Manolo logotype

Skoguiden del 1 - Skomodeller

Bild 316221 Skor kan uppfattas som rena djungeln av konstiga uttryck. Det är oxfords, brouge, derby, loafers, öppen och sluten snörning. För att försöka råda bot på allmän förvirring och ge en lite djupare inblick i skons värld skall vi därför försöka reda ut några av begreppen i en tredelad skoguide. I första avsnittet kommer skillnaderna mellan de olika skomodellerna att diskuteras.

Sluten och öppen snörning
Här råder stor förvirring och en stor del av problemet ligger att det finns en uppsjö av termer för snörskomodeller med öppen eller sluten snörning. Modeller med sluten snörning brukar kallas för Oxfords, vilket ibland ställer till det. Många skomakare ser Oxfords som ett generellt begrepp för skor med sluten snörning. Andra ser det som en speciell modell inom kategorin för skor med denna snörning, då helt utan brougemönster ett ämne som vi skall behandla i en senare artikel. Inte blir det lättare för modeller med öppen snörning. I Europa kallas de ofta för Monlier eller blucher, efter den preussiska befällhavaren Gebhard Leberecht von Blücher som 1815 var med och besegrade Napoleon vid slaget om Waterloo. I USA benämns denna skotyp oftast för Derby.

Vi kommer för enkelhetens skull endast att skilja på snörskor med öppen eller sluten snörning. Sluten snörning (bilden till vänster nedan) innebär att de två snörbitar som binder samman skon med snören är dolda under skons övriga delar. Snörbitarna på skomodellen med öppen snörning (bilden till höger nedan) är däremot synliga och ligger ovanför skons övriga delar. Klassiskt sett är modellen med sluten snörning formellare och lämpad för både kostym och smoking. Den öppna snörskomodellen fungerar utmärkt till kostym, men bör inte bäras vid formella tillfällen där smoking eller frack är klädkod. I regel är den slutna snörskomodellen lite smalare och passar därför bättre till de med smala fötter.

Bild 316222

Loafers
Loafers är beteckningen på en lite ledigare skotyp helt utan sammanbindande snören. Många förknippar loafers med höjden av gubbighet, men de kan vara ett ledigt och snyggt alternativ till såväl snörskor som sneakers om de bärs på rätt sätt. Det finns även en rad olika underkategorier bland loafers. Vi har tidigare skrivit om tasselloafern som syns nedanför till vänster i en variant från Ralph Lauren. Därefter följer Guccis legendariska loafer med ett dekorativt spänne utformat som ett hästbetsel. Längts till höger syns ett par pennyloafers från Santoni, som karaktäriseras av sin enkla form. Ofta nämns också mockasinen bland loafers, främts förknippat med Tod's och Car Shoe. Detta är en ledigare variant av loafern ofta utan klack och med ett markant sömm vilken binder samman skons ovandel med sulan.

Bild 316223

Spännskor
Spännskor, eller munkskor som de också kallas, är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige. I syd- och centraleuropa är de dock en ganska vanlig syn. Spännet fyller inte bara en dekorativ funktion utan är även det som håller samman skorna. Här tre par från Crockett & Jones

Bild 316224

Källor: Herrskor, Lázló Vass & Magda Molnár
Gentlemannen, Bernhard Roetzel

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Loafers Monk Straps Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Gucci Ralph-Lauren
#1 Herb. Gust. säger
2007-07-09 18:26 - Anmäl

Trevligt med lite riktiga skor som omväxling till alla gymnastikskor (ja, sneakers då) som ni vanligen skriver om. Varför krångla till beskrivningarna av öppen och sluten snörning så? Öppen snörning innebär att plösen är en förlängning av ovanlädret. Vid sluten snörning är plösen en egen läderbit. Lätt som en plätt.
För övrigt anser jag att alla världens tofsloafers bör förstöras. "Loafing, I can recommend; loafers, I cannot." som filosofen sade.
#2 Wictor säger
2007-07-09 18:46 - Anmäl

Mycket uppskattad artikel vid rätt tidpunkt för mig =)
#3 Moh säger
2007-07-10 01:27 - Anmäl

Schmooves for life!
#4 jj säger
2007-07-10 03:10 - Anmäl

Schmooves? Vad som är snyggt ligger i betraktarens öga men sämre kvalitet i det prissegmentet har jag aldrig vart med om.. Sen känns de klassiska exemplaren ovan som en investering för många år och framförallt trender, det gör INTE Schmooves..
#5 Henri säger
2007-07-10 07:30 - Anmäl

Schmooves? Sooo 2004
#6 Stolpskott säger
2007-07-10 07:49 - Anmäl

Fattade inte vad skillnaden på öppen eller sluten snörning var före Herb. Gust. förklarade det. Kanske en lite klarare förklarning skulle va på plats Manolo? tack för en bra förklarning Herb. Gust.
#7 Julle säger
2007-07-10 08:18 - Anmäl

Ngn som har erfarenheter av Eyevogue.com - är det bra & säkert !? eller vet ni ngn bättre sida för köp av solglasögon?
#8 Gäst säger
2007-07-10 08:19 - Anmäl

haha, vem använder scmooves förutom folk från karlstad, med svettband och t-shirt med stor logotyp på, personer som hämtar sin största inspiration från big brother anno 2003 helt enkelt. Har iofs haft ett par, men det var tp 4 år seadan
#9 NB säger
2007-07-10 09:19 - Anmäl

Bra artikel! mer sånt här! Det som enligt min mening styr gubbighetsfaktorn i ett par loafers är hur långt själva framstycket, eller plösen, är. Ju kortare desto gubbigare (se hur gubbigheten liksom minskar från vänster till höger på loafersbilden i artikeln). Å andra sidan: sätter man ett par tofsar på dem så kan ingen lång plös i världen rädda en från gubbträsket...
#10 Niklas säger
2007-07-10 09:36 - Anmäl

Klicka på länken, bästa artikeln om skor och skovård!


The world according to skomakaren, Manolos bästa artikel.

Skomakaren i artikeln vann skomakar SM för några veckor sedan.Klicka här: http://manolo.se/?p=941

/N
#11 Gäst säger
2007-07-10 11:44 - Anmäl

#8: Ja, du ser. "Fyra år sedan"? Ett skellett i garderoben är alltid ett skellett i garderoben. Ser fram emot del 2 som jag utgår i från kommer handla om brougeskor. De ovan nämnda dojorna är så gubbstämplade så det finns inte. Exempelvis spännskorna som jag hoppas ingen med någorlunda stilsinne sätter på fötterna.
#12 mat säger
2007-07-10 13:44 - Anmäl

Varför alla dessa långa skor, Manolo? En fyra centimeters kil med luft framför tårna gör ju bara ett par skor så mycket fulare. Och inte är de roliga att gå i heller.
#13 classe säger
2007-07-10 15:13 - Anmäl

Schmooves? hahaha

Jag säger bara Moreschi....
#14 H säger
2007-07-10 15:47 - Anmäl

#11. Om du hade satt dina skor nere i mellan- och sydeuropa så skulle du se många monk shoes. De kan vara riktigt eleganta till ett par lite kortare kostymbyxor. Det är bara i ganska trista Sverige som enbart rejäla snörskor eller Ecco går hem. Personligen tycker jag dock att munkskor passar bäst på lite äldre gentlemen.
#15 Frederic säger
2007-07-10 17:09 - Anmäl

Hej på er. Vad är det för tjusiga svarta skor högst upp?

Sen så håller jag med om att förklaringen av öppen och sluten snörning var förvirrande. Jag har aldrig hört det uttrycket, kan ju ha berott på det. Tog ett bra tag innan jag hajade vad som avsågs!
#16 Gäst säger
2007-07-10 20:39 - Anmäl

#14: "Personligen tycker jag dock att munkskor passar bäst på lite äldre gentlemen." Just det - gubbar. Det är väl mycket som är "inne" på kontinenten men inte här i "tråkiga" Sverige. Handledslänkar och halskedjor i guld och ringar på vartenda finger. Fint. I min bok är det stilmässigt tveksamt att bära monk shoes, sen får det vara precis hur kutymt som helst på varmare breddgrader. Personligen gillar jag helbrouges.
#17 H säger
2007-07-10 21:36 - Anmäl

#16: Handledslänkar och halskedjor är inte exakt på pricken jämförbart med monk shoes skulle jag drista mig till att säga. Och allting kan inte passa på alla, självklart kan saker vara snygga även om de passar bättre på äldre. Trampa på i det svenska slasket!
#18 Unonymous säger
2007-07-11 00:58 - Anmäl

Jag gillar munkskorna i suede längst till vänster oavsett om det kallas gubbigt eller inte. Var kan man köpa Crockett & Jones?
#19 Jesper säger
2007-07-11 09:49 - Anmäl

Bra artikel, dock så saknar jag N.D.C som är handsydda i högsta kvalitet.
#20 Gäst säger
2007-07-11 11:41 - Anmäl

#17: Vet inte riktigt var du vill komma med dina inlägg. Ecco? Svenskt slask? Jag kör med enbart skor från Church's och Crockett & Jones så jag går knappast under epitetet "tråkig, svensk slasktrampare". Det är själva modellen monk shoe som jag anser är gubbig i stilen, men som med allting annat så är det ju självfallet upp till var och en att bära det den tycker är fint.

#18: Finns ett skomakeri som säljer C&J på Humlegårdsgatan i Stockholm. Men www.pediwear.co.uk bäst - och billigast.
#21 Q säger
2007-07-11 14:48 - Anmäl

#20: OK, "trakig Engelsk slasktrampare" da...
Church's och C&J ar riktigt bra skor, men sarskillt spannande ar de knappast. Ganska gubbigt faktiskt. Anvander flertal par av dessa skor sjalv, men frams som "jobbskor".
#22 Gäst säger
2007-07-11 16:08 - Anmäl

#21: Och? Vart vill du komma? Spännande och spännande - jag satsar hellre på klassiska skor som håller i flera år än "spännande" skor som är kul en säsong och håller lika länge. Eftersom du nämnde rejäla snörskor och Ecco i ett av dina föregående mail tolkade jag det som att du "antog" att jag skulle ha något liknande på fötterna. Bara för att man dissar en skomodell innebär ju inte det att man har noll koll och klampar runt i träskor (eller Eccodojor). Men munkskon är kanske spännande i din värld. Det är just spännet som gör hela skon gubbig - har sett få andra personer än medelålders män bära dessa - och då har jag faktiskt satt ner fötterna på sydligare breddgrader både en och två gånger. Vad som är gubbigt med Church's och Crockett & Jones kan diskuteras, vi har ju uppenbarligen olika smak. Finns rätt många modeller att välja bland.
#23 Gäst säger
2007-07-11 16:11 - Anmäl

#20: ... och samtliga tre munkskor på bild längst ner i artikeln är så vitt jag kan se från Crockett & Jones - då är de per automatik gubbiga?
#24 Q säger
2007-07-11 16:49 - Anmäl

#22: mitt forsta inlagg var inlagg 21. Har inte skrivit tidigare, du maste blanda ihop mig med nagon annan...

Vart vill jag komma, ingenstans direkt. Du kor safe helt enkelt och det ar ok. Min poang var nog att det kan var kul att ga utanfor sin comfort zone ibland...
#25 T säger
2007-07-11 18:04 - Anmäl

#1 Tack, fattar nu!
#26 Gäst säger
2007-07-11 21:46 - Anmäl

#24: Alrighty! Då du skrev "OK, 'trakig Engelsk slasktrampare' da…" tolkade jag det som att du skrev även inlägg #20. Skitsamma.
#27 Hungus säger
2007-07-11 21:51 - Anmäl

# 18: Crockett & Jones finns även hos Davidsons Skomakeri på Skolgatan 33 i Uppsala.
#28 Oskar i Malmö_ säger
2007-07-12 09:41 - Anmäl

Tack Manolo
för en bra artikel. Alltid roligt med informativa artiklar, även om man kanske personligen redan har en viss "kunskap" i ämnet.
Dessvärre så trängs på Manolos kommentardel alltför ofta stor andel barnsliga personer som munnhuggs om struntsaker och helst vill framhäva sin egen "smak".
Det är lätt att tappa intresse för denna annars bra mode/stil sida pga dessa ganska intoleranta och egentligen ganska så i grund och botten stil/mode okunniga personer. Utan mångfald, tollerans och innovation blir det ju inget mode, bara uniform (tycker jag i alla fall).
#29 Gäst säger
2007-07-17 01:25 - Anmäl

#28: Tack för ditt mogna inlägg, det tillförde oerhört mycket. Tack, än en gång. Man är alltså totalt okunnig om man dissar en skomodell (i det här fallet)?
#30 Manolo.se » Arkiv » Fråga Manolo: Skor till svart kostym? säger
2007-12-12 16:54 - Anmäl

[...] av yttersta vikt. För detta sammanhang rekommenderas en helt slät modell utan brougemönster. Sluten snörning är det mest formella, även om en öppen snörning bör betraktas som fullkomligt acceptabel till [...]
#31 D säger
2008-02-08 19:42 - Anmäl

När kommer del två?
#32 Jonas säger
2009-03-30 18:19 - Anmäl

Finns det en del 2 ?
#33 Uppsalala säger
2014-04-05 11:06 - Anmäl

Förstår inte att loafers/tasselloafers anses "gubbiga", detta måste vara den trendiga, moderna befolkningen som anser detta, och jag tror det beror på att Loafersen är klassiskt och användes mycket flitigt av den tidigare generationen, och ses fortfarande idag av äldre par som bär med sig dessa stolt. Perfekt på sommaren till ett par chinos. Angående öppen/ och sluten snörning tycker jag färgen avgör en viss formalitet även denna. Svart har alltid varit lite mer formell än brunt, öppen snörning går till kostym även fast den stängda anses mer formell.
#34 Halmstad säger
2014-04-05 13:16 - Anmäl

Detta är en sju år gammal artikel med minst fem år gamla kommentarer. I dagsläget är tasseloafern en av de mest exponerade skomodellerna inte minst på Manolo (ed. Weinås)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo bespoke felt hat: Review

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Happenings: You’re Invited To A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen