Manolo logotype

Guide till nagelvård

Att hålla naglarna i ordning är något som de flesta män misslyckas med, och frågan på varför kanske inte är så svår att besvara. Vi vet helt enkelt inte hur man gör. Samtidigt vet vi att en mans händer är något som kvinnor nästan alltid tittar på, och vad är det då för mening att man duschat och luktar gott, när man ändå inte vet hur man ska trimma klorna? Nu kommer vi på manolo.se till undsättning med denna guide för vackrare händer.

Bild 314548

Du behöver:
Nagelsax
Sandpappersfil
Orangepinne
Nagelbandsolja
Handkräm
Tvål

Börja med naglarna
Först tvättar du händerna, för vid en ordentlig nagelfixning finns det risk för infektioner. Använd tvål, men inte för varmt vatten – då kan du få torra händer. Se till att få bort alla oljerester från det senaste däckbytet, och annat som samlats under naglarna.

Om du har långa naglar börjar du med att klippa dem lite grovt. Se till att det inte blir för kort. Håll dig ca en millimeter utanför stället där nageln sitter fast i fingret. Använd dig av en riktig nagelsax eller en tång.

Sedan är det dags att fila naglarna. Använd en sandpappersfil och inte en metallfil - de kan få naglarna att skikta sig och spricka.
Följ konturen på fingertoppen och se till att komma in och runda av ordentligt i ändarna. Nageln ska nu sluta ca 1-2 millimeter innanför fingertoppen.

Nu är det dags för nagelbanden
Börja med att stoppa fingertopparna i ljummet vatten med lite tvål i. Håll dem där i ca 3 minuter. Torka händerna försiktigt. Mer badda än verkligen torka.

Använd den snett avfasade änden på en orangepinne och putta försiktigt bak nagelbandet mot nagelbädden. På orangepinnepaketet brukar det stå att man ska linda in pinnen i bomull, men det tycker inte jag behövs. Ta det försiktigt bara, det ska inte göra ont. Var också noga med att inte trycka nedåt längst in på nageln (där den är vit). Det kan göra nageln vågig och det kommer du i så fall att få leva med i resten av livet.

Har du inte fixat nagelbanden tidigare kommer det att samlas en valk av nagelband längst in på nageln. Den kan du försiktigt förisktigt skära/klippa av med en speciell kniv eller tång.

Nu tar du fram din lilla flaska med nagelbandsolja och penslar dina nyfixade nagelband. Massera försiktigt in oljan.

Det sista du ska göra innan du är klar är att smörja in händerna med en fet kräm.

Nu har du naglar och händer som du förhoppningsvis matchar, då är du hemma.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Micke säger
2005-02-23 00:43 - Anmäl

Jag tycker det verkar läskigt det där med nagelbanden. Vad är en orangepinne förresten?
#2 Patrik säger
2005-02-23 12:49 - Anmäl

Det där med nagelbanden verkar lite överdrivet, fast har aldrig testat så ska göra det för jag är nyfiken på resultatet.
Orangepinne undrar jag också vad det är?

"Var också noga med att inte trycka nedåt längst in på nageln (där den är vit). "
Åt vilket håll är neråt, beror ju på hur man håller handen? Förstår helt enkelt inte, är det neråt mot nagelbandet eller neråt genom fingret. Hoppas nån förstår vad jag inte förstår! :)
#3 os säger
2005-02-23 13:43 - Anmäl

Tror han syftar på att man bara inte ska trycka så den går ner (alltså "in i fingret" riktningen), rätta mig om jag har fel
#4 Fredrik@Manolo säger
2005-02-23 15:32 - Anmäl

Hej Micke, patrik och os.
En orangepinne är en träpinne som är speciellt utformad för nagelvård. Den är ca 15 cm lång och ungeför tjock som en blomsterpinne.

Det håll min inte ska trycka är in mot benet. Alltså: Du ska inte trycka på nageln vinkelrätt mot fingret.
Hoppas att det gick att förstå.
#5 Jacob säger
2005-02-24 00:39 - Anmäl

Finns det någon konkurrent till Mavala inom the cuticle business?
#6 Gäst säger
2005-03-03 09:34 - Anmäl

aj shit. läste inte färdigt hela bloggen och nu har jag ett hål rakt igenom pekfingret. hade vi vatt i amerika hade jag stämmt skiten ur er. hahaha
#7 Maria säger
2005-03-11 13:12 - Anmäl

Jacob -> Depend har bra grejer för nagelvård! Finns på Åhléns och KICKS bl.a.
#8 dennis säger
2005-03-14 21:29 - Anmäl

Skär inte av valken vid nagelbandet om ni inte vet exakt vad ni sysslar med. Nageln kan dö om man råkar göra fel.
#9 cris säger
2005-03-30 12:03 - Anmäl

Christian Dior har annars en vidunderligt bra nagelbandskräm som fixar det mesta utan att skära på något. Puttar man bara tillbaka nagelbanden och sedan smörjer in med denna så är man i princip hemma, även om inget till 100% kan ersätta att gå loss med ett vassare verktyg.
#10 Joel säger
2005-04-16 11:47 - Anmäl

Kan inte hålla med att Depend är ett bra märke. Mitt råd är att gå och göra en manikyr hos
en nagelteknolog, sen är det bara att härma efter. Men använd också en nagelpolerare efter ni
har masserat in nagelbanden.
#11 Maria säger
2005-07-20 08:11 - Anmäl

En super bra nagelbandcreme till en mycket billig kostnad är. JUKON salva som du köper i din livsmedelsaffär för under 20:-. Massera in på kvällen (ganska kladdig) och vipps på morgonene är dina nagelband fina. Har använt JUKON salvan i många år. Är egentligen en sårsalva så den läker ju också om det skulle behövas.
MYCKET VÄRD ATT TESTAS !!!
#12 andreas säger
2005-07-24 19:00 - Anmäl

Dags att ge fötterna en treat också (bara för att du mår som dina fötter!)
Börja med ett vanligt fotbad, använd gärna fotsalt. Klipp naturligtvis naglarna om det behövs, klipp inte "in" vid kanterna, då får du troligen nageltrång. Ev. fiffel med förhårdnader med hyvel (Scholl på apoteket eller Åhléns) och pimpsten och fil gör du som du vill med - men sen kommer själva tricket:

Smörj in fötterna med Salicylsyrevaselin (från Apoteket) - det blir jättekladdigt så ha handdukar som du inte är rädd om till hands. Stoppa sedan in fötterna (fortfarande kladdiga) i de där fula vita tubsockorna som du ändå tänkt slänga - och sov med dem på en hel natt.
På morgonen när du vaknar så är de baby-mjuka.

Ett bra vardagstips för trötta fötter är annars att ge dem en ilsken skur antingen varmt eller iskallt vatten under högt tryck precis innan du går och lägger dig. Min duschstråle är för svag men jag använder kranens "vanliga" utsprut fullöppnat.
#13 andreas säger
2005-07-24 19:03 - Anmäl

Har du problem med irriterad hud på fotsulan (kliar som fanken) eller fotsvamp från duschen på gymmet?

Badda med Äppelcidervinäger-dränkta bomullstussar under någon vecka. Var noga med att inte röra vid fingrarna vid något som rört fötterna, då kan irritationen smitta av sig till fingrarna.

Och ta för all del av skorna när du sitter vid skrivbordet på jobbet eller går hemma, hur tror du att händerna skulle må om du hade handskar på dig jämt?
#14 Jocke säger
2005-11-01 22:02 - Anmäl

Varför i hela friden ska man putta tillbaks nagelbandet? Vad har den manövern för mission?
#15 Antonius säger
2005-11-02 00:49 - Anmäl

Enklast vore väl ändå, för att undvika misstag, att punga ut på ett besök på någon pedikyrsalong eller vad det nu kallas. Och sedan kan man välja mellan att gå dit så regelbundet som krävs eller så tittar man väldigt noga på hur de gör och försöker efterlikna deras metoder bäst möjligt.
#16 Lumparen säger
2006-04-29 15:10 - Anmäl

Har man gjort lumpen vet man hur man löser alla dessa problem som torra naglar o förhårdnader dylikt på en gång. Använd Helosan hudkräm eller nån liknande fet hudkräm på fötter o händer. Smörj in rikligt, sätt på en fryspåse på foten (handen) o tätslut med en gummisnodd över natten. Dagen efter e du redo att gå ett par mil igen...
#17 bongo säger
2006-06-04 23:50 - Anmäl

går det bra att använda en gammal glasspinne när man puttar bak nagelbanden?
#18 Johannes99 säger
2006-06-17 23:47 - Anmäl

Bongo - YES!
*ryggdunk*
#19 KING säger
2006-08-07 20:59 - Anmäl

Provade idag denna proceduren och det funkade perfekt! Jag jobbar som byggnadsplåtslagare och mina händer tar mycket stryk när jag jobbar, därför har jag sedan jag började jobba med detta att ta väl hand om både mitt utseende och stil. Man går dagarana i ända i skitiga arbetskläder och då finns det inget bättre än att komma hem, ta en lång dusch, vårda sig själv och sedan ta på sig hela och rena kläder och bara känna sig lyxig!
#20 Axelmalmo säger
2006-10-16 10:52 - Anmäl

Halloj, laste precis er artikel om nagelvard!!
Jag har redan fatt vagiga naglar, gar det inte att hjalpa alltsa?
Vad kan jag gora for att de ska bli battre? Jag har funderat pa att ga till nagon salong och ta en behandling, ar det nagot du rekomenderar? Tack for hjalpen, hoppas du mar gott
#21 Testaren säger
2006-12-08 20:00 - Anmäl

Mandelolja kan också användas istället för nagelbandsolja, fås i hälsokostaffären eller i etniska matvaruaffärer. Funkar också på torr hud överlag om man smörjer in sig i duschen, väntar man tills efteråt så blir man inte bara mjuk utan också glansig.
#22 dicken säger
2007-01-08 21:27 - Anmäl

Litet dilemma där med naglarna, det känner vi alla gitarrister till :) kan se lite spejsat ut med långa naglar på ena och korta på andra. Menar såklart inte att man inte kan satsa på snygga naglar för det, men det är en intressant tanke!
#23 Mike säger
2007-03-06 13:25 - Anmäl

humnitari esto resurco diligatter!
#24 Tellef säger
2007-05-01 09:11 - Anmäl

Hei, som en finish - inte glem nägellack
#25 chill säger
2007-05-05 23:22 - Anmäl

okej jag bryr mig mkt om hur jag ser ut..... men detta är överdrivet .. enda andledning varför jag bryr mig om mitt utseende är pga har en chans med tjejer... men detta är dock bara en en nackdel tjejer gillar inte för mkt ! håll de bara korta å ingen skit under naglarna
#26 LillaJag säger
2007-06-01 09:22 - Anmäl

Det där med naglar är lite fel i artikeln. Använd hellere glasfil än sandpapper den kan du tvätta. Vattenbad passa inte alla så max e minut i vatten bad. Klipp aldrig naglar fila iställlet. olja ska på 2 gånger per dag om du har torra naglar som spricker o flisar sig.
Du ska aldrig skaära eller klippa i nagelband risk för infektioner. Undrar ni något kan ni ju frråga jag vet jobbar med nagla. Lycka till
#27 LillaJag säger
2007-06-01 09:22 - Anmäl

Det där med naglar är lite fel i artikeln. Använd hellere glasfil än sandpapper den kan du tvätta. Vattenbad passa inte alla så max e minut i vatten bad. Klipp aldrig naglar fila iställlet. olja ska på 2 gånger per dag om du har torra naglar som spricker o flisar sig.
Du ska aldrig skaära eller klippa i nagelband risk för infektioner. Undrar ni något kan ni ju frråga jag vet jobbar med nagla. Lycka till
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo bespoke felt hat: Review

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Happenings: You’re Invited To A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen