor. Jag har provat massor av metoder för att behandla lädersulor men aldrig sett någon märkbar skillnad på slitstyrka. Lädersulor ska inte gå utomhus om det är blött. Så enkelt är det. Om man ändå gör det, försök hålla promenaden kort, låt skorna torka ordentligt efteråt, pilla bort alla småstenar som fastnat och gjort fula märken, slipa rent ytan med ett fint sandpapper och smörj in den med en mild fin skokräm. Då ser den fin ut igen. Det räcker. Planerar man att fortsätta gå utomhus i blötväder för man sätta slitsulor i gummi på dem eller börja bära galoscher.

Nästa fråga gällde Tod's bilskor. Dessa loaferliknande mockasiner med små gummipluppar under sulan gjordes ursprungligen för att köra bil i. De görs fortfarande på samma sätt, men säljs för att de är trendiga, inte praktiska eller bra. Detta är vad jag kallar för en "engångssko". Man lagar inte en sådan sko, därför att man inte ska gå i den över huvud taget. Gör man det gör man FEL. Man ska bara sitta med en sådan sko. Allra helst köra bil. Väljer du att gå utomhus med den bör du vara medveten om att den lätt tar slut på en sommar. Allt detta till trots, vill folk ändå laga sina Tod's, och det är inte omöjligt. Man kan lägga en ny sula på dem men det blir inget som liknar originalet. En sula under hela skon i lagom tjockt gummi är väl det som kan anses vara det bästa alternativet, men det blir inte snyggt. Slitage på mockan kan i princip lagas med fula laglappar om man vill det. Behöver jag säga att man då får gå till någon annan skomakare än mig. Har man köpt ett par bilskor och mot all sans och förnuft går utomhus med den får man stå sitt kast och köpa ett par nya istället.

Bli dock inte förskräckta av min hårda ton. Jag försöker bara förmedla det idiotiska i att köpa svindyra skor och förstöra dem på en sommar. Men jag kan meddela att jag själv äger några par bilskor och planerar att gå utomhus med dem nästa sommar. Så länge jag är medveten om det dumma i det, och tycker att det är värt det så kan det väl ändå anses OK. Det är ju ändå - trots alla hårda förmaningar om perfekt skovård - så att vi inte bara vill ha bra och sköna skor. Vi vill ju även ibland faktiskt bara se snygga ut. Och ibland gör man dumma saker i fåfängans tecken. Errare humanum est. Med denna tanke i bakhuvudet vill jag avsluta denna inledande artikel om stenhårda förhållningsregler gällande korrekt skovårdsbeteende, med ett tänkvärt citat av Mr Robin Guinnes, exportchef på Crockett & Jones, yttrat när en kund var lite upprörd över en några dagar försenad leverans.
- "Calm down. It's just a pair of shoes, not a kidney."

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 M.Sc säger
2008-09-25 15:45 - Anmäl

Tackar
#2 Simon säger
2008-09-25 15:49 - Anmäl

Tack och bock!
#3 Hattlös säger
2008-09-25 16:16 - Anmäl

Tackar och bockar!

Hoppas verkligen att detta kommer att bli ett stående inslag på manolo. Det stör mig inte det minsta att det blir lite smygreklam för vissa märken eftersom du så tydligt och klart redovisar att du bara uttalar dig om saker du känner att du kan stå för!

Jag skulle tycka att det var väldigt intressan om du kunde skriva en artikel (med lite bilder) om t.ex. hur lagningar görs eller hur skor är uppbyggda osv.

Tack!
#4 Skomakare Davidson säger
2008-09-25 16:24 - Anmäl

Det finns bilder på hur en halvsulning går till på min hemsida. http://www.davidsonsskomakeri.com/randsydda.html
#5 Erik D säger
2008-09-25 17:07 - Anmäl

Suveränt med utförliga svar i arktikelform. Djupaste tack och bock!
#6 Fredrik säger
2008-09-25 17:16 - Anmäl

Otroligt bra! Härligt att få svar från en riktig skomakare som har praktisk erfarenhet om det han pratar om. Tack så mycket!

