Manolo logotype

Bakgrund: Vailent

Bild 314818Vi får in en hel del frågor om klädmärket Vailent. Frågor om dess ursprung, var det finns att få tag på och så vidare. Vi tog ett snack med Nicklas Nurmi, designern bakom Vailent för att reda ut begreppen.

Vailent ägs av Poco Loco Svenska AB, som i sin tur är tätt knutna till butikskedjan Carlings. Ingen av ovanstående har dock någon officiell webbplats i dagsläget. Vailent har vuxit snabbt på den svenska marknaden och presenterar ofta smakfulla alternativ till dyrare märkesplagg. Exempelvis har man idag två modeller av selvage-jeans (läs mer om selvage här) varav den ena i raw denim går för under tusenlappen.

Idag finns Vailent endast att köpa i Carlings butiker, men det finns planer för expansion.

Bild 314819

Nicklas Nurmi berättar om hur det hela började.

- Det hela startade när jag var anställd i en Carlingsbutik. Kände att det behövdes något vassare, utan att det skulle kosta skjortan. Inför hösten 2002 gjorde jag en liten kollektion som jag presenterade för ledningen. Man gillade prylarna och det beslutades att vi skulle testa. Dom svenska butikerna gillade grejerna direkt, och försäljningen började rulla på. Hack i häl kom Norge och Vailent var ett faktum. Under dom två första åren, jobbade jag samtidigt som regionschef för Carlings Sthlm, vilket gav mig en direkt kontakt med kund och mina egna produkter, men också begränsade antalet timmar jag kunde lägga på Vailent. Vart efter det växte, blev det naturligt att sluta som regionschef och lägga 100% på Vailent.

Finns Vailent att få tag på någon annanstans än på Carlings?

- Nästa vår kommer Vailent finnas på ett nytt koncept som heter Volt.

Några av våra läsare undrar om Vailent har asiatiskt ursprung på grund av de symboler som ibland pryder plaggen. Vad vill ni förmedla med dessa?

- Japan för mig, har alltid haft en strävan efter perfektionism. Och detta är något som jag beundrar väldigt mycket. Labeln känns därför väldigt naturlig för mig. En strävan efter perfektion och gjord med kärlek (symbolen).

Bild 314820Det är inte helt lätt att hitta information om Vailent. Är det en medveten strategi att inte öppet visa ursprunget och vem som egentligen ligger bakom?

- Nej, det har egentligen handlat om tidsprioritering.

Hur kommer det sig att ni valde att satsa på selvage i era jeansmodeller och hur är det möjligt att hålla priserna såpass låga på dessa?

- Valet var enkelt. Med tanke på hur mycket bra jeans det finns i dagsläget, så ville jag helt enkelt starta med något som är tidlöst. Priserna är väl bra, med tanke på att denimen kommer från Japan och sys upp i Italien, och detta för att det inte är några ytterligare mellanhänder.

Hur ser framtiden ut? Finns det planer på att bredda utbudet ytterligare och att expandera utomlands och/eller att även sälja märket i andra butiker? Några av våra läsare efterlyser bland annat försäljning över internet.

- Framtiden vet man sällan något om, men målet är att bredda. Dela upp kollektionerna på olika segment. Håller i skrivande stund på med en liten "storstads"-kollektion. Den som lever får se...

Vilket plagg är din personliga favorit ur den aktuella kollektionen?

- Höstkollektionen är väldigt svart, vilket är fantastiskt. För att nämna några favoriter: Skinnjackor, smala svarta rigid jeans och merino cardigans.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 raZmus säger
2005-08-26 08:32 - Anmäl

Bra jobbat :)
#2 chr säger
2005-08-26 09:30 - Anmäl

ägs inte carlings av dressman?
#3 Tomas@Manolo säger
2005-08-26 09:44 - Anmäl

Inte riktigt, men de går både under samma ägare; norska Varnergruppen, som även äger Cubus och BikBok. Har förtydligat lite i artikeln.
#4 Olov säger
2005-08-26 10:25 - Anmäl

Jag har en Vailent-hoodtröja. Känner mig väldigt storstad när jag har på mig den. Det är sant. :) Skämt å sido är den faktiskt snygg. Carlings, Kungsgatan. Inte så farligt dyr.
#5 Jacob säger
2005-08-26 11:27 - Anmäl

Dressman; Då går det inte. Jag skall aldrig aldrig bidra till detta Svenssonkonglomerat.
#6 Tomas@Manolo säger
2005-08-26 11:53 - Anmäl

Ägarförhållanden behöver förvisso inte alltid säga allt om hur företaget fungerar i sig. Så länge man har en styrelse med någorlunda mått av självbevarelsedrift och ägare som inser det värdefulla i att ge respektive styrelse fria tyglar kan man lyckas bra med produkter för flera, vitt skilda målgrupper.
#7 Jacob säger
2005-08-26 12:32 - Anmäl

För all del. Men jag blev så inspirerad av den här artikeln.

http://uk.news.yahoo.com/24082005/368/swedes-pip-brits-world-moaning-superleague.html
#8 dan s säger
2005-08-26 13:12 - Anmäl

En sån tröja om på bilden i rimlig prisklass har jag letat efter. Vi får se om jag vågar trotsa hockeyfrillorna och bege mig in i en carlingsaffär...
#9 oscar säger
2005-08-26 14:47 - Anmäl

Har någon nån aning om hur mycket tröjan på bilden kostar?
#10 DS säger
2005-08-26 16:36 - Anmäl

Jacob: Härlig artikel! :)
#11 Martin säger
2005-08-26 18:17 - Anmäl

En fråga om tröjan på bilden. Koftan eller vad det ska kallas. Vad ska man ha under den? Skjorta? Vit eller svart t-shirt? V eller vanligt ringad? Hjälp mig stilpoliser!
#12 Fredrik säger
2005-08-26 19:06 - Anmäl

skjorta! Nån typ av tunn tröja med polokrage kanske också skulle fungera men ser nog lite gubbigt ut.
#13 dan s säger
2005-08-26 19:51 - Anmäl

vit tisha eller skjorta (och slips om du vill vara überpreppy)
#14 DS säger
2005-08-26 21:48 - Anmäl

Tröjan på bilden är en cardigan. Givetvis har man en skjorta under en sådan.
#15 Fredrik säger
2005-08-27 01:01 - Anmäl

Ja absolut inte t-tröja. Inte under skjortan heller...
#16 Fredrik säger
2005-08-27 01:10 - Anmäl

Tänkte lite på det där med att slips skulle vara "überpreppy". Det beror nog mycket på hur gammal slipsbäraren är. Om han är ca 20 så är det preppy men om han är 30+ så är det bara normalt. Preppy syftar ju på skolungdomar som klär sig som medelålders.
#17 David säger
2005-08-27 03:43 - Anmäl

Vailent känns lite Big Brother ändå.
#18 Olof säger
2005-08-27 12:29 - Anmäl

Strävan efter perfektionism känns lite krystad. Märket skiljer sig ju kvalitétmässigt obetydligt från exempelvis HM.
#19 Per säger
2005-08-29 11:33 - Anmäl

Jag tycker du ska ha ett sjyst skuret linne under din cardigan.
#20 CW säger
2005-08-29 14:42 - Anmäl

Apropå ägarförhållanden... Läste i King eller var det Café att T. Hilfiger var till salu för en smärt liten summa. Är det någon som har pejl på vad som händer med dotterbolaget Karl Lagerfeldt?
#21 Björn@Manolo säger
2005-08-29 15:06 - Anmäl

CW: Var det på Manolo.se du läste det kanske? http://manolo.se/index.php?p=417 Vi ställde samma fråga där nämligen.
#22 Robin säger
2005-08-29 18:48 - Anmäl

Det enda jag inte fattar är varför logotypen ser ut som Velours på ett ungefär?
#23 iohan säger
2005-08-29 19:39 - Anmäl

CW: Dotterbolag brukar ingå i köpet förutsatt att de inte blir frisläppta/köper loss sig.
#24 Palle säger
2005-10-20 06:00 - Anmäl

Måste säga att Vailent verkligen höjt nivån på Carlings. Kärlek till detaljer och kläder allmänt, klassiska plagg och bra kvalitet med avseende på priset (utan att skrika ut märket) är något som jag saknat. Keep up the good work!
#25 Danne säger
2005-10-26 21:28 - Anmäl

Jag köpte samma tröja förra veckan Olov, grymt snygg :)
#26 Jonas säger
2006-01-10 22:37 - Anmäl

Jag tycker att vailent gör mycket bra kläder! vad gäller den där tröjan såg jag den på rea idag, 199kr, på carlings. dock inte min stil, så jag köpte den inte.
#27 Pelle säger
2006-01-16 18:56 - Anmäl

Den där koftan tycker jag inte är så cool, man ser rätt "gubbig" ut i den. Det är inte min stil.
#28 David säger
2006-01-18 17:45 - Anmäl

Preppy, kommer från Prep, vilket är en förkortning av college preparation. Preppy callas elever i amerikanska high-schools, vars liv handlar om vilket universitet de kan komma in på. I regel klär sig dessa elever mycket propert och enkelt. Snarare än slipsar handlar det om piké och uppknäppta skjortor.. Preppy innebär att man är ung och duktig, och klär sig så, det behöver inte vara lillgammalt..
#29 usch och blä säger
2006-01-22 18:30 - Anmäl

Att seriöst ta upp ett butiksägt märke som vailent och jämnföra med andra designer märken är ju ett hån mot alla seriösa designers som inte jobbarmed att plaggiera och tillverka skit av hm kvalite´
#30 adde henriksson säger
2006-02-13 16:14 - Anmäl

jarå... även om jag inte är nå vidare förthust i preppystilen så har ändå vailent schysst utbud... tex skinnjackan.... härlig
#31 addson säger
2006-02-13 16:17 - Anmäl

hoppas carlings kommer med en butik på nätet snart... skulle vara perfekt
#32 Tigge säger
2006-03-06 21:47 - Anmäl

Vailent är ok i vissa plaggmodeller och har potential om man cleanar upp sig lite.
Sedan är stor grej som gör att jag inte spenderar mer än 1000 spänn i månaden på kläder är att det ALDRIG finns något som passar en kille som är 185 cm 68 kg och något långa armar.
Alla svenska kläder verkar byggas efter små skitfeta gubbar. Varför? Kan inte du som gör Vailent göra en slimfit/long legs & arms kollektion i riktigt anda och inget påhittat. Jag had lätt köpt vartenda plagg. Och när jag säger slim fit menar jag plocka bort allt överflödigt skittyg, hur många är det som är så feta egentligen?
Och kavajer ska vi inte ens tala om, på NK fanns inte ens en snygg kavaj som passade. Notera då att jag hade med mig 8000Kr Huvudsaken var just armlängden. Det är fult med för korta armar. :)
#33 Tony säger
2006-05-17 10:57 - Anmäl

Tjenna! Till å börja med så é Vailent é riktigt schysst! Snygga kläder som sitter snyggt. Något banbrytande också, det gillar jag. Jag har också en fråga. Om man har en, tycker jag schysst idé till en accessoar för killar. Vart vänder man sig i så fall? Jag gillar som sagt era kläder å tar helst kontakt med er i första hand. Detta kanske låter fånigt, men man måste ju våga fråga. Ha de bäst... Mvh Tony Carlsson
#34 Jacob säger
2006-07-22 22:49 - Anmäl

Hej! Jag tycker om märket Vailent, men det borde skapas mer tajta tröjor för killar som är 190 cm. Om man är så lång så klär man sig bäst i tajt, så som stuprör och halv tajt hood tröja. För att få en extra krydda på kläderna så borde man skapa en mer slimad kollektion för längre folk. Det skulle funka kanon! Själv så är jag ute efter slimade kläder när man shoppar pga. längden, då sitter det ju snyggare, och då går det mesta att hitta på Carlings.
#35 VT'man säger
2006-11-13 02:00 - Anmäl

Hehe, vailent är de bästa! Helt klart, tom gaddat in de på kroppen. Svanken, jag hoppas du Niklas läser detta. Vet att du vet vem jag är. Hasse och Daniel från Carlings Norrköping har visat dig bilder på den! Kontakta mig på ngt sätt. Rock on/
#36 Dirren säger
2007-03-09 19:25 - Anmäl

Det är möjligt att Vailent-kläderna i sig är okej, men som Carlingsbutikerna (i alla fall i Göteborg) sköts så dras märket ned i dyngan. Gamla kollektioner av deras egna märken är uppblandade med nya för att krama ut så mycket som möjligt av gymnasiekidsen som lockas in av Levi's- och Dieselskyltningen. Illa.
#37 bast säger
2007-04-10 20:05 - Anmäl

Hej
Jag letar efter vailent gröna byxor PANTY (S) Jag gillar dem.
Tack
#38 Elin säger
2007-10-08 09:59 - Anmäl

Hej! Jag måste säga att jag aldrig någonsin blivit så dåligt bemött gällande en reklamation som när jag gick till carlings i Skärholmen för att reklamera ett par jeans som hade tappat färgen från svart till blå. Jag själv jobbar i butik och vet hur enkelt det är att ta emot en reklamation och bemöta en kund på bästa sätt, men butikschefen i carlings hade inget att säga. Han uttryck när jag kom dit var "det är ingen reklamation". Han hade inget annat att säga utan var så extremt nonchalant och otrevlig, hade ingen som helst sociala färdigheter eler koll på hur man bemöter folk, pinsamt! Så nu vill jag komma i kontakt med någon ägare för carlings, eller något högkontor. Finns det någon som kan hjälpa till? Tacksam för svar! Mvh Elin
#39 Elin säger
2007-10-08 10:00 - Anmäl

Hej! Jag måste säga att jag aldrig någonsin blivit så dåligt bemött gällande en reklamation som när jag gick till carlings i Skärholmen för att reklamera ett par jeans som hade tappat färgen från svart till blå. Jag själv jobbar i butik och vet hur enkelt det är att ta emot en reklamation och bemöta en kund på bästa sätt, men butikschefen i carlings hade inget att säga. Han uttryck när jag kom dit var "det är ingen reklamation". Han hade inget annat att säga utan var så extremt nonchalant och otrevlig, hade ingen som helst sociala färdigheter eller koll på hur man bemöter folk, pinsamt! Så nu vill jag komma i kontakt med någon ägare för carlings, eller något högkontor. Finns det någon som kan hjälpa till? Tacksam för svar! Mvh Elin
#40 Elin säger
2007-10-08 10:00 - Anmäl

Hej! Jag måste säga att jag aldrig någonsin blivit så dåligt bemött gällande en reklamation som när jag gick till carlings i Skärholmen för att reklamera ett par jeans som hade tappat färgen från svart till blå. Jag själv jobbar i butik och vet hur enkelt det är att ta emot en reklamation och bemöta en kund på bästa sätt, men butikschefen i carlings hade inget att säga. Han uttryck när jag kom dit var "det är ingen reklamation". Han hade inget annat att säga utan var så extremt nonchalant och otrevlig, hade ingen som helst sociala färdigheter eller koll på hur man bemöter folk, pinsamt! Så nu vill jag komma i kontakt med någon ägare för carlings, eller något högkontor. Finns det någon som kan hjälpa till? Tacksam för svar! Mvh Elin
#41 Gäst säger
2007-10-08 12:00 - Anmäl

Högkontor?
#42 Mikael säger
2007-11-25 17:19 - Anmäl

Tja! Tycker Vailent är ett grymt märk! Det mesta är skitsnygga grejer. Passformen på grejerna håller välrdsklass, iaf för mig. Jag är lång o smal o har långa armar. Vailent har nästan alltid långa ärmar o det tackar jag gud för. Har jätte problem med det annars.. Jag bor i göteborg och ser att det faktiskt att börjar bli mindre o mindre grejer från vailent. Dem har fått in ett märke som heter "those glory days" tror jag, men passformen är inte alls lika bra..

Så kör hårt med vailent!!!!!!!!!!
#43 Wooh! säger
2007-12-23 15:33 - Anmäl

Vailent är schysst! tjackade en ny t-shirt igår. vit med en volymratt där det står yeah yeeah yeeeah yeeeeah yeeeeeah yeeeeeeah på dom olika volymerna =) så har jag ett par beiga chinos som är hur goa som helst och en svart merinotröja med rödbruna ränder. ett annat schysst carlingsmärke är ju pocoloco med.. rock on!
#44 andreas säger
2008-06-20 18:13 - Anmäl

Vad betyder vailent??
#45 T säger
2008-06-21 01:21 - Anmäl

#44, något jag också undrat sedan jag sett de första Vailent-tröjorna, läste till en början Valient men insåg vid närmare inspektion (eftersom de var väldigt populära för något år sedan var det inte svårt att hitta texten) att det faktiskt står vailent, så jag kollade upp innebörden och kom fram till att det är sju, tillsynes slumpvis, efter varandra placerade bokstäver.
#46 T säger
2008-08-23 10:08 - Anmäl

mm... violent
#47 Lina säger
2008-11-04 22:05 - Anmäl

Nurmi har lyckats! Vårens kollektion (som jag redan sett ett smakprov på) är het!
Efter att ha läst alla inlägg ovan förstår jag att merparten av dessa är positivt inställda till märket.
Angående sämre bemötande i en Carlingsbutik; jag hoppas att du förstår att du inte bemöts likadant i alla deras butiker. Trust me, I know.
#48 Thomas säger
2008-12-31 16:55 - Anmäl

Hej

Letar efter ett par chinos från these glory days.. Kan ni kanske hjälpa mig? Trudi kallas dom. vart kan man köpa dom, carlings hade slut tror ja. får ju ingen hjälp av dom :(

// Thomas
#49 Gatemote i Oslo - Rundt hjørnet for Bogstadveien - Lindas gatemoteblogg säger
2009-03-12 21:22 - Anmäl

[...] Innerskjorte: Vailent [...]
#50 Gatemote i Oslo - Rundt hjørnet for Bogstadveien - StreetPeeps - Lindas gatemoteblogg - Klikk Snakk säger
2009-11-02 18:08 - Anmäl

[...] Innerskjorte: Vailent [...]
#51 Gustav säger
2010-02-02 20:57 - Anmäl

Vailent gör riktigt skysta kläder, som någong skrev så är det grymt bra passform om man är lång och relativt smal. Poco loco kläderna känns rätt planlösa och tråkiga av vad jag sett. Synd att vailent inte har en webbplats, letade efter det och hamnade här
#52 Lisa Svenson säger
2017-11-30 18:50 - Anmäl

En kommentar vad beträffar Carlings hemsida där även Valiant Clothings sortiment finns med... men rent allmänt... varför inga uppgifter om vad det är för material i kläderna... ull, bomull, nylon osv osv osv...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.