Manolo logotype

Krönika: Mörkblå, alltid det nya svarta

Bild 316863

Reservoir Dogs gav oss inte bara smala slipsar. Den har även influerat en hel generations val av kostym. Med denna film skapades ett nytt kostymideal där den svarta begravningskostymen var grundpelaren. Idag lider den svenska mannen över att inte vara lika cool som Michael Madsen.

Nu när studenttider närmar sig och allt fler ställs inför sitt livs första kostymval kan vikten av färgval inte betonas tillräckligt. För den som efter att ha sett Reservoir Dog har siktet inställt på svart eller mörkgrått är rådet att snabbt tänka om! Innehåller garderoben inte redan en mörkblå kostym är det på tiden att den får en. Detta långt innan svart och mörkgrått ens kommer på tanke.

Jag är inte ensam om att tycka mörkblått är en betydligt bättre lämpad färg för kavaj och kostym än svart. Stilprofilen Camilla Thulin har längre bedrivit en mindre kampanj för den mörkblå kostymen. Thulins främsta argument att är att svart ställer betydligt högre krav på kvalitet och passform, vilket Edward VII upptäckte redan på 20-talet.

Edward VIII, främst känd som hertigen av Windsor, var stilbildande på en rad olika områden. Den mörkblå smokingkavajen var ett. Edward VIII insåg att svart i starkt ljus ger en gråaktig nyans. Den mörkblå färgen uppfattas dock som djupare och faktiskt även mörkare än svart. Efter att hertigen sytt just en mörkblå smokingkavaj blev det snabbt rådande mode och även om flera stjärnor idag föredrar svart på de större galorna är blått fortfarande det elegantaste alternativet.

Det handlar inte om att förkasta svart och mörkgrått. De fyller absolut sin funktion, men hade fler män vågat byta ut sin standarduniform med jeans och svart eller på sin höjd mörkgrå kavaj till en mörkblå hade stilgraden i detta land ökat markant. Mörkblå är helt enkelt en lättare färg att lyckas med. Alla klär i mörkblått. Det räcker att snegla på de världens främsta inom herrkonfektion. Vare sig det rör sig om italienska Kiton eller brittiska Gieves & Hawkes är det väldigt sällan du ser svarta kostymer framför mörkblå. Mörkblått är och kommer alltid att vara mannens lilla svarta.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 oscar.andersson säger
2008-03-23 20:13 - Anmäl

Är det Edward VIII eller Edward VII du pratar om?

För övrigt mycket intressant krönika. Jag skulle uppskatta om ni skrev om fler tips och ideer inför stundande student- och skolavslutningar.
#2 rja säger
2008-03-23 21:15 - Anmäl

Håller helt med. Jag har själv länge hävdat att svenska män inte klär i svart på överkroppen - vare sig det gäller kavajer, skjortor, tröjor eller jackor. Det funkar helt enkelt inte om man har en typiskt svensk hudfärg (däremot fungerar det väldigt bra om man är mörkhyad eller extremt blek med mörk hårfärg). Det är inte lika illa med svart under midjan eftersom avståndet till ansiktet är så stort.

Marinblått och mörkblått borde bli den nya basfärgen i Sverige.
#3 Fylking säger
2008-03-23 21:16 - Anmäl

Äntligen! Det är hög tid att städa upp i det svenska träsket av svarta kostymer. Speciellt i Sverige där vi är likblika 6 månader om året är det rent ut sagt korkat att bära svart kostym och se ut som en begravningsentreprenör.

Tips in för studenten:
- Mörkblå kostym
- Enfärgad skjorta i klassisk färg (Föredrar personligen blått, vitt, rosa).
- Slips med djurmotiv från Hermés
- Ett par svarta oxford-skor på fötterna.
#4 Diego de la Vega säger
2008-03-23 21:24 - Anmäl

Med tanke på att det är nästan 98 år sedan konung Edward VII avled är det sannolikt så att en sammanblandning skett och att det genomgående är hans sonson som avses, efter abdikeringen känd som hertigen av Windsor.
#5 Olof säger
2008-03-23 22:09 - Anmäl

Precis som Diego de la Vega skriver blev det lite fel där. Det var Edward VIII som introducerade den midnattsblå smokingkavajen och ingen annan. Historien är dock lite rörig då hans farfar Edward VII var den som tillsammans med Savile Rowskräddaren Henry Poole utformade smokingen som vi är vana vid idag.
#6 Dilip Goel säger
2008-03-23 23:33 - Anmäl

Mmm... Midnight Blue.
#7 BroderAdam säger
2008-03-24 01:29 - Anmäl

Underbara ord! Svarta kostymer är farliga, speciellt de alltför vanliga exemplaren i prima polyester. Färgen mörkblått är däremot vår bästa vän (möjligen efter strykjärnet). Jag inhandlade själv min första kostym helt i ull för två veckor sedan på Rose & Born i just marinblått.

Instämmer med #1, lite tips inför studenten vore inte fel! Den annalkande studentdagen verkar innebär många risker för kläderna, då slarvigt utförd alkoholförtäring tycks vara vanlig. ;)
#8 Woria säger
2008-03-24 12:58 - Anmäl

Ja, jag skulle också uppskatta lite hjälp och tips inför studenten..

Vart hittar jag t.ex. en schysst kostym (under 5 lakan) som jag kan använda till studenten, men även för annat bruk?
#9 spyse säger
2008-03-24 13:57 - Anmäl

Då var det bara att addera mörkblå kavaj till dagens inköpslista då. Får se vad jag kommer hem med, måste hitta vettigt pris och passform också.

Fö en riktigt bra artikel! Fördelen med mörkblått är ju att det inte är så stelt så man kan ha det i mer avslappnade sammanhang utan att se för uppklädd ut.
#10 osk säger
2008-03-24 17:01 - Anmäl

Ne, mörkblå kommer alltid var gubbfärg för mig. Varje gång jag ser mörkblåa kostymer så dyker en bild upp på överklass gubbar som inte har någon smak i mitt huvud. Usch, Usch, Usch.
#11 H säger
2008-03-24 18:18 - Anmäl

#10: Och personer med smak bär svart kostym då? Gärna med ett bälte med stort spänne från D&G va?
Jag har 3 mörkblå kostymer, en ljusgrå och en mörkgrå med prince of wales check. Om/när jag köper flera så kommer de att vara mörkblå, grå, kanske brun men absolut inte svart. Även smokingen gör sig bättre i blått, som artikeln omnämner.
Ett tips till mörkblå kostym är att bära bruna skor till, den kombinationen är svårslagen. Därtill en skjorta i vitt eller ljus färg (blå, rosa, gul) och en bröstnäsduk i kontrastfärg som ljusgrönt, lila, cerise, eller kanske en paislymönstrad i flera färger.
Fast samtidigt...om folk utan smak börjar följa ens råd så vet jag inte hur man ska klä sig för att skilja sig från agnarna så att säga...
#12 Daniel säger
2008-03-24 19:22 - Anmäl

Instämmer med #10, mörkblåa kostymer kommer alltid vara det gubbigare alternativet. Kanske även mer tidlöst och klassiskt, men likväl gubbbigt.
#13 Anton säger
2008-03-24 20:16 - Anmäl

Nu när vi ändå snackar om studenten och liknande. Skulle vara trevligt med en artikel om val av slips, näsduk och skjorta till sin kostym så att man inte ser ut som den vanliga dressmanbäraren.
#14 Bedstefar säger
2008-03-24 20:18 - Anmäl

Traditionelt set er de klassiske farver til et kostym grå, mørkeblå og evt. brun. Sort er forbeholdt smoking (dressing suit) og kjole (tailcoat).
#15 Isse säger
2008-03-25 11:04 - Anmäl

Varför beskrivs Reservoir Dogs som en film som fortfarande påverkar folks val av kostymfärg?

En fantastiskt bra film visserligen. Känns väldigt spekulativt och överdrivet.
#16 Luigi säger
2008-03-25 15:31 - Anmäl

Den mörkblåa kostymen är verkligen snyggt och kan dessutom ses som en mörk kostym, vilket gör den mycket användbar. Till begravningar kan man ju inte bära den men å andra sidan är det inte varje dag någon dör heller... En blå kostym passar fint ihop med bruna skor, men själv tycker jag inte speciellt mycket om att gå på fest i dem - inte på särskilt formella fester i alla fall.
#17 Luigi säger
2008-03-25 15:42 - Anmäl

Jag måste nog erkänna att jag inte riktigt förstår varför blå är en gubbfärg... har nog sett många äldre män gå omkring i svarta kostymer också, även i gråa och i flera andra färger också. Blått är lika klassiskt som alla andra färger som nu kan se som - ja- mer allvarliga - mörka kostymer alltså. Man har ju inte så många färger att välja från när det gäller mörk kostym: svart, blå, grå och inte mera - fast tyget kan ju alltid ha något litet (verkligen litet, inga rutor eller sånt) mönster.
#18 Mikael säger
2008-03-25 16:23 - Anmäl

Måste hålla med #16 på alla punkter utom en.
Mörkblå är att föredra framför mörkgrått. Däremot så dör det säkerligen någon varje dag..
#19 BB säger
2008-03-25 22:28 - Anmäl

#3. givetvis ska det vara bruna skor till morkbla kostym. Forovrigt sa ser det inte bra ut nar svenska man springer runt med svart kostym kontorstid. Svart ar evening wear el begravning!
#20 Kattenkarl säger
2008-03-25 22:42 - Anmäl

Svart är snyggt tycker jag, blått även så.. Låter som att många total dissar svarta kostymer och ser enda användings området när det är begravning?

#7 Jag har också funderat på det där med studenten, då det blir säkerligen mycket alkhol och fulla människor. Då kanske inte en kostym för några tusen lappar är så kul att få förstörd om så kan ske.
Men jag ska använda min svarta kritsträcksrandiga kostym under dagen sen när festandet drar igång på kvällen byta till en blå kavaj och ett par chinos till som inte kostar som en finare kostym, eller vad har ni nå tips på vad man kan göra och klä sig i?
Håller med många andra en artikel om vad man ska klä sig i på studenten vore tacksammnt!
#21 O säger
2008-03-26 08:03 - Anmäl

Det verkar råda viss förvirring här vad gäller finhetsnivå på kostymfärger. Mörkblått el mörggrått och inte svart är den mest formella färgerna. För att underbygga detta är det bara att kolla vad Sveriges etikett- och folkvettsexptert Magdalena Ribbing skriver i frågan (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=529&a=52310):

"Mörk kostym
Tredje nivån i den formella finhetsgraden.

Han: Mörk kostym (mörkblå eller mörkt grå, eventuellt modesvart), vit skjorta och sidenslips eller fluga i valfri färg utom svart och vitt, gärna mönstrad."
#22 Daniel säger
2008-03-26 08:57 - Anmäl

Visst, vi kan alla enkelt göra oss märkvärdiga genom att rabla traditionella klädkoder eller hävda att vi delar Hertigen av Windsors känsla för stil. Det tyder dock inte på äkta stilkänsla, snarare osäker snobbism.

Ha gärna de gamla reglerna i bakhuvudet men har man lite egen känsla så vet man att tiderna förändras, och så även sättet att klä sig. De flesta av oss lever inte i en sluten societetsvärd i en gången tid, där den stora frågan för dagen var vilken färg man skulle bära till kvällens representationsbjudning hos hovet eller morgondagens tebjudning på ambasaden. Vi bär kostymen främst dagtid på kontoret och det är år 2008 nu. Alltså bär man den färg man tycker är snygg och som man trivs i, inte nödvändigtvis den som Hertigen av Windsor trivdes i.
#23 Erik säger
2008-03-26 10:29 - Anmäl

Väl sagt #22 Daniel!

Skaffar någon bara en konstym kan det väl vara aktuellt med hårklyveri gällande det mörkblåas och svartas för- nackdelar. Flera manolo.se-läsare har likt jag ingen möjlighet att ha kostym på jobbet. Men de flesta skaffar väl med tiden ändå ett flertal kostymer, och bland, säg så få som tre, kostymer är valet att skaffa en svart och en mörkblå åtminstone för min del givet.

Med alternativ i garderoben går det utmärkt att variera utifrån både tillfälle och humör!
#24 osk säger
2008-03-26 16:06 - Anmäl

11#

Försök inte att få det att framstå som om jag sagt något jag inte sagt, jag sa aldrig något om svarta kostymer.
Smaken är som baken och allt det där, jag delade bara med mig av min åsikt om mörkblått inom kostym området.
Personligen skulle jag aldrig kunna bära en mörkblå kostym, det skulle göra ont i kroppen av att jag skulle känna mig så obekväm, men det är bara min åsikt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.