Tänkte slinka in med två frågor:
Kan man lägga på Dianite sulor på alla randsydda skor?

Och är det en slump att det är många skomakare som saluför C&J och R.M, eller har de samma generalagent eller liknande?
#7 Leo säger
2008-09-25 17:48 - Anmäl

Tack för en bra artikel.

Ang. mocka, skall man alltså behöva spraya skorna så ofta som varannan gång de använts i väta? Låter väldigt mycket! Hur mycket skall man spraya då, bara dra över skorna i 5-10 sekunder eller tömma halva flaskan?
#8 Emil säger
2008-09-25 19:25 - Anmäl

Hur ofta börj skorna smörjas in med kräm? Låt säga att man använder skorna en gång i veckan. Torkar krämen ut eller hur funkar det?
#9 oscar säger
2008-09-25 19:39 - Anmäl

Stort tack för en bra artikel! Alltid lika intressant med skor.

Borde ha ställt frågan tidigare så klart men hoppas Marcus kan svara ändå.

Jag har en liten fråga om skoblock. Jag har både såna där skoblock som är delade i "tån" och ska spänna ut sidorna på skon bättre och "vanliga hela" skoblock. Jag har testat med de hela blocken i skor som är lite spetsigare som jag vanligtvis har de delade i och jag tycker inte att det verkar vara så stor skillnad på de olika blocktypernas "prestanda".

Är det verkligen värt att lägga ca fem gånger så mycket på ett par delade block?
#10 Gäst säger
2008-09-25 19:59 - Anmäl

Hej, jag har också en fråga.

Till vilken grad är det möjligt att sätta in klackjärn, tåjärn och andra liknande metallförstärkningar i sulan? Vad är förutsättningarna, och är det en god idé eller meningslöst?
#11 Bifurkation säger
2008-09-25 20:28 - Anmäl

Tack för bra tips! I morgon ska jag leta efter Hammarkrämen! Till bruna skor, bör man köpa brun kräm eller ofärgad?
#12 /M. säger
2008-09-25 21:12 - Anmäl

#11
Jag kör en brun men jag har å andra sidan turen att ha exakt samma nyans på skorna som på krämen. Kör på ofärgad!
#13 cris säger
2008-09-25 21:12 - Anmäl

Bifurkation: Det beror ju på hur bruna de är . Jag har ett par C&J som jag köpte i somras i ljust brunt läder, då är det ju bara neutral som gäller. Min skomakare konstaterade att om jag får fläckar så får jag lämna in dem så kan de korrigera färgen. Men är de rejält bruna så kan du ju ha en färgad kräm. Rådgör med en bra skomakare - visa skorna..
#14 Skomakare Davidson säger
2008-09-25 21:16 - Anmäl

Tja, jag kan inte börja på en ny artikel igen om samma sak jag precis behandlat, men #7: Det går inte att svara exakt på frågan "exakt hur ofta och hur mycket ska jag spraya och på exakt vilket avstånd från skon jag jag hålla flaskan." Vill du ha skorna vattentäta, spraya en dusch ofta på dem. Du märker dessutom när skorna tar åt sig väta. Då är det dags. #8: Skokräm läggs på när skokräm behövs. #9: Har du skor för över 3000 spänn är det värt att köpa ett par riktiga block. Om de är tvådelade i foten eller inte spelar inte så stor roll, men det är viktigt att de är i opolerat trä, helst ceder, och att det inte är ett s.k spiralblock. Du vill ha en horisontell spänst i dem för bäst resultat, inte ett sånt block som är på bilden högst upp i artikeln. #10: Gå till din skomakare och fråga. Det går inte att svara på det utan att se skorna. #11: ALLTID ALLTID ALLTID pigmenterad skokräm. Jag trodde jag skrev det i artikeln. Annars tappar du ju halva meningen med krämen. Ofärgad kan du ha till gula, gröna, och turkosa skor om du inte hittar pigmenterad skokräm till dem också.
#15 Micke N säger
2008-09-25 21:18 - Anmäl

#11 Det kan vara svårt att få en "återpigmentering" med ofärgad.
#16 Erik säger
2008-09-25 21:20 - Anmäl

Det här var väldigt bra. Jag satt och letade efter just skovård och så hittar man en sån här bra guide. Perfekt.
#17 Humbolt säger
2008-09-26 08:25 - Anmäl

Tack! Många bra tips.

En fråga: Är Crockett & Jones egna skoblock en bra investering? Jag köpte ett par till mina C&J och de ser väldigt poloerade ut, vilket skoblock ju inte ska vara.
#18 Skomakare Davidson säger
2008-09-26 09:59 - Anmäl

Nu säger jag för tredje gången att skoblock ska vara opolerade. Köp ej C&J skoblock.
#19 andreas säger
2008-09-26 10:45 - Anmäl

Ett märke som det står om på Bloggen Fashion4fun.bloggagratis.se är belgiska NDC-made by hand. Hur står sig detta märke bland storheter com C&J och liknande. Förstår om de inte är lika bra, trots allt livstids garanti på churchs. Men NDC kostar ju ändå mellan 3000-5000kr. Är de prisvärda och välgjorda?
#20 PS säger
2008-09-26 11:37 - Anmäl

Köpte skoblock på nämda plats i länken! Mycket bra!
#21 Skomakare Davidson säger
2008-09-26 11:57 - Anmäl

Nästa artikel kommer nog att handla om randsydda skor.
#22 Erik D säger
2008-09-26 12:40 - Anmäl

Skomakare Davidsons svar ger intryck av stor integritet och kritiskt sinne. Att han som återförsäljare av C&J ändå inte rekommenderar deras skoblock känns riktigt bra! Jag skulle med nöje se fler artiklar på Manolo baserade på samma kunnande, strävan efter högsta kvalitet samt bra och rolig hantering av svenska språket!
#23 Humbolt säger
2008-09-26 13:08 - Anmäl

Tack!

Då ska jag köpa ett par nya skoblock. Men lite trist att jag av ren fåfänga slängde 500 kr på ett par C&J block. Märkligt att de inte kan göra ordentliga grejor.
#24 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-26 13:20 - Anmäl

Ang. skokräm/bruna skor
Det roliga med fina bruna läderskor är ju att lädret patineras på ett snyggt sätt. Svarta skor förblir bara svarta.
Brukar köra med skokräm i 3-4 olika nyanser för att få snyggt resultat. Ljusbrun, mörkbrun, oxblod samt även lite svart ( pytte litet på skohättan och hälen).
Man behöver inte ta alla på en och samma gång.

Resultat- sådana kulörskiftningar i ovanlädret som folk po Sartorialistbloggen brukar gå i taket av upphätsning för (men så är kommentarerna tämligen hysteriska där).

Det nya för mig i skomakarens rekkomendation här var att han tycktes rekommendera borttagning av all vax då och då. Det har jag aldrig gjort och ändå håller mina Churchs typ 15-20 år och C&J 6-7 ännu så länge.
#25 Emil säger
2008-09-26 20:21 - Anmäl

"#8: Skokräm läggs på när skokräm behövs. "

Okej, då omformulerar jag frågan. Hur vet man när det behövs lägga på skokräm?

Tack,
Emil
#26 Henrik säger
2008-09-26 20:29 - Anmäl

Fantastisk artikel!

Om nu nästa kommer att handla om randsydda skor, skulle jag uppskatta om man kunde få en checklista på hur man känner igen dem.

Jag köpte ett par dosor i Florens i somras, som ser misstänkt randsydda ut, men som var alldeles för billiga för att det skall kunna stämma.

Men nu har jag i och för sig turen att bo ett stenkast från Davidssons skomakeri, och skorna måste ändå klackas om och få gummisula, så jag får väl svar på frågan ändå...
#27 Bifurkation säger
2008-09-26 20:55 - Anmäl

#24: Vilket bra tips, Oskar! Ska genast prova det på mina N.D.C. Upptäckte förresten att de har ett ganska bra sortiment N.D.C. på NK.
#28 Skomakare Davidson säger
2008-09-26 21:31 - Anmäl

#25: Du ser det genom att titta på skon. Den ser sliten och trött ut. Har ingen glans och börjar tappa färgen på sina ställen. Kort sagt, den behöver ny skokräm. Hoppas att det klargjorde lite mer.
#29 Fredrik säger
2008-09-26 22:49 - Anmäl

Mer Skomakare Davidson, Du är ju helt ovärderlig! Bästa initiativet någonsin. Blir aldrig av att man ställer alla dessa frågor när man väl är hos skomakaren, så väldigt skönt att få den besvarade här.
#30 Leo säger
2008-09-26 23:55 - Anmäl

En del tips verkar grunda sig mycket på personlig känsla, t.ex. när det är dags att smeta på mer kräm. Det är omöjligt att säga exakt hur ofta - flera faktorer är inblandade; såsom väder, hur ofta skorna används samt läderkvalitet.

Vi som ställer frågor till Davidson borde alla lägga stor vikt vid att lära känna våra skor. Testa försiktigt vad som fungerar och vad som inte fungerar. Metodiskt. Notera, dokumentera, ta på skorna, syna dem, kanske gnaga lite på dem?
#31 Bifurkation säger
2008-09-27 07:00 - Anmäl

Som många sagt tidigare: tack för en jätteintressant och välskriven artikel! Är det någon som vet var man köper Hammarkräm i Stockholm?
#32 Marcus säger
2008-09-27 11:28 - Anmäl

Min skomakare vägrade sätta på tåjärn på ett par randsydda skor som jag kom in med, och eftersom han har varit skomakarmästare längre än jag levat hade jag inte mycket att sätta emot.

Vad tycker manolos skomakare om tåjärn på randsydda skor? Är det dåligt i längden?
#33 Skomakare Davidson säger
2008-09-27 12:21 - Anmäl

Jag ser inga nackdelar med att sätta tåjärn på lädersulade skor. Ofta kanske det är onödigt, men sliter du tårna extremt snabbt är det snarare att rekommendera än avråda från.
#34 DeTomaso säger
2008-09-27 12:47 - Anmäl

#31 I artikeln framgår det att dom finns att köpa hos C&J-återförsäljare.
Med risk för att göra diskussionon om lädervård ännu mer invecklad kan jag berätta att en av två C&J-återförsäljare i Malmö slutat sälja Hammarkräm till förmån för C&J-vax med motiveringen att Hammarkrämen är sämre.
#35 milo säger
2008-09-27 18:09 - Anmäl

Fan vilken bra info, jag gillar verkligen skor och betalar gärna xtra mycket för bra kvalitet osv, skitbra att jag nu vet hur jag ska ta hand om dom.
Tack!
#36 Gust. säger
2008-09-27 18:17 - Anmäl

#24: Svarta skor kan ges mer karaktär genom ihärdigt putsande med små mängder blå skokräm. De blir givetvis inte blå, utan får bara en mer levande svart yta.
#37 LoHi säger
2008-09-30 19:55 - Anmäl

Jag brukar använda minkolja... Tror säkert att skomakarens tips är bra, men jag har i alla fall fått bra vattenskydd, mjuka skor och bra glans med minkolja. Så här gör jag:
Först rengör jag skon omsorgsfullt. Sedan gnider jag på minkolja med en trasa, och man skall gnida länge, så att det känns varmt under fingrarna, och minkoljan tränger in i lädret. Särskilt noga att få fett på sömmar och medllan sula och ovanläder. Sedan torkar jag noggrant av allt överflödigt fett, och låter skon stå några timmar och fettet torkar in. Därefter polerar jag med Kwi polish.
Mina skor blir mjuka, blanka, vattenskyddade och håller länge
#38 Diego de la Vega säger
2008-09-30 23:33 - Anmäl

Det är skillnad på skor och skor. Mockaskor går bort i det här sammanhanget. Till mina skor med spännen föredrar jag faktiskt Munkolja. Den bästa hittar man i Klosters.
#39 Fredrik säger
2008-10-02 10:19 - Anmäl

Angående minkolja:
Minkolja ska man använda på grovt läder som man vill göra mjukare. Minkoljan innehåller mineraler som löser upp lädret och därmed gör det mjukare och mer följsamt.
Dock så är det väldigt aggressivt, varför lädret i vanliga läderskor efter några år av behandling med minkolja kommer att lösas upp och gå i bitar.

Minkolja ska enbart användas på grova skinnkängor, med så pass grovt läder att sulan etc. hinner slitas ut innan minkoljan har löst upp lädret.
#40 Emil säger
2008-10-02 16:05 - Anmäl

Hur upplever ni att Kiwis skokräm står sig mot hammarkrämen eller annan mer exklusiv kräm?
#41 LoHi säger
2008-10-03 13:12 - Anmäl

# 39 Fredrik: Var och en blir ju salig på sin tro. Jag har haft skor i runt 15 år utan att de börjat falla samman. Många säger iof att minkolja bryter ned skinn. Å andra sidan säger wikipedia att minkolja är mycket likt mänskligt hudtalg (http://en.wikipedia.org/wiki/Mink_oil) och används i hudkrämer mm. Den andra ingrediensen i minkolja för skovård är ullfett (lanolin) (http://sv.wikipedia.org/wiki/Lanolin) som också ingår i hudvårdsprodukter. Däremot är jag lite skeptisk mot att ha silikon (som också finns i kiwis eller Bostons minkolja) i skofett, det kan täppa till porerna lite för bra. Men som sagt, det har fungerat bra för mig. (Jag skriver detta mest för att de som använt minkolja länge inte skall få panik)
#40 Emil: Jag använder Kiwi, har fungerat bra. Fast jag kombinerar ju med fett ; )
#42 johannes säger
2008-12-30 23:29 - Anmäl

Är det inte i tuffaste laget att kalla Tods nopp skor för bilskor? Det funkar inte. Bilskor skall ha rundad häl, glatt lädersula med några små gummiinlägg -typ o-ringsnören -på längden.

Eller skall man köra automatväxlat...

Har polerat högklassiga skor med vikingsvaxfett i trettio år (samma skor alltså) och Black kiwi, den där krämen som militären använde. problemlos! Men man skall lägga på lite fett och polera in det!
#43 LoHi säger
2009-04-01 12:15 - Anmäl

Jag kan tillägga efter att ha experimenterat, att om man inte använder minkolja på skorna (utan bara skokräm och polish) en tid, så hårdnar de igen, för att åter bli mjuka om man använder minkolja igen. Det verkar som om talet om att minkolja bryter ned skinnet är en skröna. (Jag kan för övrigt meddela att man byter sulan även på grova kängor, så idén att minkolja skulle få förstöra skinnet för att man kastar dem när sulan är slut är helt snurrig)
#44 Bengt säger
2009-11-09 18:12 - Anmäl

Verkligen toppenartikel! Jag har flera C&J och funderar ibland på att man borde skyddspreja dem med skyddsprej när det är blött ute. Min skomakare tycker dock inte detta då det minskar lädrets andningsförmåga. Dock undrar jag fortfarande och det skulle vara kul att höra skomakarens åsikt om skyddsprej typ "Boston" på vanliga skinnskor. Handlar man skor i en vanlig skobutik är det ju det första de rekommenderar...
#45 Jonas säger
2009-11-10 16:45 - Anmäl

#44, folk som jobbar i skobutik vet ingenting om skor. Ärligt talat så funderar du ens över en spray för 49-kronor på ett par skor för 4000.
#46 Olson säger
2010-02-20 19:59 - Anmäl

Många intressanta upplysningar och kommentarer, men ingen som reagerat över det höga ? priset på Hammarpasta, jag betalade 90 kr för 50 ml ?

Olson
#47 Jonas säger
2010-02-21 00:28 - Anmäl

#46 kiwi kostar 25-50 kr, hammpasta kostar väl alltid 90 men saphir kostar 35-100kr. Det skiljer sig en hel del i pris. Men ärligt talat så skiljer det bara 65 kr mellan dyraste och billigaste saphir... du väljer väl ofta mellan slips för 399-799. Betydligt större skillnad. Spelar det någon roll vad det kostar då det är bra? (Angående hammarpastan så finns den också som ett annat märke, eller som två andra märken.. sedan finns det andra skokrämer som är helt substituta mot hammarpastan.)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen