Manolo logotype

Guide: Shopping i Köpenhamn

För att få lite koll på Köpenhamn ringde tidningen Pause upp oss och undrade om vi inte kunde hjälpa dem med en shoppingguide till den danska huvudstaden. Visst kan vi det, svarade vi, men vi lägger även ut den till våra trogna läsare så klart. Vill du se den på papper så är den är publicerad i Skåne-upplagan av deras oktober-nummer. Enjoy!


Bild 314865

Området strax norr om Strøget är fullt av bra affärer så det gäller att gå rätt väg för att inte missa någonting. Börja med att gå upp Studiestræde till København K (nr 32) som har secondhand med inriktning mot det lite trista amerikanska collegetrycken. När släpper secondhandhandlarna den nischen? Titta istället på deras vintageskjortor som går för runt 90 DKK. Plocka upp en take-away kaffe för 10 kronor på Risteriet (nr 36) bredvid innan du går vidare.

Sväng av till vänster på Larsbjørnsstræde som senare byter namn till Teglgårdsstræde. Där hittar du ytterligare en København K men också Norse (nr 6a) som är nästa anhalt. Utvalt från Nike och ONETrue Saxon men även mer svåråtkomliga märken som Pam finns att hitta här. Galleri i källaren och ett bra tidningsutbud dessutom.

Vänd tillbaka igen och gå upp på Skt Peders Stræde istället. Sneakfreak (nr 43) är första stopp. Ägaren är en skön kille som haft den goda smaken att samla på sig världens största vintagesamling av det danska märket Hummel. Förutom det har han ett schysst sortiment av sneakers i lite udda modeller, men max tolv par av varje sort. Området dör när du kommer fram till Larslejsstræde så där där det bara att vända om och leta dig ner på Studiestræde igen.

Samsøe & Samsøe (nr 13) är nästa anhalt och tycks vara den främsta svenska utposten, danskklingande namn till trots. Förutom sitt egna märke finns Acne, Tiger, Nudie och en mängd annat svenskt. Ska du köpa något här så är det Samsøes egna basplagg � resten kan kvitta. Studiestræde upp mot universitetet är en kavalkad av butiker som säljer piskställningar och latexunderkläder. Nog om dem.

Leta dig upp på Krystalgade Wood Wood har två butiker (nr 4 och 7). Affärer som Wood Wood är skälet till varför det är lönt att åka till Köpenhamn för shopping. Umbro by Kim Jones, Maharishi och lokale Henrik Vibskov hänger på herrsidan. En storstadsbutik i den bästa bemärkelsen som inte bör missas. Resten av Krystalgade är inte så kul, sväng ner på Skindergade istället.

Långt ner på gatan hittar du en shoppingupplevelse utöver det vanliga, nämligen Guns & Gents (nr 31). Om du någonsin känt behovet av en käpp med ett hundhuvud längst upp så kan du stilla ditt lystmäte. Här är affären som har allt, inom den genren vill säga. När du ändå är där kan du passa på att köpa ett nytt jaktgevär och strumpor med det passande namnet The Gun. Är du inte ute efter Barbour-västar och dylikt lär du inte hitta något av värde här, annat än känslan av att handla i en jaktstuga. Ta en kort sväng förbi My Sneakers (nr 21) som bjuder på precis det som namnet utlovar. Har du lite koll på sneakervärlden bjuds du inte på några överraskningar, men utbudet av Onitsuka Tiger är bra.

Nu är du nere på en lång gata som, på sant danskt manér, hinner byta namn ett par gånger innan du är klar med den. Oroa dig inte för det, utan se bara till att gatan heter Klosterstræde när du går ner på den och att första butiksbesöket är Pede och Stoffer (nr 15 och 19). Affären är uppdelad i en herr� och en damfilial belägna bredvid varandra och är charmigt röriga båda två. Stor fyndpotential för den som är tålmodig och en inspirerande blandning av märken på hyllorna.

Dags för första namnbytet � gatan heter Hyskenstræde efter att du har korsat över Strøget. Lockas inte ut på storgatan, oavsett vilka materbjudanden eller gatumusikanter som står där, då kommer du aldrig att hinna med den här shoppingrundan.

Wallace (nr 12) öppnade i juli förra året men verkar inte riktigt hittat rätt än. För att vara en butik inriktad på sneakers är utbudet förvånansvärt trist. Gå förbi skorna och kolla in deras utbud av Alife och Adidas Originals istället. Tröttnar du där går du till grannen Camper (också nr 12). Märket Camper har inte ändrats så mycket de senaste åren utan fortsätter att göra rena, enkla skor med roliga färgval och applikationer. Ett stort utbud av snygga skor och en stor hund som hälsar dig välkommen i dörren. Precis så som en bra skobutik ska vara. När du är klart springer du ner för trappan och över på andra sidan gatan.

Där hittar du Carrington (nr 5), en av få återförsäljare av märket American Apparel. AA gör basplagg i fabriker med schyssta arbetsvillkor och rättvisa löner, och utan att ta hutlösa priser dessutom. Finns det rättvisa grejer att köpa ska du självklart göra det. Och de är perfekta att trycka på om du vill göra egna kreationer.

Fortsätter du längre ner på gatan heter den nu Naboløs och du ska bara snabbt titta in på Oops1206 (nr 3), köpa en stickad Sonia Rykiel-tröja, klippa dig om det behövs, och sedan gå upp på Strædet (Læderstræde) är en parallellgata till Strøget.

Kitch Bitch (nr 30) är första och enda stopp på denna gata. Extremt färgglada secondhandkläder, främst till tjejer, men det går att hitta fynd även för oss män. Hyfsade priser dessutom. Har du lite tid över kan du spendera den här med gott samvete � det finns garanterat fynd att hitta för den som orkar leta. Resten av Strædet är en transportsträcka tills nu kommer fram till Pilestræde.

Hardware (nr 19) ser ut att vara en bra affär utifrån men saknar allt vad stil heter bland de utvalda plaggen. Gå bara in om du letar efter specifika saker såsom det tyska märket VSCT eller sandaler från Marc Jacobs. Annars kan du lugnt spatsera förbi och spendera den extra tiden, och mycket mer än så, på Paris Texas (nr 35) som ligger på hörnet. De har en hel del märken som kan vara lite svåra att få tag på, men urvalet är ojämnt. Jeansen sträcker sig från Avelon och Blue Blood till trötta Evisu och J. Lindeberg. Herrar går direkt ner till undervåningen och kollar in skjortorna från Helmut Lang istället. Håll utkik efter det snygga, men dyra, märket Carpe Diem från Japan. Paris Texas är den enda butiken i Skandinavien där du kan hitta det.

Härifrån kan du ta en liten avstickare som inte är markerad på kartan. Det finns mycket roligt att hitta i området Gammel Mønt strax norr om Kongens Nytorv. Här ligger exempelvis både Tiger och Acnes stora flagshipstores vägg i vägg. Gå över bron efter vatten!

Om du hoppade över avstickaren svänger du höger och hamnar därmed på Kronprinsensgade som är en riktigt bra gata för shopping. Gå lugnt förbi Nielsen (nr 16) och luras inte av fasaden som utlovar snyggare skor än de erbjuder. Bruuns Bazaar (nr 10) är nästa anhalt och har anspråksfullt nog öppnat två butiker mittemot varandra, en för dam och en för herr. Utöver detta har de dessutom plockat in några andra märken att samsas på samma yta som dessa danska designhjältar. Är det rea gör du bäst i att leta Ann Demeulemeester till fyndpris. Är det inte rea blir du nog mest ledsen när du ser prislappen, och då kanske det är bäst att hålla sig till Bzr, Bruuns budgetmärke.

Fika på Zoobar (nr 7) innan du ger dig på Flying A (nr 5), mer aktuell än någonsin sedan deras malmöitiska kusin lagt ner. Flying A har förutom ett bra bassortiment av kända märken även lite mer udda plagg. Du hittar lokala Dirtyfinegenerals bredvid det amerikanska och återuppståndna märket Le Tigre. Grannen Streetmachine (nr 3) är egentligen bara är värd att besöka om du letar efter Nike SB, resten är bara skåpmat med skate-inriktning. SB-serien är dock icke att förakta, och flera ovanliga modeller som är slutsålda i de större butikerna finns att hitta här.

Innan du tar dig hem ska du titta in på en parallellgata till Kronprinsensgade, nämligen Silkegade. Där hittar du en trevlig liten affär som heter Nag (nr 3) som har mycket svenskt samt retromärket Penguin. Men hittar du ett par Levi�s i �Big E�-modell, se till att de verkligen är vintage och inte kopior. Tvättlappen borde avslöja det mesta.

Slutligen är det bara att svänga ner på Köpmagergade och sedan sakta lunka tillbaka på Strøget. Var du orolig att du skulle missa någonting genom att undvika gatan tidigare så kan du blir av med den villfarelsen direkt. Ska du köpa någonting här så är det möjligtvis lite brända mandlar som du kan äta på Öresundståget hem.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Nickelilltroll säger
2005-10-05 13:49 - Anmäl

Grymt bra guide. Har shoppat en hel del ni den staden men inte i en enda av dessa butikerna.. Skumt.

Kan va bra med denna guide, Köbenhamn är inte enkelt att hitta i.
#2 Jacob säger
2005-10-05 14:13 - Anmäl

I'm speechless. Without speech. Ännu en gång överträffar ni Er själva. Jag visste inte ett dyft innan.
#3 Henrik säger
2005-10-05 15:37 - Anmäl

Vi vill ha en shoppingguide om Stockholm också! Please... :-)
#4 Kenny säger
2005-10-05 15:43 - Anmäl

Instämmer med föregående talare. Jag vill också gärna se en liknande guide för Stockholm.
#5 Mattias säger
2005-10-05 15:46 - Anmäl

Suveränt!
#6 Robban säger
2005-10-05 15:59 - Anmäl

Shopping guide för Malmö hade inte varit helt fel (ska ditt om 2 veckor)

Btw: Suveränt bra guide
#7 Robban säger
2005-10-05 16:00 - Anmäl

(ja vet stvafel mm sry)
#8 Gäst säger
2005-10-05 16:34 - Anmäl

Underbart med en guide för cph! Som Malmöbo är det mitt shoppingparadis i söder!
#9 cris säger
2005-10-05 16:39 - Anmäl

Okej. Jag jobbar i Kbh varje dag. Den här shoppingguiden regerar. Helt sanslöst bra! Respekt.
#10 The Hoff säger
2005-10-05 17:03 - Anmäl

Grymt! Har haft planer på att åka över sundet för att handla ett tag och nu vet jag var jag ska gå.
#11 André säger
2005-10-05 17:48 - Anmäl

Mycket bra läsning som uppskattas.....

Tycker stockholmarna är lite bortskämda här, shopping guider till 08 är lätt hittat medans vi malmö bor inte har en chans att hitta guider till vår vackra stad(?). Tycker manolo ska gå mot mängden och göra en guide om malmö istället.
#12 Klass säger
2005-10-05 18:04 - Anmäl

Så jävla bra. Creds.
#13 Niklas W säger
2005-10-05 18:29 - Anmäl

Fantastiskt! Vad sägs om Göteborg nu när ni håller på?
#14 ferdy säger
2005-10-05 18:41 - Anmäl

Perfekt!
#15 perp säger
2005-10-05 18:56 - Anmäl

efter en massa förslag att göra just min stad, varför är det ingen som kläckt den ypperligga iden att göra det till en atikelserie? kanske en stad per vecka/månad. börja med storstäderna i sverige, sen är det bara att utveckla till världen, möjligheterna är fler än antalet hårprodukter på h&m
#16 lalala säger
2005-10-05 19:30 - Anmäl

Bra skrivet.
Gör gärna är guide till Göteborg också, även om det inte finns särskilt många butiker här jämfört med andra stora städer! =)
#17 DS säger
2005-10-05 20:56 - Anmäl

Det finns bara en storstad i Sverige och det är Stockholm.
Mycket bra guide till Köpenhamn! Båda tummarna upp!
#18 bias säger
2005-10-06 08:03 - Anmäl

och som vanligt är stockholm det ända vettiga som finns i sverige....
#19 henk säger
2005-10-06 08:53 - Anmäl

Det "ända" vettiga? :-) OK, lite lågt att anmärka på oavsiktliga (men smått komiska) stavfel så jag ber om ursäkt på en gång.

Håller med de tidigare inläggen. Riktigt bra guide. Om man sen har svårt att bestämma sig vilken stad (stor eller liten) man vill göra en guide till har jag ett förslag. Varför inte göra en guide över olika shoppingpärlor runt om i Sverige? Det kan ju vara lite svårt att ha koll på precis alla bra butiker i landet, men oavsett om man glömmer nån eller inte så tror jag att det skulle kunna vara uppskattat. Det finns säkert ställen som gör mer eller mindre stora städer värda att besöka...
#20 Björn@Manolo säger
2005-10-06 10:17 - Anmäl

Kul att ni gillar guiden! Om formen nu är så uppskattad ska vi se om vi kan göra liknande varianter på andra städer. Tack för värdefulla synpunkter!
#21 Chris säger
2005-10-06 12:08 - Anmäl

Robban: Ta tåget eller bussen över sundet, shoppinglivet i Malmö, i synnerhet manligt mode är tyvärr ytterst begränsat och sträcker sig mestadels till butikerna Issue och Robert & Blad.
Annars tack för guiden, även om jag e kluven eftersom ni avslöjat en del av de guldkorn jag brukar använda :) Ett annat tips är butiken Storm som jag inte såg i er guide, ligger också i Gammel Mönt, nästan granne med Tiger. Här skall dessutom det svenska märket Svea har öppnat en butik, men får återkomma till det efter fredagens tur över, där jag även fått ett annat tips om en butik som skall kollas upp, men mer om det till helgen möjligen.
#22 Q-tip säger
2005-10-06 15:21 - Anmäl

Toppen! Fler guider, tack!
#23 Mia säger
2005-10-06 20:03 - Anmäl

valda delar av guiden funkar även perfekt för shoppande damer! keep up the good work!
#24 Tor säger
2005-10-07 00:33 - Anmäl

och som vanligt är köpenhamn det enda vettiga som finns i sverige…
bra guide!
#25 Ben säger
2005-10-07 09:01 - Anmäl

Intressant att se att AA säljs utanför USA. Danmark är kanske lite mer USA-vänligt än Sverige...
#26 Daniel säger
2005-10-07 11:10 - Anmäl

Intressant guide. Men vilka handlar i de här butikerna egentligen? Danskarna har ju ingen klädsmak över huvud taget.
#27 Henrik säger
2005-10-07 19:07 - Anmäl

bra skrivit, men hur kan ni glömma STORM, troligen den bästa affären i hela köpenhamn. Men kläder från Dior Homme, Burberry Proseum (stavning), dries van noten van, helmut lang mm. Dem har även böcker och lite skönhetsprodukter.
#28 Haskell säger
2005-10-08 01:46 - Anmäl

Bra guide Manolo!! Kommentar till Daniel - 7/10 2005 11:10. Håller inte riktigt med Daniel. Det finns många danskar som klär sig coolt och snyggt, och om man jämför individuell klädsel så leder Danmark över Sverige. Det är oftast det den personliga stilen som sticker ut bland mängden och som orsakar att folk vänder sig om och tänker "hm... snygga/coola kläder han/hon har..."
#29 Bjarke säger
2005-10-09 14:43 - Anmäl

Flot guide til min by. I har rigtig mange med - men mangler faktisk en af de gode "fisk" der er butik og cafe på krystalgade 6 se www.noedhjaelp.dk/fisk Butikker er en af de førende med redesignet genbrugstøj og er drevet af organisationen Folkekirkens Nødhjælp.
God tur
Bjarke
#30 barney säger
2005-10-17 22:09 - Anmäl

kan bara instämma: mkt bra guide. Ni glömde dock två mkt bra affärer (båda på ströget): mads nörgaard (comme des garcon, paul smith etc) och birger christensen (prada, saint lauren, D&G, jill sander etc) .
#31 Björn@Manolo säger
2005-10-17 23:15 - Anmäl

Barney: Tanken var att vi skulle välja affärer på alla gatorn förutom just Strøget, men visst - båda de butikerna förtjänar ett besök.
#32 Kasper from Denmark säger
2005-10-23 00:34 - Anmäl

Quite nice guide, but how the h*** could you forget Storm?
Storm is the biggest Dior Homme and Burberry Prorsum retailer in Scandinavia and besides that Storm recently was voted the second best mens' clothing store, only surpassed by Pede&Stoffer. Furthermore it is located only 100 meters from Acne Jeans store, so you've actually walked just by it ;)
#33 Anders från Malmö säger
2005-11-14 17:10 - Anmäl

Hej!
Instämmer i det mesta som sagts! Mycket trevlig guide.
Håller på att planera min nästa inköpsrunda och tänkte att ni kanske också har koll på när man inleder sin "julrea" i Kph. Tror att det är någon gång i mitten på Januari, men jag har inte lyckats ta reda på exakt när.
Köpenhamnsrean är nämligen något att se fram emot i shoppinghänseende.
#34 Kristofer säger
2005-12-05 09:52 - Anmäl

Tack för mycket bra guide!
Var i Köpenhamn i helgen och följde guiden slaviskt.
Hittade bruna Adidas Abdul Jabbar i storlek 40! Hade gett upp hoppet.
#35 hovedetpaabloggen.dk » Blog Archive » Svensk stilguide til shopping i København säger
2006-01-07 14:44 - Anmäl

[...] Det er utroligt, men denne meget udförlige köbenhavnske shoppingguide (for mänd) findes på en SVENSK weblog, som hedder manolo.se - Er der nogen, der kender en dansk pendant? [...]
#36 Pelle # 2 säger
2006-01-11 07:06 - Anmäl

Kan inte mer än säga, bra jobbat! Denna guide skall användas nästa gång jag åker till CPH.
#37 Micke säger
2006-02-21 18:12 - Anmäl

Det blir med största sannolikhet köpenhamn i heljen, riktigt kul. Men den här Guiden var ju smått obegriplig, fattade inget.. sen rekomenderade ni ju bara kassa butiker,, massa second hand å annat skräp.. ne jag vill veta mer om hela ska Ströget och de lyxigare butikerna,,,
#38 sidea.se/emanuel » The Sidea Awards säger
2006-02-25 03:47 - Anmäl

[...] Manolo.se. När denna Köpenhamnsguide publicerades blev priset självklart. [...]
#39 Nobel Prize Winner » Grattis København - jag kommer! säger
2006-05-12 15:17 - Anmäl

[...] Vill ni mig nått i helgen så är det där jag är och har det bra. [...]
#40 Natasha säger
2006-06-05 14:32 - Anmäl

Ni verkar vara ganksa haj på Köpenhamn, då kan kanske någon hjälpa mig. Det ska ligga en skitbra second hand butik i höjd med Larsbjørnsstræde någonstans. Ska uppenbarligen vara väldigt stor, om inte Köpenhamn största. Vet ngåno möjligtvis vad denna heter eller var den ligger?
#41 Björn säger
2006-06-05 16:09 - Anmäl

Natasha: Det är säkerligen København K som du syftar på. Den står med i texten ovan och har två butiker i området runt Larsbjørnsstræde.
#42 Ano säger
2006-06-06 19:07 - Anmäl

Fy fan, var och shoppade i kph idag, hittade endast ett par byxor(nudie) och jag gick verkligen HELA stråket två gånger . :P
#43 Viktor säger
2006-06-12 21:05 - Anmäl

Wood Wood är absolut den bästa butiken.
Hittade en kim jones t-shirt på rea för 100Dkr(!)
sjukt bra
#44 dennis säger
2006-06-20 17:41 - Anmäl

tack så mycket har letat ihjäl mig för att hitta en affär i skandinavium som säljer märket original penguin . ska åka till malmö i sommar och kommer definitivt att gå den där vändan och självklart kommer Penguin kläderna stå högst på listan.deras skjortor och piké tröjor är definitivt snyggaste man kan hitta på marknaden.
#45 Andi säger
2006-08-19 01:33 - Anmäl

Grymt schysst guide för mig som just börjat intressera mig för Köpenhamns shopping.

Ni som kan mer vad gäller detta...nån som kan ge sig på att förklara profilen/stilen på dessa affärer: Wood Wood, Storm, Mads Nörgaard och Birger Christensen?
#46 Marie säger
2006-09-12 13:14 - Anmäl

Woodwood är ungt och trendigt, köpenhamns kidsens favvobutik, Storm är dyrt, snyggt och lite snobbigt, Nørgaard har bra grejor ibland, mycket egen desigt, samma som woodwood. Birger C. är lika med chanel, prada och päls.
#47 KlasLas säger
2006-09-20 17:51 - Anmäl

Som någon/några nämnde. STORM. Det överlägset bästa klädbutiken i hela Köpenhamn. Birger Christensen ska man heller inte missa. Normanns nya tempel ytterligare ett must see. Dessutom streetwear på Elmegade.
Om mnaolo är intresserade kand e höra av sig till mig nästa gång de ska ha en guide över shopping. Oavsett storstad. Verkar som de kan behöve lite hjälp. :-)
#48 KlasLas säger
2006-09-20 17:54 - Anmäl

Birger C har också haft, tidigare i alla fall, märken som Neil Barret, Etro, Dsquared, Dolces första linje, Marni och en hel del andra. Dyrt visserligen men bra. Storm har billigare märken också. Men det är klart, vill man ha Dries Van Noten eller Dior Homme så brukar det kosta. Mads Nörgaard har Miu Miu och Margiela.
#49 secondhand säger
2007-05-09 14:41 - Anmäl

WAUUUUUUUU...tak, je fant den bedste butik i københavn, nemlig, KØBENHAN K i studistræde, nu køber jeg kun mit tøj der, altidt fdt med secondhand
#50 Lasse pansáre säger
2007-05-15 17:58 - Anmäl

Nu finns det en utmärkt shoppingguide över Stockholm med både manlig och kvinnlig shopping. www.stockholmshoppingguide.se . Det finns även en tryckt version med samma innehål. Den är gratis att få i alla Stockholms hotellreceptioner.
#51 Benjamins Blogg » Blog Archive » Shopping i Köpenhamn säger
2007-05-18 23:08 - Anmäl

[...] Igår satt jag uppe långt in på småtimmarna med min bästa vän, Google, för att få ihop en lyn lista med affärer man bara måste besöka när man är i Köpenhamn, komplett med plagg jag behöver och andra små gulliga anteckningar. Det visade sig att denna lista var oerhört bra att ha med sig, men även en karta behövdes, vilket fanns att få på turistcentrumet på huvudbangården. Efter kartinförskaffningen började jag och pappa vår strapats utefter Manolos utsatta platser att besöka, en guide jag verkligen rekommenderar er köpsugna att följa, dock hann jag knappt med de åtta affärer jag själv valt ut av alla de Manolo tar upp, så tänk på att ha gott om tid på er om/när ni ska besöka staden. [...]
#52 Benjamins Blogg » Blog Archive » Shopping i Köpenhamn säger
2007-05-18 23:09 - Anmäl

[...] Igår satt jag uppe långt in på småtimmarna med min bästa vän, Google, för att få ihop en lyn lista med affärer man bara måste besöka när man är i Köpenhamn, komplett med plagg jag behöver och andra små gulliga anteckningar. Det visade sig att denna lista var oerhört bra att ha med sig, men även en karta behövdes, vilket fanns att få på turistcentrumet på huvudbangården. Efter kartinförskaffningen började jag och pappa vår strapats utefter Manolos utsatta platser att besöka, en guide jag verkligen rekommenderar er köpsugna att följa, dock hann jag knappt med de åtta affärer jag själv valt ut av alla de Manolo tar upp, så tänk på att ha gott om tid på er om/när ni ska besöka staden. [...]
#53 Shoppa i Köpenhamn med lågprisflyg « CityShopping säger
2009-08-24 01:58 - Anmäl

[...] Fler tips här [...]
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.