Manolo logotype

Vad är: Cordovan?

Bild 316753
På riktigt fina skor kan man ibland se att lädret de skapats av heter shell cordovan. Men vad är det, och varför är det så dyrt?

Cordovan är ansett som det absolut finaste skomaterialet, och ett par shell cordovanskor håller inte bara en livstid, de är supermjuka och dessutom åldras de på ett sätt som bara kan jämföras med Sean Connery. Men som med det mesta annat så är det inte bara de fantastiska egenskaperna som gör shell cordovan så dyrt som det är. Det handlar nämligen om skinn från hästar. Varje skinka på hästen blir en "shell" och det behövs en shell för varje sko. En häst per par skor alltså. Dessutom vill man ha en präktig arbetshäst eftersom man får ut större bitar skinn från dessa. Och arbetshästar är det ont om nu för tiden. Priset är alltså till stor del en produkt av utbud och efterfrågan. Dessutom krävs det massor av arbete för att behandla lädret, ett arbete som görs för hand.

Cordovanskinn garvas med helt vegetabiliska oljor på samma sätt som man gjorde i den spanska staden Cordoba för 600 år sedan. Där utarbetades processen och staden har också lånat sitt namn till lädret. Hela processen, med garvning, betsning och glasering tar inte mindre än sex månader och görs helt för hand.

Märkligt nog är det Gillette som vi kan tacka för att materialet ens kom på frågan till skor. Innan de kom på engångsrakbladet så användes nämligen cordovan uteslutande till så kallade striglar, det vill säga de läderremmar som man har för att skärpa rakknivar med. Men när folk slutade med rakkniv till förmån för Gillettes uppfinning så hade man plötsligt en massa högklassigt läder över. Då kom shell cordovanskon till.

Svensk-italienska Italigente har nyligen lanserat en modell i shell cordovan. Den heter Il Presidente, och kostar 6900 kronor. Det är den som ni ser på bilden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Italigente
#1 meh säger
2008-02-11 19:26 - Anmäl

mer eller mindre en kopia på den engelska wikipediasidan, men låt gå för den här gången.
#2 andreas säger
2008-02-12 02:33 - Anmäl

...tycker det va äckligt, stackars arma häst.. hästar.. till vilken annan nytta än att lyfta på fotsulan och påpåeka: jajamensan du såg rätt - De är äkta!

okej då det va skinn "över" men tror inte det är det nu..
#3 Greve säger
2008-02-12 06:19 - Anmäl

Den korrekta termen torde vara "strigel" för skärpning av rakknivar.
#4 Fredrik säger
2008-02-12 08:11 - Anmäl

Strigel it is, fixar.
#5 Pienaar säger
2008-02-12 08:11 - Anmäl

Klart det blir skinn över! Hur många rid- och travhästar tror du inte slaktas varje år. De har för övrigt tillräckligt stora skinkor för att klara en ganska rejäl fotstorlek...
#6 H säger
2008-02-12 10:52 - Anmäl

Andreas: Av vilket material är dina skor? Är det mindre synd om korna?
#7 B säger
2008-02-12 11:05 - Anmäl

#2 Andreas: det är inte världens bästa läder för att det kommer från en häst, men världens bästa läder kommer från hästar. det är alltså själva lädrets egenskaper som gör det så otroligt fantastiskt som det nu är.
#8 Mattias säger
2008-02-12 12:27 - Anmäl

Bra och intressant artikel. Roligare att läsa än om gymnastikskor
#9 tommy säger
2008-02-12 12:48 - Anmäl

Roligt eller mindre roligt med hästarna, så är det trots allt en allmänbildande artikel. Alltid vet vi sko-klädintresserade litet mer nu. Det tycker jag att är en av Manolos uppgifter, d.v.s. att ta fram även mindre vardagliga skaker och företeelser i klädesvärldens virrvarr. Trots att jag inte själv skulle rusa iväg och köpa skorna på studs, kan jag ändå hålla med om att just Cordovan-skor p.g.a. lädrets egenskaper säkert kan tänkas vara det som en Bentley är för någon annan. Och för resten, snygga är dom ju...
#10 Oskar i Malmö_ säger
2008-02-12 15:33 - Anmäl

Har läst någonstans att skor gjorda i Cordovanläder lär vara extra tåliga för väta
#11 T säger
2008-02-12 15:34 - Anmäl

#2, till nyttan att det är ett bra material. Och även om man inte gör skor av den döda hästen så är den död.
#12 Nelson säger
2008-02-12 18:28 - Anmäl

Ja, Cordovan ár fanstastiskt, men använd för guds skull inte skokräm!!! Bara borsta skon och polera med torr trasa. Efter 10-20 âr har du en patina som slâr allt och skinnet spricker inte av väta .
Värt att köpa, har 3 par kanonskor är jättnöjd.......
#13 Kaggen säger
2008-02-12 20:49 - Anmäl

Bra material? Plast är ett jävlig bra material, gore-tex är ett bra material, betong är ett utmärkt material. Men man kan knappast kalla läder för ett bra material i storstaden med salt å skit överallt. Men i naturen är läder utmärkt, men där används nog kängor istället för finskor.
#14 albin säger
2008-02-12 22:28 - Anmäl

Det vore roligare att läsa om gymnastik skor (förlåt mattias, jag kunde inte låta bli).
#15 Skomakare Davidson säger
2008-02-12 22:28 - Anmäl

Cordovan är ett helt underbart material, och det är framför allt dess skimmer och dess förmåga att vågas istället för att veckas i gångvecken som gör det speciellt. Men det är fel att man inte får använda skokräm på det. Man BEHÖVER enligt garveriet inte använda skokräm för vårdens skull, men bör enligt mig användas för återpigmentering och snygg glans. Det finns särskild cordovankräm, och extra milda fina skokrämer som passar utmärkt till cordovan hos de bästa skomakarna i sverige. Leta efter de som säljer Crockett & Jones och be om cordovan-eller hammarkräm.

Var noga med övriga skokvalitén när ni köper cordovanskor. En sko är aldrig bättre än den svagaste detaljen och en dålig randsydd sko i cordovan är onödigt påkostad. Köp Crockett & Jones, Edward Green, John Lobb Paris eller i värsta fall Church's topplinje . Undvik Alden och Allen Edmonds om ni inte kan få dem skitbilligt. De har sämre klackstommar, klacklappar, sulor och avlappssömmar.
#16 Nelson säger
2008-02-12 23:57 - Anmäl

#15
Sorry, men aldrig, aldrig, aldrig skokräm pâ cordovan. Jag tre par och de älsta är 26 âr gamla, inte har jag inte använt skokräm.
#17 Nelson säger
2008-02-12 23:59 - Anmäl

Sorry, blev upprörd, missade visst med min svenska::::)
#18 tommy säger
2008-02-13 08:09 - Anmäl

Till #13: Om man följde ditt råd, skulle ingen människ i city-miljö kunna använda läderskor (Cordovan eller andra) på jobbet. Typ av läderskor kan med förlov väljas enligt väderlek och vid behov kan man dra på ett par galsocher om man önskar vara representativ också när man kommit fram till mötet. De om något skyddar skorna. Galoschen har nyligen genomgått en pånyttfödelse och fås nu i olika raffiga färger (svart, grönt, brunt och t.o.m. gult och orangge för den extroverte). Swims heter dom och finns bl.a. på NK. Har testat själv, funkar jättebra.

Till #14: Varför inte vänta på det inslaget, istället för att döma ut ett annat som ju är jätte bra? För mig existerar både arbetstid och fritid - varje dag och vecka. Båda har sin egen intresanta klädesvärld. Inte skall väl dessa två skotyper på något sätt behöva vara varandra uteslutande - eller är dom det i din värld?
#19 Gabe säger
2008-02-13 08:09 - Anmäl

Kära Nelson: Jag litar hellre på skomakare Davidsson. Således putsar vi skorna oavsett läderkvalitet. ;-))
#20 Nelson säger
2008-02-13 08:44 - Anmäl

#19
Om min skomakare i Paris säger aldrig sâ gäller aldrig, dessutom kostar ett par skor av hygglig kvalitet i Cordovan 4000€ eller mer Bespoked.
#21 Greve säger
2008-02-13 11:21 - Anmäl

Ta det lugnt.

Skokräm - inte skokräm
en oliv - två oliver
overlapping - interlocking

Det finns stora frågor som inte har ETT bra svar.
Om nu herrar skomakare har olika uppfattning så får man väl tro på den man vill...

F ö tror jag att "bespoke" är ett lånat adjektiv, inte ett tyskt substantiv eller ett verb.
#22 T säger
2008-02-13 17:55 - Anmäl

Ja, det får jag hålla med om Greven
#23 Nelson säger
2008-02-13 19:32 - Anmäl

#21
Det finns bara ett fsvar, du kan INTE använda skokräm pâ cordovan, jag har nämligen förstört ett par cordovan med just skokräm. Har dem kvar men de har inte den patinan som mina andra cordovan har, man kan ju inte kasta ett par skor för 5000€

Jag vill bara dela med mig av mina misstag....!
#24 Woria säger
2008-02-13 22:26 - Anmäl

Nelson lär dig lite hyfs innan jag trycker upp dina fina "cordovan" skor där bak på dig där solen inte skiner. -.-

Att du just råkar ha ett par finskor i x antal år betyder inte nödvändigtvis att du kan mer om dem än någon som har själva skomakeriet som sitt levebröd. Därav anledningen att jag hellre skulle fråga en skomakare om råd angående skorna, än en som äger ett par själv.
#25 Nelson säger
2008-02-13 23:51 - Anmäl

#24

Tycker det är trâkigt med din anala inställnig, har du inte lärt dig att du ska älska din nästa. Sorry men du SKA inte använda skokräm pâ cordovan. Sedan tycker jag det ganska smaklöst att du kastar dina egna problem pâ andra, detta är ett trevligt forum och vi behöver inte taskmörtar här. Dessutom har jag inte varit ofin mot Skomakare Davidson. Och om du láser mina rader sâ äger jag 3 par cordovan.
#26 Greve säger
2008-02-14 07:23 - Anmäl

Vänner,
Det kan finnas många skäl till att Nelsons dojjor blivit utan den patina som säkert förespeglades i införsäljningsögonblicket.
Fel skokräm. Fel applicering. Fel användning av skorna. Måndagsexemplar. Hästen var trött och självdöd. Vad vet jag?
Någon mer än jag som tycker att det osmakligaste i denna historia är skrytsamheten i att upprepa att man FAKTISKT äger TRE par skor à 50 000 kr? Och om det står på internet så måste det ju dessutom vara sant? Eller hur?
#27 Nelson säger
2008-02-14 08:48 - Anmäl

#27
Vad är problemet, jag talar bara om att man ska inte använda skokräm till cordovan. Kommer jantelagen nu att inträda.
Madre Mia, jag delar bara med mig av mina erfarenheter och inget annat ang cordovan. Att skryta ár inte min mening, bara tala om fakta.
#28 Gabe säger
2008-02-14 08:58 - Anmäl

Det är lugnt Nelson - strunt i påhoppen och låt oss hålla en civiliserad ton. Skälet till att jag förordar skovård även på ett par Cordovan-pjuck är givetvis att alla skor blir smutsiga förr eller senare. Och då är det i varje fall min erfarenhet att det inte räcker med att torka av skorna utan att de även må bra av lite skokräm. Och här citerar jag skomakare Davidsson ovan: "Man BEHÖVER enligt garveriet inte använda skokräm för vårdens skull, men bör enligt mig användas för återpigmentering och snygg glans. Det finns särskild cordovankräm, och extra milda fina skokrämer som passar utmärkt till cordovan hos de bästa skomakarna i Sverige."
Vi pratar alltså inte om vilken skokräm som helst! Men låt oss enas om att vara oeniga. Du skippar krämen, jag använder den!
#29 Nelson säger
2008-02-14 09:10 - Anmäl

#28

Jepp, lât oss vara oeniga i en civiliserad ton!
#30 Layer cake säger
2008-02-14 12:31 - Anmäl

Kanske är dags för en djupgående artikel om skovård Manolo?

Själv använder jag nästan bara minkfett.
#31 Woria säger
2008-02-14 18:56 - Anmäl

#25

Så som det sades till dig redan på #26:
Du behöver inte nämna att du äger ett par finskor överdrivet många ggr. Du påstår dessutom att du vill dela med dig av dina erfarenheter... Vilket ju kan diskuteras.

Nå, men nu tycker jag att den här diskussionen går åt fel håll, därav anledningen till att jag också tycker att vi lägger ned den och koncentrerar oss på bättre spörsmål.

Tack för mig.
#32 Nelson säger
2008-02-14 19:36 - Anmäl

#31

Woria, du bara för mycket ! Punkt Slut.
#33 Rolle säger
2008-02-16 09:27 - Anmäl

Skomakare Davidsson;
är det sant som du säger att AE och Alden är sämre konstruktionsmässigt än de engelska dojjorna du listade?
Det är första gången jag hör/läser något i den stilen, men då jag vet att du är en vass skomakarmäster så är det förstås värt att lyssna.

Jag har AE's som är väl över 10 år gamla och som är i mycket god kondition fortfarande. AE och Alden i cordovan har jag fyra par, både i svart och i burgundy, men har inte haft någon av de här skorna i mer än ett par år än så hur de ser ut om 10 år återstår att se.

Jag föredrar den här stilen på skor (kraftiga, dubbelsulade och med randsöm oxå runt klacken) framför de lättare skor man typiskt ser från engelska märken (yes, jag vet att C&J t.ex. har 4-5 dubbelsulade modeller).
#34 Nelson säger
2008-02-16 10:49 - Anmäl

Vad är meningen med svarta Cordovan, man köper ju cordovan för skinnet har en naturlig och vacker färg och efter ârs av användning fàr en unik patina.
#35 Rolle säger
2008-02-16 12:18 - Anmäl

Nelson; naturlig färg på cordovan är inte burgundy, även om det är det de flesta associerar till. Det mörkt vinröda cordovanlädret är oxå färgat. Man kan köpa cordovan i olika bruna färger, mer och mindre "natur" som ex. 'tan', 'cigarr' osv.

Jag köper cordovan för att skorna får mycket snyggare "gångveck". Vågar sig i stället för att vecka sig, om du förstår vad jag menar ;-). Oxå en otroligt skön känsla i cordovan rent allmänt. Inte för att fötterna känner det, men händerna gör då jag tar i dem.

Men visst, burgundy shell cordovan är snyggast, helt klart är det så.

Om man vill köpa cordovan utan att tömma spargrisen så rekommenderar jag (trots Skomakare Danielsson brasklapp) att köpa Alden eller Allen Edmonds och att göra det i USA. Med dagens dollarkurs betalar du 3000 för ett par AE cordovans och ca 3600 för ett par Alden. Du betalar 6000 för ett par C&J i cordovan. Lätt val.
#36 5kkk säger
2008-05-23 15:23 - Anmäl

villken skor kkkkkk det dåligt skora
#37 DeTomaso säger
2008-05-27 20:10 - Anmäl

#36: sniffat för mycket skokräm inatt, eller?
#38 don Dandelion säger
2008-05-28 08:30 - Anmäl

Var köper man skor för 50 000 kronor? Jag är mycket intresserad av skor, och informerar mig därför gärna om skomakare, men jag har hittills inte hittat någon sådan som tar riktigt så bra betalt, ens för bespoke.

Upplys mig!
#39 Smeagol säger
2008-05-28 11:33 - Anmäl

Marginalnyttan på de där extra 35 laxarna jämfört med annan bespoke kan inte vara hög.
#40 Raderad säger
2014-02-17 13:58 - Anmäl

Cordovan är bra grejer!

Finns striglar med sådan läder med. Nu går det ju att strigla på det mesta egentligen. Men ett fint läder är inte fel.

http://www.sliqhaq.se/rakning-striglar-c-4_115.html
#41 Daun säger
2017-04-19 13:30 - Anmäl

Bäst skinn i särklass kommer från Norsk fjällko
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.