Manolo logotype

Klädd för kontoret

Bild 317233

I skuggen av senaste tidens fokus på safaristil och lantlivsromantik är det lätt att glömma den moderna businessklädseln. Iklädd en benvit linnekostym är risken att bli betraktad som en idiot stor på många av dagens arbetsplatser. Där behövs snarare en diskret och elegant klädsel.

Portföljkultur
Att personer frivilligt väljer att bära reklamväskor deras företag envisas med att dela ut till sina anställda är ett mysterium. Inte ens subventionerad lunch kan rättfärdiga dessa väskor. En snygg portfölj är ett måste. För den som främst behöver bära med sig sin bärbara dator är ett tunnare laptop-case ett bra alternativ. Samtliga väskor i artikeln är från Danska Mismo som har en bred kollektion väskor och läderaccessoarer i varierande storlekar, vilket gör det möjligt att matcha exempelvis weekendbagen med portföljen. Tyvärr säljer de i nuläget inte i Sverige.

Bild 317234

Slips och skjorta
Grunden till en lyckad skjort- och slipskombination är att hålla det enkelt. De senaste årens trend med mörk skjorta under ljus slips är på många sätt ett utmärkt exempel på utstuderade kombinationer som väldigt få kan bära utan att själva se oerhört bleka ut. Likaså finns det, vilket diskuterades i gårdagens artikel en tendens att välja skjortkragar utifrån rådande mode, utan att de passar ens ansiktsform. Skjortan nedan utgör en lugn grund som kommer att ge ansiktet ett fräscht intryck. Dessutom med en tidlöst elegant krage.

Bild 317235
Skjorta Barba Napoli (Shopthefinest.com), Slips Brooks Brothers

På fötterna
Glöm allt som heter moderiktiga läderskor. En person som dagligen bär kostym behöver en uppsättning klassiska kvalitetsskor av läder där ett par bruna oxfords eller derbys är närmast ofrånkomligt.

Bild 317236
Skor Cheaney (Herringshoes.co.uk), Strumpor Pantherella (Poshttogs.co.uk)

Ljusgrå kostym
Även om en benvit tredelad kostym lätt kan kännas malplacerad på en många av dagens arbetsplatser, behöver kostym inte innebära mörkblått eller mörkgrått. En ljusgrå modell passar bra under såväl höst som sommar. Dessutom är det en färg som är tacksam att bära till bruna skor.

Bild 317237
Från Hickey Freeman.

Bröstnäsduken
En bröstnäsduk kan aldrig rättfärdiga en medioker kostym, men den kan definitivt höja helhetsintrycket. En vit i bomull eller linne går att kombinera med bokstavligt talat allt och bör vara en självklar del i kavajfickan även om personen bär den till ett par jeans och utan slips. Bröstnäsduken ger klädseln en välbalanserad känsla.

Bild 317238
Set av bröstnäsdukar i linne från Drakes.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Skor Väskor

Andra artiklar om varumärkena: Barba Napoli Cheaney Drakes Hickey Freeman Mismo
#1 Leo säger
2008-08-12 20:13 - Anmäl

Snygga kläder från början till slut, men dessvärre är det inte så många yrken/personer i Sverige som förväntas klä sig så här. Tyvärr. Själv är jag på väg in i teknikkonsultbranschen. Jag väntar mig att de flesta kommer att ha allt från t-shirt till skjorta, oftast jeans, ibland kavaj och bara undantagsvis kostym. Själv tänker jag lägga mig i övre skiktet men under kostymnivån, då inte ens mellanchefer har kostym. Eller udda kavaj med slips. Nä, många av oss gör bäst i att ha byxor (jag satsar hårt på manchester i höst) och skjorta samt kanske kavaj. Men minsta "felsteg" (gängse perspektiv) och folk tror att man försöker göra sig märkvärdig. Tyvärr!
#2 eric säger
2008-08-12 20:57 - Anmäl

Jag kan bara instämma med föregående talare, det är inte gängse inom många branscher att klä sig så här. Arbetar själv som konsult på ett störe bolag verksamt inom telekom, det verkar mest vara T-shirts med black sabbath som gäller...
#3 T.W. säger
2008-08-12 20:59 - Anmäl

Till min glädje tycker jag mig, konstigt nog, oftare se turndown-kragar än business-kragar bland affärsmän. Någon annan som gjort liknande iakttagelser?
#4 Serafio säger
2008-08-12 21:18 - Anmäl

Jan Guillou har många gånger kommenterat den svenska affärselitens stilkänsla på ett rätt träffsäkert sätt. Han är ju själv mannen som aldrig syns utan sin Gant-tröja men han har inte desto mindre rätt för den skull.

Många svenska internationella affärsmän kör en grov, lite sned, lite för löst åtdragen och lite för stor four-in-hand knut på slipsen, förvånansvärt många.

Om nu toppen av svenska affärsmän klär sig så illa är det knappast negativt om de yngre, nya, åtminstone försöker höja ribban några steg.

Själv skulle jag aldrig ta på mig en minimalistisk mörkgrå kostym i ett så tättvävt tyg att det nästan känns som ett futuristiskt sofföverdrag, ens om den var garanterad kvalitet i 20 000 kronorsklassen.

Jag skulle alltid välja en kostym som i detaljavseende var motsatsen mot minimalistisk, samma sak med skjortan. Välja ett tyg och en krage/manschetter som kändes överdådigt utan att någon kunde sätta fingret på det. En tygkvalitet i skjortan som var litet för fin för business, och detaljer i kostymen och en känsla av handarbete som inte heller ger fullständig businesskänsla men som ingen likväl kan avfärda som fel eller sätta fingret på vad som är annorlunda.

Sen är jag helt klart för bruna skor framför svarta.

Många affärsmän föredrar minimalistiska bälten i svart och stål, ofta med spännen i form av hela rektanglar eller fyrkanter, men här skulle jag ha valt ett bälte med ett något gammeldags välvt, litet arbetat spänne istället för en superclean clook.

Att avsterilisera businessmodet utan att det blir cirkus är helt klart att föredra enligt mig.
#5 Leo säger
2008-08-12 22:46 - Anmäl

#2: Ja, och är det inte T-shirts med tryck så är det kavajer med matfläckar (mellanchef på kompisens företag) eller skjortor så slitna att de är fransiga (hör och häpna - AB Volvos huvudkontor).

Nåväl, man har inte mycket för att störa sig på andra, utan bör fokusera på sin egen elegans - men som sagt, lägga sig så högt som möjligt i det förväntade intervallet!

#3: Vad menas med "businesskrage"? Är den densamma som cutaway?
#6 Alex säger
2008-08-13 04:04 - Anmäl

Mycket snyggt.
Men är det inte så att har man ett jobb där det ingår att åka på kundbesök så är det självklart att man klär sig snyggt?
(men inte snyggare än kunden:-)

Men har man ett jobb där man träffar samma personer dagligen och sitter framför en dator och den enda kundkontakten man har e över telefon så klär man sig lite men bekvämt?

Så har iaf jag upplevt det.

Det plagg som ligger mig varmast om hjärtat att ha på kontoret är en slips i papper som min systerdotter har gjort på dagis.
Ser ut som en massiv färgklick täckt med glitter:-
#7 Alex 2 säger
2008-08-13 05:17 - Anmäl

6# Kundkontakt behöver inte hindra en för stor piké med slitna löpardojjer på en konsult.... inte om man är i IT-branchen i alla fall.... där jag håller till och dagligen stör mig på detta.... Accenture har ju varit kända för främst en sak, sin dresscode med kostym (som man börjat släppa lite på under senare år). Visst kan det se malplacerat ut när pingvinerna (som accenture-anställda i kostym kallas av alla avundsjuka) går in i en kundorganisation som ser ut enligt 1# och 2#:s kommentarer. Men det är väl ändå bättre än stora pikén och löpardojjer!! Tragiskt dock att man måste tvinga folk klä sig respektabelt.

Tänk bara vilken hjälte Jonas Birgersson var som "vågade" köra fleecetröja osv i styrelserummet. Det visar ju lite av den rådande mentaliteten. Den som klär sig sämst och kommer undan med det vinner! OCH BRAGDGULDET GÅR TILL SOM VÅGADE PYJAMAS PÅ JOBBET.

Det som i alla fall är roligt och bådar för en ljus framtid är att den yngre generationen drar upp utseendesnittet klädmässigt i teknikbranschen, men även andra branscher inbillar jag mig.
#8 Niklas säger
2008-08-13 06:21 - Anmäl

# 4; bra skrivet, tack. Jag tycker att man ska försöka ta ut svängarna en del i sin jobbklädsel. Men det måste gradvis och efter noggrant studium av hur långt man kan gå utan att bli pajas.
#9 floppy säger
2008-08-13 07:18 - Anmäl

Gillade verkligen weekendbagen från Mismo - någon som vet ungefärligt prisläge på ovanstående?

Klär mig själv i kostym varje arbetsdag vilket känns både enkelt och snyggt - men ställer mig lite frågande till vilka arbetsplatser som åsyftas där näsduk inte ser väldigt uppklätt ut? Förvisso snyggt och jag bär det gärna själv till fest och fritid istället för slips men på arbetet finns risken att det ser lite "förmer" ut, iaf som jag uppfattar tongångarna på mitt eget ganska konservativa kontor.
#10 Micke N säger
2008-08-13 08:00 - Anmäl

#7 Alex:

Intressant. Speciellt som jag just jobbar på Accenture ;)
Dessutom är jag på en kund med inte så speciellt höga krav på klädsel, man ser allt från tofflor och gamla t-shirts till kostymer med slips.

Vad gäller mitt företag skulle jag tyvärr påstå att det är den yngre generationen som drar ned och inte tvärt om, även om det finns undantag uppåt. Själv har jag gjort det till en grej att alltid försöka klä mig "korrekt" på HK. Näsduk har jag alltid och får ofta kommentarer om det, mest positiva.
#11 kibbe säger
2008-08-13 08:09 - Anmäl

yo, vi flowar hårt, showar hårt, stilen e tung, bilen e tung... yo, det har alltid vart så, stilen kvarstå...

fixa tung stil eller gitta bror... för ja e här, kibbe... BLAOW!
#12 andreas säger
2008-08-13 08:22 - Anmäl

Enkelt men snyggt. Jobbar som managementkonsult och ser det som en självklarhet att vara uppklädd på jobbet - vare sig kundbesök står på dagens agenda eller inte. Det kan alltid dyka upp någon person på kontoret som det är bra att skaka hand med och då skulle det kännas illa att sitta där i risiga kläder. Jag beklagar att många män i Sverige ser på kavajen (världens mest praktiska plagg!) som en obekväm tvångströja eller att det skulle vara något som är för uppklätt. I mina ögon är det en fråga om matchning. Ljusa jeans, snygga skor (eventuellt t o m sneakers à la Paul Smith), en clean t-shirt och en kavaj går säkert att bära som datakonsult för er stackare som tvingas jobba i den branschen där det tycks vara en dygd att klä sig illa. Lite töntigt rebelliskt faktiskt, ungefär som för många usb-attiraljer till datorn och självuttalat Coca Cola-beroende (förakt!).

Enligt mig (och det är jag säkert inte ensam om att tycka) handlar allt om hur man bär upp kläderna och de detaljer man väljer därtill. Den som trivs i kläderna får det att se bra ut och det ser verkligen fel ut med människor som själva känner att de är för över- eller underklädda. Sedan finns det ju förstås vissa formella regler som gör att det går att se fel ut i andras ögon hur rätt man än känner sig. Bröstnäsduk funkar till exempel fint så länge man har förmågan att känna av vad som blir för uppklätt och inte. Har det inte skrivits något om detta här på Manolo tidigare? Det är klart att en svart kostym med vit skjorta, slips och bröstnäsduk kanske inte passar på så många arbetsplatser varken i Sverige eller internationellt.

Jag brukar tänka i nedklädd- och uppkläddkomponenter. En vanlig dag på jobbet är jeans en nedkläddkomponent som vägs upp genom snygga läderskor, en skjorta och en kavaj. Har jag på mig kostym blir det i vissa sammanhang för många uppkläddkomponenter och då avstår jag slips och i vissa fall bröstnäsduk beroende på i vilken bransch de kunder finns som jag ska möta under dagen. Uppkläddkomponenter är här kostym, skjorta, klassiska läderskor, slips och bröstnäsduk. Nedkläddkomponenter är jeans, t-shirt, mocka-/läderboots, cleana sneakers. Kavaj bär jag alltid.
#13 mojo säger
2008-08-13 09:18 - Anmäl

#12 Nåja.. blir det här verkligen intressant när jämförelsen görs mellan det förment stilmedvetna och det omedvetet nedklädda . Det blir lite att kicka in vidöppna dörrar. Blir det inte mer intressant att jämföra klädkoder - där dessa alltså existerar på formell men även informell basis. Personligen uppskattar jag även de lite mer informella, underförstådda men ändå medvetna koder man ibland (inte alltid) ser på tex. vissa media-,pr- och reklambyråer. Ganska fritt, ibland lite för sökt, ofta tämligen exlusiv och då och då faktist träffsäker.
#14 andreas säger
2008-08-13 09:47 - Anmäl

Mojo! Jag tycker att huvudpoängen är att diskutera begreppet uppklädd/nedklädd överhuvud taget. Det tycks ju finnas en rädsla för att klä upp sig för mycket vilket jag tror bottnar i dålig känsla för vad som är uppklätt eller inte och att det faktiskt finns mellanlägen mellan klädsel för operapremiär och turnét-shirts som skulle passa på de flesta kontor. Sedan håller jag helt med om att en jämförelse av klädkoder mellan olika branscher skulle vara intressant. Tror dock att media-, pr- och reklambranschen innehar en särställning vad gäller klädkoder. Utan dem skulle Nitty Gritty inte överleva...
#15 Barbapappa säger
2008-08-13 10:00 - Anmäl

"Utan dem skulle Nitty Gritty inte överleva…"
Lustigt sammanträffande. Nitty Gritty har nämligen gått i konkurs.
http://www.e24.se/branscher/konsumentvaror/artikel_628801.e24
#16 Joel säger
2008-08-13 10:06 - Anmäl

#12
Jar arbetar som konsult inom Finans och IT, "Datakonsult" - kanske du skulle säga. Alla mina kollegor och jag arbetar i kostym, Casual friday är enda undantaget. Ekonomerna eller "managementkonsulterna" som det nu tydligen kallas, är klädda som du beskriver dig själv. Jeans, pike, någon udda kavaj... Dessutom går deras arbete till 99% ut på att sitta i excel och räkna på saker en normalbegåvad 12-åring skulle klara av. Hrm
#17 Diego de la Vega säger
2008-08-13 10:27 - Anmäl

Trots konkursen avser visst förvaltaren att driva Nitty Grittys verksamhet vidare. Dags att fynda?
#18 Barbapappa säger
2008-08-13 10:41 - Anmäl

70 procent på alla reavaror från och med i morgon, men det kommer nog fler fyndchanser framöver
#19 Humbult säger
2008-08-13 13:03 - Anmäl

Jag förstår inte varför alla är så oroliga för att inte passa in och få "kommentarer" på jobbet. Så länge företaget inte har någon uttalad policy så är det väl bara att köra på. Jag gillar t.ex. flugor och färgglada byxor. Har det ofta på jobbet. Visst sticker jag ut, men det gör ju alla på sitt sätt.

Skulle t.ex. aldrig tveka att sätta på en fluga istället för slips bara för att passa in. Har burit fluga på allt från anställningsintervjuer till kundmöten.
#20 mojo säger
2008-08-13 14:20 - Anmäl

#14 point taken ;) kan bara hålla med
#21 N säger
2008-08-13 14:37 - Anmäl

Vart köper man annars väskorna från http://www.mismo.dk/
#22 acros säger
2008-08-13 16:35 - Anmäl

Ni som frågar om priser och återförsäljare av Mismo - har ni ens brytt er om att kolla under Retailers på deras hemsida?

I Sverige verkar det vara ett företag som heter David Design som säljer deras produkter, och letar man vidare finner man att David Design har butik i Stockholm och Malmö.

Letar man dessutom lite grann bland återförsäljarna i Danmark så finner man att i alla fall Illums Bolighus har en webshop som skeppar över hela världen om så önskas. Jag bjuder till och med på länken till deras utbud av Mismo: http://www.royalshopping.com/Shop+by+Brand+Name/Mismo?shop_by=brandname&brandname_id=1181
#23 Dorian Gray säger
2008-08-13 17:49 - Anmäl

"Klä dig för jobbet du vill ha, inte det du har".

Jag tycker att det är tragiskt hur kontorsproletäriatet ofta ser ned på en "uppklädd" kollega, som om det skulle handla om en uppvisning av arrogans från din sida.

På min senaste arbetsplats var jag dagligen att betrakta som "överklädd" enligt rådande normer, men precis som många andra här erhöll jag endast positiva kommentarer för det.
#24 T.W. säger
2008-08-13 18:34 - Anmäl

#5 Leo:
Det stämmer, business-kragen går även under namnet cut-away.
Men varför kan vi inte här på Manolo, ta tillfället i akt, och skapa svenska översättningar (om sådana inte redan finns)?

Förslagsvis:
cut-away utåtkrage
turn-down nedåtkrage
button-down nedåtknäppt krage
#25 Gäst säger
2008-08-13 20:26 - Anmäl

"Iklädd en benvit linnekostym är risken att bli betraktad som en idiot stor på många av dagens arbetsplatser."

Inte bara på arbetsplatserna - vem i h-e bär linnekostym i Sverige på sommaren? Funkar enbart på kontinenten oavsett om det är 40 grader i Svedala.
#26 T säger
2008-08-13 21:55 - Anmäl

Jag har för mig att jag kommenterade igår, kanske försvann anslutningen när jag skickade? Hur som helst: Tackar för väsktipset! Jag letar just nu efter något bra att bära en laptop i, min nuvarande weekend-väska är inte optimal med dess något runda form.

Angående översättningarna som T.W. föreslår jag dessa alternativ:
Cutaway - snävt skuren krage
Turn down - Vidt(stavning?) skuren
Button down - Knäppt krage
det sista alternativet låter dock ganska...knäppt.
#27 Björn S säger
2008-08-13 22:14 - Anmäl

Knäppkrage, neråtkrage och undankrage?
#28 Leo säger
2008-08-13 22:27 - Anmäl

#24: Tack.

#26: Menar du inte tvärtom på Cutaway och Turn down? Den första är vid mellan snibbarna och den andra smal/snäv.
#29 ES säger
2008-08-14 07:16 - Anmäl

Hmm... Tailorstore.se skiljer på businesskrage och cutaway. I deras terminologi ligger business någonstans mellan cutaway och klassisk (=turndown). Så man får se upp.
#30 mojo säger
2008-08-14 10:42 - Anmäl

#12 Är det händelsevis så att man kan ana åtminstone ett kryddmått bitterhet i din kommentar ;).
#31 Kapten Brigg säger
2008-08-14 10:46 - Anmäl

Annars är det ju väldigt märkligt om man uppfattas som arrogant för att man försöker klä sig väl eller väljer att klä upp sig. Så länge man inte klär sig direkt olämpligt skulle i alla fall jag uppfatta en välklädd person eller (inom vissa ramar) uppklädd person som en som visar respekt för sin omgivning.
#32 floppy säger
2008-08-14 13:43 - Anmäl

#22 Tack!
___

Angående uppklätt osv... I många brancher finns det förväntningar på de människor som arbetar där och det som säljs är förtroende.

Somliga (oftast äldre) konservativa kunder önskar inte möta en "yngling, knappt torr bakom öronen - klädd som en sprätt" (faktisk kommentar) när exempelvis en selfmade entreprenör ska överlämna sina livsbesparingar till en katpialförvaltare. Att klä sig propert, konservativt men utan större utsvävningar är därför legio i en sådan branch.

Finns behov av att få utlopp för klädeskreativitet kan detta med fördel sparas till fritiden och de dagar då inga kundmöten finns på agendan.
#33 T.W. säger
2008-08-14 14:59 - Anmäl

#29 ES
Business-kragen är således att likna vid semi-cutaway?

På tal om översättningen av skjortkragar:
Kan inte Manolo ordna en omröstning om förslagen till svenska namn på kragvarianter?
Jag menar, vilka andra skulle kunna avgöra en sådan fråga bättre om inte Manolo?
#34 Rs säger
2008-08-15 08:56 - Anmäl

Mismo taskerne findes i København hos STORM tjek:
www.stormfashion.dk
#35 DeTomaso säger
2008-08-15 14:14 - Anmäl

#25 Vilket nonsens! Jag är så trött på attityden att vissa plagg endast får bäras i sydeuropa. Om man nu föredrar långbyxor och långärmat på överkroppen under sommaren är väl linnekostymen hur fin som helst. Man ser ändå bättre ut än de flesta. Och vad fan skall du i Svedala och göra när det är 40 grader varmt?
#36 andreas säger
2008-08-15 17:30 - Anmäl

#30 Bitterhet, jag?! Nej inte alls faktiskt :)
#37 T.W. säger
2008-08-15 18:03 - Anmäl

Själv skulle jag inte bli förvånad om jag mötte någon ur IT-branschen bärandes t-shirt med tryck och jeans eftersom de, trots allt, är tekniknördar. En advokat, i liknande klädsel, skulle däremot förvåna mig avsevärt.
#38 Micke K säger
2008-08-18 17:42 - Anmäl

Jag som jobbar inom teknik på ett industriföretag skulle uppskatta lite tips på klädsel då jag halva dagen sitter på kontor och halva dagen finns ute i tillverkning hängande över en maskin eller t.o.m. liggandes under den. Dock tar jag på en skyddsrock när jag är ute i produktionen. Jag gillar att se ordentlig ut men ibland krockar som sagt verkligheten med hur jag vill vara klädd...
#39 Bugge säger
2008-08-19 07:06 - Anmäl

#38

Foppatofflor, linne och 3/4 långa jeans. kan det bli bättre?
#40 Micke K säger
2008-08-20 17:48 - Anmäl

#39

Ja, visst kan det det, därför bad om om råd.

Men om du vill vara rolig så bjuder jag på det, och ber samtidigt om ursäkt för att jag antagligen inte är tillräckligt fin eller sofisitikerad för att få ett ordentligt svar.
#41 Manolo.se » Arkiv » Modern Kontorsklädsel säger
2008-11-27 20:30 - Anmäl

[...] för kontoret är ett ämne som Manolo får många mail kring. Även om det har diskuterats tidigare uttrycker många svårigheter i att klä sig elegant och modernt utan att skapa arga blickar hos [...]
#42 Daniel säger
2008-11-28 00:58 - Anmäl

När det gäller oss som jobbar inom konservativa yrken som finans, juridik mm så är kostymen alldeles för trendig skulle jag säga. Att se välklädd ut är viktigt men att ta risken att se fåfäng ut är en helt onödig chansning.

Kostymen ska fungera som socialt smörjmedel, precis som att hålla upp en dörr eller att ha ett fast handslag, så är det meningen att motparten ska känna sig så bekväm till mods som möjligt i kontakten med dig. Jag tycker inte det är rationellt att riskera att uppfattas som ett modelejon i de sammanhangen.

Vi bär, tyvärr, inte kostym på jobbet för att visa vilka stilmedvetna typer vi är utan för att utstråla den kompetens och det förtroende som våra arbetsgivare vill kommunicera.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo bespoke felt hat: Review

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Happenings: You’re Invited To A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen