Manolo logotype

Fråga Skomakaren

Bild 317310

Intresset för kvalitetsskor ökar. Med det följer också en rad frågor kring vårt användande och vår skötsel av skor. Många omöjliga för oss på Manolo att besvara. Därför har skomakare Marcus Davidsson, som tidigare figurerat på Manolo, glädjande nog erbjudit sig att svara på era funderingar. Nu är det upp till er att ställa alla tänkbara frågor kring skor och skovård i kommentarsfältet nedan så kommer vi att välja ut en antal frågor som Marcus senare kommer att besvara.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-04 15:20 - Anmäl

Det sägs ibland här på Manolo att Church`s skor har blivit mycket sämre sedan Prada köpte upp firman. Kan man som skomakare bekräfta detta eller är det bara en myt/illvilligt rykte. Church`s är ändå snäppet dyrare än C& Jones skor.
#2 Henrik säger
2008-09-04 15:36 - Anmäl

Hej,

Jag har ett par gamla slitna Church's skor som jag ärvt av min far. Jag har hört att det är livstids garanti på skorna, och att jag således kan sända dem till Church's för en renovering - stämmer det?

Tack för en bra sida!
#3 Erik D säger
2008-09-04 15:51 - Anmäl

Hej,

Tack för att du tar dig tid att svara på frågor här på Manolo! Det uppskattas mycket.

Nu är det så att jag bor trångt, och golvutrymmet för skor är riktigt begränsat och ligger nära varmvattenrör. Är det bättre att förvara sommarhalvårets skor på det (is)kalla vindsförrådet än att ha dem stående nära rören i lägenheten? Tar de skada av att förvaras kallt (men tort)?
#4 Gubben säger
2008-09-04 15:53 - Anmäl

Jag har ett par Church som jag köpte i London 1994. De har fått vara med om en hel del, men är fortfarande i mycket bra skick. Men kanske var Church bättre förr. När det gäller den eviga debatten om man ska lägga på en tunn slitsula eller inte på en lädersula på randsydd kvalitetssko, t ex från C&J är min uppfattning att man kör med lädersula när väderleken tillåter det, annars är det galosch på eller skostället som gäller. När lädersulan är nedsliten går man till den av tillverkaren auktoriserade skomakaren som lägger på en ny sula. Det handlar om känslan och då vinner den bara lädersulan.
#5 Gustav säger
2008-09-04 15:53 - Anmäl

Hej Skomakaren!
Har ett par svarta skinsneakers som börjar bli slitna framtill. Finns det något trick för attge mina älskade skor nytt liv?


Tack på förhand!
#6 Murray säger
2008-09-04 15:54 - Anmäl

Det här måste jag säga är strålande, Manolo! Kan dock inte komma på en fråga så här på rak arm, men ska fundera över kvällen. Vore mycket intressant om ni kunde upprepa detta med t.ex. någon de få svenska herrekiperarna som erbjuder måttsydda kostymer (eller en ren intervju med någon av dessa).
#7 Korven säger
2008-09-04 16:12 - Anmäl

Jag har länge varit på jakt efter ett par snygga boots, gärna chelseamodell men problemet är att jag har för lågt fotvalv så när skorna passar på längd och bredd är de för höga inuti, vilket gör att skorna glappar när jag går. Finns det märken som gör "lägre" skor eller måste man köpa en storlek större och trycka i en sula och hoppas på det bästa?
#8 Simon säger
2008-09-04 16:39 - Anmäl

Fantastiskt initiativ! Hoppas bara på ett "fråga skräddaren" också. Nu till min fråga. Polish eller fett? Där tvistar de lärda.
#9 Scipio säger
2008-09-04 16:52 - Anmäl

Hej!

Kanske lite off-topic men vad tycks om att köpa kvalitetsskor (såsom dessa: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&Item=260281786009&Category=63850&_trksid=p3907.m29) av oauktoriserade handlare på ebay? Kan man lita på att det är äkta vara?
#10 Pelle säger
2008-09-04 17:14 - Anmäl

Jag gillar brittiska skor, men har hittills hållit mig till Church's och C&J. Jag skulle vilja ha lite feedback på andra tillverkare, t ex Trickers, Grenson och Barker. Vad har ni för erfarenheter av dessa?
#11 Mr P säger
2008-09-04 17:38 - Anmäl

jag VILL bära mina underbara mocka skor på vintern, HUR ska jag göra så att dom håller...finns det något sätt?! TACK på förhand!
#12 T säger
2008-09-04 17:44 - Anmäl

Ett toppeninitiativ!

Jag undrar vad man ska tänka på när man köper skor för vinterbruk, undvik lädersula och mocka, vad mer?

Hörde att en skomakare tagit in röda sulor speciellt för Louboutin skor, men är inte de sulorna rödmålade? Krävs det verkligen en särskiljd sula? Och är färgen något man kan få gjort om man sular om sina skor? Tänkte nu främst på Sutor Mantellassi skor där det verkar röra sig om blåmålad sula, om det skulle vara så att Louboutin skor verkligen har läder som är rött rakt igenom.

Sen en riktig specialfråga: har Sutor Mantellassi alltid haft blå sulor eller började de med det senare? Undrar framförallt om Mantellassi var före Louboutins röda sulor eller om det möjligen var Mantellassi som lät sig inspireras.
#13 Dr No säger
2008-09-04 18:10 - Anmäl

#11: Du menar nog mockaskor. Leden i ett sammansatt ord ska skrivas ihop. Då blir det lättare att förstå. I övrigt förstår jag inte varför man inte skulle kunna bära mockaskor på vintern, om de inte är väldigt tunna. Mocka ska impregneras på höst- och vinterhalvåret för att hålla väta och smutsen borta.
#14 don Dandelion säger
2008-09-04 18:23 - Anmäl

Lysande initiativ; den bästa idén hittills på Manolo!

Jag har en skötselfråga: Om man använder sig av vax (t ex C&J:s egna), stämmer det då att detta kan torka ut ovanlädret i sinom tid, och att skorna därför måste tvättas med lädertvål ibland? Har jag förstått saken rätt gäller detta inte skokrämer - ibland framförs det som brukligt att använda bådadera, alltså först kräm och sedan vaxpolish..?

Kort sagt, kan man skada lädret med vaxpolish, om man inte rengör lädret på djupet med jämna mellanrum?
#15 hasse säger
2008-09-04 18:30 - Anmäl

Tjena!

Vilken sorts skor rekommenderar du för den svenska hösten och sen för vintern?

Funkar verkligen engelska skinnskor för det svenska klimatet?

Vad använder du själv på höst/vinter?
#16 Lädersulan säger
2008-09-04 18:52 - Anmäl

Jag har flera par skor med lädersula som jag endast använder inomhus och vid torrt väglag eller med galoscher. Lädersulan behöver ju trots det få näring emellanåt så nu undrar jag:

Vadär bäst att behandla lädersulor med? Jag brukar köra med vanlig ofärgad skokräm men har hört att man kan använda någon typ av linolja?
#17 Emil säger
2008-09-04 19:16 - Anmäl

Mockavård!

Skulle vilja ha mer utförliga tips/guide till mockavård. Hur man får mockat att se ut som nytt. Har hört/läst en del förslag som använd ånga, använd mockaborste, impregnera efter varje använding, använd rakhyvel för att få bort noppror, rugga med mockabortste mm men skulle vilja ha detta demonstrerat i en schysst guide.

Tack,
Emil
#18 Anonym säger
2008-09-04 19:28 - Anmäl

Bra initiativ, Manolo!
Frågor om skoputs:
Hur sköter jag mina Cordovan-skor? Skokräm?
Mina Church;Brisbane är ljust bruna, C&J; Lanark är oxblodsfärgade (burgundy), Connaught är "Chestnut Burnished Calf", Savile är Dark Brown Antique Calf, etc.... Så - använder jag olika färg på skokrämen beroende på "grund-färgen" på skon? Ofärgad skokräm?
En fråga tlll: Storleken spelar roll! "Töjer" sig engelska kvalitetsskor (dvs får jag finna mig i att ha lite skoskav under tiden skon anpassar sig till foten (foten anpassar sig till skon;-) eller - skall det kännas bekvämt direkt?
Tacksam för svar.
#19 Johan säger
2008-09-04 20:07 - Anmäl

Mycket, mycket bra intiativ!

Kan man, bör man, lägga på en gummisula när "piggarna" på Tod's eller Minnetonka's är nedslitna? Är det lönt?

Hade varit intressant att veta hur många/vad för sorts skor du själv har? Kör du skinnsula på vintern?

Och sedan en sak till, hur mycket kostar det att sula om ett par skinnskor med ny framskinnsula och ny klack av gummi?
Vad är priset att sätta dit metallplattan längst fram, för att förhindra slitaget längst fram?

Hälsningar,
Johan
#20 T säger
2008-09-04 20:14 - Anmäl

För att utveckla Johans fråga: Vad gör man med Tod's när plupparna slitits ett tag? Går det att fixa eller är det nya skor som gäller?
#21 Leo säger
2008-09-04 20:27 - Anmäl

Jag skulle också jättegärna vilja veta vad man gör med ett par slitna skor från Tod's? Tack Marcus.
#22 don Dandelion säger
2008-09-04 20:39 - Anmäl

De flesta vet ju att "Astaire" av Gaziano & Girling (http://www.gazianogirling.com/astaire.html) är världens vackrast sko, men vilken modell tycker herr Davidsson är den näst finaste? Länk till bilder skulle uppskattas!

Vidare: Föredrar Davidsson borste eller trasa för putsning av läderskor (de skor som tål bådadera, vill säga); frågan gäller såväl påstrykning av kräm/vaxpolish som själva putsningen.
#23 J säger
2008-09-04 20:45 - Anmäl

Jag skulle vilja veta vad som är bäst att smörja in lädret med för regelbundet skötsel, och när lädret känns lite torrt i ytan. Provade med minkolja, men det tycker jag var lite väl fast i konsistensen, och la sig mest som en matt hinna ovanpå lädret. Marcus, vad tycker du om fiskarsmorning?
#24 ? säger
2008-09-04 21:01 - Anmäl

Använder man skor på fötterna?
#25 Johan säger
2008-09-04 21:10 - Anmäl

#23 var bra! Räcker det med vanlig skoputs för att återfetta? Jag drar på Nikwax för vandringskängor ibland.. Känns som det fettar ordentligt. Men vad är det bästa, typ någon läderlotion att ta mellan varven av vanlig skoputs?
#26 Mikael säger
2008-09-04 21:43 - Anmäl

#15

+1
#27 DeTomaso säger
2008-09-05 05:40 - Anmäl

Även i det övre prissegmentet finns det en rad olika skofabrikat att välja bland. Har du möjlighet att ange åtminstånde tre saker som kännetecknar en sko av mycket hög kvalitet som vi lekmän kan känna igen när vi är ute och handlar. Låt säga på en "vanlig" skinnsko med lädersula. Detta för att få en uppfattning om hur prisvärd en sko är.

Tack!
#28 Kinesen säger
2008-09-05 06:58 - Anmäl

För att spinna vidare på #27 med flera. Hur avgör man om en sko är randsydd egentligen. Är en genomsydd sula ett måste eller går det att randsy utan detta? Vilka "halvmesyrer" finns det mellan en äkta randsydd sko och en limmad?
#29 Martin säger
2008-09-05 07:56 - Anmäl

Jag går i samma tankar som #16, hur behandlar man (tar hand om) lädersulorna på bästa sätt? Jag undrar även om det finns något annat man bör tänka på när man bär skor med lädersula, bortsett från att inte traska runt i vatten?
#30 Bubbel säger
2008-09-05 08:14 - Anmäl

Vilka skotillverkare rekommenderar en skomakare?

Vilken är den bästa lösningen för att dämpa "klack-ljudet" av en sko?
#31 Carl-Olof säger
2008-09-05 12:20 - Anmäl

Det är en hel del frågor kring Church´s och Crockett & Jones här. Vad jag skulle vilja vet är hur andra märken står sig jämfört med dessa i form av kvalitet.
Är det till exempel värt de extra pengar det kostar att välja Edward Green eller John Lobb?

På tal om John Lobb har jag även hört att det är två bolag med samma namn varav det ena ägs av Hermes och erbjuder "sämre" kvalitet än den brittska versionen av John Lobb. Stämmer detta? Vore spännande att veta då just skor från Lobb står högt upp på önskelistan...

Sedan undrar jag över andra mindre kända brittiska skotillverkare som John Spencer, Foster & Son, Loake 1880 (deras andra linjer känns sådär) samt New & Lingwoods skor. Hur är dessa jämfört med Church´s och C&J som får fungera som måttstock.

Slutligen undrar jag över det franska märket Loading. Är dessa okej skodon?

Slutligen en fråga till alla läsare: Är det okej med "slippers" i sammet inomhus även när man inte bor i ett stort och dragit hus på landet?
#32 Leo säger
2008-09-05 13:22 - Anmäl

#31 / Carl-Olof: Visst skulle de väl passa allra bäst i en elegant sekelskiftesvåning (och då menar jag inte senaste sekelskiftet...) men det går väl an i ett 70-tals-kyffe också. Viktigast är kanske att inte matcha dem med reklam-T-shirt och mjukisbyxor. Glöm inte att få dina initialer broderade på dem. ;)
#33 Stardust säger
2008-09-05 16:02 - Anmäl

Hur gör man för att få bort små fläckar av skovax på mockaskor?
#34 rja säger
2008-09-05 18:47 - Anmäl

Går det att kapa klackarna på ett par herrskor om man tycker att de är för höga och vill ha en så platt sula som möjligt (t.ex. i gummi)?
#35 Stilpolisen säger
2008-09-05 21:39 - Anmäl

"Slutligen en fråga till alla läsare: Är det okej med "slippers" i sammet inomhus även när man inte bor i ett stort och dragit hus på landet?"
Svar: Nej
#36 Sir Väs säger
2008-09-05 22:07 - Anmäl

Jag skulle rekommendera Edward Green, otrolig passform och det bästa läder som går att finna. Och då pratar jag förstås om skor som görs efter just din din fot, man ska inte nöja sig med något mindre. Jag tycker att det är trist att folk snålar när det gäller skor. Ett par handsydda EG kan du ha livet ut. Samma sak kan man inte säga om en jävla plasma-tv. Livet handlar om prioriteringar.
#37 Frofro säger
2008-09-07 19:36 - Anmäl

Jag har en fråga gällande olika skomakares kompetens.
Till vem ska man vända sig när man vill sula om ett par skor eller när sömmen i sulan är trasig. räcker det att gå till den billiga i förorten eller ska man gå till någon "finare"? Har gubben i förorten resurserna som de dyrgriparna är värda?
#38 David säger
2008-09-08 07:52 - Anmäl

Har ett par frågor:


1. Jag läste någonstans att man ska vila skorna i två dagar efter användning. Första dygnet ska skon stå tom, utan skoblock, och torka. Andra dagen ska den stå med skoblock. Stämmer detta eller är det bättre att sätta i skoblocket direkt efter användning? Tycker att blocken borde forma skon bättre om skon fortfarande är lite fuktig.

2. Vissa skomärken har en service där man kan skicka skon till fabriken för en ordentlig genomgång i fabriken, det gäller bl.a Church, Allen Edmonds och Johnston&Murphy. Är det något som lika gärna kan utföras av en skomakare på hemmaplan?

3. Vissa hävdar att man ska använda sig av en nylonstrumpa som sista finish när man putsar skorna, andra hävdar att nylon inte är bra för läderskor och torkar ut dessa i förtid. Vad gäller?

4. Vad ska man använda förutom skokräm för att förlänga skornas liv? Ska man tvätta dem med något särskilt medel innan man putsar dem? Ska man använda sig av minkolja eller något annat när man använt skon ett tag för att undvika att den torkar ut?

5. Vissa skomakare har originaldelar från vissa märken. Hur viktigt är det att använda sig av originaldelar? Innebär detta att de skomakare som har originaldelar på något sätt är auktoriserade av skomärket?

6. Jag använder mig alltid av tå-järn på mina skor med lädersula för att se till att dessa inte slits lika snabbt. Finns det någon motsvarande sak man kan montera på klacken, då helst inte järn efter som det skulle låta lite väl mycket (jag sliter mina klackar snett så det skulle vara bra)?

7. Ska man behandla sulan på något särskilt sätt? Är det någon poäng med att spraya den med impregnering eller slits det bort direkt när man är ute och går? Ska man behandla kanten på sulorna med något särskilt eller räcker det med skokrämen?

Hur kul som helst om man kan få svar på några av dessa frågor.
#39 David säger
2008-09-08 20:27 - Anmäl

Tjena kom på ytterligare en fråga. När det gäller själva lädret så har jag förstått att det är hur skinnet är garvat som är det viktigaste. Men detta till trots undrar jag vad det är för skillnad på egenskaperna hos kalvskinn jämfört med cordovan och för den delen andra högklassiga material. Hur står det föresten till med Alligator, såg att man kan köpa ett par Johnston & Murphy alligatorskor för ca 6 500 i USA. Är det ett bra skinn för skor eller är det bara dyrt?
#40 Rolle säger
2008-09-08 20:52 - Anmäl

Undvik Johnston & Murphy. Det var länge sedan de gjorde bra skor. Tillverkningen finns inte kvar i US längre. Av de amerikanska märkena är det bara Alden och Allen Edmonds som är något att ha.
Man kan köpa bra dojjor hos t.ex. Brooks Brothers men de är då tillverkade av Alden. Andra amerikanska märken som har bra skor, som Ralph Lauren t.ex., tillverkar inte heller skorna själv.

Cordovan och kalvskinn ser helt olika ut då du använt skorna. Kalvskinnet får många smala veck ("rynkor") och mörknar i vecken (gäller inte för svarta skor förstås ;-)) medan cordovan får bredare veck och dessutom snarare blir ljusare i vecken. Cordovan åldras vackrare och får en fantastisk patina. Behöver dessutom mindre omsorg med skokräm
#41 Johns säger
2008-09-09 08:54 - Anmäl

Några frågeförslag:

1. a)
Finns det kvalitativa lämpliga skomodeller att använda för svensk "stads-vinter" utan att det blir grova kängor?

1. b)
Om dessa skor ska vila i två dagar betyder det att man behöver tre par!! av väldigt "nischade" skor. Gäller två dagars vila även grövre skor?

2.
Jag hörde att en kompis köpte ett par skor som han direkt lät "sula om" el. dyl. Jag tror inte att de var väldigt högkvalitativa. Är detta något man kan göra för att få bättre och mer fotriktiga skor? I så fall, vad är det man gör med skorna och vad kostar det?
#42 Gäst säger
2008-09-09 18:45 - Anmäl

Ska man då och då gnida in lädersulan med neutral skokräm eller är det onödigt?
#43 David säger
2008-09-12 19:18 - Anmäl

En sak jag inte riktigt fått grepp på är vad som skiljer en Derbymodell från en Oxfordmodell.?
#44 M.Sc säger
2008-09-24 15:21 - Anmäl

Hur går det grabbar? Tiger Mäster eller?
#45 Olof säger
2008-09-24 15:29 - Anmäl

Svaren kommer inom kort!
#46 Manolo.se » Arkiv » Skomakaren svarar säger
2008-09-25 15:09 - Anmäl

[...] tre veckor sedan bad vi er läsare att ställa frågor kring skor och skovård till skomakare Marcus Davidsson. Intresset visade sig vara stort och frågorna haglade in. Här [...]
#47 Manolo.se » Arkiv » Skomakaren svarade säger
2008-12-25 14:00 - Anmäl

[...] Marcus Davidsons om kvalitetsskor och skovård. I en inledande artikel fick ni läsare ställa era frågor kring ämnet som Marcus sedan besvarade i tre [...]
#48 Jeppe säger
2009-01-29 21:18 - Anmäl

Han svarade aldrig på frågorna? Kanon!
#49 Sana säger
2009-03-31 18:00 - Anmäl

Hej, jag har ett problem och hoppas på svar och hjälp.
Jag undrar ifall man kan sula om skor själv hemma? Vart får man tag på det material man behöver och vad behövs örutom sulan?
#50 Andrea johansson säger
2009-08-08 11:05 - Anmäl

hej hej, jag har köpt ett par nya mocka pumps och dom är bra i längden med lite för smala, kan jag töja ut dom på något sätt ?
#51 Leo säger
2009-08-08 14:03 - Anmäl

#50 Andrea: Om de inte är obekväma rent ut sagt (då borde du inte ha köpt dem!) så bör de formas något efter dina fötter allteftersom du bär dem? Det finns f.ö. skoblock som töjer även på bredden, t.ex. dessa: http://www.skoputs.se/se/art/skoblock-european-cedertrablock.php - men de är tyvärr i herrstorlekar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo bespoke felt hat: Review

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Happenings: You’re Invited To A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen