Skoguiden del 1 - Skomodeller
Skor kan uppfattas som rena djungeln av konstiga uttryck. Det är oxfords, brouge, derby, loafers, öppen och sluten snörning. För att försöka råda bot på allmän förvirring och ge en lite djupare inblick i skons värld skall vi därför försöka reda ut några av begreppen i en tredelad skoguide. I första avsnittet kommer skillnaderna mellan de olika skomodellerna att diskuteras.
Sluten och öppen snörning
Här råder stor förvirring och en stor del av problemet ligger att det finns en uppsjö av termer för snörskomodeller med öppen eller sluten snörning. Modeller med sluten snörning brukar kallas för Oxfords, vilket ibland ställer till det. Många skomakare ser Oxfords som ett generellt begrepp för skor med sluten snörning. Andra ser det som en speciell modell inom kategorin för skor med denna snörning, då helt utan brougemönster ett ämne som vi skall behandla i en senare artikel. Inte blir det lättare för modeller med öppen snörning. I Europa kallas de ofta för Monlier eller blucher, efter den preussiska befällhavaren Gebhard Leberecht von Blücher som 1815 var med och besegrade Napoleon vid slaget om Waterloo. I USA benämns denna skotyp oftast för Derby.
Vi kommer för enkelhetens skull endast att skilja på snörskor med öppen eller sluten snörning. Sluten snörning (bilden till vänster nedan) innebär att de två snörbitar som binder samman skon med snören är dolda under skons övriga delar. Snörbitarna på skomodellen med öppen snörning (bilden till höger nedan) är däremot synliga och ligger ovanför skons övriga delar. Klassiskt sett är modellen med sluten snörning formellare och lämpad för både kostym och smoking. Den öppna snörskomodellen fungerar utmärkt till kostym, men bör inte bäras vid formella tillfällen där smoking eller frack är klädkod. I regel är den slutna snörskomodellen lite smalare och passar därför bättre till de med smala fötter.
Loafers
Loafers är beteckningen på en lite ledigare skotyp helt utan sammanbindande snören. Många förknippar loafers med höjden av gubbighet, men de kan vara ett ledigt och snyggt alternativ till såväl snörskor som sneakers om de bärs på rätt sätt. Det finns även en rad olika underkategorier bland loafers. Vi har tidigare skrivit om tasselloafern som syns nedanför till vänster i en variant från Ralph Lauren. Därefter följer Guccis legendariska loafer med ett dekorativt spänne utformat som ett hästbetsel. Längts till höger syns ett par pennyloafers från Santoni, som karaktäriseras av sin enkla form. Ofta nämns också mockasinen bland loafers, främts förknippat med Tod's och Car Shoe. Detta är en ledigare variant av loafern ofta utan klack och med ett markant sömm vilken binder samman skons ovandel med sulan.
Spännskor
Spännskor, eller munkskor som de också kallas, är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige. I syd- och centraleuropa är de dock en ganska vanlig syn. Spännet fyller inte bara en dekorativ funktion utan är även det som håller samman skorna. Här tre par från Crockett & Jones
Källor: Herrskor, Lázló Vass & Magda Molnár
Gentlemannen, Bernhard Roetzel

Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.
Till Fråga Manolo →


åsa: Lyckad inspirationsbild..igen! Jackan så fin....
Lars: Inte många rätt där. Antingen tråkigt eller bara...
mads B: Who made the shoes from the title picture?
Swaggi97: Oh yeah, Harvey Specter is the man!!!
Bosignani: Jag älskar P Johnson-estetik och hade sedan flera...

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar
Kläder
Skor
Accessoarer
Skönhet
Guide
Butikskollen

För övrigt anser jag att alla världens tofsloafers bör förstöras. "Loafing, I can recommend; loafers, I cannot." som filosofen sade.
The world according to skomakaren, Manolos bästa artikel.
Skomakaren i artikeln vann skomakar SM för några veckor sedan.
Klicka här: http://manolo.se/?p=941
/N
Jag säger bara Moreschi....
Sen så håller jag med om att förklaringen av öppen och sluten snörning var förvirrande. Jag har aldrig hört det uttrycket, kan ju ha berott på det. Tog ett bra tag innan jag hajade vad som avsågs!
#18: Finns ett skomakeri som säljer C&J på Humlegårdsgatan i Stockholm. Men www.pediwear.co.uk bäst - och billigast.
Church's och C&J ar riktigt bra skor, men sarskillt spannande ar de knappast. Ganska gubbigt faktiskt. Anvander flertal par av dessa skor sjalv, men frams som "jobbskor".
Vart vill jag komma, ingenstans direkt. Du kor safe helt enkelt och det ar ok. Min poang var nog att det kan var kul att ga utanfor sin comfort zone ibland...
för en bra artikel. Alltid roligt med informativa artiklar, även om man kanske personligen redan har en viss "kunskap" i ämnet.
Dessvärre så trängs på Manolos kommentardel alltför ofta stor andel barnsliga personer som munnhuggs om struntsaker och helst vill framhäva sin egen "smak".
Det är lätt att tappa intresse för denna annars bra mode/stil sida pga dessa ganska intoleranta och egentligen ganska så i grund och botten stil/mode okunniga personer. Utan mångfald, tollerans och innovation blir det ju inget mode, bara uniform (tycker jag i alla fall).